Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синус тахикардија: симптоми и третман

Синусната тахикардија е главната симптоми:

Синус тахикардија - е болест во која се зголемува фреквенцијата на срцевиот ритам, што се јавува во позадината на активната работа на синусниот јазол. Слична состојба е карактеристична и за возрасните и за децата. Широк спектар на предиспонирачки фактори кои не се секогаш поврзани со текот на која било друга болест може да бидат причина за развој на таквото пореметување. Изворот исто така може да биде силен стрес или прекумерно вежбање.

Болеста има карактеристични симптоми, вклучувајќи болка во градите, личен срцев ритам, слабост и сериозна вртоглавица.

За да се направи точна дијагноза, потребен е целосен комплекс на мерки - од физички преглед што го врши кардиолог за инструментални испитувања на пациентот.

Можно е да се излечи болеста со помош на конзервативни методи, кои се сведуваат на изведување на процедури за физиотерапија, земање лекови и следење на штетна исхрана.

Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија го класифицира ова нарушување како суправентрикуларна тахикардија. Вреди да се напомене дека ова е разјаснето име на слична патологија. Така, синусната тахикардија кодекс според МКБ-10 го има следново - І 47,1.

Етиологија

Точниот срцев ритам е директно зависен од тоа колку подеднакво импулсите се случуваат во синусниот јазол и се изведуваат по оптичкиот систем. Синусниот јазол е збирка на нервни клетки кои се локализирани во атриумот.

Нормално, оптималните вредности за синусниот ритам е бројот на контракции, кои се движат од шеесет до деведесет отчукувања во минута. Од ова произлегува дека синусната тахикардија не е ништо друго освен зголемување на срцевиот ритам над 90 пати во минута. Вреди да се напомене дека кај децата, таквото нарушување е дијагностицирано ако срцевата фреквенција се зголемува за повеќе од 10% од нормата карактеристична за одредена возраст.

Слична патологија се јавува во било која возрасна категорија, во најголем дел од случаите кај здрави луѓе, како и кај оние на кои им е дијагностицирана срцева болест. Наспроти позадината на фактот дека болеста се развива поради голем број на фактори, тие обично се поделени во неколку групи - патолошки и не се поврзани со текот на одредена болест.

Првата категорија на причини за синусната тахикардија е исто така поделена на кардијална и екстракардијална. Така, провокатори на овој вид на аритмија се:

Физиолошки предиспонирачки извори на синусна тахикардија на срцето се претставени:

 • прекумерната физичка активност - дозволените вредности во овој случај може да бидат не повеќе од 160 отчукувања во минута, а останатите, повисоки стапки, се поврзани со овој тип на аритмија . Треба да се напомене дека единствениот исклучок е професионалните спортисти - срцевиот ритам може да достигне 240 удари во минута - само во такви случаи нема потреба од итна медицинска нега;
 • продолжено влијание на стресни ситуации или еднократна силна нервна пречка;
 • зависност од лоши навики;
 • ирационална употреба на лекови, на пример, глукокортикоиди, антидепресиви, антагонисти на калциум, диуретици, супстанции со содржина на кофеин, како и лекови насочени кон лекување на бронхијална астма .

Покрај тоа, треба да се забележи дека зголемувањето на телесната температура може да влијае на зголемување на срцевиот ритам. Секое зголемување на вредностите на термометарот од една дивизија доведува до фактот дека срцевиот ритам кај детето се зголемува за околу 15 отчукувања во минута, а кај возрасен - за 9.

Причините за синусната тахикардија кај жените може да бидат:

 • периодот на раѓање - и покрај фактот што синусната тахикардија кај бремени жени е нормална, може да се развие во позадина од патолошки причини, поради што појавата на симптомите на болеста треба да биде поттик за барање квалификувана помош;
 • проток на менструацијата;
 • топли бранови забележани за време на менопаузата , како и други хормонални пореметувања.

Во детството, ова нарушување може да биде индивидуална норма. Вреди да се забележи дека најчесто се забележува кај девојчињата.

Класификација

Главната поделба на синусната тахикардија кај дете или возрасен ја дели болеста на:

 • функционален - е таков во случаи на влијание на човечкото тело на силни емоции или физички напор, како и зголемување на температурата;
 • патолошка - исто така наречена пролонгирана синусна тахикардија.

Форми на долгорочен тип на болест во зависност од етиолошкиот фактор:

 • неврогена - се развива поради нестабилен или лабилен нервен систем;
 • токсични - поради негативните ефекти врз телото на токсични супстанции;
 • лековити ;
 • ендокрин ;
 • хипоксичен - е природниот одговор на телото на недостаток на кислород;
 • миогеничен - се формира на позадината на срцевите патологии.

Одделно е неопходно да се одвои ортостатска или вертикална синусна тахикардија. Ова значи дека нарушувањето на срцевиот ритам се забележува кога телото преминува од лежиште во положба на положба.

Исто така, постојат три тежини на болеста:

 • лесна синусна тахикардија - не обезбедува никаква специфична терапија;
 • блага синусна тахикардија - често се јавува кај деца помлади од шест години, како и кај адолесценти во пубертетот. Таквата разновидност не треба да предизвикува загриженост, бидејќи нејзините симптоми се целосно отсутни или благи;
 • тешка синусна тахикардија - најчесто се јавува кај постари лица, но исто така може да се појави кај дете. Во такви случаи, наизменичното брзо пулс со состојба како што е брадикардија, во која срцевиот ритам се намалува, се смета за опасен. Оваа комбинација бара итна итна нега.

Симптоматологија

Присуството и сериозноста на симптомите на оваа патологија зависи од неколку фактори:

 • тежина на синусна тахикардија;
 • времетраење;
 • предиспонирачки фактор.

Со благ тек на болеста, симптомите се целосно отсутни, поради што едно лице можеби не се сомнева дека постои таква повреда.

Блага синусна тахикардија, исто така, може да биде потполно асимптоматска, но понекогаш знаците може да бидат мали. Тие вклучуваат:

 • чувствувајќи свое срце;
 • непријатност и вкочанетост во градите;
 • недостаток на здив;
 • нарушување на спиењето;
 • замор;
 • чести промени во расположението.

Симптомите на тешка синусна тахикардија, покрај зголемувањето на сериозноста на горенаведените клинички манифестации, ги имаат следните симптоми:

 • честа и силна вртоглавица;
 • интензивна болка во срцето;
 • недостаток на воздух;
 • појавата на отежнато дишење во мирување;
 • комплетен недостаток на спиење;
 • губење на апетитот или целосна одбивност кон храната;
 • несвестица;
 • намалување на крвниот притисок;
 • ладни екстремитети;
 • намалување на дневниот излез на урина.

Треба да се забележи дека ова е само главните симптоми на синусната тахикардија, кои ќе бидат надополнети со клиничките манифестации на болеста, врз основа на која се развило слично нарушување.

Сите горенаведени симптоми се типични за возрасни и деца, но во вториот случај, болеста ќе биде многу потешка. Поради оваа причина постојат неколку итни правила за намалување на пулсот, вклучувајќи:

 • јавете се во медицински тим дома;
 • притисок на поспан област;
 • масирање на очното јаболко во кружни движења;
 • се протегаат со длабок здив со сериозен нос;
 • стегање на горниот дел на стомакот;
 • притискање на долните екстремитети на предниот ѕид на абдоминалната празнина;
 • ладни рудења.

Таквите активности треба да ја олеснат состојбата на пациентот пред доаѓањето на лекарите.

Игнорирањето на симптомите може да доведе до срцева слабост или последиците од болеста што довела до таква повреда на срцевиот ритам - ова е она што е опасна синусна тахикардија.

Дијагностика

И покрај фактот дека оваа болест има доста специфични симптоми, со цел да се дијагностицира синусната тахикардија, неопходно е да се извршат цела низа дијагностички мерки.

Пред сè, на кардиологот му требаат:

 • да ја проучува историјата на болеста и историјата на животот на пациентот - во некои случаи ќе помогне да се утврдат најверојатните причини за синусната тахикардија кај одредена личност;
 • да спроведе темелен физички преглед со цел проучување на состојбата на кожата, проценување на фреквенцијата на респираторните движења и слушање на пациентот со помош на специјални алатки;
 • Сослушајте го пациентот или неговите родители во детали за да ја одредите сериозноста на симптомите и да ја одредите сериозноста на болеста.

За лабораториски истражувања треба да се вклучат:

 • општ клинички тест на крвта - да се идентификува можна анемија и појава на заболувања кои можат да предизвикаат синусна тахикардија;
 • уринализа;
 • биохемија на крв - за конечно утврдување на провокатор на болеста;
 • крвен тест за тироидните хормони.

Највредните во дијагностичкиот план се следните инструментални испитувања:

 • EchoCG - за евентуално откривање на структурни промени во срцето;
 • ЕКГ е главната техника која го потврдува присуството на синусна тахикардија;
 • Синус тахикардија
 • МНР на срцето;
 • KMEGK е дневна фиксација на вредности на електрокардиограм. Снимањето се изведува од еден ден до четири дена. Таквата постапка овозможува да се одреди времетраењето на болеста и причините кои предизвикуваат зголемување на срцевиот ритам.

Покрај тоа, можеби ќе треба совет:

 • педијатар - ако пациентот е дете;
 • психотерапевт;
 • отоларинголог;
 • ендокринолог;
 • акушер-гинеколог - во случаи на откривање на синусната тахикардија за време на бременоста.

Само по проучувањето на резултатите од сите дијагностички мерки, кардиологот ќе направи индивидуална шема за секој пациент за тоа како да се третираат синусната тахикардија.

Третман

Терапијата на оваа болест се заснова на елиминирање на причината за појавата на болеста. Така, третманот може да вклучува:

 • отфрлање на лошите навики;
 • балансирана исхрана;
 • полн сон;
 • земање антибактериски агенси - во текот на заразни болести;
 • употребата на лекови кои го инхибираат активното функционирање на тироидната жлезда;
 • ингестија на препарати од железо;
 • интравенска администрација на специјални решенија кои го обновуваат целиот обем на циркулирачка крв;
 • кислородна терапија - да се елиминираат болестите на бронхиите или белите дробови;
 • психотерапија или автоматска обработка.

Директниот третман на синусната тахикардија со помош на лекови е неопходен само во случаи кога пациентот има тешки срцеви палпитации. За ова, на пациентите им се препорачува да земат:

 • бета блокатори;
 • инхибитори на IF-канали на синусниот јазол;
 • тинктури базирани на растенија како валеријана корен, глог или мајчина придружба.

Во случај на тешка болест кај жена за време на бременоста, потребно е итна стимулација на трудот. Често, породувањето во синусната тахикардија се врши со царски рез.

Единствената последица на оваа болест е развојот на срцева слабост.

Превенција и прогноза

За луѓето да не развиваат пароксизмална синусна тахикардија, треба да се следат следниве општи препораки:

 • целосно отфрлање на алкохол и никотин;
 • правилна исхрана збогатена со витамини и микроелементи неопходни за телото;
 • избегнување на емоционална и физичка преголема работа;
 • контрола на тежината;
 • до умерено активен животен стил;
 • обезбедување на соодветно времетраење на спиење;
 • навремена дијагноза и третман на срцеви патологии;
 • земање лекови строго според упатствата на лекарот што посетува;
 • редовен премин на целосен преглед во здравствена установа.

Физиолошката синусна тахикардија често има поволна прогноза, само што е овозможено навремено и сеопфатно лекување. Ако болеста е предизвикана од други заболувања, тогаш веројатноста за опасни по живот последици е висока.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синус тахикардија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аритмија кај деца (појавување симптоми: 8 од 16)

Аритмијата кај децата е различна етиологија на срцеви аритмии, која се карактеризира со промена на фреквенцијата, регуларноста и секвенцата на срцеви контракции. Однадвор, аритмијата кај децата се манифестира во форма на неспецифична клиничка слика, што всушност доведува до задоцнета дијагноза.

...
Кардиосклероза (појавување симптоми: 6 од 16)

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

...
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 6 од 16)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Невроциркулаторна дистонија (појавување симптоми: 6 од 16)

Невроциркулаторната дистонија или неврозата на срцето е дефект на кардиоваскуларниот систем, кој е поврзан со оштетена физиолошка неуроендокрина регулација. Најчесто се манифестира кај жени и адолесценти поради влијанието на силниот стрес или тешки физички напор. Многу е поретко кај луѓето на возраст под петнаесет и над четириесет години.

...
Пременструален синдром (појавување симптоми: 6 од 16)

Пременструалниот синдром е комплекс на болни сензации кои се јавуваат десет дена пред почетокот на менструацијата. Знаците на манифестација на ова нарушување и нивната комбинација се индивидуални. Некои жени може да имаат симптоми како што се главоболка, промени во расположението, депресија или солзи, додека други може да имаат болни чувства во млечните жлезди, повраќање или постојана абдоминална болка.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .