Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аритмија: Симптоми и третман

Аритмија - главните симптоми:

Аритмијата имплицира сите оние состојби во кои се менуваат секвенците на отчукувањата на срцето, нивната фреквенција и сила, како и ритамот. Аритмија, чии симптоми се јавуваат како резултат на кршење на главните функции карактеристични за срцето (спроводливост, возбудливост, автоматизам), во едно име е генерализирана верзија на патологијата, што значи какви било промени во срцевиот ритам кои се разликуваат од стандардниот синусен ритам.

Општ опис

Аритмијата воопшто подразбира какво било неправилно чукање на срцето (кое исто така се дефинира како дисритмија), меѓутоа, неправилноста (и, соодветно, неправилноста) на срцевата фрекфенција, исто така, не е исклучена во оваа состојба.

Нормалните стапки на намалување се со редослед од 50-100 отчукувања / мин. Во меѓувреме, воопшто не е потребно и двете од овие состојби, аритмија и абнормални контракции, да се појават истовремено. Според тоа, аритмии се јавуваат кај различни варијанти на состојбата на срцеви контракции - и кај нормални стапки на нивната фреквенција и кај побавно (препорачливо е да се зборува за втората опција со стапки помали од 60 bpm / min, што е дефинирано како брадиаритмија). Аритмија, исто така, може да се развие за време на забрзана состојба на срцев ритам, која е дефинирана како тахиаритмија и е во однос на повеќе од 100 отчукувања / мин. Неверојатно, само во Соединетите Американски Држави, околу 850.000 луѓе се предмет на годишна хоспитализација против позадината на развојот на аритмија во нив.

Аритмиите се развиваат како резултат на органската природа на оштетување на срцето, што се јавува како резултат на срцеви дефекти, миокарден инфаркт и други слични состојби. Исто така, нивната појава е придружена со промени кои се релевантни за балансот на водата и солта, нарушувања кои се директно поврзани со дисфункција на автономниот нервен систем, интоксикација. Како што ние првично забележавме, развојот на аритмии исто така придонесува за состојби кои се појавиле на позадината на студот или прекумерната работа.

Процесите поврзани со опоравување од операција на срцето, исто така, можат да дејствуваат како фактори кои придонесуваат за аритмија. Посебна точка во причините, исто така, ја нагласи употребата на алкохолни пијалаци, во однос на позадината на ефектите врз телото, кои исто така можат да развијат аритмии.

Неверојатно, некои видови на нарушувања поврзани со ритамот на срцето, пациентот не може да се почувствува воопшто, и воопшто тие не придонесуваат за какви било сериозни последици. Особено, атријалните удари и синусната тахикардија се поврзани со овој тип нарушувања. Често, нивниот изглед укажува на релевантност за пациентот од патологија од еден или друг тип кој не е поврзан со срцевата активност (на пример, можеме да зборуваме за промени поврзани со функциите на тироидната жлезда).

Меѓу најопасните патолошки состојби се разликуваат тахикардиите, кои се појавуваат во околу 85% од случаите како главна причина за ненадејниот почеток на смртта, како и брадикардија (особено кога станува збор за сложена состојба со АВ блокада, која, пак, е придружена со краткорочни и ненадејна загуба на свеста). Врз основа на статистичките податоци, се тврди дека овие услови сочинуваат околу 15% од случаите на ненадеен почеток на смртта.

Карактеристики на нормален ритам на срцето

Со оглед на аритмиите како услови опасни за срцето, не е излишно да се задржиме на прашањето за нормалниот ритам на срцето, или поточно за тоа што точно го обезбедува овој ритам. И тоа е обезбедено со спроведување на систем, кој делува како секвенцијална мрежа на јазли (како енергетски станици) врз основа на високо специјализиран тип на клетка, со помош на која е можно да се создадат електрични импулси долж индивидуалните влакна и греди со истовремено спроведување на овие импулси низ нив. Веќе се должи на овие импулси, пак, се обезбедува возбудување на срцевиот мускул и неговата контракција.

И покрај фактот дека секој од елементите во спроводливиот систем има способност да генерира импулси, синусниот јазол останува во главната централа во овој случај, се наоѓа во регионот на десниот атриум (горниот дел). Тоа се должи на нејзиниот ефект дека фреквенцијата е одредена, што ја одредува работата на срцето, односно на редот од 60 до 80 отчукувања / мин. во мирување, зајакнување - во моментот на релевантноста на физичкиот напор, слабеење - за време на спиењето.

Импулсите формирани во синусниот јазол се пропагираат слично на сончевите зраци, при што еден дел од нив придонесува за возбудување на предците и нивната контракција, додека другиот дел е насочен по посебни патеки кои спроводливиот систем го има кон AV јазолот (или атриовентрикуларниот јазол). Овој јазол веќе делува како следната "електроцентрала", и тука е движењето на импулсот да се забави, што е особено потребно, со цел да се овозможи атријата да се склучи, а потоа да се престигне крвта во коморите.

Подоцна, Неговиот пакет се шири на двете "нозе", додека десната нога е обезбедена со спроведување на импулси низ влакните на Пуркиње до десната комора, а левата се пренесува во левата комора, што резултира со повторно возење на коморите со нивна последователна контракција. Тоа е, всушност, ние ја сметаме таквата шема според која се обезбедува ритамот на човечкото срце.

Врз основа на карактеристиките на овие механизми, се идентификуваат актуелните проблеми, чиј можен изглед ќе доведе до нарушување на работата на спроведувањето на системот. Однесувајте се кон нив:

 • прекршување поврзано со формирање на импулс во една од наведените "електрани";
 • повреда поврзана со однесувањето на пулсот во еден од деловите на разгледуваниот систем.

Функцијата извршена од главниот пејсмејкер е дадена во двете верзии од "електроцентралата" која следи во синџирот, која, сепак, е придружена со намалување на пулсот.

Како резултат на разгледувањето на овој систем, останува да се забележи дека спроводливиот систем има мулти-ниво на заштита која обезбедува ненадејно запирање во срцевата активност. Во меѓувреме, прекршувањата, како такви, во сите овие процеси не се исклучуваат, и токму таквите прекршувања стануваат причина за аритмија.

Да резимираме, аритмии се вакви нарушувања на срцевиот ритам, во кои или има намалување на ударите (не повеќе од 60 во минута), или зголемување на фреквенцијата (над 100) или неправилна срцева фрекфенција. Исто така ги потсетуваме нашите читатели дека при намалување на ритамот на срцето важно е да се употребува терминот брадикардија и со зголемена фреквенција - тахикардија.

Видови на аритмии

 • екстрасистоли;
 • вентрикуларни предвремени удари;
 • атријална фибрилација;
 • атријален флатер;
 • суправентрикуларна пароксизмална тахикардија (abbr. SVT);
 • тахикардија во која има врска со дополнителни снопови;
 • тахикардија во согласност со механизмот на атриовентрикуларниот повторен влез;
 • вентрикуларна тахикардија;
 • вентрикуларна фибрилација;
 • QT синдром на продолжување;
 • брадиаритмии;
 • дисфункција релевантна за синусниот јазол;
 • срцев блок.

Размислете за одделни карактеристики и симптоми на некои од нив.

Екстрасистоли: симптоми

Како екстрасистоли се одредуваат кратенки предвремено создадени од срцето, за што електричниот импулс не доаѓа од синусниот јазол. Овој тип на аритмија може да ја придружува некоја од срцевите заболувања, но во повеќе од половина од случаите не постои поврзаност со овие болести, бидејќи екстрасистолите во овој случај делуваат како состојба која произлегува од влијанието на други фактори. Особено, ваквите состојби вклучуваат психо-емоционални и вегетативни нарушувања, нивото на рамнотежата на електролити во телото, лекувањето со лекови, пушењето итн.

И покрај фактот дека оваа состојба бара разгледување на симптомите, нема ништо да се разгледа, во голема мера, бидејќи екстрасистолите, како по правило, обично не се чувствуваат болни. Во некои случаи, манифестациите се сведуваат на појава на засилен импулс што произлегува од срцето, или на неговото исчезнување.

Вредноста што може да се одреди за екстрасистоли е различна во секој случај. Така, нивното појавување во ретки случаи со нормално здравје на срцето обично ги прави ирелевантни, меѓутоа, ако се забележи нивно зголемување, тогаш ова веќе може да го одреди егзацербацијата на болест релевантна за пациентот (миокардитис, коронарна болест итн.) Или предозирање со гликозиди. Со чести атријални екстрасистоли (за кои импулсот следи, повторно, не од синусниот јазол, туку од атриумот), тие често се сметаат за претходници на атријалната фибрилација. Особено неповолни се сметаат за различни чести вентрикуларни екстрасистоли , импулсот за кој следува или од десната страна или од левата комора. Вентрикуларните екстрасистоли можат да дејствуваат како претходници на вентрикуларната фибрилација.

Предвремено атријални контракции, кои се екстрасистоли, не предизвикуваат штета и не бараат посебен третман. Повеќе детали за карактеристиките на оваа состојба може да се најдат тука.

Атријална фибрилација на срцето: симптоми

Атријалната фибрилација, како што е дефинирана со овој тип на аритмија, само по себе служи како една од опциите за компликации поврзани со коронарна срцева болест, заедно со други видови нарушувања кои се релевантни за срцевиот ритам. Атријалната фибрилација е исто така еден од најчестите типови на абнормалности во срцевиот ритам. Како причини за истовремена атријална фибрилација, не е изолирана само коронарна срцева болест, туку и разни видови на болести поврзани со функцијата на тироидната жлезда.

Главните манифестации карактеристични за оваа состојба ги вклучуваат истите манифестации, кои вообичаено се забележани со аритмии: "крцкање" во градите; прекини карактеризирани со одредена специфичност и интензитет поврзани со работата на срцето; затемнување на очите; несвестица. Може да има и општа слабост, недостаток на здив, отежнато дишење, болка во градите и чувство на страв.

Често, нападот на атријална фибрилација завршува прилично брзо (по редослед до неколку минути), и нема потреба да се употребуваат лекови или да се извршат специфични медицински мерки во овој случај. Во меѓувреме, најголем дел, самата атријална фибрилација не исчезнува, манифестирајќи се подолго време, пресметана не само со часови, туку и со денови. Во оваа варијанта на курсот, не може да се направи без медицинска помош. Можете да прочитате повеќе за оваа состојба овде .

Синусна аритмија: симптоми

Синусната аритмија се карактеризира со развој на абнормален синусен ритам, во кој се менува периоди на нејзино забавување со зголемување на фреквенцијата. Респираторната форма на таква аритмија е предоминантно ослободена, во која срцевите отчукувања се удвојуваат за време на истекот, се намалуваат за време на издишување.

Респираторната синусна аритмија е предизвикана од нерегуларност и неправилност во формирањето на импулси во еден од нервните јазли, кој често се поврзува со флуктуации во тонот на вагусниот нерв, како и промени во процесот на дишење што го пополнува срцето со крв.

Симптомите на синусната аритмија се сведуваат на сериозен замор, вртоглавица, пред несвесно и несвестица. Наведените симптоми главно се јавуваат за време на долги и ненадејни паузи кои се случуваат помеѓу контракции. Овие паузи се случуваат поради формирање на синусни импулси или блокада на нивната спроводливост низ ткивата.

Повеќе посериозни манифестации кои бараат адекватно внимание од пациентот вклучуваат ненадејна скратеност, ненадејна несвестица, потемнување на очите, чувство на премногу бавно или, обратно, брзо отчукување на срцето, болка во градите.

Атријален трепет: симптоми

Атријалниот флетер се карактеризира со зголемување на срцевата фреквенција до импресивни индикатори кои можат да достигнат 200-400 контракции во минута, што во меѓувреме е придружено со редовен и точен атријален ритам.

Атријалниот флетер се јавува главно наспроти позадината на актуелната органска срцева болест, а особено често, развојот на оваа состојба се јавува во текот на првата недела од моментот на операцијата на срцето на одредена скала, тие се помалку често означени наспроти позадината на претходната хируршка интервенција на коронарната артерија. Покрај тоа, постојат дефекти поврзани со состојбата на митралната валвула, коронарна артериска болест во различни форми на проток, срцева слабост, кардиомиопатија, пулмонални опструктивни болести на хроничната форма на проток. Вреди да се спомене дека здрави луѓе речиси никогаш не се соочуваат со оваа патологија.

Што се однесува до клиничките манифестации кои се релевантни за атријално треперење, тие се првенствено предизвикани од срцевиот ритам и карактеристиките на срцевите заболувања од органска природа. Во моментот на настанување на нарушувања кои се директно поврзани со нарушувања на ритамот, отчукувањето на срцето станува почесто, не ја исклучува појавата на сериозна слабост, вртоглавица, несвестица и остар пад на притисокот, кој во комплексот може да послужи како појава на синкопа.

Во развиената верзија, атријалниот флатер се карактеризира со пулсирање на цервикалните вени, што може да биде до 4 пати повисока од фреквенцијата на реалните отчукувања на срцето. Патем, атријалниот трепет често се претвора во претходна форма на аритмија со карактеристичен тек на тоа (т.е. форма на атријална фибрилација).

Суправентрикуларна тахикардија: симптоми

Овој тип на патологија е исто така дефиниран како атријална тахикардија. Неговата особеност лежи во фактот дека е формирана во рамките на мала површина на ткиво од кој било регион од предците. Оваа област постепено го разгорува срцето и го контролира, има поголемо влијание од она што природниот пејсмејкер го има врз срцето. Како по правило, фокусот се разгорува само повремено, но во некои случаи постои можно траење на такво воспаление за многу денови, па дури и месеци. Вреди да се спомене дека некои пациенти (особено кај постарите пациенти) го доживуваат текот на оваа патологија при формирање на повеќе од една воспалена област.

КБТ како целина значи дека од време на време срцето почнува да се забрзува под влијание на една или друга причина што не е поврзана со стрес, треска или вежбање.

Што се однесува до симптомите, во овој случај тоа е значително различно. Значи, повеќето луѓе воопшто не се соочуваат со никакви симптоми на оваа состојба или се соочуваат со претходно забележана брза пулсираност која се јавува во градите. Во некои случаи, атријалната тахикардија е придружена со отежнато дишење, болка во градите и вртоглавица. Главните симптоми поврзани со SVT вклучуваат следново:

 • срцеви палпитации;
 • затемнување на очите;
 • вртоглавица;
 • плитка на дишењето;
 • несвестица;
 • непријатност во градите, манифестирана во форма на воздржаност, болка, притисок;
 • потење;
 • чувствувајќи го сопственото чукање на срцето или бавноста на пулсирањето на крвните садови, особено на вратот (овде, како што знаете, големите типови на крвни садови се концентрирани во близина на кожата);
 • затегнатост и напнатост во грлото;
 • зголемено мокрење;
 • сериозен замор.

Вентрикуларна тахикардија: симптоми

Вентрикуларна тахикардија е забрзување на срцевиот ритам што произлегува од коморите. Особено, станува збор за неколку последователни вентрикуларни импулси со фреквенција од 100 / мин. Таквата тахикардија започнува и нагло завршува. Најчесто ритамот е околу 150-200 / мин. Поради таквата повреда, срцето повеќе не се пополнува соодветно со крв, што, пак, води до исфрлање на помало количество крв во телото. Овој тип на аритмија може да биде доста тежок, особено кај оние пациенти кои веќе имаат срцеви заболувања, а овој симптоматски услов е надополнет со симптоми на таква придружна болест.

Вентрикуларната тахикардија може да биде упорна или нестабилна. Нестабилната тахикардија е главно брза и без придружни симптоми, што овозможува да се одреди само врз основа на долгорочен ЕКГ мониторинг. Во меѓувреме, некои пациенти се соочуваат со манифестации карактеристични за аритмии во форма на палпитации, болка во градите, вртоглавица, несвестица.

Стойкая желудочковая тахикардия располагает, помимо традиционных, характерными непосредственно для нее проявлениями, а именно это колебание систолического артериального давления на момент каждого сокращения сердца и пониженная частота пульсации, отмечаемая со стороны шейных вен (в сравнении с пульсом). Частота ритма в данном варианте желудочковой тахикардии составляет порядка 100-220/мин. При превышении крайнего обозначенного предела речь идет уже о трепетании желудочков. В качестве существенных нарушений в гемодинамике может быть отмечена собственно тахикардия. Между тем, не исключается потливость, артериальная гипотензия (понижение давления) в той или иной степени выраженности ее проявлений, нарушения сознания (оглушенность, возбуждение, потеря сознания). Возможно присоединение клиники, сопутствующей кардиогенному шоку, а также спонтанная остановка кровообращения.

Также имеются некоторые другие особенности, которые существенны при диагностировании состояния пациента исключительно для врача, потому их мы приводить в качестве дополнения клинической картины на более глубинном уровне не будем.

Фибрилляция желудочков: симптомы

В данном случае подразумевается поток импульсов, следующий в дезорганизованном и непрерывном порядке из желудочков, что провоцирует их трепетание, в результате чего, в свою очередь, исключается возможность их сокращения с последующим перекачиванием по организму крови. Данное состояние является неотложным и требует незамедлительного лечения в условиях отделения сердечно-легочной реанимации в комплексе с необходимостью проведения больному дефибрилляции.

Само по себе состояние является крайне опасным, потому как если требуемые реанимационные меры не будут реализованы в течение ближайших 10 минут с момента наступления этого состояния, последующая помощь окажется попросту бесполезной.

Частота сокращений при фибрилляции достигает 300/мин., помимо этого сердце в этот период не выполняет свойственные ему насосные функции, в результате чего не происходит кровоснабжения организма.

Симптоматика фибрилляции, как мы уже отметили, заключается в остановке кровообращения, следовательно, что в этот момент развивается картина с характерными признаками клинической смерти. Это сопровождается потерей сознания больным, появлением судорог, а также в непроизвольной дефекации и мочеиспускании. Реакция зрачков на свет отсутствует, сами зрачки расширены. Пульс, как и дыхание, отсутствуют, нет их и в области расположения крупных артерий (бедренных и сонных). Помимо этого отмечается постепенное развитие диффузного цианоза, то есть состояния, при котором кожные покровы обретают характерную синюшность.

Синдром дисфункции синусового узла: симптомы

Данный синдром также сокращенно нередко определяется как СССУ (то есть в полном варианте - синдром слабости синусового узла), подразумевает он под собой такого типа нарушение ритма, которое возникает на фоне ослабления функции автоматизма или ее прекращения в синусно-предсердном узле. СССУ сопутствует нарушение образования импульса и последующего его проведения через синусовый узел к предсердиям, в результате чего происходит урежение ритма (брадикардия) в комплексе с сопутствующими вариантами эктопических аритмий. СССУ зачастую приводит к внезапной остановке сердца.

Синусовый узел выступает в качестве генератора импульсов и одновременно в качестве водителя ритма на правах первого порядка. Развитие СССУ приводит к тому, что он на определенный период либо насовсем утрачивает ведущие позиции в процессе формирования сердечного ритма.

Что касается симптоматики, то она здесь во многом общая с рассмотренными ранее вариантами аритмий. Так, одни пациенты могут не испытывать каких-либо симптомов этого состояния в течение длительного периода времени, другие же, наоборот, сталкиваются с выраженными проявлениям, указывающими на нарушение ритма. В частности в качестве таковых могут быть выделены головные боли и головокружение, не исключается расстройство в гемодинамике, что происходит по причине изменения в меньшую сторону минутного и ударного объемов выброса. Это, в свою очередь, также сопровождается развитием отека легких, кардиальной астмой и коронарной недостаточностью (в основном в виде стенокардии, н сколько реже – в виде инфаркта миокарда).

СССУ характеризуется двумя группами симптомов, а именно симптомами кардиальными и симптомами церебральными.

В качестве церебральных симптомов в комплексе с маловыраженными нарушениями в ритме выделяют раздражительность и усталость, эмоциональную неустойчивость, забывчивость. Пожилые пациенты сталкиваются со снижением памяти и в целом интеллекта. Прогрессирование этого состояния, а также недостаточность мозгового кровообращения приводит к тому, что симптоматика данного типа постепенно нарастает. Сопровождается это предобморочными состояниями и, собственно, обмороками, а также предшествующими им симптомам в виде выраженной и внезапной слабости, шума в ушах, ощущением замирания сердца (или его остановки).

При обмороках в этом состоянии кожа бледнеет и холодеет, появляется холодный пот, давление падает. Что примечательно, спровоцировать обморок может ряд вполне безобидных факторов: тесный воротник, неудачный поворот головы, кашель. Проходят обмороки, как правило, самостоятельно, однако затяжные их состояния требуют оказания соответствующей неотложной помощи.

Что касается кардиальной симптоматики, то она проявляется в форме ощущений нерегулярности или замедленности пульса, отмечаемых самим пациентом, а также болью в области за грудиной, которая объясняется недостаточностью коронарного кровотока. Аритмии, присоединяющиеся в данном состоянии, сопровождаются усилением сердцебиения, перебоями различного масштаба в работе сердца, слабостью и одышкой, развитием сердечной недостаточности хронического типа течения.

Зачастую в качестве присоединения к СССУ выступает фибрилляция или вентрикулярная тахикардия, за счет которых повышается вероятность наступления внезапного летального исхода. В качестве дополнительных проявлений, сопровождающих синдром слабого синусового узла, определяют олигурию (снижение суточной нормы выделения мочи), возникающую на фоне гипоперфузии, а также нарушения ЖКТ, мышечную слабость.

Блокада сердца: симптомы

Данный вариант аритмии связан с замедлением процесса проведения импульса либо с его прекращением вдоль проводящей системы сердца. Блокады могут проявляться в синоатриальной форме (в рамках уровня предсердий и их мышечных тканей), а также форме предсердно-желудочковой (предсердно-желудочковое соединение) и в форме внутрижелудочковой.

В соответствии с характерной для блокады степенью выраженности определяется I, II и III ее степень. I степень сопровождается замедленностью проведения импульсов к нижележащим отделам в проводящей системе, II определяется как неполная, потому как актуальным является проведение лишь определенной части импульсов, и, наконец, III степень, при которой исключается возможность проведения импульсов.

Блокады могут иметь характер стойкий и преходящий; возникают они на фоне инфаркта миокарда, кардиосклероза, миокардита, а также при употреблении определенных лекарств. Существует также такой вариант как врожденная блокада (полная поперечная), однако встречается на практике он крайне редко.

Что касается актуальной для блокад симптоматики, то она (при неполных поперечных ее вариантах) характеризуется выпадением сердечных тонов и пульса. Полная поперечная блокада сопровождается стойким проявлением брадикардии (с урежением пульса до 40/мин.). Из-за снижения кровенаполнения, актуального для органов, появляются судороги и обмороки. Не исключаются варианты развития стенокардии и сердечной недостаточности, а также внезапного наступления смерти.

Дијагностицирање

В диагностировании аритмии применяются следующие основные методы:

 • электрокардиограмма;
 • эхокардиограмма;
 • мониторирование (холтеровское, эпизодическое);
 • электрофизиологическое обследование;
 • нагрузочный тест;
 • ортостатическая проба.

Лечение аритмии

Основу лечения определяет вид и степень тяжести состояния пациента. Как уже отмечалось в нашей статье, многие состояния не проявляются по части какой-либо симптоматики и лечения не требуют. В других вариантах осуществляется индивидуальное определение медикаментозной терапии, некоторых хирургических процедур. Помимо этого определяются основные позиции относительно изменения образа жизни.

В медикаментозной терапии в частности применяются антиаритмические препараты, с чьей помощью обеспечивается контроль над частотой сокращений сердца, а также подбираются препараты антитромбоцитарной или антикоагулянтной терапии, ориентированные на снижение риска формирования тромбов с последующим возникновением инсульта.

При неспособности медикаментов к контролю над неправильным ритмом больного в постоянном режиме (что актуально при фибрилляции предсердий), проводится кардиоверсия. Это подразумевает под собой введение в грудную клетку временно действующего анестетика с последующим воздействием электрического тока на эту область. Данный метод позволяет синхронизировать работу сердца, способствуя, тем самым, восстановлению адекватного сердечного ритма.

В лечении фибрилляции желудочков и желудочковой тахикардии нередко используется кардиовертер-дефибриллятор, имплантируемый в соответствующую область для постоянного мониторинга и питания сердечной мышцы для ее сокращения в адекватном ритме.

Необходимость в операции на сердце может возникнуть в качестве метода лечения заболевания сердца, провоцирующего аритмию. В частности в этом случае применяется операция на лабиринте, при которой вдоль правого и левого предсердий делаются надрезы, выступающие в качестве ограничения в прохождении импульсов по определенным участкам. В некоторых случаях после такой операции требуется уже и имплантация водителя ритма.

В случае возникновения актуальной для аритмии симптоматики, необходима консультация кардиолога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Аритмия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Апоплексия яичника (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Экстрасистолия (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Экстрасистолия – это одна из самых распространенных разновидностей аритмий (то есть нарушений в сердечном ритме), характеризующаяся появлением внеочередного сокращения со стороны сердечной мышцы либо же несколькими внеочередными сокращениями. Экстрасистолия, симптомы которой возникают не только у больных, но и у здоровых людей, может быть спровоцирована переутомлением, психологическим напряжением, а также некоторыми другими внешними раздражителями.

...
Брадикардия (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Брадикардијата е вид на патологија во која синусниот ритам е контролиран, контролиран од синусниот јазол, односно непосредниот "возач" на ритамот. Брадикардија, чии симптоми се состојат од намалување на срцевиот ритам (во рамките на 30-50 отчукувања / мин), се дефинира како синусна брадикардија со намален автоматизам во синусниот јазол.

...
Кардиосклероз (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклероз относится к тяжёлым заболеваниям, которое нарушает функционирование сердца и возникает на фоне различных причин и возбудителей.

...
Атријална фибрилација (појавување симптоми: 4 од 12)

Атријалната фибрилација, која исто така е дефинирана како атријална фибрилација, е еден од видовите на компликации кои се јавуваат на позадината на коронарната срцева болест паралелно со други видови на срцеви аритмии. Мерцательная аритмия, симптомы которой могут появиться также и в результате актуальности заболеваний щитовидной железы и ряда сопутствующих факторов, проявляется в виде сердечных сокращений, достигающих пределы 600 ударов в минуту.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр. 5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .