Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Акутен коронарен синдром: симптоми и третман

Акутен коронарен синдром - главните симптоми:

Акутен коронарен синдром е патолошки процес во кој нарушувањето на природната крв во миокардот преку коронарните артерии е нарушено или целосно прекинато. Во овој случај, кислородот не се доставува до срцевиот мускул на одредено место, што може да доведе не само до срцев удар, туку и до фатален исход.

Терминот "ACS" се користи од страна на лекарите за да се однесуваат на одредени срцеви состојби, вклучувајќи миокарден инфаркт и нестабилна ангина . Ова се должи на фактот дека во етиологијата на овие болести лежи синдромот на коронарна инсуфициенција . Во оваа состојба, пациентот бара итна медицинска помош. Во овој случај, не е само развој на компликации, туку и висок ризик од смрт.

Етиологија

Главната причина за развој на акутен коронарен синдром е атеросклероза на коронарните артерии.

Покрај тоа, постојат такви можни фактори за развој на овој процес:

 • тежок стрес , нервен напор;
 • вазоспазам ;
 • стеснување на луменскиот сад;
 • механичко оштетување на органот;
 • компликации по операцијата;
 • коронарна артериска емболија;
 • воспаление на коронарна артерија;
 • конгенитални абнормалности на кардиоваскуларниот систем.

Одделно, неопходно е да се идентификуваат факторите кои предиспонираат за развој на овој синдром:

 • прекумерна тежина, дебелина ;
 • пушење, употреба на дрога;
 • речиси комплетен недостаток на физичка активност;
 • нерамнотежа на маснотии во крвта;
 • алкохолизам;
 • генетска предиспозиција за кардиоваскуларни патологии;
 • зголемено згрутчување на крвта;
 • чест стрес, постојана нервна напнатост;
 • висок крвен притисок ;
 • дијабетес мелитус ;
 • земајќи одредени лекови кои доведуваат до намалување на притисокот во коронарните артерии (синдром на коронарен крадат).

ACS е една од најопасните услови за човечкиот живот. Во овој случај, тоа не бара само итна медицинска нега, туку и итна реанимација. Најмало одложување или неточни активности за прва помош може да бидат фатални.

Патогенеза

Акутен коронарен синдром

Поради тромбоза на коронарните крвни садови, што е поттикнат од одреден етиолошки фактор, биолошки активните супстанции почнуваат да се ослободуваат од тромбоцитите - тромбоксан, хистамин, тромбоглобулин. Овие соединенија имаат вазоконстрикторски ефект, што доведува до влошување или комплетен прекин на снабдувањето со миокардот. Овој патолошки процес може да се влоши со адреналин и калциум електролити. Во исто време, антикоагулантниот систем е блокиран, што доведува до производство на ензими кои ги уништуваат клетките во областа на некроза. Ако во оваа фаза развојот на патолошкиот процес не е запрен, тогаш погоденото ткиво се претвора во лузна, која нема да учествува во контракцијата на срцето.

Механизмите на развој на акутен коронарен синдром ќе зависат од степенот на преклопување со тромб или плака на коронарната артерија. Постојат такви фази:

 • со делумно намалување на снабдувањето со крв, може да се забележуваат периодични удари на ангина;
 • со целосно преклопување, постојат области на дистрофија, кои подоцна се претвораат во некроза, што ќе доведе до срцев удар ;
 • ненадејни патолошки промени доведуваат до вентрикуларна фибрилација и, како последица на тоа, клиничка смрт.

Исто така е неопходно да се разбере дека висок ризик од смрт е присутен во било која фаза во развојот на АКС.

Класификација

Врз основа на модерната класификација, се разликуваат следните клинички форми на ACS:

 • акутен коронарен синдром со елевација на ST сегментот - пациентот има типични исхемични болки во градите, реперфузионата терапија е задолжителна;
 • акутен коронарен синдром без елевација на ST сегментот - типичен за промени на коронарните болести, ангина напади. Тромболизата не е потребна;
 • миокарден инфаркт, дијагностициран со промени во ензимите;
 • нестабилна ангина.

Форми на акутен коронарен синдром се користат само за дијагноза.

Симптоматологија

Првиот и најкарактеристичен симптом на болеста е акутна болка во градите. Синдромот на болка може да биде пароксизмален по природа, да се даде во рамото или раката. Со ангина пекторис, болката во природата ќе биде ограничена или гори и кратко време. Во миокарден инфаркт, интензитетот на манифестацијата на овој симптом може да доведе до болен удар, поради што е потребна итна хоспитализација.

Покрај тоа, во клиничката слика можат да бидат присутни следниве симптоми:

 • ладно потење;
 • нестабилен крвен притисок;
 • возбудена состојба;
 • конфузија;
 • паника страв од смрт;
 • несвестица;
 • бледило на кожата;
 • пациентот чувствува недостаток на кислород.

Во некои случаи, симптомите може да бидат надополнети со гадење и повраќање.

Со таква клиничка слика, на пациентот итно му е потребна прва помош и итна медицинска помош. Пациентот никогаш не треба да се остави сам, особено ако има гадење со повраќање и губење на свеста.

Дијагностика

Главниот метод за дијагностицирање на акутен коронарен синдром е електрокардиографија, што мора да се направи што е можно поскоро од почетокот на болниот напад.

Комплетна дијагностичка програма се изведува само откако е можно да се стабилизира состојбата на пациентот. Бидете сигурни да го известите докторот за тоа каков лек бил даден на пациентот како прва помош.

Стандардната програма за лабораториски и инструментални испитувања вклучува:

 • општа анализа на крв и урина;
 • биохемиски тест на крв - утврден холестерол, шеќер и триглицериди;
 • коагулограм - за да се одреди нивото на коагулација на крвта;
 • ЕКГ - задолжителен метод на инструментална дијагностика за ACS;
 • ехокардиографија;
 • коронарна ангиографија - да се утврди локацијата и степенот на стеснување на коронарната артерија.

Третман

Програмата за третман на пациенти со акутен коронарен синдром е селектирана поединечно, во зависност од сериозноста на патолошкиот процес, потребна е хоспитализација и строг одмор во кревет.

Состојбата на пациентот може да бара итни мерки за прва помош, кои се како што следува:

 • им обезбеди на пациентот целосен мир и пристап до свеж воздух;
 • ставете нитроглицеринска таблета под јазикот;
 • Повикајте брза помош за да пријавите симптоми.

Третманот на акутен коронарен синдром во болницата може да ги вклучува следните терапевтски мерки:

 • вдишување на кислород;
 • воведување на лекови.

Како дел од терапијата со лекови, лекарот може да пропише такви лекови:

 • наркотични или ненаркотични лекови за болка;
 • анти-исхемичен;
 • бета блокатори;
 • антагонисти на калциум;
 • нитрати;
 • дезагреганти;
 • статини;
 • фибринолитици.

Во некои случаи, конзервативниот третман не е доволен или воопшто не е соодветен. Во вакви случаи, се врши следната операција:

 • стентирање на коронарните артерии - посебен катетер се одржува на местото на стеснување, по што луменот се проширува преку посебен балон, а стентот се поставува на стеснување;
 • коронарна артериска бајпас хирургија - погодените области на коронарните артерии се заменуваат со шантови.
Коронарна артериска бајпас хирургија

Ваквите медицински мерки даваат можност да се спречи развојот на миокарден инфаркт од АКС.

Покрај тоа, пациентот мора да ги следи општите препораки:

 • строг одмор за креветот до стабилно подобрување на државата;
 • целосна елиминација на стресот, силни емотивни искуства, нервна напнатост;
 • исклучување на физичка активност;
 • како што државата ја подобрува дневната прошетка на свеж воздух;
 • исклучување од исхраната со масна, зачинета, премногу солена и друга тешка храна;
 • целосна елиминација на алкохолни пијалаци и пушење.

Треба да се разбере дека акутниот коронарен синдром, со непочитување на препораките на лекарот, во секое време може да доведе до сериозни компликации, а ризикот од смрт при релапс е секогаш присутен.

Одделно, треба да одвоите диетална терапија за ACS, што подразбира следново:

 • ограничување на потрошувачката на производи од животинско потекло;
 • количината на сол треба да биде ограничена на 6 грама дневно;
 • Исклучок е премногу зачинета, зачинети јадења.

Треба да се напомене дека почитувањето на таквата исхрана е неопходно постојано, и во текот на периодот на лекување и како превентивна мерка.

Можни компликации

Синдромот на акутна коронарна инсуфициенција може да доведе до следново:

Треба да се сфати дека дури и со навремени медицински мерки постои висок ризик за развој на горенаведените компликации. Затоа, ваквиот пациент треба систематски да се прегледа од страна на кардиолог и строго да ги следи сите негови препораки.

Превенција

За да се спречи развојот на кардиоваскуларните болести може, ако ги следите во практиката следниве препораки на лекарите:

 • целосен прекин на пушењето, умерена потрошувачка на алкохолни пијалоци;
 • правилна исхрана;
 • умерено вежбање;
 • дневни прошетки на свеж воздух;
 • исклучување на психо-емоционален стрес;
 • следење на крвниот притисок;
 • го контролираат нивото на холестерол во крвта.

Покрај тоа, не треба да заборавиме на важноста на рутинските прегледи со специјализирани медицински специјалисти, следејќи ги сите препораки на лекарот за спречување на болести кои можат да доведат до синдром на акутна коронарна инсуфициенција.

Практикувањето на минимум препораки ќе помогне да се спречи развојот на компликации кои се предизвикани од акутен коронарен синдром.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате акутен коронарен синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: кардиолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Миокарден инфаркт (симптоми на појавување: 6 од 12)

Смртта на дел од срцевиот мускул што води до формирање на коронарна артериска тромбоза се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...
Вегетативна дистонија (појавување симптоми: 5 од 12)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Транзитен исхемичен напад (појавување на симптоми: 5 од 12)

Транзитен исхемичен напад (ТИА) - недостаток на церебрална циркулација поради васкуларни нарушувања, срцеви заболувања и намалување на крвниот притисок. Таа е почеста кај лицата кои страдаат од остеохондроза на цервикалниот 'рбет, кардијална и васкуларна патологија. Особеноста на транзиентниот исхемичен напад е целосно враќање на сите откажани функции во рок од 24 часа.

...
Пневмоторакс (појавување симптоми: 5 од 12)

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

...
Штипкање на хернија (појавување на симптоми: 5 од 12)

Стиснување на хернија - делува како најчеста и најопасна компликација што може да се развие за време на формирање на хернијачка вреќичка на која било локација. Патологијата се развива независно од возрасната категорија на лицето. Главниот фактор што води кон задушување е зголемување на интра-абдоминалниот притисок или остра тежина на кревање. Сепак, голем број на други патолошки и физиолошки извори, исто така, може да придонесат за ова.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .