Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кардиосклероза по инфаркт: симптоми и третман

Постинфарциска кардиосклероза - главните симптоми:

Постинфарциска кардиосклероза е болест која се карактеризира со делумна замена на срцевиот мускул од страна на сврзното ткиво. Таков патолошки процес, што доведува до дисфункција на погодениот сегмент, е резултат на уште една опасна болест - миокарден инфаркт.

Постојат неколку предиспонирачки фактори кои влијаат врз развојот на патологијата, но главната е промената во телото од одложениот миокарден инфаркт .

Основата на клиничката слика е составена од знаци на срцева слабост , што го прави невозможно да се направи точна дијагноза базирана само на симптомите. Симптомите вклучуваат: повреда на срцето, отежнато дишење, отекување и замор.

Дијагностиката вклучува широк спектар на инструментални процедури, но не и последното место се земаат податоците од анамнеза и физички преглед што го спроведува кардиолог.

Третманот на пост-инфарктна кардиосклероза зависи од тежината на нејзиниот тек, што може да биде лек или оперативна тактика.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија доделува сопствен код за таква болест. Кодот за ICD-10 е I 25.2.

Етиологија

Специјалистите од областа на кардиологијата сметаат дека постинфарктната кардиосклероза е независен тип на коронарна срцева болест . Промените што се својствени на таквата болест, имено замена на некротичните миокардни влакна со сврзно ткиво, се дијагностицираат кај пациенти околу 4 месеци откако преносот на основната болест е пренесен. Овој период се должи на фактот дека во ова време се јавува завршување на таков процес како што се случува лузни на миокардот.

Историјата на пост-инфарктна кардиосклероза се заснова на фактот дека по лицето доживеало голема болест, се јавува формирање на некроза на срцевиот мускул, а неговото закрепнување, пак, произлегува од фактот што растот на сврзно-сврзното ткиво расте.

Областите на лузни имаат различни обемности и области на образование кои влијаат врз природата и нивото на нарушување на срцето. Како резултат на тоа, ткивото нема способност за контрактилна функција. Таквите фактори предизвикуваат намалување на ејекционата фракција, промени во срцевиот ритам и нарушувањата на спроводливоста што се случуваат внатре во срцето.

Оваа болест е дополнета со такви промени:

 • дилатација на срцевите комори;
 • срцева мускулна хипертрофија;
 • срцева слабост.

Треба да се напомене дека покрај главната причина, провокаторите на постинфарктна кардиосклероза се:

Сепак, горенаведените извори многу поретко служат како провокатори.

Комплицирај го текот на болеста може да бидат такви фактори:

 • зависност од лоши навики;
 • слаба исхрана;
 • присуството на вишок телесна тежина;
 • недостаток на вежбање на умерена сила, што се препорачува за пациенти по миокарден инфаркт или други видови на коронарна срцева болест;
 • влијанието на стресните ситуации и нервниот пренапони;
 • одбивање на пациентот за соодветна превентивна терапија.

Горенаведените причини честопати доведуваат до смрт или на фактот дека на пациентот му треба постојана грижа, односно имплементација на сестринскиот процес.

Класификација

Во модерната медицина, се сметаат неколку видови на оваа болест:

 • фокална -замена со сврзно ткиво е забележана само во некои делови на миокардот;
 • дифузен - срцевиот мускул е целосно подложен на замена на ткивата. Цикатријалната лезија се шири еднакво и насекаде;
 • со вклучување во патологијата на валвуларниот апарат - најреткиот вид на болеста.

Фокалната форма на болеста има своја поделба, поради што тие разликуваат:

 • расфрлани или мали фокални пост-инфарктни кардиосклерози - за време на дијагнозата се изразуваат во мали удари, ленти или области, со белузлава нијанса. Ова често се развива против позадината на атрофија или дистрофија на срцевото ткиво;
 • голема фокална постинфарктна кардиосклероза - се карактеризира со тоа што има неповолна прогноза - ова се должи на комплексноста на третманот. Во погодената област често се формира аневризма, поради што нејзината локација не е од мала важност.

Тежината на патологијата и сериозноста на симптомите зависи од неколку фактори кои кардиолози обрнуваат внимание за време на дијагнозата. Така, болеста, исто така, може да се подели според следниве критериуми:

 • длабочината на некротичната лезија е површна или трансмурална. Во вториот случај, некрозата се шири на сите слоеви на мускулниот ѕид;
 • локализација на фокусот на некроза - атријални ѕидови, интервентрикуларен септум, ѕидот на левата или десната комора. Најопасниот е поразот на левата комора;
 • вкупниот број на формирани лезии е единечен (често голем) и повеќекратен (најчесто мал).

Симптоматологија

Интензитетот на манифестацијата на клиничките знаци е диктиран од преваленцата на патолошкиот процес во срцевиот мускул - колку е поголем, толку посветла ќе бидат симптомите.

Основата на симптомите се манифестации карактеристични за срцева слабост. Од ова произлегува дека кардиосклерозата по инфаркт се карактеризира со следната симптоматска слика:

 • тешка диспнеа, појава со умерена физичка активност или во мирување;
 • нагло зголемување на срцевата работа, до степен до кој лицето го чувствува своето срцево отчукување;
 • синест на усните, врвови на прстите на горните и долните екстремитети, како и во околината околу носот;
 • синдром на ладна екстремитет;
 • аритмии од различна природа - овој симптом е откриен на ЕКГ;
 • асцит и други состојби предизвикани од акумулација на големи количества течност во телото, на пример, хидроторакс или хидроперикардиум;
 • зголемен замор;
 • прекршување на процесот на дишење во хоризонтална положба на телото;
 • развој во текот на ноќта на напади на срцева астма . Околу дваесет минути откако лицето ја менува позицијата на телото - од хоризонтално до вертикално или седечко, дишењето се враќа во нормала. Ако ова не се направи, ќе се појави хипертензија , што може да предизвика пулмонален едем . Оваа состојба се нарекува и акутна лево вентрикуларна инсуфициенција;
 • оток на нозете - постои таков знак поради инволвираност во патологијата на десната комора. Вознемиреност на рацете и на целото тело е крајно ретка;
 • оток на вените во вратот;
 • промената на волуменот на црниот дроб на голем начин, што може да се детектира од страна на личноста независно со помош на палпација на десниот хипохондриумски регион;
 • болка со различна тежина на градите или во подрачјето на срцето;
 • периоди на акутна ангина , кои се развиваат поради оштетена коронарна циркулација.
Постинфарциска кардиосклероза

Дијагностика

Дијагнозата на пост-инфарктна кардиосклероза може да биде направена само од кардиолог, врз основа на студија за резултатите од инструменталните испитувања. Меѓутоа, првата фаза на дијагностичките мерки ја вклучува работата на лекарот со пациентот, имено:

 • запознавање со историјата на болеста;
 • собирање и анализирање на историјата на животот на пациентот - да се идентификуваат фактори кои значително ја зголемуваат веројатноста за појава на компликации од болеста;
 • темелно физичко испитување - неопходно мора да вклучува и слушање на пациентот со користење на фоноенскоп, за да се утврди срцевиот ритам, палпација на површината под десната ребра и проучување на состојбата на кожата;
 • детално истражување - да се утврди сериозноста на клиничките знаци кои укажуваат на сериозноста на текот на болеста.

Инструменталната дијагностика вклучува имплементација на:

 • радиографија на градната коска;
 • Ултразвук на срцето;
 • ЕКГ и ехо;
 • ритмокардиографија;
 • коронарна ангиографија;
 • стрес-тестирање, како што е велосипедска ергометрија и тест на трака;
 • дневен ЕКГ монитор;
 • ПЕТ;
 • вентрикулографија.

Лабораториските тестови во дијагностиката на оваа болест не се вклучени, бидејќи тие не покажуваат никакви абнормалности или мали промени.

Третман

Кардиосклерозата по инфаркт може да се отстрани со помош на конзервативни и хируршки техники.

Целите на неоперабилниот третман се:

 • забавување на прогресијата на срцевата слабост;
 • спречување на срцева спроводливост и нарушувања на срцевиот ритам;
 • спречување на ширење во здрави области на патолошки ткива.

Терапијата за слична патологија треба да се состои од:

 • комплетно исклучување на нервниот преоптоварување;
 • усогласеност со поштеда диета;
 • ограничувања на физичката активност;
 • земајќи лекови што ги пропишал вашиот лекар, земајќи ги предвид сите контраиндикации.

Третманот на пост-инфарктна кардиосклероза со помош на лекови е насочен кон употреба на:

 • АКЕ инхибитори;
 • бета блокатори;
 • нитрати;
 • антитромбоцитни агенси;
 • диуретици;
 • метаболити, фибрати и статини.
Подготовки за пост-инфарктна кардиосклероза

Диететската исхрана вклучува отфрлање на:

 • силно кафе, какао и црн чај;
 • сол - неговата употреба треба да биде минимална, односно не повеќе од три грама дневно;
 • масното месо и рибите;
 • кромид и лук, ротквица и ротквица;
 • сите сорти на зелка;
 • отпадни и пушени производи;
 • пржена и зачинета храна;
 • мешунки;
 • состојки кои содржат стабилизатори, бои, емулгатори и други прехранбени адитиви.

Медицинската интервенција се изведува со такви техники:

 • имплантација на пејсмејкер или кардиовертер дефибрилатор;
 • коронарна артериска бајпас хирургија;
 • ангиопластика;
 • ресекција на аневризмата.

Можни компликации

Ненавремено иницирана или неточна терапија речиси секогаш води кон развој на компликации, кои се презентирани:

Ваквите последици се преполни со фатално или значително влошување на состојбата на пациентот до и вклучувајќи ја потребата за медицински сестрински процес, кој вклучува:

 • замена на постелнина и долна облека на пациентот;
 • проветрување на комората;
 • третман на просторијата во која пациентот е со ултравиолетови зраци;
 • разговори со пациентот и неговите роднини за почитување на здравјето и важноста за земање лекови;
 • контрола над ден и исхрана;
 • помош во изнаоѓање мотивација за промени во животниот стил.

Превенција и прогноза

Спречување на појава на болеста со рано откривање, навремена и соодветна елиминација на миокарден инфаркт. За да се спречи формирање на основна болест треба:

 • целосно се откаже од зависноста;
 • води умерено активен животен стил;
 • јаде правилно и целосно;
 • избегнувајте физички и емоционален напор;
 • нормализирање на телесната тежина;
 • спречи повреди на срцето;
 • Посетете кардиолог неколку пати годишно за превентивен преглед.

Исходот од пост-инфарктна кардиосклероза често е разочарувачки - тоа зависи од локализацијата на фокусните замени на миокардот и тежината на текот на болеста. Патолошките промени, особено аритмијата и срцевата слабост, се неповратни, а нивниот третман доведува до привремени подобрувања. Многу често се јавуваат компликации што доведуваат до смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пост-инфарктна кардиосклероза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Стекната болест на срцето (појавување на симптоми: 6 од 14)

Стекнати срцеви дефекти - болести поврзани со оштетено функционирање и анатомска структура на срцевиот мускул. Како последица на тоа, постои повреда на интракардијалната циркулација. Оваа состојба е многу опасна, бидејќи може да доведе до развој на многу компликации, особено на срцева слабост.

...

Митрална или митрална стеноза е опасна болест на кардиоваскуларниот систем. Патолошкиот процес води до нарушување на природниот одлив на крв од левиот атриум до левата комора. Со други зборови, дупката меѓу нив се стеснува. Во главната група за ризик, жените на возраст од 40-60 години. Но, машката половина од популацијата е исто така предмет на овој тип на кардиоваскуларни болести. Според статистичките податоци, болеста се дијагностицира кај 0,5-0,8% од вкупното население на планетата.

...
Кардиопулмонална инсуфициенција (појавување на симптоми: 6 од 14)

Кардиопулмонална инсуфициенција е патологија на респираторните и кардиоваскуларните системи, напредувајќи како резултат на зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација. Како резултат на тоа, десната комора на срцето почнува да функционира поинтензивно. Ако болеста напредува во текот на подолг временски период и неговото лекување не се спроведува, мускулните структури на десната страна на срцето постепено ќе ја зголемат нивната маса (поради интензивната работа).

...
Кардиосклероза (појавување симптоми: 5 од 14)

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

...
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 5 од 14)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .