Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бактериски ендокардитис: симптоми и третман

Бактериски ендокардит - главните симптоми:

Бактерискиот ендокардит е воспалителен процес во внатрешната обвивка на срцето предизвикан од влијанието на патолошки микроорганизми, чија главна цел е стрептокок. Често ендокардитисот е секундарна манифестација која се развила во однос на позадината на други болести, но тоа е бактериско оштетување на мембраната која е независно пореметување. Тоа влијае на луѓето од било која возрасна група, па затоа често кај децата се јавува ендокардит. Карактеристична особина е дека мажите страдаат од таква болест неколку пати почесто од жените.

Главната причина за болеста е пенетрацијата на патогената бактерија во телото, во повеќето случаи тоа е зелен стрептокок, Staphylococcus aureus , малку помалку ентерококус , пневмокок и E. coli . Предвидните фактори за придржување на микроорганизмот кон ендокардиумот се - вродени срцеви дефекти кај дете, секундарни лезии на срцевите залистоци. Ризични групи се луѓе со вентрикуларен септален дефект или коарктација на аортата. Покрај тоа, болеста се развива кај луѓе со намален имунолошки систем, постарите лица или додека се одржува нездравиот животен стил.

Во некои случаи, болеста подолго време не може да покаже симптоми, особено кај постарите лица и кај лицата со намален имунитет. Но, во повеќето случаи, таквите знаци се изразени како - зголемување на индикаторите за телесна температура, намалување на апетитот, наспроти позадината на која тежината на тежината е остро намалена. Покрај тоа, болеста се карактеризира со појава на опасни последици.

Дијагноза на болеста е спроведување на голем број лабораториски и инструментални испитувања на пациентот, кои се состојат во проценување на здравјето на срцето и неговите вентили. Третманот на болеста се темели на рецепт за лекови и хирургија, што, пак, бара посебна обука.

Етиологија

Главната причина за бактериски ендокардит е патолошките ефекти на одредени микроорганизми. Во моментов, повеќе од сто дваесет патогени на ова нарушување се познати. Но најчесто болеста се формира под влијание на стрептокок , стафилокок , кандидија и ентерококус. Фактори на ризик за манифестација на оваа болест вклучуваат:

 • вродена или стекната срцева валвуларна болест;
 • присуство на вештачки вентили кај луѓето;
 • гасени вентили;
 • гнојни воспалителни процеси во телото;
 • индивидуални карактеристики на структурата на срцето;
 • одржување на нездраво начин на живот, особено со редовна употреба на големи количини на наркотични супстанции;
 • претходно спроведени инвазивни дијагностички техники;
 • неселективна употреба на антибиотици;
 • штетни работни услови кои го намалуваат човечкиот имунитет;
 • вршење на третман на било која болест со помош на хируршка интервенција;
 • инфективни процеси во усната шуплина;
 • природен труд во присуство на инфекција на рачниот канал - главен ризик од ендокардит кај децата.
Најчестите предизвикувачи на бактериски ендокардитис

Развојот на болеста се јавува приближно според оваа шема - на почетокот на срцевите залистоци се зафатени, по што ендокардиумот е вклучен во воспалителниот процес. Следна е поделбата на згрутчениот крв, наспроти позадината на која се развива болеста.

Видови

Во зависност од типот на курсот, ова нарушување е поделено на неколку форми:

 • акутен - се карактеризира со ненадеен и нагло почеток, а времетраењето на болеста е околу две недели;
 • субакутен - продолжува во текот на неколку месеци, до моментот на поставување на дијагнозата;
 • хроничен - се карактеризира со прилично долг тек. Тоа трае неколку години и е многу тешко да се лекува.

Покрај поделбата на болеста со текот на времето, постои и друга класификација на болеста, во зависност од видот на нејзиниот тек:

 • заразни и токсични;
 • имунолошки воспалителни;
 • дистрофичен.

Во зависност од факторите на болеста, таа е поделена на:

 • примарни - кои произлегуваат од непроменети вентили;
 • секундарно - се развива против позадината на веќе развиените срцеви патологии, ревматизам , претходно пренесен инфективен ендокардит или атеросклероза .

Класификација на појава на слична болест кај деца:

 • вродени - формирани во периодот на феталниот развој. Често, ако бремената мајка има акутен или хроничен тек на заразни нарушувања;
 • стекната - се наоѓа кај децата во првите две години од животот, доста често на интактни вентили. Кај децата постари од две години, како кај возрасните, таквата болест се развива поради срцеви заболувања .

Симптоми

Во некои случаи, симптомите може да бидат целосно отсутни, особено кај постарите лица или со намален имунитет. Клиничката манифестација на бактерискиот ендокардит зависи од формата на болеста. Така, симптомите на акутна форма на ендокардит се:

Ендокардиум погоден од бактерии
 • значително зголемување на телесната температура, до треска состојба;
 • зголемено потење;
 • тешки треска;
 • знаци на интоксикација на телото - летаргија и главоболки;
 • поткожни хеморагии, како и сличен процес на мукозните мембрани или фундус;
 • на прстите на горните екстремитети се создаваат мали нодули кои предизвикуваат болка;
 • срцева слабост.

Субакутен бактериски ендокардит се изразува со знаци како што се:

 • треска;
 • прекумерно потење;
 • треска;
 • мускулна слабост и болка;
 • тешка губење на тежината;
 • промена на бојата на кожата. Кожата станува слична во боја на кафе со млеко;
 • појава на хеморагичен осип;
 • нарушување на спиењето;
 • намалување на износот на урина што се ослободува дневно;
 • формирање на мали болни нодули под кожата;
 • стратификација на ноктите.

Дијагнозата открива зголемување на големината на слезината, поретко на црниот дроб.

Компликации

Бактерискиот ендокардит е опасна болест која може да предизвика сериозни и непоправливи компликации, особено ако не започнете со лекување на време. Формирањето на ефектите се должи на акумулацијата на бактериите од клетките, кои, пак, формираат краста. Како што напредува болеста, краста може да се искине и да влезе во други органи. Тоа е она што доведува до такви компликации како што се:

 • срцева или бубрежна инсуфициенција ;
 • недостаток на кислород во внатрешните органи;
 • удар ;
 • апсцеси на шуплините на срцето;
 • дефект на срцевите залистоци;
 • повторување на болеста;
 • формирање на згрутчување на крвта;
 • хепатитис ;
 • патологија на циркулацијата на крвта во мозокот.

Покрај тоа, постојат голем број на компликации кои се формираат по медицинска интервенција. Овие последици вклучуваат:

 • акутна срцева и бубрежна инсуфициенција;
 • удар;
 • повреда на згрутчување на крвта;
 • пневмонија ;
 • атриовентрикуларен блок.

Дијагностика

Бидејќи бактерискиот ендокардит е сериозна состојба, треба да побарате помош од специјалист кога ќе се појават првите симптоми. Колку побрзо се дијагностицира, толку е попозитивна прогнозата на болеста.

Дијагностички мерки на слична патологија вклучуваат голем број на инструментални и дијагностички студии. Но, пред нивното назначување, неопходно е да се извршат неколку манипулации кај лекарот што присуствува. Првиот е изучувањето на историјата на животот на пациентот и медицинската историја. Потребно е да се бараат предиспонирачки фактори на болеста. Следно, се врши темелно испитување, особено на кожата, како и мукозните мембрани на устата и очите. Ова е направено за да се утврди присуството и сериозноста на симптомите. Покрај тоа, неопходно е да се открие првиот пат на нивната манифестација.

Така, специјалист ќе ја дознае целосната слика и фазата на текот на болеста кај секој пациент.

Само по ова назначување лабораториски студии:

 • општи клинички студии за крв и урина - спроведени за да се идентификуваат придружните болести кои можат негативно да влијаат врз текот на основната болест;
 • биохемиска студија на крв - се проценува нивото на урична киселина и холестерол, што може да укаже на внатрешна лезија на одредени органи;
 • определување на коагулабилноста на крвта;
 • имунолошки тест на крвта - да се бараат антитела за патолошки микроорганизми и сопствени клетки;
 • bakposev - врши за да се утврди патогенот;
 • ПЦР дијагностика.

Инструменталните дијагностички техники вклучуваат:

 • ЕКГ - за откривање на можни нарушувања на срцевиот ритам;
 • фонокардиограми - се проценува бучавата на срцето, што може да кореспондира со срцеви заболувања;
 • Х-зраци на градите - постапката овозможува да се одреди обемот на срцето, да се идентификува стаза во крвта или пулмонален инфаркт;
 • EchoCG е главниот метод за утврдување на дијагнозата на бактерискиот ендокардит. Тоа помага да се одреди големината на шуплините и дебелината на срцевите мускули, а исто така открива срцеви дефекти;
 • трансезофагеална ехокардиографија - студија на срцето, во која сензорот е внесен во хранопроводот. Доделување само во случаи кога претходниот метод не даде доволно информации;
 • СКТ - постапка за изведување на неколку слики во различни проекции и на различни длабочини. Ви овозможува да добиете најпрецизна слика на студираното тело;
 • МНР
Спроведување на ехокардиографија

Преку спроведување на горенаведените студии, лекарот пропишува ефикасна тактика на лекување.

Третман

Почетокот на третманот на оваа болест се изведува веднаш по дијагностичките активности. Комплексната елиминација на болеста вклучува назначување на лекови и хирургија. Основата на терапијата со лекови е:

 • текот на земање на антибиотици, кои не треба да траат помалку од еден месец;
 • администрација на антиинфламаторни, анти-габични и анти-паразитски лекови, во зависност од предизвикувачкиот агенс на бактерискиот ендокардит;
 • употреба на глукокортикоиди;
 • лекови кои го спречуваат згрутчувањето на крвта и формирањето на крвни згрутчувања.

Се покажа дека медицинската интервенција се спроведува во скоро половина од случаите на дијагностицирање на таквото пореметување. Постојат неколку начини за спроведување на операцијата, во зависност од времето на неговото спроведување:

 • итен случај - се изведува во рок од еден ден по потврдувањето на дијагнозата. Индикации за овој тип на операција се: акутна срцева слабост и откривање на бактерии кои се слабо подложени на терапија со лекови;
 • итна - се врши во рок од неколку дена од престојот на пациентот во болницата;
 • одложено - извршени по двонеделен курс на земање антибиотици.

Целите на одредена операција се целосна елиминација на структури кои содржат патоген, замена на оштетени вентили со биолошки или механички. За време на операцијата, секој десетти пациент умира.

Превенција

Превенција на бактериски ендокардит е елиминација на патолошки микроорганизми. Со цел лицето да не има проблеми со таква опасна болест, неопходно е да се придржуваат до неколку правила:

 • навремена елиминација на воспалителните процеси на бактериско потекло;
 • профилактичка употреба на антибиотици;
 • почитување на правилата за безбедност кај лица со дефекти на срцето.

Прогнозата на бактерискиот ендокардит зависи од неколку фактори - старосната група на пациентот, присуството на компликации, типот на патогени бактерии и дијагностичките резултати. Акутниот тек на болеста, ако не се лекува, завршува со смрт за еден месец, субакутен - за шест месеци. Со навремено земање на антибиотици, секој четврти пациент умира, а со секундарна лезија на вештачки вентил, секој втор пациент умира. Кај постари пациенти, прогнозата е поташана, бидејќи се влишува во хронична форма со чести егзацербации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате бактериски ендокардитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 10 од 20)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Инфективна мононуклеоза (појавување на симптоми: 8 од 20)

Инфективна мононуклеоза е акутна инфективна болест, којашто првенствено се карактеризира со оштетување на лимфните и ретикулоендотелијалните системи. Инфективна мононуклеоза, чии симптоми се манифестираат како треска, полиаденитис и тонзилитис, покрај ова се јавува и со зголемена слезина и црн дроб, како и со леукоцитоза во доминацијата на базофилните мононуклеарни клетки.

...
Ендокардитис (појавување симптоми: 8 од 20)

Ендокардитис е воспалителен процес кој се јавува во внатрешната обвивка на срцето (ендокардиум). Главната причина за нејзиниот развој е инфекција, но другите патологии не треба да се отфрлаат. Оваа болест подеднакво може да влијае на мажите и на жените. Многу често, болеста го надминува телото на луѓето кои земаат разни лекови. Тенденцијата за развој на патолошкиот процес е исто така присутна кај млади пациенти, па затоа е важно да се знаат причините и симптомите на патологијата со цел да се спречи развојот на тешки компликации.

...
Маларија (појавување симптоми: 8 од 20)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Клонорхоза (појавување на симптоми: 8 од 20)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .