Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аортна дисекција на аневризма: симптоми и третман

Дисекција на аневризма на аортата - главните симптоми:

Дисекцијата на аорталната аневризма е оштетување на внатрешната постава на зголемената аорта, која е придружена со појава на хематоми и лажна дупка. Оваа болест се карактеризира со надолжно поделба на ѕидовите на аортата со различни должини. Во медицината, оваа патологија често се нарекува пократка верзија - "аортна дисекција".

Често, аортата може да се ексфолира на најхемодинамички слаби места, кои вклучуваат површина на асцендентната аорта, аортниот лак и опасната зона. Во кардиологијата, аневризмата е вклучена во групата на тешки патологии кои можат да предизвикаат значителни непријатности и да го загрозат човечкиот живот. Во случај на доцнење со докторот, пациентот може да започне крварење од аортна руптура, акутна исхемија.

Како по правило, болеста се развива кај постари луѓе кои веќе се постари од 60 години. Патологијата на лекарите почесто се дијагностицира кај мажите отколку кај жените. Колку е поголема големината на аневризма кај некоја личност, толку прогресивно се зголемува и шансите за негово прекинување се зголемуваат. Соодветно на тоа, ризикот од руптура се зголемува со големината на аневризмата, која може да биде неколку пати поголема од нормалниот дијаметар на аортниот лумен.

Етиологија

Различни причини придонесуваат за дисекција на аневризмата. Главниот фактор што води кон развој на болеста е оштетувањето на ѕидовите на атеросклерозата . Со оваа патологија, специфичните плакети почнуваат да се формираат во хуманата аорта, што може да послужи како провоцирачки фактор. Овие тумори се составени од холестерол, калциум и фиброзно ткиво. Со прогресија на атеросклероза, бројот на плаки се зголемува, што доведува до намалување на луменот во садот. Како резултат на тоа, ѕидовите ја губат еластичноста и стануваат послаби. Клиничарите, исто така, идентификуваат други фактори што доведуваат до аневризма со дисекција на аортата:

 • прекумерна тежина;
 • наследност;
 • покачен крвен притисок;
 • употреба на никотин.

Патологијата може да се развие под влијание на разни други болести. Високи шанси за аневризма може да се појават кај луѓе со овие болести:

Многу ретко се дијагностицира болеста поради механички оштетувања.

Шематски илустрација на аортна дисекција

Класификација

Класификацијата на болеста е да ги одреди типовите на болеста според карактеристиките на курсот и локализацијата на болеста. Според првиот критериум, лекарите идентификувале прилично условена систематизација, која е поделена на такви форми:

 • хроничен - може да се случи со месеци;
 • субакутен - процесот трае околу 4 недели;
 • акутна - смрт се јавува неколку часа по егзацербацијата.

Според локацијата на болеста, класификацијата на болеста се состои од 3 типа:

 • Тип 1 - поделба се јавува во зоната на асцендентната аорта и непречено преминува во градниот кош и абдоминалниот регион;
 • Тип 2 - оштетувањето е локализирано исклучиво во асцендентниот дел;
 • Тип 3 - од опаѓачката зона на лезијата се движи кон површината на абдоминалната аорта.

Симптоматологија

Во развојот на клиничката слика на патологијата на лекар, постојат две фази на формирање. Кога аорталната дисекција на аневризмата во почетната фаза на болеста се манифестира во трите горенаведени форми на болеста - акутна, субакутна, хронична.

Во акутен напад, поделбата на ѕидовите на пациентот ги совладува следниве симптоми:

 • болка зад градите, во грбот или стомакот;
 • болките може да зрачат до вратот и рацете;
 • зголемена ненадејна болка, со умирање ефект, кој, исто така, брзо станува акутен;
 • во првиот час, крвниот притисок на пациентот се зголемува, а потоа во голема мера се намалува;
 • болни напади можат да се манифестираат во миграторна, брановидна, трајна природа;
 • анксиозност;
 • се развива аортна инсуфициенција ;
 • напредува срцевата слабост ;
 • Срцева слабост
 • асиметричен пулс на рацете и нозете;
 • хемипареза, параплегија и мозочен удар може да се развијат.

Дисекција на аневризма на аортата - болест во која болката брзо се смирува, но може да предизвика рефлексно намалување на крвниот притисок и несвестица. По некое време, пациентот почнува да страда од силни болки на карактер на горниот карневален кармин, на рацете, вратот и рамената. Во моментите на егзацербација, пациентот има и други симптоми: сува кашлица, чувство на недостаток на воздух, намалување на крвниот притисок, колапс.

Дијагностика

Одредување на развој на аортна болест со пакет на ѕидови е можно само со инструментален преглед. За прецизно да се утврди причината за развојот на патологијата, пациентот е назначен да се подложува на истражување со употреба на такви методи;

 • Ултразвук;
 • ЕКГ;
 • радиографија;
 • томографија;
 • ангиографија.

Благодарение на ЕКГ испитување, лекарот може да ја елиминира миокардијалната исхемија, која исто така предизвикува болни сензации во градите. Радиографијата помага да се идентификуваат драматични промени во структурата на садот - зголемување на луменот и горниот медијастинум, промена на контурите, присуство на плеврален излив, намалување на пулсот во проширениот дел.

На пациентот му се дава постојан мониторинг на крвниот притисок, диурезата и набљудувањето на ЕКГ промените. За да се утврди динамиката на прогресијата на аневризмата и присуството на течност во перикардиумот и плевралните шуплини, пациентот е х-зраци.

Томографијата е важна за да се открие интрамурален хематом, пенетрација на атеросклеротични улкуси на торакалната аорта.

Во дијагностицирањето на болеста исто така е важно да се спроведе диференцијален преглед и да се направи разлика на ексфолијативната аневризма од такви заболувања:

Третман

Ако пациентот е дијагностициран со абдоминална или торакална аортна аневризма, тогаш тој е пропишана терапија во зависност од видот на дисекција и присуство на последици.

Терапијата со лекови се користи во третманот на различни форми на аневризми. Лековите се почетна фаза на елиминирање на симптомите и причините за појава на болеста. Тогаш пациентот е пропишан аортографија и хирургија.

Лекарскиот третман се темели на такви цели:

 • спречување на развој на понатамошна аортна дисекција;
 • нормализација на хемодинамиката и хомеостазата;
 • намалување на крвниот притисок.

Лекарите пропишуваат третман на патологија со лекови од такви групи - бета-блокатори, калциум антагонисти, АКЕ инхибитори, нитроглицерин.

Ако конзервативниот третман се покажал како неефикасен, тогаш пациентот добива хируршка интервенција. Се базира на ресекција на погодената област на аортата, елиминација на лажниот лумен и реставрација на оштетените делови на аортата. За да се постигнат овие цели, лекарите користат протези или ја отстрануваат областа со дефект и ги шијат краевите на здрава аорта.

Итна итна медицинска помош е потребна само за оние пациенти кои се изложени на ризик од аортна руптура - со тешка васкуларна инсуфициенција, прогресивна дисекција, со сицифорен аневризма, со неефикасна терапија со конзервативни методи. Исто така постои итна хируршка нега ако пациентот има крварење во перикардот или плевралната празнина.

Често, таквите операции се вршат со помош на вештачка циркулација на крвта. По хируршката нега, пациентот започнува фаза на рехабилитација во болницата.

Компликации

Компликациите може да се развијат ако аневризмата со асеровична дисекција развива премногу брзо или ако пациентот е премногу доцна за да побара медицинска помош. Најчести последици од болеста се таквите патологии - миокарден инфаркт, мозочен удар, често - руптура на аневризма и смрт.

Прогноза

За луѓето со слична дијагноза, исходот може да биде негативен. Голем број пациенти умираат за време на операцијата или за време на заздравувањето. Лекарите откриле дека во итен третман на акутна аневризма на операционата маса, смртта се јавува во 25% од случаите и во третманот на хронични форми на болеста кај 17%.

Превенција

Аневризмата со дисекција на аортата е тешка форма на болеста што е важно да се препознае на почетокот на развојот. За да се намалат шансите за појава на болеста, лекарите советуваат периодично да ги проверуваат показателите за крвниот притисок. Ако пациентот има високо ниво на липиди во крвта, тогаш за профилактички цели тој е пропишан диета терапија и лекови за намалување на липидите.

Повеќе лекари советуваат сите луѓе да играат спорт, да ја следат нивната исхрана и да се држат до здрав начин на живот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аневризмална дисекција на аортата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: општ лекар , васкуларен хирург , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Прединфакција состојба (појавување симптоми: 5 од 13)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Аортна дисекција (појавување на симптоми: 5 од 13)

Аортна дисекција е поделбата на внатрешните и средните ѕидови на садот на два дела. Како резултат на овој процес, создава лажна дупка во која крвта може да тече.

...
Пневмоторакс (појавување симптоми: 4 од 13)

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

...
Акутен коронарен синдром (појавување симптоми: 4 од 13)

Акутен коронарен синдром е патолошки процес во кој нарушувањето на природната крв во миокардот преку коронарните артерии е нарушено или целосно прекинато. Во овој случај, кислородот не се доставува до срцевиот мускул на одредено место, што може да доведе не само до срцев удар, туку и до фатален исход.

...
Сублуксација на грлото на матката (симптоми на појавување: 4 од 13)

Сублуксацијата на грлото на матката е патолошка состојба која е предизвикана од еден или друг етиолошки фактор, поради што постои чести поместувања на артикуларните површини на два соседни пршлени. Во повеќето случаи, ова е изолиран тип на повреда, така што прогнозата е поволна. Сепак, ова е забележано само ако жртвата е навремена медицинска помош и се следат сите упатства на лекарот во врска со физичката активност на пациентот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
васкуларниот хирург прифаќа
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .