Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дилатирана кардиомиопатија: симптоми и третман

Дилатирана кардиомиопатија - главните симптоми:

Дилатирана кардиомиопатија е патологија на главниот мускул на срцето, што резултира со значително зголемување на коморите. Ова подразбира повреда на функционирањето на срцевите комори. Болеста може да биде примарна и секундарна. Во првиот случај, факторите на настанување во моментов остануваат непознати, а во втората на нејзиниот развој претходи настанување на други болести.

Клиничката слика на болеста е неспецифична и е карактеристична за голем број на кардијални лезии. Главните симптоми се сметаат за недостаток на здив, оток на долните екстремитети и нарушена срцева фрекфенција.

Дијагнозата се утврдува со користење на широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања на пациентот, што е надополнето со податоци добиени при физичкиот преглед и проучување на историјата на болеста.

Третманот на патологијата се изведува со конзервативни методи кои не само што го ослободуваат ДЦМ, туку и го спречуваат развојот на компликации. Во тешки случаи, упатете се на хирургија.

Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија на проширена кардиомиопатија му се доделува на сопствената шифра. Кодот за ICD-10 е I 42.0.

Етиологија

До денес, причините за потеклото на примарна дилатирана кардиомиопатија остануваат непознати. Сепак, постојат сугестии дека може да се развие во однос на позадината на генетската предиспозиција и се наследува на неколку начини:

 • автозомно доминантно;
 • автосомно рецесивно;
 • Х-врзан тип.

Вреди да се напомене дека семејните форми на болеста имаат најнеповолна прогноза.

Причини за проширена кардиомиопатија од секундарна природа се претставени:

Со користење на ПЦР техники, лекарите можеа да докажат дека вирусите играат важна улога во формирањето на болеста, имено:

Често, секундарната проширена кардиомиопатија се развива кај женките во последниот триместар на раѓање или по краток временски период по трудот, кој претходно немал проблеми со срцето. Во такви случаи, предиспонирачките фактори се:

 • возраст категорија над 30 години;
 • повеќекратна бременост;
 • историја на повеќе од три раѓања;
 • доцен токсикоза ;
 • комплициран тек на периодот на интраутеричен развој на фетусот.

Кај децата, слична болест е често формирана во позадина:

 • гушење за време на трудот;
 • повреди на раѓање на централниот нервен систем, особено на 'рбетниот мозок или мозокот;
 • акутни вирусни и бактериски инфекции.

Неопходно е да се земе во предвид дека во некои ситуации не е можно да се открие причината за дилатирана кардиомиопатија кај деца и возрасни.

Главната група за ризик се состои од мажи, како и лица на возраст од 20 до 50 години. Меѓутоа, неодамна има зголемување на ситуациите во кои адолесцентите и старите лица се пациенти.

Класификација

Во зависност од етиолошкиот фактор постои:

 • примарна дилатирана кардиомиопатија - веројатно се појавува против позадината на оптоварената наследност;
 • секундарна проширена кардиомиопатија - е резултат на многу болести и патолошки процеси. Ова исто така ја вклучува и проширената конгестивна кардиомиопатија, која може да се појави и акутно и хронично;
 • идиопатска проширена кардиомиопатија - овој тип се зборува во случаи каде изворот на болеста е непознат.

Покрај тоа, постои и друга класификација на дилатирана кардиомиопатија, која ја дели на:

 • исхемичен
 • вентил;
 • хипертензивна;
 • токсични.

Во зависност од локацијата емитуваат:

 • лезијата на двете комори на срцето е најчестата варијанта на појавата на таквата болест;
 • вклученост во патологијата на левата комора;
 • само нарушување на функционирањето на десната комора - оваа форма е поретка.

Од природата на текот на дилатирана кардиомиопатија е:

 • брзо прогресивна;
 • полека прогресивна;
 • рекурентни - ова значи дека периодите на ремисија и егзацербација на клинички знаци се алтернативни.

Симптоматологија

Во најголем дел од случаите, проширената кардиомиопатија се карактеризира со постепен развој, што значи дека подолго време луѓето немаат поплаки за влошување на нивното здравје.

Во некои ситуации, болеста манифестира субакутна - ова се случува по претходната пневмонија или АРВИ .

Најизразени симптоми на дилатирана кардиомиопатија:

 • слабост на телото и замор;
 • остар пад во перформансите;
 • недостаток на здив кој се јавува не само по физичка активност, туку и во мирување или во хоризонтална положба на телото;
 • тешка сува кашлица;
 • чувство на недостаток на воздух, кој исто така се нарекува срцева астма ;
 • ангина напади;
 • непријатност и тежина во областа под левата ребра;
 • зголемување на големината на абдоменот - ова се случува против позадината на голема количина течност што се акумулира во перитонеумот;
 • оток на долните екстремитети;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • периоди на губење на свеста;
 • цијаноза на кожата;
 • зголемување на големината на црниот дроб;
 • благо намалување на крвниот тон;
 • сериозна вртоглавица.
Дилатирана кардиомиопатија

Дилатирана кардиомиопатија кај деца има слични клинички знаци.

Дијагностика

За да се направи точна дијагноза, неопходно е да се спроведат голем број лабораториски тестови и инструментални прегледи, на кои им претходат примарните дијагнозни манипулации кои лично ги спроведува кардиолог.

Така, првата фаза на дијагноза треба да содржи:

 • проучување на медицинската историја на пациентот и неговите блиски роднини - за да се утврди примарната или секундарната природа на болеста;
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот;
 • темелно физичко испитување кое има за цел да ја процени состојбата на кожата, абдоминална палпација, перкусии во градите во срцето, како и слушање на лице со помош на форендоскоп;
 • детален преглед - да се идентификува степенот на интензитет на изразување на клинички знаци кои укажуваат на природата на текот на болеста.

Лабораториската дијагноза на дилатирана кардиомиопатија вклучува спроведување на:

 • општа клиничка анализа на крв и урина - ќе покаже отстапувања кои се карактеристични за главната болест, во однос на позадината на која се развива миокардна патологија;
 • биохемиска анализа на крв;
 • распоредениот коагулограм е проучување на способноста на крвта да коагулира;
 • имунолошки крвен тест.

Најефективните инструментални дијагностички процедури се:

 • фонокардиографија;
 • ЕКГ и СМАКГ;
 • Срцева ултразвук, ПЕТ и ПЕТ;
 • Ехокардиографија;
 • СКТ и ККГ;
 • сцинтиграфија - за проценка на контрактилната функција на миокардот;
 • миокардна биопсија;
 • обична радиографија на граден кош;
 • флуороскопија на абдоминалната празнина;
 • радионуклидна вентрикулографија;
 • срцева катетеризација;
 • ангиографија на садови.
Срцева катетеризација

Диференцијалната дијагноза на дилатирана кардиомиопатија има за цел да ја разликува оваа болест од:

Третман

Елиминирање на болеста кај дете и возрасен со употреба на такви конзервативни методи:

 • земање дрога;
 • усогласеност со штетна исхрана, предвидена за ограничување на внесот на течности и сол;
 • програма за вежбање која е индивидуално составена за секој пациент.

Вреди да се напомене дека третманот со народни лекови за дилатирана кардиомиопатија е непрактичен, бидејќи тоа не само што не помага да се ослободи од болеста, туку и во голема мера ја зголемува веројатноста за појава на компликации.

Терапијата со лекови вклучува употреба на:

 • бета блокатори;
 • диуретици;
 • ACE;
 • антагонисти на ангиотензин и алдостерон рецептор;
 • срцеви гликозиди;
 • антитромбоцитни и антикоагуланси.

Со неефикасноста на неоперабилни методи на лекување се претвора во хируршка интервенција. Операцијата може да биде насочена кон:

 • имплантација на трикоморен електростимулатор;
 • завиткување на срцето со мускул на грбот;
 • имплантација на екстракардијалната мрежа;
 • протетски срцеви залистоци;
 • трансплантација на донорски орган;
 • имплантација на пумпи кои го поддржуваат нормалното функционирање на левата комора.

Можни компликации

Поради отсуство на третман за проширена кардиомиопатија, се формираат следните компликации:

Превенција и прогноза

Специфични превентивни методи кои не дозволуваат појава на таква болест во моментов не постојат, луѓето треба само да ги почитуваат ваквите препораки:

 • целосно се откаже од лошите навики;
 • земајте лекови што ги пропишува само лекарот што го посетува;
 • спречување на токсични супстанции да влезат во телото;
 • избегнете изложување;
 • јаде право и избалансиран;
 • да се третираат оние болести кои можат да доведат до сличен пораз на миокардот;
 • неколку пати во годината да се подложи на целосен превентивен преглед на клиниката.

Прогнозата на дилатирана кардиомиопатија често е неповолна - во рок од пет години од моментот на дијагностицирање, половина од пациентите умираат. Покрај тоа, многу често смртта се јавува поради развојот на компликации што доведуваат до ненадејна смрт на пациентот.

Во голема мера, прогнозата за здраво срце може само да се подобри, во овој случај очекуваниот животен век се зголемува за повеќе од десет години.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека сте ја прошириле кардиомиопатијата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ебштајн аномалија (појавување симптоми: 9 од 17)

Аномалија на Ебштајн (аномалија на Ебштајн, Епштајн аномалија) е дефект на срцето што се случил на ниво на феталниот развој. Болеста е дека постои намалување на волуменот на празнината на десната комора во однос на позадината на зголемување на празнината на десниот атриум.

...
Хиповолемија (појавување симптоми: 7 од 17)

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...
Миокардитис (појавување симптоми: 6 од 17)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Кардиопулмонална инсуфициенција (појавување на симптоми: 6 од 17)

Кардиопулмонална инсуфициенција е патологија на респираторните и кардиоваскуларните системи, напредувајќи како резултат на зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација. Како резултат на тоа, десната комора на срцето почнува да функционира поинтензивно. Ако болеста напредува во текот на подолг временски период и неговото лекување не се спроведува, мускулните структури на десната страна на срцето постепено ќе ја зголемат нивната маса (поради интензивната работа).

...
Митрална инсуфициенција (појавување симптоми: 6 од 17)

Митрална валвуларна инсуфициенција - е секундарна срцева болест, која се карактеризира со нецелосно затворање на вентилите, поради што има обратен проток на крв од левата комора во левиот атриум. Во исто време се зголемува и волуменот на крвта, што доведува до задебелување на самиот вентил (хипертрофија). Фиброзниот прстен во исто време се протега и, како резултат, се ослабува. Сличен процес се јавува во левата комора, предизвикувајќи премногу крв да тече во неа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .