Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Леукемија: Симптоми и третман

Леукемија - главни симптоми:

Леукемија (син леукемија, лимфосарком или рак на крв) е група на неопластични заболувања со карактеристичен неконтролиран раст и различни етиологии. Леукемијата, чии симптоми се одредуваат врз основа на неговата специфична форма, продолжува со постепена замена на нормалните клетки со леукемични клетки, наспроти позадината на која се развиваат сериозни компликации (хеморагии, анемија, итн.).

Општ опис

Во нормална состојба, клетките во телото се предмет на поделба, созревање, функција и смрт во согласност со програмата која е инкорпорирана во нив. По клеточната смрт, се случува нивното уништување, по што на нивно место се појавуваат нови, млади клетки.

Што се однесува до ракот, тоа подразбира нарушување во програмата на клетките кои се однесуваат на нивната поделба, живот и функции, со што нивниот раст и репродукција се случуваат надвор од каква било контрола. Леукемијата е во суштина рак во кој клетките на коскената срцевина се погодени - клетки кои во здрава личност се почеток на крвни клетки (леукоцити и црвени крвни клетки (бели и црвени крвни клетки), тромбоцити (крвни тромбоцити).

 • Леукоцити (тие се бели крвни клетки, бели крвни клетки). Главната функција е да се обезбеди заштита на телото од изложеност на странски агенти, како и директно вклучени во борбата против процесите поврзани со заразни болести.
 • Еритроцити (тие се црвени крвни клетки, црвени крвни клетки). Во овој случај, главната функција е да се обезбеди пренесување на телесните ткива на кислород и други видови на супстанции.
 • Тромбоцити (исто така се крвни плочки). Нивната главна функција е да учествуваат во процесот кој обезбедува згрутчување на крвта. Треба да се забележи важноста на оваа функција за крвта како нејзино разгледување во форма на одбранбена реакција, неопходна за телото во случај на значителна загуба на крв, поврзана со васкуларно оштетување.

Луѓето кои имаат рак на крв, се соочуваат со кршење на процесите што се случуваат во коскената срж, поради што крвта е заситена со значителен број на бели крвни клетки, односно леукоцити, неспособни да ги извршуваат своите својствени функции. Ракните клетки, за разлика од здравите клетки, не умираат во догледно време - нивната активност е фокусирана на циркулацијата на крвта, што ги прави сериозна пречка за здрави клетки, чија работа, соодветно, станува посложена. Ова, како што е веќе јасно, доведува до ширење на леукемичните клетки во телото, како и на нивниот влез во органи или лимфни јазли. Во вториот случај, таквата инвазија предизвикува зголемување на органот или на лимфниот јазол, во некои случаи може да се појави и болка.

Леукемијата и леукемијата се синонимични едни со други, што укажува, всушност, за рак на крвта. И двете од овие дефиниции делуваат како точно име за болеста релевантна за нивните процеси. Во однос на ракот на крвта, оваа дефиниција не е точна во однос на тоа да се разгледа од медицинска гледна точка, иако овој термин е добиен од главната распространетост во употреба. Коректното име за рак на крвта е хемобластоза, што подразбира група на туморски форми формирани врз основа на хематопоетски клетки. Формирањето на туморот (самиот тумор) е активно проширување на ткивото, малку контролирано од телото, и покрај тоа, оваа формација не е резултат на акумулација на неметаболизирани клетки во него или како резултат на воспаление.

Хемобластозата, туморските клетки од кои ја оштетуваат коскената срцевина, се дефинираат како леукемии што ги разгледуваме или како лимфоми. Леукемиите се разликуваат од лимфомите во тоа, прво, некои од нив имаат системска лезија (леукемија), други пак, се отсутни (лимфом). Крајната (финална) фаза на лимфом е придружена со метастази (што, исто така, влијае и на коскената срцевина). Леукемијата подразбира примарна лезија на коскената срцевина, додека лимфомите го зафаќаат по втор пат, веќе како ефект на метастази. Со оглед на тоа што леукемиите претежно го одредуваат присуството на туморските клетки во крвта, терминот "леукемија" се користи при назначувањето на леукемии.

Сумирајќи го општиот опис на болеста, ги истакнуваме неговите карактеристики. Така, ракот на крвта подразбира тумор кој се развива врз основа на една клетка директно поврзана со коскената срцевина. Ова подразбира неконтролирана и постојана поделба на тоа, што се случува во одреден временски интервал, што може да биде или неколку недели или неколку месеци.

Во исто време, како што веќе беше забележано, придружниот процес е поместување и супресија на другите крвни клетки, односно нормални клетки (супресија го одредува ефектот врз нивниот раст и развој). Симптомите на рак на крв, земајќи ги предвид овие карактеристики на влијанието, ќе бидат тесно поврзани со недостатокот на еден или друг вид нормални и активни клетки во телото. Туморот, како таков, не постои во телото во случај на рак на крвта, односно нема да функционира, што се објаснува со неговата "отсутен ум" во телото, оваа отсуство на внимание го обезбедува протокот на крв.

Класификација

Врз основа на агресивност својствена во текот на болеста, се изолира акутна форма на леукемија и хронична форма.

Акутната леукемија подразбира откривање на значителен број на незрели клетки на ракот во крвта, овие клетки не ги извршуваат своите функции. Симптомите на леукемија во овој случај се појавуваат прилично рано, болеста се карактеризира со брза прогресија.

Хроничната леукемија ја одредува способноста на клетките на ракот да вршат функции својствени за нив, поради што долго време симптомите на болеста не се појавуваат. Откривањето на хронична леукемија често се јавува случајно, на пример, како дел од превентивниот преглед или кога е неопходно да се проучува крвта на пациентот за една или друга цел. Текот на хроничната форма на болеста се карактеризира со помалку агресивност во споредба со неговата акутна форма, но тоа не ја исклучува неговата прогресија поради постојаното зголемување на бројот на клетките на ракот во крвта.

И двете форми имаат важна карактеристика, лежи во фактот дека, спротивно на сценариото на многу болести, акутната форма никогаш не станува хронична и хроничната форма никогаш не може да ескалира. Соодветно на тоа, дефинициите од типот "акутна" или "хронична" форма се користат само за погодност за доделување на болеста на специфично сценарио на нејзиниот тек.

Во зависност од специфичниот тип на леукоцити кои се вклучени во патолошкиот процес, се разликуваат следните видови на леукемија:

 • Хроничната лимфоцитна леукемија (или хронична лимфоцитна леукемија, лимфоцитна хронична леукемија) е вид на рак на крв кој е придружен со оштетена поделба на лимфоцити во коскената срцевина и оштетено созревање.
 • Хроничната миелоцитна леукемија (или хронична миелоидна леукемија, миелоцитна хронична леукемија) е вид на крвен рак, што доведува до нарушување на клеточната поделба на коскената срцевина и нарушување на нивното созревање и овие клетки во овој случај делуваат како помлади форми на црвени крвни клетки, тромбоцити и леукоцити .
 • Акутна лимфобластна леукемија (или акутна лимфоцитна леукемија, лимфобластична акутна леукемија) - текот на крвниот канцер во овој случај се карактеризира со оштетена поделба на лимфоцитите во коскената срцевина, како и повреда на нивното созревање.
 • Акутна лимфобластна леукемија (или акутна миелоидна леукемија, миелобластна акутна леукемија) - во овој случај, ракот на крвта е проследен со кршење на поделбата на клетките на коскената срцевина и нарушување на нивното созревање, овие клетки делуваат како помлади форми на црвени крвни клетки, тромбоцити и леукоцити. Врз основа на видот на клетките кои се подложени на инволвираност во патолошкиот процес, како и врз основа на степенот на нарушување на нивното созревање, се разликуваат следните видови на курсот на оваа форма на рак:
  • леукемија без истовремена клеточна созреване;
  • леукемија, созревање на клетки во кое не се јавува во целост;
  • леукемија promyeloblastny;
  • миеломонобластна леукемија;
  • монобластна леукемија;
  • еритролеукемија;
  • мегакариобластна леукемија.

Причини за леукемија

Она што всушност предизвикува леукемија во моментов не е познато со сигурност. Во меѓувреме, постојат одредени идеи за оваа тема, кои можат добро да придонесат за развојот на оваа болест. Особено, овие се:

 • Радиоактивна изложеност: забележано е дека оние лица кои биле изложени на таква изложеност во значителни количини на изложеност се изложени на поголем ризик од добивање на акутна миелобластна леукемија, акутна лимфобластна леукемија или хронична миелоцитна леукемија.
 • Пушењето
 • Продолжен контакт со бензен што е широко користен во хемиската индустрија, како резултат на изложеност кон која, според тоа, се зголемува и ризикот од развој на одредени видови леукемија. Патем, бензен се наоѓаат и кај чад од бензин и цигари.
 • Даунов синдром, како и голем број други болести со истовремени хромозомски абнормалности, може да предизвикаат акутна леукемија.
 • Хемотерапијата за одредени видови на рак исто така може да предизвика леукемија во иднина.
 • Наследството, овој пат, не игра значајна улога во подложност кон развој на леукемија. Исклучително ретко во практика, постојат случаи во кои неколку членови на семејството развиваат рак на начин карактеристичен за разликување на наследството како фактор што го предизвикал. И ако се случи таква опција да стане навистина возможна, таа претежно значи хронична лимфоцитна леукемија.

Исто така, важно е да се напомене дека ако го утврдите ризикот од развој на леукемија за факторите наведени погоре, тоа воопшто не е сигурен факт за нејзиниот задолжителен развој во вас. Многу луѓе, истовремено забележувајќи се за себе неколку релевантни за овие фактори, со оваа болест, пак, не се соочуваат.

Леукемија: симптоми

Манифестациите на симптоми поврзани со болеста што се разгледува, како што првично забележавме, се одредени од карактеристиките и степенот на ширење на клетките на ракот, како и од нивниот вкупен број. Хроничната леукемија во рана фаза, на пример, се карактеризира со мал број на клетки на ракот, кои поради оваа причина може да бидат придружени со асимптоматски текот на болеста за долго време. Во случај на акутна леукемија, како што забележавме, симптомите се манифестираат рано.

Да ги нагласиме главните симптоми кои го придружуваат текот на леукемијата (акутна или хронична):

 • зголемување на лимфните јазли (главно оние кои се концентрираат во пазувите или во вратот), и болката на лимфните јазли во леукемија обично е отсутен;
 • замор, слабост;
 • подложноста на развојот на заразни болести (херпес, бронхитис, пневмонија итн.);
 • зголемена температура (без истовремени промени на факторите), зголемено потење во текот на ноќта;
 • болки во зглобовите;
 • зголемен црн дроб или слезина, за што, пак, може да се развие изразено чувство на тежина во десниот или левиот хипохондриум;
 • нарушувања на крварење: модринки, носна крварење, црвени дамки под кожата, крварење на непцата.

На позадината на акумулациите во одредени области на телото на клетките на ракот, се појавуваат следниве симптоми:

 • конфузија;
 • недостаток на здив;
 • главоболки;
 • гадење, повраќање;
 • недостаток на координација на движењата;
 • заматен вид;
 • конвулзии во одредени области;
 • појава на болен едем во препоните, горните екстремитети;
 • болка во скротумот, оток (кај мажи).
Главни симптоми на леукемија

Акутна лимфобластна леукемија: симптоми

Леукемијата кај деца, чии симптоми најчесто се манифестираат во оваа форма на болеста, главно се развива на возраст од 3-7 години, згора на тоа, кај децата оваа болест, за жал, ја добила својата најголема преваленца. Означете ги главните симптоми кои се релевантни за сите:

 • Интоксикација. Се манифестира во слабост, слабост, треска, губење на тежината. Инфекцијата може да предизвика треска (вирусна, бактериска, габична или протозоална (што е поретко)).
 • Хиперпластичен синдром. Се карактеризира со вистинско зголемување на периферните лимфни јазли на сите групи. Поради инфилтрација на слезината и црниот дроб, нивната големина се зголемува, што исто така може да биде придружено со болка во абдоменот. Леукемичната инфилтрација на перистоумот во комбинација со зголемување на туморот на која е изложена коскената срцевина може да предизвика чувство на болки и болки во зглобовите.
 • Анемичен синдром. Се манифестира во форма на симптоми како што се слабост, бледило, тахикардија. Покрај тоа, постои и крварење на непцата. Слабоста е последица на интоксикација и соодветна анемија.
 • Почетна промена на големината на тестисите (зголемување). Има околу 30% од случаите на примарна форма на СИЛ кај момчиња. Инфилтратите (области на ткиво во кои се формираат клеточни елементи кои не се карактеристични за нив, со карактеристично зголемување на волуменот и зголемена густина) може да бидат унилатерални или билатерални.
 • Крварења во ретината на очите, отекување на оптичкиот нерв. Офталмоскопијата во овој случај често може да открие присуство на леукемични плаки во рамките на фундусот на фундусот.
 • Респираторни нарушувања. Предизвикани од зголемување на лимфните јазли во рамките на медијастинумот, што, пак, може да предизвика респираторна инсуфициенција.
 • Поради нискиот имунитет, оштетувањето од секаков вид, без оглед на интензитетот на ударот, површината и природата на лезијата, претставува извор на инфекција на кожата.

Како прилично ретки, но не исклучени поради оваа причина, манифестации, изолирани такви компликации како оштетување на бубрезите, кои се развиваат на позадината на инфилтрација, и клинички симптоми во овој случај може да бидат отсутни.

Акутна миелоидна леукемија: симптоми

Може да се манифестира на било која возраст, но најчесто се дијагностицира кај пациенти по 55-годишна возраст. Претежно, симптомите карактеристични за акутната миелоидна леукемија се манифестираат постепено. Како најраниот симптом на болеста, слабоста е изолирана и може да се појави неколку месеци пред да се манифестираат останатите симптоми.

Симптоматологијата на оваа болест е вродено во претходната форма на леукемија и леукемија воопшто. Значи, овде веќе ги видовме анемичните и токсичните синдроми што ги видовме, што се манифестира во вртоглавица, сериозна слабост, зголемен замор, слаб апетит, како и треска без придружни катастрофални феномени (т.е. без специфични фактори што го предизвикуваат: вируси, инфекции и др.). .).

Во повеќето случаи, лимфните јазли не се особено променети, тие се мали, безболни. Нивното зголемување е ретко забележано, кое може да определи големини за нив во рамките на 2,5-5 см, при истовремена формација на конгломерати (односно, во тоа лимфните јазли се лепат еден на друг на таков начин што се појавува карактеристична "грутка"), концентрирана во рамките на супраклавикуларно место.

Остео-артикуларниот систем се карактеризира со некои промени. Така, во некои случаи ова укажува на постојана болка која се јавува во зглобовите на долните екстремитети, како и болки концентрирани по должината на 'рбетниот столб, поради што се нарушуваат одењето и движењето. Радиограмот во овој случај го одредува присуството на деструктивни промени во различни области на локализација, остеопороза итн. Многу пациенти доживуваат одреден степен на зголемување на слезината и црниот дроб.

Повторно, вообичаените симптоми се во вид на подложност на заразни болести, модринки со помали повреди или воопшто нема ефект, крварење на различни специфичности (матка, гингива, нос), губење на тежината и болка во коските (зглобовите).

Хронична миелоцитна леукемија: симптоми

Это заболевание преимущественным образом диагностируется у пациентов в возрасте 30-50 лет, причем у мужчин заболевание встречается несколько чаще, чем у женщин, в то время как у детей оно и вовсе появляется редко.

В рамках ранних этапов течения заболевания пациенты нередко жалуются на снижение работоспособности и на повышенную утомляемость. В некоторых случаях прогрессирование заболевания может происходить лишь спустя порядка 2-10 лет (и даже больше) с того момента, как был установлен диагноз.

В данном случае значительно увеличивается количество в крови лейкоцитов, что происходит преимущественным образом за счет промиелоцитов и миелоцитов. В состоянии покоя, как и при нагрузках, у пациентов появляется одышка.

Также отмечается увеличение селезенки и печени, в результате чего появляется чувство тяжести и боль в области левого подреберья. Выраженное сгущение крови может спровоцировать развитие инфаркта селезенки, что сопровождается усилением боли в левом подреберье, тошнотой и рвотой, повышением температуры. На фоне сгущения крови не исключается развитие нарушений, связанных с кровоснабжением, это, в свою очередь, проявляется в виде головокружения и сильных головных болей, а также в виде нарушения координации движений и ориентации.

Прогрессирование заболевания сопровождается типичными проявлениями: боль в костях и в суставах, подверженность инфекционным заболеваниям, потеря веса.

Хронический лимфоцитарный лейкоз: симптомы

Длительное время заболевание может никак себя не проявлять, причем прогрессирование его может длиться годами. В соответствии с прогрессированием отмечается следующая свойственная ему симптоматика:

 • Увеличение лимфоузлов (беспричинное или на фоне актуальных инфекционных заболеваний типа бронхит, ангина и т.д.).
 • Боли в области правого подреберья, возникающие в результате увеличения печени/селезенки.
 • Подверженность частому появлению инфекционных заболеваний из-за снижения иммунитета (цистит, пиелонефрит, герпес, воспаление легких, опоясывающий лишай, бронхит и пр.).
 • Развитие аутоиммунных заболеваний на фоне нарушений в работе иммунной системы, что заключается в борьбе иммунных клеток организма с клетками, принадлежащими самому же организму. Из-за аутоиммунных процессов разрушаются тромбоциты и эритроциты, появляются носовые кровотечения, кровоточивость десен, развивается желтуха и пр.

Лимфоузлы при этой форме заболевания соответствуют нормальным своим параметрам, однако их увеличение происходит при воздействии тех или иных инфекций на организм. После того как источник инфекции ликвидируется, происходит их обратное сокращение до обычного состояния. Увеличение лимфоузлов преимущественно начинается постепенно, в основном изменения отмечаются, прежде всего, в рамках шейных лимфоузлов и лимфоузлов подмышечных впадин. Далее происходит распространение процесса к средостению и брюшной полости, а также к паховой области. Здесь уже и начинают проявляться общие для лейкозов симптомы в виде слабости, повышенной утомляемости и потливости. Тромбоцитопения и анемия в период ранних этапов заболевания отсутствуют.

Диагностирование

Диагноз лейкоз может быть установлен исключительно на основании показаний анализов крови. В частности это общий анализ, за счет которого можно получить предварительное представление о том, какой характер носит заболевание.

Для наиболее достоверного результата на предмет актуальности лейкоза используются данные, полученные при проведении пункции. Пункция костного мозга заключается в выполнении прокола тазовой кости или области грудины с помощью толстой иглы, в процессе которого изымается некоторое количество костного мозга для последующего исследования с использованием микроскопа. Цитолог (специалист, изучающий под микроскопом результаты этой процедуры), определит конкретный вид опухоли, степень ее агрессивности, а также тот объем, который охвачен опухолевым поражением.

В случаях более сложных применяется метод биохимической диагностики, иммуногистохимия, при помощи которой, на основании конкретного количества того или иного типа белков в опухоли имеется возможность практически 100%-ного определения свойственной ей природы. Поясним важность определения природы опухоли. Наш организм в одновременном порядке располагает множеством клеток, по стоянно растущих и развивающихся, на основании чего можно прийти к выводу, что и лейкозы могут быть актуальны в самых различных их вариациях. Между тем, это не совсем верно: те, которые встречаются чаще всего, уже в достаточной мере и давно изучены, однако чем более совершенны методы для диагностирования, тем больше о возможных вариантах разновидностей мы узнаем, это же касается и их количества. Разница между опухолями определяет характерные для каждого варианта свойства, а это значит, что эта разница касается и чувствительности в адрес применяемой к ним терапии, в том числе и в комбинированных типах ее применения. Собственно по этой причине и важно определить природу опухоли, на основании которой появится возможность определения оптимального и наиболее эффективного варианта лечения.

Третман

Лечение лейкемии определяется исходя из ряда сопутствующих ей факторов, ее типом, стадией развития, состоянием здоровья пациента в целом и его возрастом. Острая лейкемия требует незамедлительного начала лечения, за счет чего можно будет добиться остановки ускоренного роста лейкозных клеток. Нередко получается добиться ремиссии (зачастую состояние определяется именно так, а не «выздоровление», что объясняется возможным возвращением заболевания).

Что касается хронической лейкемии, то она крайне редко излечивается до стадии ремиссии, хотя применение в ее адрес определенной терапии позволяет осуществлять контроль над течением заболевания. Как правило, лечение хронической лейкемии начинается с момента проявления симптоматики, в то время как хронический миелоидный лейкоз в некоторых случаях начинают лечить сразу после постановления диагноза.

В качестве основных способов лечения лейкемии определены следующие:

 • Химиотерапия. Применяются соответствующего типа медикаменты, действие которых позволяет уничтожить раковые клетки.
 • Радиотерапия или лучевая терапия. Использование определенного излучения (рентгеновского и пр.), за счет чего обеспечивается возможность разрушения раковых клеток, помимо этого уменьшаются селезенка/печень и лимфоузлы, подвергшиеся увеличению на фоне процессов рассматриваемого заболевания. В некоторых случаях этот способ применяется в качестве предшествующей процедуры для трансплантации стволовых клеток, о ней – ниже.
 • Трансплантация стволовых клеток. За счет этой процедуры имеется возможность восстановления выработки здоровых клеток при одновременном улучшении работы иммунной системы. Предшествующей трансплантации процедурой может стать химио- или радиотерапия, применение которых позволяет разрушить определенное количество клеток костного мозга, а также освободить под стволовые клетки место и ослабить действие иммунной системы. Следует отметить, что достижение последнего эффекта играет важную роль для этой процедуры, иначе иммунитет может начать отторжение клеток, пересаженных пациенту.

Прогноза

Каждый из типов рака по-своему эффективно (или неэффективно) поддается лечению, соответственно, прогноз для каждого из этих типов определяется на основании рассмотрения комплексной картины заболевания, конкретного варианта течения и сопутствующих факторов.

Острый лимфобластный лейкоз и прогноз по нему в частности определяется на основании уровня в крови лейкоцитов при обнаружении этого заболевания, а также на основании правильности и оперативности терапии в его адрес и от возраста пациента. Дети от 2 до 10 лет нередко достигают длительной ремиссии, которая, как мы уже отметили, если не является полным выздоровлением, то, как минимум, определяет состояние с отсутствующей симптоматикой. Следует заметить, что чем больше в крови лейкоцитов при диагностировании заболевания, тем меньше вероятность полного выздоровления.

Для острого миелолейкоза прогноз определяется в зависимости от типа тех клеток, которые вовлечены в патологическое течение заболевания, от возраста больного и от правильности назначенной терапии. Стандартные современные схемы терапии определяют порядка 35% случаев выживаемости в течение следующих пяти лет (и более) для взрослых пациентов (до 60 лет). В данном случае указывается тенденция, при которой чем пациент старше, тем прогноз на выживаемость хуже. Так, пациенты от 60 лет только в 10% случаев могут прожить пять лет с момента выявления у них заболевания.

Прогноз при хроническом миелолейкозе определяется стадией его течения, прогрессирует он в несколько замедленном порядке по сравнению с острым лейкозом. Порядка 85% пациентов с этой формой заболевания приходят к выраженному ухудшению состояния спустя 3-5 лет с момента его обнаружения. Определяется оно в этом случае как бластный криз, то есть последняя стадия течения заболевания, сопровождающаяся появлением в костном мозге и в крови значительного количества незрелых клеток. Своевременность и правильность применяемых мер терапии определяет возможность выживаемости пациента в пределах 5-6 лет с момента обнаружения у него этой формы заболевания. Применение современных мер терапии определяет большие шансы на выживаемость, достигающую срока 10 лет, а иногда и более.

Что касается прогноза при хроническом лимфолейкозе, то здесь выживаемость несколько варьирует в показателях. Так, некоторые больные погибают в период ближайших 2-3 лет с момента выявления у них заболевания (что происходит в результате развития у них осложнений). Между тем, в других случаях определена выживаемость минимум в рамках 5-10 лет с момента выявления заболевания, более того, возможно превышение этих показателей до того момента, пока заболевание не перейдет в терминальную (завершающую) стадию развития.

При появлении симптомов, которые могут указывать на возможную актуальность лейкемии, необходимо обратиться к гематологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Лейкемия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гематолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфолейкоз (совпадающих симптомов: 9 из 18)

Лимфолейкоз является злокачественным поражением, возникающим в лимфатической ткани. Характеризуется оно накоплением опухолевых лимфоцитов в лимфоузлах, в периферической крови и в костном мозге. Острая форма лимфолейкоза совсем недавно относилась к «детским» заболеваниям ввиду подверженности ему преимущественно пациентов в возрасте двух-четырех лет. Сегодня же лимфолейкоз, симптомы которого характеризуются собственной спецификой, наблюдается чаще среди взрослых.

...
Бруцеллёз (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Острый лейкоз (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Острый лейкоз – это опасная форма рака, поражающая лимфоциты, которые скапливаются, прежде всего, в костном мозге и кровеносной системе. Это заболевание трудноизлечимо, часто приводит к летальному исходу, спасением во многих случаях может стать только пересадка костного мозга. К счастью, болезнь является довольно редкой, каждый год регистрируется не более 35 случаев заражения на 1 млн населения. Кто же чаще сталкивается с таким неприятным диагнозом дети или взрослые?

...
Амилоидоз почек (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Амилоидоз почек – сложная и опасная патология, при которой в тканях почек нарушается белково-углеводный обмен. Как следствие, происходит синтезирование и накопление специфического вещества – амилоида. Он представляет собой белково-полисахаридное соединение, которое по своим основным свойствам схоже с крахмалом. В норме данный белок не вырабатывается в организме, поэтому его образование является для человека аномальным и влечёт за собой нарушение функций почек.

...
Гистоплазмоз (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Гистоплазмоз – недуг, развитие которого происходит из-за проникновения в тело человека специфической грибковой инфекции. При данном патологическом процессе поражаются внутренние органы. Патология опасная, так как она может развиться у людей из различных возрастных категорий. Также в медицинской литературе можно встретить и такие названия недуга – болезнь долины Огайо, болезнь Дарлинга, ретикулоэндотелиоз.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гематолог принимает
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .