Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ангина пекторис: Симптоми и третман

Ангина е главната симптоми:

Ангина пекторис е една од најчестите форми на коронарна артериска болест - коронарна срцева болест, која се заснова на нарушување кое се појавило во позадина на атеросклероза, а нејзиниот тек, пак, ги изложува коронарните артерии. Ангина пекторис, чии симптоми се состојат првенствено во појавата на недостаток на здив и болка во срцето, често се дефинира како "ангина пекторис" поради специфични симптоми.

Општ опис

Карактеристична карактеристика на ангина пекторис е појавата на опструкција на патеката на циркулацијата на крвта, која влијае на една или двете коронарни артерии со појава на придружни знаци кои укажуваат на миокардна исхемија, што пак укажува на недостаток на кислород во срцевиот мускул. Дозволете ни да живееме во малку повеќе детали за механизмите кои обезбедуваат развој на патологијата која ни е интересна, што е ангина пекторис.

Главниот феномен кој ги одредува развојните карактеристики (патогенеза) на ангина пекторис е нерамнотежата која се јавува помеѓу побарувачката на кислород на срцевиот мускул и помеѓу директното снабдување со кислород до срцето. Дефинирајќи ја сликата поинаку, може да се истакне дека ако срцето со оваа нерамнотежа е снабдено со кислород во обем помал отколку што е потребно, тогаш ова станува причина за негативни последици во однос на метаболните процеси кои се релевантни за срцевиот мускул, како резултат на што нејзината морбификација. Таквиот недостаток на кислород може да предизвика нарушување на снабдувањето со крв на локално ниво.

Што се однесува до факторите против кои се развива ова нарушување, може да се разликуваат две. Значи, еден од нив може да биде хронично стеснување кое е важно за луменот на артеријата, поради што срцето се храни, ова стеснување се формира поради појавата на атеросклеротична плака. Како втор фактор се одредува со долг и остар спазам во срцето на крвните садови. Поради нарушувањата поврзани со циркулацијата на крв низ коронарната артерија, со дел од срцевиот мускул, количината на произведениот кислород е недоволна. Особено е акутно чувство на недостаток на кислород за време на вежбањето, и токму затоа оваа причина определува најголем број на удари за овој период. Физичката активност може да се состои во вршење на вежби или во работа, покрај ова може да се забележи и стрес што предизвикува развој на слична слика за манифестацијата на ангина пекторис.

Кога ангина пекторис, за разлика од неповратните и катастрофални последици кои произлегуваат од позадината на миокардниот инфаркт, нарушувањата што произлегуваат од циркулацијата на крвта не се толку изразени, згора на тоа, враќањето на рамнотежата во однос на потребата од срцевиот мускул за кислород и неговото внесување се случува некое време по престанок на физичката активност од страна на лице, нерамнотежа на оние кои го испровоцирале. Поради оваа причина, ангина води само до делумно оштетување на ткивата на срцето. Во меѓувреме, во ситуација кога недостатокот на кислород во срцевиот мускул е повисок од прагот на преживување, тој е типичен за трансформација на ангина на срцев удар.

Карактеристики на коронарна артериска болест

Фактори на ризик

Фактори на ризик за ангина се сметаат особено оние карактеристики кои го предизвикуваат неговиот развој, манифестација и прогресија. Има многу такви фактори, всушност, некои од нив може да бидат погодени соодветно, а некои, за жал, не. Факторите кои дозволуваат можноста за слично влијание врз нив се дефинираат како модифицирани (преносливи) фактори и фактори кои ја исклучуваат таквата можност - соодветно, немодифицирана (неповратна).

 • Фактори неизменливи (неповратни). Таквите фактори вклучуваат пол, наследност, раса, возраст. Мажите, како што веќе рековме, се повеќе подложни на развојот на нивната ангина пекторис во споредба со жените. Овој тренд е важен до 50-55 години, што е придружено со појава на менопауза, при што значително се намалува производството на естроген (женски полови хормони), обезбедувајќи ефикасна заштита на коронарните артерии и срцето. Така, од овој период, ризикот од развој на ангина кај мажите и жените е практично избалансиран во ова "лидерство" на половите. Трката, исто така, првично издвоена меѓу неоткриените фактори, ја одредува сопствената статистика за морбидитет. На пример, луѓето во скандинавските земји, на пример, се соочуваат со неколку пати почесто со артериска хипертензија и со ангина во споредба со индикаторите за изложеност на овие состојби за членовите на негроидната раса. Покрај тоа, може да се забележи дека раната ангина се развива кај пациенти, ако најблиското семејство (машка линија) доживеа миокарден инфаркт или имало ненадејни случаи на смртност во присуство на срцеви заболувања пред возраст од 55 години. При разгледување на женската линија, ризикот исто така не е исклучен - во овој случај, се зема предвид појава на миокарден инфаркт кај нејзините блиски роднини или пак, неочекуван случај на смртност пред возраст од 65 години.
 • Модифицирани фактори (за еднократна употреба). Иако некое лице не е во можност да влијае на сопствената возраст или почетниот пол, тој може да ги земе предвид таквите фактори кои, ако се отстранат навремено, можат во иднина да утврдат попривлечни перспективи поврзани со ангина, или поточно со неговото исклучување. Факторите што одговараат на оваа клаузула не може да се елиминираат само поединечно, туку и да се елиминираат на таков начин што поради постојната врска меѓу многу од нив, ќе биде можно да се елиминираат неколку од нив истовремено. На пример, делувајќи на намалувањето на маснотиите во храната, постои можност не само да се намали холестеролот во крвта, туку и да се постигне губење на тежината, а тоа, пак, има корисен ефект врз крвниот притисок, кој исто така е предмет во овој случај да се намали. Во комплексните промени поврзани со овие позиции, исто така, се утврди намалување на ризикот од ангина. Одделно, секој од факторите:
  • Дебелината. Тоа подразбира, како што може да се разбере, акумулацијата во телото на масното ткиво во вишок. Неверојатно, прекумерната тежина сега е проблем за повеќе од половина од светското население, особено за лица постари од 45 години. Во однос на причините кои предизвикуваат проблеми од ваков вид, може да се забележи дека, пред сè, се разгледува прехранбеното потекло - со други зборови, прејадување, во процесот на конзумирање на прекумерна количина на храна со значително количество калории, што особено се однесува на масна храна. Како секунда, не помалку значајна причина која предизвикува дебелина, физичката активност е изолирана, што во овој случај е недоволно.
  • Пушењето Не помалку сериозен фактор во бројот на оние кои играат особено важна улога во развојот на ангина пекторис. Пушењето кое одредува висок степен на веројатност за развој на ЦХД, особено ако е важно да се комбинира со претходниот фактор и да се зголеми холестеролот. Пушењето предизвикува седумгодишно намалување на животот. Поради зголемувањето на нивото на јаглерод моноксид во позадината на пушењето, пушачите се соочуваат со проблемот на намалување на количеството на кислород што се доставува до клетките на телото. Покрај овие проблеми што можат да предизвикаат никотин, тој исто така делува како фактор кој предизвикува појава на спазам на артериите, како резултат на што се јавува друг проблем - зголемување на крвниот притисок.
  • Дијабетес. Овој фактор исто така игра важна улога во третманот на ангина пекторис и причините кои го предизвикуваат. Вреди да се забележи дека присуството на дијабетес кај пациент придонесува за зголемување на ризикот од развивање на неговиот ИСБ двапати или повеќе. Доста често, дијабетес мелитус е исто така релевантен за коронарна болест, која одредува многу полоша прогноза, особено ако пациентите развиваат миокарден инфаркт. Постои претпоставка дека времетраењето на дијабетесот во рок од 10 години или подолго во својата експлицитна форма и без оглед на неговиот специфичен тип повеќе од сигурно укажува на присуство на друго заболување кај пациентите и во прилично изразена варијанта на курсот, болеста атеросклероза. Исто така, треба да се забележи дека миокардниот инфаркт кај пациенти со дијабетес е најчесто фатален.
  • Стрес. Наспроти позадината на емоционалниот стрес, може да се развие не само ангина, туку и миокарден инфаркт, кој, во крајна линија, може да доведе до ненадејна смрт. Хроничниот стрес предизвикува срцето да работи во зголемен режим на оптоварување, што го зголемува притисокот и го нарушува снабдувањето со хранливи материи до кислородот од страна на органите. Важно е да се намали ризикот од развој во однос на позадината на влијанието на овој фактор врз кардиоваскуларните болести, идентификување на нејзините причини и обидот да се намали влијанието воопшто, со стрес.
  • Недостаток на физичка активност (физичка неактивност). Таа, исто така се однесува на факторите на ризик на скала за еднократна употреба која го поттикнува развојот на кардиоваскуларните заболувања. Треба да се напомене дека за лицата кои се вклучени во лесна работа (што особено подразбира споредба со активностите на лицата кои се вклучени во тешка физичка работа), ИСБ генерално се развива до 5 пати почесто, а во овој случај е на возраст од 40-50 години.
  • Хипертензија. Познат фактор кој предизвикува ризик од развој на коронарна артериска болест и особено ангина. Поради артериска хипертензија, големината на левата комора се зголемува, што последователно го одредува висок ризик од морталитет кај коронарна болест.
  • Зголемено ниво на згрутчување на крвта. Наспроти позадината на тромбозата на коронарната артерија, делувајќи како важен механизам, чиј ефект го одредува последичното формирање на срцев удар во комбинација со циркулаторна инсуфициенција, постои и зголемување на атеросклеротични плаки во коронарните артерии. Поради повредите кои делуваат како предиспонирачки фактор за формирање на згрутчување на крвта, постои сериозен ризик за развој на ангина, како и на цереброспиналната течност како целина.
  • Метаболен синдром.

Видови на ангина пекторис

Ангина може да се појави на неколку начини. Значи, таа е стабилна ангина , чија симптоми се одредуваат од интензитетот на нивната манифестација, кога состојбата на еден од 4-те видови функционални класи соодветствува. Покрај тоа, изолирани и болеста во форма како што се нестабилна ангина . Одредувањето на стабилноста или нестабилноста во овие случаи се јавува врз основа на присуството или, соодветно, недостатокот на поврзаност што постои помеѓу манифестацијата на ангина и стресот. Покрај тоа, исто така постои и тип на ангина, како што е варијанта ангина, исто така дефинирана како Принцметал ангина или вазоспастична ангина.

Неверојатно, во текот на годината, ангина пекторис се дијагностицира кај населението во опсег од 0,2-0,6% од случаите, а доминантна категорија на лица изложени на тоа е мажи кои се во возрасна група од 55 до 64 години. Во еден милион од населението годишно, ангина, ако е дефинирана во специфични термини, се појавува кај околу 40.000 возрасни лица. Преваленцата е генерално утврдена врз основа на возраста на пациентите и нивниот пол. Стабилната ангина пекторис се дијагностицира во 20% од случаите пред почетокот на срцев удар, во 50% од случаите - после тоа.

Карактеристики стабилна ангина

Се верува дека развојот на ангина се јавува кога стеснувањето на артериите на срцето од атеросклероза до 50-75%. Ако не се лекува, се јавува прогресија на атеросклероза, што, пак, предизвикува оштетување на артериите на артериите на артериските ѕидови, кои потоа формираат згрутчување на крвта. Понатаму, постои уште позначајно стеснување на луменскиот сад, како резултат на што протокот на крв се забавува, што доведува до зголемување на појавата на ангина напади, згора на тоа, тие почнуваат да се развиваат дури и во позадина на незначителен товар и во состојба на комплетен одмор. Стабилна ангина, или, како што инаку може да се нарече, ангина, чии симптоми се одредуваат врз основа на усогласеност со одредена функционална класа според сериозноста на нејзината манифестација, може да се дефинира на една од следниве опции:

 • Класа I. Оваа функционална класа карактеризира исклучително ретка манифестација на напади со појава на карактеристични болки во градите, а болката во овој случај се развива само со брзо извршено и претерано големо оптоварување.
 • Класа II. Развојот на нападите се јавува како резултат на брзо одење (што е особено важно во ладни или ветровито време) или по качување по скали, во некои случаи по јадење.
 • Класа III. Во овој случај се одредува изразено ограничување на физичката активност, бидејќи појавата на ангина напади станува можно дури и при нормално одење на растојание од 100 метри. Во некои случаи, доволно е појавата на напад едноставно да биде надвор во ладно време, да се грижи или да се искачи на еден кат.
 • Класа IV. Ова подразбира уште поголемо ограничување на физичката активност. Постои губење на способноста на пациентот да изврши некоја работа која бара физичка сила, бидејќи тоа е придружено со појава на ангина-напади. Неверојатно, овде се развива ангина за одмор, чии симптоми се манифестираат без претходно претходно оптоварување (емоционално или физичко).

Врз основа на оваа распределба на класите, лекарот што ќе присуствува ќе може соодветно да ја спореди тежината на степенот на мозочен удар и, соодветно, да го утврди потребниот третман во комбинација со развојот на ограничувања на дозволената количина на стрес кај пациентот, земајќи го предвид индивидуалниот пристап.

Карактеристики на нестабилна ангина

Во ситуации во кои обичната ангина се карактеризира со промена во сопственото однесување, таа се дефинира како нестабилна ангина (во друго олицетворение, состојбата на преинфаркт). Значи, што точно се подразбира под нестабилна ангина?

Дефиницијата за нестабилна ангина одговара на следниве услови:

 • прогресивна ангина, која е придружена со ненадејно зголемување на сериозноста, времетраењето и зачестеноста на нападите, покрај тоа, таа е придружена со ноќни напади;
 • ангина пекторис, која се појави кај пациентот за прв пат во неговиот живот, чиј рок на ограничување не надминува 1 месец;
 • одмор ангина - симптоми кои се релевантни за нападите, се јавуваат во состојбата на одмор на пациентот;
 • постинфарктна ангина пекторис - симптоми кои се релевантни за нападите се случуваат во рамките на раниот период на постинфакција, што одговара на период од околу 14 дена од моментот кога пациентот претрпел миокарден инфаркт.

Нестабилна ангина, чии симптоми во секој случај дејствуваат како апсолутна индикација за итна хоспитализација, според тоа, бара итен повик за брза помош!

Стабилна ангина и нестабилна ангина: како да ги разликувате?

Со стабилна ангина напад се појавува во однос на позадината на влијанието на физичката активност во исто ниво, додека кај нестабилна ангина, може да се случи и напад, дури и со мало оптоварување, а понекогаш и во мирување.

Времетраењето на нападот со стабилна ангина е во рок од 15 минути, додека нестабилната ангина се карактеризира со малку подолго траење, но исто така и не надминува 15 минути.

Со стабилна ангина, употребата на нитроглицерин е ефикасна во рамките на земање на 1 таблета, додека со нестабилна ангина, лекот е неефикасен, неговата употреба бара зголемување на дозата индицирана за стабилна ангина пекторис.

Карактеристики на варијанта на ангина

Варијантната ангина, чии симптоми се јавуваат поради ненадеен спазам (т.е. контракција) на коронарните артерии, исто така се определува како вазоспастична ангина.

Рассматриваемый вариант проявления стенокардии определяет возможность поражения коронарных артерий бляшками, возникающими при атеросклерозе, однако в некоторых случаях эти бляшки могут и отсутствовать. Возникает эта стенокардия при нахождении пациента в состоянии покоя, рано утром или в ночное время. Длительность течения проявлений симптоматики составляет порядка от 2 до 5 минут. Использование нитроглицерина оказывает эффективное воздействие, также определена эффективность при применении блокаторов кальциевых каналов (к примеру, нифедипина и т.п.).

Стенокардия: симптомы

Проявление недостаточности кровоснабжения со стороны сердечной мышцы возможно в двух вариантах. Так, с одной стороны утрачивается возможность сердца к адекватному процессу перекачивания крови, потому как сильные сокращения требуют энергии, соответственно, и кислорода (на фоне чего развивается одышка), с другой же стороны проявляется боль, указывающая уже на то, что повреждению подверглись ткани сердца. Именно одышка и боль являются постоянными спутниками стенокардии. Единственное, что можно отметить, так это то, что прямой зависимости между интенсивностью болевых ощущений и общей степенью недостаточности кислорода нет. Объясняется это тем фактором, что интенсивность боли, возникающей при стенокардии, определяется исходя из особенностей состояния нервной системы пациента в комплексе с индивидуальными особенностями, связанными с болевым порогом чувствительности. Остановимся несколько подробнее на симптомах, сопровождающих стенокардию.

 • Боль

Боль выступает в качестве первого симптома, свидетельствующего о стенокардии в более чем половине случаев, причем преимущественно она является постоянным симптомом, сопровождающим это состояние. Что касается возможности безболезненного течения стенокардии, то в таком варианте она проявляется исключительно редко. Болевые приступы при стенокардии имеют сжимающий, жгучий или давящий характер, сосредотачивается боль в области за грудиной, также она может отдавать к левому плечу и руке. Несколько реже проявление боли отмечается в области под ключицей или в области верхнего отдела живота. Атипичные проявления стенокардии могут сопровождаться болью в ногах и в правой половине туловища.

Боль при стенокардии преимущественно возникает при нормальном общем состоянии человека при физической нагрузке или нагрузке эмоциональной (стресс на фоне положительных или отрицательных эмоций). Иногда боль появляется при переедании или в ночное время (в этом случае объяснение заключается в том, что сердце при принятии телом горизонтального положения работает в более интенсивном режиме, чем при нахождении в положении вертикальном, соответственно, облегчить приступ может смена положения тела). Ветреная и холодная погода также нередко способствует проявлению приступов, в то время когда человек находится на улице. Сопровождающими симптомами боли являются беспокойство и страх, из-за нее возникающие, что определяет стремление к принятию безопасного положения, инстинктивно прижимать к груди руку.

Легкие формы проявления стенокардии сопровождаются недолгим проявлением болевых ощущений (в рамках 1-5 минут), исчезают они после употребления лекарства или при прекращении воздействия физической нагрузки. Об утяжелении состояния свидетельствует удлинение течения приступа, что, в свою очередь, определяет возможность риска возникновения инфаркта миокарда.

В качестве другой характерной черты болей при стенокардии выделяют эффективность подавляющего ее воздействия за счет использования нитроглицерина. Если изменений при приеме этого препарата нет, то также имеются предпосылки к предположению увеличения риска, связанного с развитием инфаркта миокарда.

 • Одышка

Одышка определяется в качестве эквивалента боли. Проявляется она в затрудненности дыхания в моменты вдоха и выдоха. Связана одышка с тем, что нарушается присущая сердцу сократительная активность, что происходит, опять же, на фоне нехватки кислорода при эмоциональных и физических нагрузках. Возникает этот симптом, как в случае безболезненного течения стенокардии, так и в случае появления боли, то есть, в качестве сопровождающего ее фактора в это м случае.

 • Нарушения в сердечном ритме

Данный симптом имеет непостоянный характер проявления при стенокардии. В одних случаях это подразумевает под собой появление ощущений ускоренного сердцебиения, в других, наоборот, сопоставим с ощущением остановки сердца.

Боль в груди: всегда ли это проявление стенокардии?

Такой вопрос вполне обоснован, потому как далеко не всегда боль в груди свидетельствует именно о рассматриваемом нами заболевании, будучи проявлением других их видов. Боль в грудной клетке, помимо этого, может возникать одновременно по нескольким причинам. Рассмотрим несколько подробнее этот вопрос.

Боль нехарактерная для стенокардии соответствует следующим критериям:

 • ноющий и постоянный характер ее проявления;
 • отсутствие эффективности при приме нитроглицерина, а также усиление боли при употреблении этого препарата;
 • длительность болевых ощущений, превышающая 15 минут;
 • отсутствие связи между болью и физическими нагрузками.

Если состояние можно связать с указанными признаками, то можно предполагать, что это вовсе не стенокардия, а, соответственно, проявления, сопутствующие другим заболеваниям. Маскироваться под стенокардию могут следующие их виды:

 • заболевания ЖКТ (заболевания пищевода, язвенная болезнь);
 • инфаркт миокарда;
 • заболевания позвоночника, заболевания грудной клетки (опоясывающий лишай, остеохондроз грудного отдела);
 • болезни легких (плеврит, пневмония и пр.).

Важно также учитывать, что установить конкретную причину возникновения боли в груди сможет лишь врач.

Осложнения стенокардии могут привести к развитию уже рассмотренного инфаркта миокарда, а также к таким отдаленным вариантам осложнений как хроническая сердечная недостаточность и кардиосклероз.

Лечение стенокардии

В качестве основных мер в лечении стенокардии учитываются следующие сопутствующие факторы (с принятием соответствующих мер в их адрес):

 • выявление заболеваний, утяжеляющих течение стенокардии и ее клинические проявления, лечение этих заболеваний;
 • устранение факторов, сопутствующих увеличению риска развития атеросклероза;
 • реализация мер на улучшение прогноза в целом с недопущением развития осложнений (инфаркт, летальный исход на фоне актуального состояния сердца);
 • снижение частоты возникновения приступов стенокардии и общей интенсивности их проявления с целью улучшения качественного уровня жизни пациента.

Это, в свою очередь, требует реализации трех основных направлений лечения:

 • немедикаментозное лечение, корректировка образа жизни;
 • разработка адекватных схем медикаментозного лечения;
 • реваскуляризация миокарда, заключающаяся в коронарной ангиопластике или в проведении аортокоронарного шунтирования (указанные меры способствуют восстановлению и нормализации коронарного кровотока).

Определение требуемого метода для лечения стенокардии производится на основании той клинической реакции, которая возникла при первоначально применяемой медикаментозной терапии. Между тем, в некоторых случаях пациенты во избежание рисков сразу настаивают на проведении коронарной реваскуляризации.

Медикаментозная терапия заключается в частности в использовании препаратов, ориентированных на улучшение прогноза (такие препараты рекомендуются в любом из случаев стенокардии, но в том случае, если не имеется к их применению противопоказаний):

 • Антитромбоцитарные препараты – такие препараты оказывают препятствие агрегации тромбоцитов (тромбообразованию) в рамках раннего его этапа. К таким препаратам относится, например, Ацетилсалициловая кислота или Клопидогрель. Что примечательно, при длительном приеме ацетилсалициловой кислоты при стенокардии (в особенности при перенесении пациентами ранее инфаркта), риск развития инфаркта (повторно) снижается до 30%.
 • Бета-адреноблокаторы – такого типа препараты блокируют воздействие на сердце гормонов стресса, а также снижают потребность в кислороде со стороны миокарда, что, в свою очередь, способствует выравниванию дисбаланса в потребности и объеме доставляемого кислорода через коронарные артерии, подвергшиеся сужению. К этим препаратам можно отнести Бисапролол, Метапролол и пр.
 • Нитраты – их использование обеспечивает возможность расширения вен, за счет чего, соответственно, снижается нагрузка, прои водимая на сердце при одновременном снижении потребности в кислороде со стороны миокарда. К таким препаратам относится указанный ранее нитроглицерин, а также изосорбид мононитрат (или динитрат).
 • Антагонисты кальция – их действие направлено на снижение потребляемого миокардом объема кислорода. В частности это Дилтиазем, Верапамил и пр. Использование таких препаратов недопустимо при актуальности нарушений, связанных с атриовентрикулярной проводимостью, а также при актуальности для больного синдрома слабости синусового узла.

При рассмотрении медикаментов, эффективных в лечении стенокардии, нельзя не отметить и тех препаратов, которые, по нынешним данным, эффективными не являются. В частности это женские половые гормоны, антиоксиданты, витамины, кокарбоксилаза, АТФ и рибоксин.

Коронарная ангиопластика заключается в реализации инвазивного метода, ориентированного на восстановление кровоснабжения тканей миокарда. В качестве показаний к применению этого метода лечения выделяют соответствие стенокардии высокому функциональному классу, чему сопутствует отсутствие эффективности в реализации мер медикаментозной терапии, а также при существенном характере поражения коронарной артерии (от одной и более). Коронарная ангиопластика устраняет приступы стенокардии, а также способствует улучшению сократительных способностей сердечной мышцы. Между тем, риск развития сужения артерии повторно отмечается порядка в 40% случаев в срок 6 месяцев с момента проведения этой процедуры.

Что касается такого метода, как аорто-коронарное шунтирование , то данный вид оперативного вмешательства заключается в восстановлении кровоснабжения миокарда в области несколько ниже, чем в области сужения сосуда, произошедшего на фоне атеросклероза. В этом случае формируется другой путь обеспечения кровотока за счет шунта к подвергшейся нарушению кровоснабжения сердечной мышце. Данный вид оперативного вмешательства актуален при соответствии III и IV классам течения стенокардии, а также при достижении показателей сужения просвета в коронарных артериях более 70% (что выясняется на основании результатов проведения коронарографии). После этой операции в рамках предела 8-10 лет около 25% пациентов сталкиваются с повторным возникновением стенокардии, что предусматривает необходимость в рассмотрении вопроса относительно проведения повторного ее проведения.

При появлении симптомов, указывающих на стенокардию, необходимо обратиться за консультацией к лечащему терапевту или к кардиологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Стенокардия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: терапевт , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Предынфарктное состояние (совпадающих симптомов: 5 из 10)

Инфаркт миокарда, как, вероятно, вам известно, является неотложным по своей специфике состоянием, требующим оперативного медицинского вмешательства. Именно по этой причине важно своевременно распознать данное состояние, основываясь в этом на учете его основных симптомов. Предынфарктное состояние, симптомы которого важно вовремя распознать, оправдано к выделению его в отдельное клиническое состояние, потому как за счет своевременно принятых мер можно предотвратить основную угрозу, которой и является инфаркт миокарда.

...
Спонтанный пневмоторакс (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Спонтанный пневмоторакс – патологическое состояние, для которого характерно нарушение структурной целостности плевры и проникновение воздуха в плевральную полость без видимой на то причины. Причины развития первичной и вторичной разновидности спонтанного пневмоторакса будут отличаться. В первом случае недуг диагностируется у совершенно здорового человека, а во втором формируется на фоне широкого спектра лёгочных патологий.

...
Экстрасистолия (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Экстрасистолия – это одна из самых распространенных разновидностей аритмий (то есть нарушений в сердечном ритме), характеризующаяся появлением внеочередного сокращения со стороны сердечной мышцы либо же несколькими внеочередными сокращениями. Экстрасистолия, симптомы которой возникают не только у больных, но и у здоровых людей, может быть спровоцирована переутомлением, психологическим напряжением, а также некоторыми другими внешними раздражителями.

...
Гипертрофия левого желудочка (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Гипертрофия левого желудочка (кардиомиопатия) является типичным поражением сердца для больных с диагнозом гипертоническая болезнь. Гипертрофия левого желудочка, симптомы которой позволяют рассматривать данную патологию в качестве процесса, предполагающего структурную адаптацию сердца относительно метаболических потребностей, актуальных для миокарда, а также изменений, происходящих в гемодинамических показателях, является достаточно опасной в том плане, что зачастую завершением заболевания выступает летальный исход.

...
Пролапс митрального клапана (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Пролапс митрального клапана (его выпячивание или неполное закрытие) – это патологическое состояние, при котором происходит нарушение функций расположенного между желудочком и предсердием клапана. Пролапс митрального клапана, симптомы которого могут отсутствовать в каком-либо варианте примерно в 20-40% случаев с преимущественно случайным выявлением этой патологии, характеризуется весьма благоприятными прогнозами в своем большинстве, что, однако, не исключает возможности развития у некоторых пациентов ряда весьма тяжелых осложнений.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .