Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Митрална инсуфициенција: симптоми и третман

Митрална инсуфициенција - главните симптоми:

Митрална валвуларна инсуфициенција - е секундарна срцева болест, која се карактеризира со нецелосно затворање на вентилите, поради што има обратен проток на крв од левата комора во левиот атриум. Во исто време се зголемува и волуменот на крвта, што доведува до задебелување на самиот вентил (хипертрофија). Фиброзниот прстен во исто време се протега и, како резултат, се ослабува. Сличен процес се јавува во левата комора, предизвикувајќи премногу крв да тече во неа.

Оваа болест ретко се дијагностицира како независна и често ги придружува другите срцеви дефекти, на пример, митрална стеноза и аортна патологија. Меѓу возрасните, таа е најчеста кај мажите и може да се најде кај деца. Кај здрави луѓе може да се дијагностицира еден или друг степен на такво нарушување, кое се открива со помош на ехокардиографија. Во меѓународната класификација на болести (МКБ 10), ова нарушување има свој код - I34.0.

Постојат неколку причини за болеста, во зависност од тоа дали митралната инсуфициенција е примарна или стекната. Во првиот случај, предиспонирачките фактори можат да бидат: - неразвиеност на левата половина од срцето, мала големина или средена дупка. Во втората, ова се претходни заразни болести или автоимуни нарушувања. Симптомите на болеста се сметаат за кашлање (во раните фази на развојот на болеста е сув, но како што напредува болеста, се забележува спутум со крв), болка на местото на проекција на срцето. Покрај тоа, знаци на болеста се - отежнато дишење и тежина во стомакот.

Дијагнозата на болеста се состои од испитување на пациентот, спроведување на лабораториски испитувања на крвни и уринарни тестови, како и инструментални испитувања на пациентот, со цел да се процени функционирањето на срцето и да се утврди степенот на болеста. Третманот се состои од елиминирање на причините за патологија, хирургија и внес на лекови.

Етиологија

Митрална валвуларна инсуфициенција може да се појави при формирање на срцето за време на породувањето или може да биде последица на претходни заразни нарушувања. Причините за формирање на конгенитална болест кај децата се:

 • неразвиеност на левата половина на срцето;
 • мали димензии или разделени затворачи;
 • погрешна должина на аккордот

Секундарна митрална инсуфициенција - органски, односно поради деформации на вентилите, може да се изрази против:

Секундарната релативна инсуфициенција, која во никој случај не е поврзана со промените во вентилите, се јавува кога:

 • оштетување на внатрешните мускули на коморите;
 • паузи од акорд;
 • проширување на фиброзниот прстен, кој може да биде предизвикан од голем број фактори - воспаление во мускулите на срцето, зголемување или намалување на срцевите мускули, артериска хипертензија , формирање на аневризма и оштетен проток на крв од левата комора.

Сите горенаведени фактори може да предизвика појава на таква болест кај возрасни и деца.

Видови

Постојат неколку видови на митрална валвуларна инсуфициенција. Првата од нив ја дели болеста во зависност од времето на нејзиното појавување:

 • вродени - се јавува поради влијанието на негативните фактори врз женското тело за време на бременоста;
 • стекнат - е компликација на минатите заразни болести.

Втората класификација е разликата на болеста од причините за нејзиното формирање. Така, болеста може да биде:

 • органски нарушен крвен проток помеѓу левата преткомора и левата комора е директно поврзан со оштетување на вентилите;
 • функционална природа - обратниот проток на крв се должи на други патологии на срцето, вклучувајќи вентрикуларна дилатација, прекин или отстранување на акорди, оштетен мускулен тонус.
Акутна и хронична митрална инсуфициенција

Од природата на курсот митралната инсуфициенција е поделена на акутна и хронична. Хроничниот тип на болеста се формира во рок од неколку месеци или неколку години од моментот на појава на предиспонирачките фактори, кои можат да бидат:

 • системски воспалителни нарушувања;
 • конгенитални абнормалности;
 • инфективни процеси во телото;
 • структурни промени.

Акутна митрална инсуфициенција се изразува во рок од неколку часа или дури неколку минути по негативното влијание на факторите како што се:

 • пауза на акорд;
 • силна експанзија на анулусот;
 • солзи или руптури на вентилите.

Покрај тоа, постои класификација на болеста во зависност од тежината на патолошкиот процес:

 • незначителен - обратниот проток на крв е откриен во вентилите. Тоа е варијанта на нормата, поради што се јавува кај здрави луѓе и деца од средна возраст;
 • умерениот проток на крв е локализиран на растојание од еден см од вентилот;
 • тежок - обратен проток на крв се протега на половина од атриумот;
 • тежок - патолошки процес целосно влијае на левиот атриум.

Горенаведените карактеристики на болеста се типични за возрасни и деца.

Симптоми

Инсуфициенцијата на митралната валја понекогаш може да се појави без никакви симптоми. Светлиот израз на знаците е определен од неколку фактори - големината на луменот меѓу вентилите и обемот на крв што се враќа.

Главните симптоми на болеста се:

 • појава на диспнеа, и за време на вежбање и во мирување;
 • кашлица, отежнато од хоризонталната положба на телото. Во почетната фаза на развојот на болеста е нормална сува кашлица, но како што се шири патолошкиот процес, се забележува производство на спутум, често со нечистотии во крвта;
 • болка во срцето, лелекаат и угнетувачка природа;
 • оток на долните екстремитети;
 • брз замор и слабост на телото, предизвикувајќи намалување на нивото на ефикасност;
 • тежина во стомакот, во областа на десниот ребро - поради зголемување на големината на црниот дроб;
 • прекршување на ритамот на пулсот.

Знаци дека само специјалист може да открие вклучува зголемување на волуменот на вените во вратот, специфична надморска височина на левата страна на градниот кош и појава на кожата на прстите на горните и долните екстремитети на синкастата нијанса.

Митралната инсуфициенција кај децата е дијагностицирана доста често, често во комбинација со други срцеви мани . Како што растат, некои деца доживуваат мало или умерено намалување на обемот на обратен проток на крв, до и вклучувајќи ја и нормализацијата на состојбата.

Симптоми на митрална инсуфициенција

Компликации

Доцната или нецелосната терапија може да го иницира развојот на компликации од инсуфициенција на митралната валвула. Главните последици се:

 • нарушување на срцевиот ритам;
 • атриовентрикуларен блок;
 • рекурентен ендокардит;
 • срцева слабост ;
 • зголемување на притисокот во срцевите крвни садови.

Покрај тоа, може да се појават специфични ефекти кај пациенти подложени на операција за лекување на такво нарушување. Таквите компликации се:

 • појава на крвен згрутц кој го затвора луменот на крвниот сад;
 • ендокардит ;
 • забавување или целосно запирање на преминот на електричен пулс од атриумот до комората;
 • делумна ерупција на рабовите што го држат вештачкиот вентил;
 • оштетен нормален проток на крв низ протезата поради згрутчување на крвта;
 • уништување на протезата, која може да бара повторно работење;
 • акумулација на калциумови соли во трансплантираниот вентил.

Од присуство на одредени компликации зависи од прогнозата на болеста кај децата и возрасните.

Дијагностика

Дијагностичките мерки за митрална инсуфициенција се комплексни и се состојат од неколку фази. Пред сè, лекарот треба да ја проучува медицинската историја на пациентот - ова е потребно за да се утврди вродената или стекната форма на болеста кај возрасните и децата. После тоа, треба да го откриете присуството и степенот на интензитет на симптомите, што ќе му помогне на специјалистот да го утврди акутниот или хроничниот тек на болеста. Потоа се врши физички преглед, при што лекарот ја испитува состојбата на кожата, го слуша работата на срцето со посебен инструмент (за да се утврди присуството на карактеристични знаци).

Следниот чекор во дијагнозата е да се спроведат лабораториски тестови на крвта на пациентот и уринарни тестови. Општ преглед е неопходен за откривање на воспаленија или слични нарушувања. Биохемиска анализа на крвта се изведува за да се утврди концентрацијата на урична киселина и холестерол. Имунолошката анализа овозможува да се процени присуството на антитела.

Инструменталните методи на дијагноза вклучуваат:

 • ЕКГ се изведува за да се детектираат нарушувања на срцевиот ритам;
 • EchoCG е главен начин за проучување на митралната валвула кај деца и возрасни;
 • катетеризација на срцевите шуплини;
 • SCT и МРИ - техники кои овозможуваат специјалист да добие точна слика на засегнатиот орган;
 • фонокардиограм - техника на откривање на бучава;
 • CCG - извршени за да се добие точна слика на садовите на срцето, користејќи контрастна супстанција;
 • Х-зраци на белите дробови.
Ехокардиографија

По добивањето на сите резултати од прегледите, лекарот пропишува најефективна терапија и хируршка интервенција.

Третман

Основата на терапевтските мерки е приемот на лекови насочени кон отстранување на причините и знаците на болеста. Покрај тоа, овој метод на терапија се препорачува за развој на компликации. Митралната валвуларна инсуфициенција на двете почетна фаза на развој не бара медицинска интервенција. Посложениот курс вклучува извршување на хируршки операции, од кои има неколку. Првиот тип на интервенција е пластична, која се користи во втората и третата фаза на болеста. Постојат три начини да го направите тоа:

 • пластичност на вентилите - потпорниот прстен е вметнат во основата на вентилите;
 • намалување на должината на аккордот;
 • елиминирање на издолжениот дел од задниот отвор.

Вториот тип на операција се базира на протетиката на валвулата. Протезите може да се направат од биолошки материјал, како што е аортата на животно. Тие често се користат за лекување на митрална инсуфициенција кај деца и жени кои сакаат да имаат дете во иднина. Покрај тоа, постојат механички вентил протези, кои се направени од медицински легури. Во постоперативниот период, пациентите треба да земат антикоагуланти, кои имаат за цел намалување на коагулацијата на крвта. Во случај на имплантација на механички вентил, неопходно е да се земаат лекови во текот на животот, со имплантација на биолошки вентил, терапијата со лекови е не повеќе од три месеци. Кога пластични вентили не се бара употреба на терапија со лекови.

Спроведувањето на секаков вид на операција е строго забрането во присуство на сериозни болести кои неизбежно ќе доведат до смрт, како и во текот на срцева слабост, што не е подложно на третман со лекови.

Превенција

Превенцијата на оваа болест е поделена на примарно и секундарно, односно во присуство на хронична форма на болеста. Правила на примарни превентивни мерки:

 • превенција и навремено отстранување на болестите, во фаза на првите клинички знаци кои можат да доведат до развој на слична срцева болест;
 • стврднување на телото;
 • редовно испитување од страна на ревматолог и кардиолог.

Секундарна превенција е да се спречи ширењето на болеста. За да го направите ова, неопходно е да се подложи на медицински третман за таква болест, во која често се препишуваат диуретични супстанции и гликозиди, како и подготовки за проширување на крвните садови и подобрување на состојбата на срцевите мускули. Спречување на повторна појава се зема антибиотици, стврднување и лекување на заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате митрална инсуфициенција и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: кардиолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 7 од 13)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Дилатирана кардиомиопатија (појавување симптоми: 6 од 13)

Дилатирана кардиомиопатија е патологија на главниот мускул на срцето, што резултира со значително зголемување на коморите. Ова подразбира повреда на функционирањето на срцевите комори. Болеста може да биде примарна и секундарна. Во првиот случај, факторите на настанување во моментов остануваат непознати, а во втората на нејзиниот развој претходи настанување на други болести.

...
Дебелината кај децата (појавување симптоми: 6 од 13)

Дебелината кај децата е хронична форма на метаболичка болест, која е придружена со прекумерна акумулација на масното ткиво. Вреди да се напомене дека оваа болест е дијагностицирана кај околу 12% од децата во светот. Развојот на таквата болест може да биде предизвикана од широк спектар на предиспонирачки фактори, меѓу кои е и генетската предиспозиција, јадење големи количини на храна и недостаток на физичка активност.

...
Ебштајн аномалија (појавување симптоми: 6 од 13)

Аномалија на Ебштајн (аномалија на Ебштајн, Епштајн аномалија) е дефект на срцето што се случил на ниво на феталниот развој. Болеста е дека постои намалување на волуменот на празнината на десната комора во однос на позадината на зголемување на празнината на десниот атриум.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 5 од 13)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .