Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

ДИК синдром: симптоми и третман

ДИК синдром - главните симптоми:

Дисеминираниот интраваскуларен коагулациски или дисеминиран синдром на интраваскуларна коагулација е кршење на коагулабилноста на крвта, која е формирана во позадината на прекумерното влијание на патолошките фактори. Болеста предизвикува формирање на згрутчување на крвта, оштетување на внатрешните органи и ткива. Ова нарушување не може да биде независно, згора на тоа, потешката главна болест, толку повеќе се манифестира овој синдром. Дополнително, дури и ако основната болест влијае само на еден орган, тогаш со развојот на тромбохеморрагичен синдром, неизбежно е и другите органи и системи да бидат вклучени во патолошкиот процес.

Болеста како што е ДИК-синдромот спаѓа во групата на тешки нарушувања кои бараат итна медицинска интервенција. Ова се должи на фактот дека смртта се јавува во повеќе од половина од регистрираните случаи. Во придружба на синдромот на зголемено крварење, појава на карактеристичен осип, нарушено функционирање на засегнатите органи. Со тежок тек на болеста може да се забележи - шок, хипотензија , тешки хеморагии. Големата опасност за животот е претставена со големо крварење, кое е тешко да се елиминира.

Дијагнозата на ДИК се изведува со присуство на карактеристични знаци на болест на пациентот, како и преку коагулограм и други лабораториски тестови. Третманот на ДИК има за цел враќање на способноста на крвта да коагулира, преку употреба на лекови. На многу начини, успехот на терапијата зависи од времето кога пациентот пристигнува во клиниката, фазата на болеста и усогласеноста со методолошките препораки на лекарот.

Етиологија

ДИК-синдромот е прилично редок како независно пореметување - често се случува во позадина на други болести. Предвидните причини за болеста се:

 • тешки инфламаторни и инфективни процеси од различна природа - бактериски, вирусни, габични;
 • компликации по операцијата;
 • автоимуни болести;
 • септикемија ;
 • малигни неоплазми на внатрешните органи;
 • патолошка реакција на трансфузија на крвни компоненти;
 • акутна интоксикација на телото од внесување на хемикалии или отров од змија;
 • остар пад на крвниот притисок;
 • долгорочна употреба на лекови кои ја нарушуваат коагулабилноста или го зголемуваат ризикот од згрутчување на крвта.

ДИК во акушерството е широко распространета, бидејќи ова нарушување често се забележува кај новороденчињата. Предвидните фактори можат да бидат:

 • комплицирана за време на бременоста;
 • недостаток на кислород;
 • хипотермија на телото на идната мајка;
 • повреди.
Патогенеза на ДИК

Во помладите и адолесцентните години, главните причини за изразување на овој синдром се:

 • тешка после инфекција;
 • компликација на воспалителни процеси кои ја нарушуваат ефикасноста на црниот дроб и бубрезите;
 • широк спектар на повреди.

Кај бремени жени, главни предуслови за појава на тромбохеморрагичен синдром се:

 • голема загуба на крв - при породување или повреди;
 • предвремено одвојување на плацентата од матката;
 • тешка бременост со гестоза, еклампсија и прееклампсија;
 • некомпатибилноста на крвната група и факторот на Rh кај мајката кај детето;
 • долго време поминато во матката на мртов фетус;
 • повреди на рачниот канал;
 • руптура на матката;
 • трансфузија на црвени крвни клетки што не се компатибилни со крвта на една жена;
 • продолжена стимулација на трудот.

Секоја промена во коагулограмот на крвта може да се открие за време на коагулограм.

Видови

Постои класификација на болеста во зависност од фазата на протокот:

 • хиперкоагулација - зголемена коагулација на крвта;
 • преоден - истовремено присуство на згрутчување на крвта и големо крварење кај пациент;
 • хипокоагулација - намалено коагулација;
 • фаза на исходот. Постојат неколку опции за завршување на болеста - смрт или обновување.

Во некои ситуации, фазите може повторно да се појават.

Според клиничкиот тек на ова нарушување е поделен на:

 • акутен ДИЦ синдром - се карактеризира со молња-брз развој на болеста. Времето е од неколку часа до денови;
 • субакутен - развој се случува во текот на неделата;
 • хроничен ДИЦ синдром - долготраен курс кој може да трае со месеци или години;
 • повлажните периоди на зголемена хеморагија наизменично со периоди на формирање на крвни згрутчувања.

Покрај тоа, синдромот може да биде локализиран - зафаќа само еден орган, или локален - неколку органи и системи, или целото тело, се подложени на патолошки процес. Сите промени во згрутчувањето на крвта може да се детектираат со помош на коагулограм.

Симптоми

Степенот на експресија на симптоми на болеста зависи од фазата на болеста. Во акутен период од неколку часа, се јавуваат симптоми како што се значително намалување на крвниот притисок, периоди на губење на свеста, белодробен едем, респираторна инсуфициенција , како и екстензивно крварење - матката, назалната и белодробните симптоми. Во оваа фаза на ДИК во бременоста, постои голема веројатност за фатален исход за мајката и новороденчето.

Субакутната фаза е често локална и има поповолна патогенеза. Се изразува со хеморагичен осип, модринки и хематоми, зголемено крварење од рани или мукозни мембрани. Кожата е бледа и ладна. Драматично се развива едем на бубрезите, црниот дроб, гастроинтестиналниот тракт. Како што напредува тромбохеморрагичниот синдром, се забележува оштетена изведба на засегнатите органи и системи.

Други симптоми на болеста кај возрасни и деца се:

 • кожата станува синкаста на врвовите на прстите и носот;
 • брзото дишење зборува за оштетување на белите дробови;
 • недостаток на координација на движењата;
 • жолтица е знак за ренална инсуфициенција ;
 • намалување на волуменот на секрецијата на урината;
 • конвулзии;
 • напади на повраќање;
 • дијареа;
 • улцерација на мукозата на желудникот;
 • дехидратација ;
 • широка хеморагија.

Ако се појават првите симптоми, особено кај новороденчиња и мали деца, веднаш треба да контактирате со медицинска установа. Во раните фази, можно е да се открие синдромот со коагулограм.

Компликации

Бидејќи синдромот на ДИК се однесува на акутни состојби кои бараат итна медицинска помош, доцните жалби до специјалистите вклучуваат појава кај возрасни и деца на такви компликации како што се:

 • нарушување на нормалното функционирање на погодените внатрешни органи, поради прекинот на протокот на крв во нив и формирањето на згрутчување на крвта;
 • шок состојба - поради остар пад на крвниот притисок;
 • намалување на нивото на хемоглобин, како резултат на екстензивни хеморагии;
 • кома.

Без навреда, и што е најважно во времето за започнатиот третман, скоро секој пациент со овој синдром умира. За да не се случи ова, неопходно е кога ќе се појават првите симптоми, веднаш да се обратите кај лекар кој ќе препише коагулограм - студија за способноста на крвта да се коагулира. Со ефикасна терапија, четири од пет пациенти успеваат да преживеат.

Дијагностика

Дијагнозата на ДИК е темелна колекција на информации за патогенезата, можните причини за појава на болеста, присуството и сериозноста на симптомите. Важна улога во потврдувањето на дијагнозата се изведува од физичкиот преглед на пациентот - откривање на жолтеникава нијанса на кожата и мукозните мембрани, брзиот пулс, крвниот притисок се намалува.

Нормални коагулограмски вредности

Лабораториските анализи на крвта можат да помогнат да се одредат повеќе информации и да се одреди фазата на болеста, особено коагулограм - проценка на способноста за коагулација на крвта. Биохемиска анализа ќе помогне да се утврди во крвотокот нивото на компоненти како холестерол, урична киселина, гликоза, креатинин, електролити. Проценето времетраење на згрутчувањето на крвта. Покрај тоа, се прават неколку специјални тестови за откривање на поткожни хеморагии.

Испитувањето на пациентот вклучува:

 • Ултразвук - ви овозможува да детектирате промени во структурата на органи и големи згрутчување на крвта;
 • SCT;
 • МНР

Во некои случаи, можеби ќе бидат потребни дополнителни консултации од терапевтот - ако пациентите се возрасни, хематолог - за новороденчиња, мали деца и адолесценти, акушер-гинеколог - за бремени жени.

По добивањето на сите резултати од тестот, особено коагулограми и испитувања, специјалист пропишува најефективна тераписка тактика за синдромот и методолошки препораки кои мора да се следат за време на терапијата.

Третман

Пациентите на кои е дијагностицирана оваа болест треба веднаш да реактивираат. Основата на третманот на ДИК-синдромот се:

 • елиминација на главната причина за болеста - земање антибиотици, антифунгални и антивирусни лекови, како и супстанции за нормализирање на крвниот притисок;
 • враќање на нормалниот проток на крв - преку воведување на плазматски замени;
 • нормализација на згрутчувањето на крвта - трансфузија или интравенска администрација на плазма и тромбоцити. Потребно е да се користи хардверско прочистување на крвта и да се земаат лекови кои помагаат да се спречи формирањето на згрутчување на крвта. Ефективноста на третманот е забележана со помош на редовни коагулограми.

Во зависност од оштетувањето на внатрешните органи, овие нарушувања се елиминираат. Кај бремени жени со предвремено прекинување на плацентата , неопходно е итна стимулација на трудот.

Превенција

Превентивните мерки за тромбохеморрагичен синдром вклучуваат почитување на таквите правила како што се:

 • навремено отстранување на предиспонирачки фактори кои можат да доведат до појава на синдром кај новороденчиња, мали деца, адолесценти и возрасни;
 • земаат антикоагуланти додека третираат инфекции;
 • ограничи од контакт со токсични супстанции.

Прогнозата на болеста зависи од патогенезата, од причините за формирање на болеста, од времето на започнатото лекување и од усогласеноста со упатствата утврдени од лекарот кој го посетува. За поголема веројатност за поволна прогноза, потребно е при изразување на првите знаци на болест да се контактираат специјалисти кои ќе препишат коагулограм, со што ќе можете да го дијагностицирате ДИЦ синдромот во раните фази.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ДИК и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: хематолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Инсуфициенција на надбубрежните жлезди (појавување на симптоми: 7 од 20)

Адренална инсуфициенција - тешко нарушување на ендокриниот систем, се карактеризира со намалување на продукцијата на надбубрежните хормони. Оваа болест се одликува со тежок и постојано прогресивен курс. Тоа се случува кај двата пола речиси подеднакво. Често се дијагностицира во средната возраст, од дваесет до четириесет години. Во медицината, оваа состојба има второ име - хипокортицизам.

...
Инфективен токсичен шок (појавување симптоми: 7 од 20)

Инфективен токсичен шок е неспецифична патолошка состојба предизвикана од влијанието на бактериите и токсините кои тие ги лачат. Таквиот процес може да биде проследен со разни нарушувања - метаболички, неврорегулаторни и хемодинамични. Оваа состојба на човечкото тело е вонредна состојба и бара итен третман. Болеста може да влијае на апсолутно секое лице, без оглед на полот и возрасната група. Во меѓународната класификација на болести (ICD 10), токсичниот шок синдром има свој код - A48.3.

...
Септикемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Септикемијата е вид на труење со крв, во кое постои повреда на општата состојба на телото поради воспаление што се појавило во него, но нема гнојни области на внатрешните органи. Во случаи на формирање на чирови нанапред се појавува различен тип на сепса - септикопиемија. Карактеризира со фактот дека се јавува поради продирањето на патолошките бактерии во крвта директно од изворот на инфекции или воспаление. Оваа патологија се развива против позадината на секоја болест.

...
Хипотермија (појавување симптоми: 6 од 20)

Хипотермијата е патолошко намалување на централната телесна температура кај мажите или кај жените (вклучувајќи го и новороденчето) до ниво под 35 степени. Состојбата е исклучително опасна за животот на еден човек (повеќе не е прашање на компликации): ако не му дадете на лице со медицинска нега, се јавува смрт.

...
Труење со арсен (појавување симптоми: 6 од 20)

Труењето со арсен е развој на патолошки процес кој се активира со ингестија на токсична супстанција. Ваквата човечка состојба е проследена со изразени симптоми и, во отсуство на специфичен третман, може да доведе до развој на сериозни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .