Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аортна дисекција: симптоми и третман

Аортна дисекција - главните симптоми:

Аортна дисекција е поделбата на внатрешните и средните ѕидови на садот на два дела. Како резултат на овој процес, создава лажна дупка во која крвта може да тече.

Доста често, лекарите дијагностицираат дефект на лушпа во восходниот или спуштачкиот дел на аортата. Луѓето во негроидната раса, мажите, постарите лица и оние кои страдаат од хипертензија спаѓаат во ризичната категорија. Најголем број заболувања се дијагностицираат за 50-60 години. Ако пациентот има конгенитален Марфанов синдром , оштетување на сврзното ткиво, болеста, исто така, може да се развие во млада возраст од 20-40 години.

Етиологија

Патологијата на аортата е формирана од бројни фактори. Главното место во етиологијата на болеста е хипертензија и атеросклероза . Токму овие патологии можат да предизвикаат оштетување на ѕидовите на крвните садови. Исто така, патолошките промени во школката можат да се појават од развојот на такви заболувања:

 • терциерниот сифилис;
 • конгенитални аномалии.

Провокативните фактори за брза прогресија на болеста се никотин, доцна бременост, наследност.

Покрај горенаведената етиологија, аортната дисекција може да се развие со повреди. Придонесете на оваа болест разни механички оштетувања, на пример, силни удари во градите. Самиот лекар, исто така, може да ги оштети ѕидовите на крвните садови за време на операцијата на срцето или кога ќе вметне катетер во артеријата.

Класификација

Денес, лекарите за време на дијагнозата на болеста најчесто користеле класификација на Де Бејки. Според неговата теорија, болеста е поделена на два главни типа:

 • асцендентниот дел - стратификација се протега до торакалните и абдоминалните региони;
 • прекин и одвојување на ѕидовите во долниот дел - лезијата е под дијафрагмата или се протега надвор од дијафрагмата.

Исто така, лекарите истакнаа уште една алтернативна верзија на болеста, врз основа на која беа утврдени две форми на стратификација. Оваа класификација е развиена на Универзитетот Стенфорд и нуди вакви видови на болести:

 • тип А - локализирана лезија во асцендентната зона на аортата;
 • Тип Б - во низводниот дел.

Болеста може да се развие во три форми - акутна, субакутна и хронична. Првиот тип може да предизвика смртоносен исход во текот на неколку часа или денови, а вториот се развива до критична состојба во 3-4 недели, а за хронична фаза е потребно најмалку неколку месеци да се формира патологија.

Симптоматологија

Аортата има три слоја - внатрешна, средна и надворешна. Аортната дисекција е директно поврзана со средишниот и внатрешниот ѕид, поради што пациентите често се дијагностицираат со прекин на внатрешната постава, која исто така се нарекува интима. Како резултат на таквата акција, во садот се формира лажен јаз.

Оваа болест често се манифестира со карактеристични симптоми, а главниот симптом е болниот синдром . Сепак, понекогаш болеста може да напредува безболно. Таков асимптоматски период е возможен ако во асцедентниот дел веќе постои аневризма . Во други случаи, аортна дисекција се манифестира со интензивен болен симптом. Понекогаш дури и таблетите за болка не им помагаат на пациентот. Болката се наоѓа на местото на погодената аорта и, кога се движи, болката може да се премести и во други делови од телото:

 • проксималната поделба е индицирана од болка во горниот дел од предниот дел на градниот кош;
 • со дистален вид на оштетување, главниот симптом се наоѓа во регионот запорозоме, непречено тече кон грбот, долниот дел на грбот и препоните;
 • стратификацијата на абдоминалната аорта доведува до тешки напади на болка во абдоминалната област. Исто така, пациентот може да ги надмине вкочанетоста и болката во долните екстремитети, кршење на внатрешните органи. Ако се појави блокада на крвниот транспорт до 'рбетниот мозок заедно со оштетување на ѕидовите, се појавува делумна парализа.
Аортна дисекција

Честопати, пациентите на лекарска посета се жалат на кинење болки. Но, таквата манифестација е типична не само за оштетување на аортата, туку и за срцев удар, дефект во циркулацијата на крвта на мозокот и "акутниот абдомен".

Со аортна дисекција, пациентот е многу вознемирен, не може да најде пријатна положба на телото, па затоа брзо се превртува, седи или лежи надолу. Ова е втор карактеристичен симптом кој ќе помогне да се утврди аортната патологија.

Покрај болката, клиничката слика на болеста вклучува и такви знаци на аортна дисекција:

 • зголемување на крвниот притисок, а потоа нивното намалување;
 • зголемено потење;
 • различен пулс на двете раце;
 • слабост и замор;
 • сина боја на кожата;
 • несвестица и кома;
 • отежнато дишење, засипнатост.

Дијагностика

Аортна дисекција е болест во која на лицето му треба итна дијагноза. За правилно да се идентификува болеста и да се разликува од други болести, неопходно е да се спроведат такви истражувачки методи:

 • градна радиографија;
 • ехокардиографија;
 • томографија;
 • аортографија.

Пред да започне инструментално испитување, лекарот мора да земе историја и да изврши испитување на пациентот. Во овој случај, пациентот му кажува на лекарот за сите манифестации и синдром на болка што го совладува. Точната дефиниција на болката и нејзината локализација ќе го извести докторот за претпоставена дијагноза. По испитувањето, пациентот се праќа на горенаведените испитувања, што ќе помогне да се разјасни дијагнозата и да се идентификува болеста:

 • Со помош на дифракција на Х-зраци, може да се идентификуваат знаци на ексфолијација - димена лумена, плеврален излив, слаба пулсација, деформација на ѕидовите на аортата;
 • echoCG дава малку повеќе информации до лекарот, можно е да се идентификува садот за дисекција, да се утврди каналот, да се процени атеросклеротичното оштетување, состојбата на аортниот вентил;
 • со користење на аортографијата, лекарот може да ја дијагностицира локализацијата на почетната руптура, степенот и локацијата на повредата и да ја анализира состојбата на гранките на аортата и коронарните артерии;
 • со соодветна МНР, се утврдува местото на прекин, насоката на ексфолираниот дел, се дава можност за анализа на структурата на аортните гранки и вентил.

Со цел да се спроведе диференцијална дијагноза, лекарот треба да го испита телото за присуство на ренална колика , миокарден инфаркт или бубрег , не-exfoliating аневризма итн.

Третман

Третманот за аортна дисекција треба да се одвива во единицата за интензивна нега, каде што пациентот е подложен на целосен преглед и постојано следење. Методот на терапија го избира лекар во зависност од формата на болеста. Ако пациентот има блокада на крвните садови, тогаш лекарите честопати прибегнуваат кон брза помош. По операцијата, повеќето пациенти живеат повеќе од 10 години.

Знаци за итна операција може да бидат следниве индикатори:

 • оштетување на асцендентната зона на аортата;
 • јаз;
 • акутна срцева слабост ;
 • прогресивна стратификација.

Кога ракувате со пациентот, лекарот мора целосно да ја отстрани оштетената површина, да го елиминира лажниот лумен во средишниот и надворешниот слој на ѕидовите, како и да го врати интегритетот на миокардот. Ако пациентот има аортна валвуларна инсуфициенција, може да се поправи или да се замени. Процесот на хируршка нега може да се одложи до 6 часа, додека рехабилитацијата на пациентот се одвива во текот на 10 дена.

Ако пациентот најде полесна фаза на сепарација, тогаш болеста може да се елиминира со конзервативен метод. Во оваа терапија се прави пристрасност за намалување на крвниот притисок за намалување на оптоварувањето на аортата. Во следните години на животот, пациентот треба да помине дополнителен преглед на секои 6 месеци за да се исклучи влошувањето и компликациите.

Прогноза

Ако пациентот со дијагноза на "аортна дисекција" не добива навремена помош, тогаш во 75% од случаите смртта може да се случи по 2 недели од повреда. Често смртта се јавува од различните ефекти на патологијата.

Со навремена дијагноза и третман, преживеале околу 70% од пациентите со оштетување на проксималната аорта, како и 90% од пациентите со аортна дисекција, што е далеку од срцето. Ако пациентите успеат да преживеат првите две недели. Стапката на преживување за 5 години е до 60%, а околу 40% од пациентите живеат 10 или повеќе години.

Превенција

За профилактички цели на аортна дисекција, лекарите советуваат да спречат какви било кардиоваскуларни патологии, да ги детектираат и да ги третираат навреме, исто така треба редовно да се испитуваат, да го следат крвниот притисок и холестеролот во крвта.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аортна дисекција и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: општ лекар , кардиолог , васкуларен хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Не-Хочкинов лимфом (појавување симптоми: 6 од 20)

Онколошките болести денес се една од најтешките и најтешките за лекување на болести. Тие вклучуваат не-Хоџкиновиот лимфом. Сепак, секогаш постојат шанси и јасна идеја за тоа која болест е, нејзините типови, причините, методите на дијагноза, симптомите, методите на лекување и прогнозата за иднината можат да ги зголемат.

...
Состојба на прединфакција (појавување симптоми: 5 од 20)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Пролапс на митрална валвула (појавување симптоми: 5 од 20)

Пролапс на митралната валвула (излив или нецелосно затворање) е патолошка состојба во која се јавува дисфункција помеѓу комората и атриумот на вентилот. Пролапс на митралната валвула, чии симптоми може да бидат отсутни во било која варијанта во околу 20-40% од случаите со претежно случајно откривање на оваа патологија, се карактеризираат со многу поволни предвидувања за мнозинството, што, сепак, не ја исклучува можноста за развој на некои многу сериозни компликации кај некои пациенти. .

...
Миокардитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Белодробна фиброза (појавување симптоми: 5 од 20)

Белодробна фиброза е болест која вклучува присуство на лузна во белите дробови, што ја нарушува функцијата на дишењето. Фиброзата ја намалува еластичноста на ткивата, што го отежнува протокот на кислород преку алвеолите (меурчиња, каде воздухот е во контакт со крв). Оваа болест вклучува замена на нормалното белодробно ткиво со сврзно ткиво. Обратен процес на регенерација на сврзното ткиво во пулмоналното ткиво не е можен, па пациентот не може целосно да се опорави, но сеуште е можно да се подобри квалитетот на животот на пациентот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .