Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инфективен ендокардит: симптоми и третман

Инфективен ендокардит - главните симптоми:

Инфективен ендокардит е патолошка состојба која се карактеризира со прогресија на воспалителниот процес во внатрешната обвивка на срцето (ендокардиум), како и во вентилите. Болеста се развива кога инфективните агенси навлегуваат во срцевото ткиво. Претставниците на посилниот пол се болни неколку пати почесто од жените. Главните симптоми кои го покажуваат развојот на оваа болест се: недостаток на здив, кашлица, слабост. Карактеристичен знак - фалангите на ноктите на прстите се згуснуваат. Овој симптом во медицинската литература, исто така, укажува на задебелување на типот на "кадрици". Важно е да се обрне внимание на знаците навреме и веднаш да се контактира со медицинска установа за помош. Третманот на инфективниот ендокардит треба да се спроведува само во стационарни услови, бидејќи самата патологија е многу опасна и може да предизвика прогресија на компликации. Смртноста е висока - до 30%.

Субакутниот инфективен ендокардит обично напредува како резултат на патогената активност на позеленување или златен стрептокок. Поретко, болеста напредува поради инфекција со пневмококи, ентерококус и E. coli . Исто така вреди да се напомене дека ако инфективниот ендокардитис кај деца или возрасни бил поттикнат од патогената активност на габични микроорганизми, анаеробни или грам-негативни бактерии, во овој случај тоа ќе биде многу тешко, а стандардната антибактериска терапија нема да има речиси никаков ефект. Најчесто акутниот заразен ендокардит (ФЛЕ) од габична природа се развива кај луѓето со продолжена употреба на антибиотици или со долготрајни венски катетри.

Постојат неколку фактори поради кои се јавува адхезија на микроорганизми во пликот на срцето. Сите нивни лекари се условно поделени на општи и локални. Општата група вклучува намалување на реактивноста на имунолошкиот систем. На локалните фактори, одредување на хемодинамски нарушувања во срцето, како и разни оштетувања на вентил апаратот.

Субакутниот инфективен ендокардит најчесто напредува кога лицето има ревматски лезии на валвуларниот апарат или дефекти на анатомските структури на срцето на вродена природа.

Причини за прогресија

Акутниот инфективен ендокардит напредува кај луѓето со изложеност на инфективни агенси врз срцето. Денес, научниците знаат 128 видови на микроорганизми кои можат да предизвикаат манифестација на симптоми на патологија. Најчесто болеста се развива поради агресивни ефекти:

Етиологија на инфективен ендокардит

Фактори на ризик за прогресија на болеста:

 • гасени вентили;
 • прекршување на структурата на елементите на срцето;
 • воспоставени протези во срцето;
 • апликација за дијагноза на инвазивни техники;
 • намалена имунолошка одбрана;
 • оперативни интервенции;
 • зависност и зависност од алкохолни пијалоци.

Видови

Во зависност од потеклото, клиничарите разликуваат две форми на инфективен ендокардит - примарна и секундарна . Првиот тип најчесто се манифестира во септички патологии, додека секундарниот почнува да напредува во позадина на веќе постоечката патологија кај индивидуата на валвулата, реума , сифилис и болести кои влијаат на крвните садови.

Класификација на инфективниот ендокардит во зависност од курсот:

 • акутен инфективен ендокардит. Во овој случај, болеста се јавува два месеци. Се карактеризира со високо патоген патоген. Симптомите на инфективен ендокардит се јасно изразени (септички);
 • субакутна форма. Тоа трае повеќе од два месеци. Се развива во случај кога акутната форма не е целосно третирана, или каузална болест;
 • долготрајна форма.

Во зависност од степенот на штетата, одвои:

 • ендокардит со ограничена лезија на лепенки на валвулите;
 • ендокардит, во кој лезијата се протега надвор од апаратурата на валвулата.

Покрај тоа, постои друга класификација на болеста, која се базира на формата на патолошкиот процес:

 • дистрофичен. Симптомите на инфективен ендокардит од оваа форма се изразени со развој на срцева слабост или септички процес. Кај луѓето, постепено се развиваат неповратни лезии на виталните органи. Прво, дистрофијата се однесува на миокард - мускулот постепено се менува, а на него се формира некроза;
 • заразен токсичен. Бактериските агенси се прикачуваат на ендокардиумот и нивните токсини постепено го трујат. Исто така, транзиторната бактериемија е карактеристична за оваа форма;
 • инфективно-алергиска форма. Знаци на оштетување на виталните внатрешни органи доаѓаат во прв план. Клиничката слика на ендокардит е надополнета со знаци на невритис , миокардитис и хепатитис . Покрај тоа, пациентот има зголемување на волуменот на слезината и црниот дроб.
Инфективен ендокардит

Симптоматологија

Треба веднаш да се забележи дека инфективниот ендокардит може да трае долго време без изразување на какви било знаци. Најчесто ова е забележано кај постари лица или кај пациенти кои се премногу слаби. Ова е полн со голема опасност, бидејќи од патологијата не е дијагностицирана, таа не се спроведува и нејзиниот третман. Како резултат на тоа, пациентот постепено почнува да напредува со компликации кои можат да бидат фатални.

Главните симптоми кои укажуваат на развој на инфективен ендокардит кај луѓето се следниве:

 • постепено губење на тежината;
 • зголемување на температурата на телото, како одговор на прогресијата на воспалението и патогената активност на инвазивните микроорганизми;
 • едно лице одбива да јаде;
 • треска;
 • недостаток на здив;
 • кашлица;
 • карактеристична карактеристика - формирање на кожата и мукозни крварења;
 • хеморагии во ретината на окото (само офталмолог ќе може да го идентификува овој симптом, по целосен преглед). Таков симптом во медицинската литература го има своето име - местата на Рот.

Компликациите започнуваат да се развиваат кај голем број пациенти од почетокот на прогресијата на инфективниот ендокардит. Затоа клиничката слика може да се надополни со знаци на поврзани заболувања. Пациент може да доживее:

Ако се појават овие симптоми, жртвата веднаш треба да се пренесе во медицинска установа за лабораториска и инструментална дијагностика, која ќе овозможи не само да се утврди точната дијагноза, туку и да се идентификува причината за патологијата. Третманот на инфективниот ендокардитис се јавува само по добивањето на резултатите од дијагностичките мерки. Се изведува само во стационарни услови, така што докторите можат постојано да ја следат состојбата на пациентот и, доколку е потребно, да го променат режимот на лекување. Терапијата со народни лекови и дома е строго забранета, бидејќи неконтролираното внесување на лекови и сомнителни тинктури не само што може да ја влоши човечката состојба, туку и да доведе до смрт.

Компликации

Вкупно, постојат три групи на компликации, кои се разликуваат во зависност од времето на појавата. Првата група - рани компликации. Тие вклучуваат услови кои можат да бидат комплицирани од болеста за време на третман со болни. Овие се како што се:

 • удар;
 • срцева слабост;
 • нарушена функција на бубрезите;
 • формирање на апсцеси во срцето;
 • септичен шок.

Втората група е претставена со доцни компликации - тие се развиваат по испуштање на пациентот од болницата. Тука спаѓаат повторна инфекција, нарушено функционирање на валвуларниот апарат, како и срцева слабост.

Третата група - прекршувања кои напредуваат по оперативна интервенција:

 • акутна бубрежна инсуфициенција ;
 • удар;
 • згрутчувањето на крвта е скршено;
 • прогресија на воспалителниот процес во белите дробови;
 • акутна срцева слабост.

Дијагностика

Првата фаза во дијагностиката на инфективниот ендокардит е преглед на медицинската историја на пациентот од страна на лекарот, слушајќи ги неговите жалби. Исто така, важно е во тоа време да се идентификуваат кога се појавија првите знаци и колку се интензивни. Лекарот одредува дали било кој од роднините на пациентот со кардиоваскуларна болест бил болен и ако имал некои малформации на срцевата структура.

Втората фаза е физички преглед. Лекарот ја проценува состојбата на кожата на лицето, ги испитува неговите мукозни мембрани за присуство на патолошки елементи на осипот или хеморагии. Исто така, се мери нивото на крвниот притисок и се врши аускултација на срцето.

Критериуми за дијагноза на инфективен ендокардит

Третата фаза - лабораториска и инструментална дијагностика. Овие техники ви овозможуваат да ја потврдите дијагнозата, да ја процените степенот и степенот на лезијата, да го идентификувате присуството на компликации, како и предизвикувачкиот агенс на ендокардит . Стандардниот план за дијагностички мерки е како што следува:

 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • крвна биохемија;
 • коагулограм - анализа за проценка на способноста на крвта да згрутчи;
 • имунолошка анализа;
 • bakposev пациентот крв - анализа која ќе помогне да се идентификуваат во крвотокот, предизвикувач на болеста;
 • PCR;
 • ЕКГ;
 • фонокардиограм;
 • градна радиографија;
 • Ултразвук на срцето.

Медицински настани

Третманот на инфективниот ендокардит треба да започне веднаш, бидејќи дијагнозата е потврдена. Терапијата е конзервативна и хируршка. Третманот со лекови вклучува назначување на следниве лекови:

 • антибиотици. Оваа група на лекови зема многу важна улога во лекувањето на болеста. Средства пропишани во поглед на идентификуваниот патоген. Траење на курсот во просек од четири до осум недели;
 • антифунгални агенси се индицирани ако предизвикувачкиот агенс е габичен микроорганизам;
 • глукокортикоиди;
 • антитромбоцитни агенси.

За време на третманот, се пропишува плазмафереза. Оваа постапка е едноставно неопходна, бидејќи со нејзина помош имуните комплекси се отстранети од крвотокот.

Оперативната интервенција се користи кога неефективноста на конзервативната терапија или во присуство на компликации. Главната цел на интервенцијата е да се отстранат од телото структурите во кои патогените се акумулираат. После тоа, реставрација на анатомските елементи на срцето - замена на вентил апаратот, враќање на интегритетот на мембраните, и така натаму.

Превентивни мерки

Спречувањето на инфективниот ендокардит е навремен третман на инфективни процеси кои можат да предизвикаат прогресија на болеста. Исто така, важно е да не се користат разни лекови, вклучително и антибиотици, без да се препишуваат лекар. Покрај тоа, се препорачува постојано зголемување на нивото на вашиот имунолошки систем. Луѓето во ризик треба да одат кај кардиологот неколку пати во годината.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Инфективен ендокардит и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 6 од 10)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Периферни рак на белите дробови (појавување на симптоми: 6 од 10)

Периферниот рак на белите дробови е опасна патолошка состојба во која туморот се развива од малите бронхии и бронхиоли. Оваа болест е ужасна поради фактот дека првите симптоми се појавуваат веќе кога формирањето расте во големи бронхии и плевра. Тоа е, може да се открие случајно, правејќи рентген за друга болест, или намерно, но во доцна фаза на развој, кога прогнозата е веќе многу неповолна.

...
Аспирациона пневмонија (појавување на симптоми: 6 од 10)

Аспирационата пневмонија е воспалителна лезија на белите дробови, која е поврзана со влегувањето на туѓите предмети или течности во нив. Прогнозата зависи од тежината на текот на болеста. Смртта се забележува кај секои 3 пациенти.

...
Грип (појавување симптоми: 5 од 10)

Инфлуенца е тешка акутна инфективна болест која се карактеризира со тешки токсикози, катарливи симптоми и бронхијални лезии. Инфлуенца, симптоми кои се јавуваат кај луѓе, без оглед на нивната возраст и пол, годишно се манифестира во форма на епидемија, најчесто за време на студената сезона, а околу 15% од светската популација е засегната.

...
Не-Хочкинов лимфом (појавување симптоми: 5 од 10)

Онколошките болести денес се една од најтешките и најтешките за лекување на болести. Тие вклучуваат не-Хоџкиновиот лимфом. Сепак, секогаш постојат шанси и јасна идеја за тоа која болест е, нејзините типови, причините, методите на дијагноза, симптомите, методите на лекување и прогнозата за иднината можат да ги зголемат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .