Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аневризма на срцето: симптоми и третман

Аневризма на срцето - главните симптоми:

Аневризмата на срцето е екстремно тешка патолошка состојба, која во секое време може да предизвика масовна загуба на крв и да доведе до смрт на пациентот. Аневризма се формира поради разредување и испакнување на миокардниот дел, а со секој последователен срцев импулс, неговите ѕидови стануваат само потенки, па затоа само прашање на одредено време, кога, без лекување, аневризмата на срцето ќе прекине.

Оваа патолошка состојба има изразена клиничка слика:

 • недостаток на здив;
 • срцева астма ;
 • повреда на респираторниот ритам;
 • астма напади и многу други симптоми.

Третманот на патологијата, без оглед дали се наоѓа кај бебето или кај возрасно лице, бара хируршка ексцизија на хернијалната вреќа со последователно шиење на дефектната артерија.

Претходно се веруваше дека аневризмата на аортата е болест на постарите луѓе, чие срце се истрошило во текот на многугодишната работа. Но, во реалноста тоа не е така - болеста влијае и на постарите и на младите. Па дури и кај новороденчиња може да се дијагностицира аортална аневризма. Во случај на формирање на хернија кај новороденчиња, тие зборуваат за вродена патологија, кога се појавија разни нарушувања при формирањето на внатрешните органи.

Причини

Причините за развојот на оваа патологија лежат во чистење на ткивата, што се јавува како резултат на миокарден инфаркт . Во случај на срцев удар, се случува следното: мускулната област е парализирана, не го добива потребниот волумен на крв и престанува да ја врши својата функција, што предизвикува умирање и замена со сврзно ткиво. За возврат, сврзното ткиво не може да се скрши како миокард, и како резултат на тоа, испакнати нанадвор, формирајќи вид на тенко месо исполнето со крв.

Излегува дека главната причина за развојот на аневризмата е прецизно миокарден инфаркт. Но, постојат и други причини кои ја предизвикуваат оваа патологија. Тие вклучуваат:

 • хипертензија ;
 • зголемена физичка активност;
 • конгенитални аномалии, кои предизвикуваат срцева аневризма кај децата - особено ваквите патологии вклучуваат дефекти во мазните мускули на срцето на детето, интраутерини инфекции кои не дозволуваат фетусот да се прави правилно, изложеност на мутагени, на пример, зрачење и некои други.
Вистинска и лажна лево вентрикуларна аневризма

А сепак, во 90% од случаите, срцевата аневризма кај новородените е последица на неповолна еколошка состојба. Забележи дека кај новороденчињата аневризмата на срцето може да биде како конгенитална, односно да се појави во процесот на развој на матката, како што е стекнато - развиено како резултат на негативно надворешно влијание, на пример, после повреди, модринки, туморски процеси во медијастинумот итн.

Како што веќе рековме, аорталната аневризма кај возрасните е последица на миокарден инфаркт, особено на левата комора - оваа патологија се нарекува пост-инфарктна аневризма. Различни фактори можат да предизвикаат болест, особено како што се:

 • пушењето;
 • употребата на големи количини на течност;
 • зголемена вежба.

Треба да се запомни дека аневризмата на аортата може да предизвика не само срцев удар на вентрикуларниот ѕид, туку и други патолошки состојби. Особено, затворени и отворени повреди на градите, вклучувајќи хируршка интервенција. Тоа исто така може да биде конгенитална малформации (кај новороденчиња). Аневризмата, исто така, може да се развие во случаи кога органите на градниот кош се изложени на зрачење за да се отстранат сите знаци на тумор на внатрешните органи (со радиотерапија).

Причините за развој на аортална аневризма може да се најдат во инфективните процеси во внатрешноста на телото - особено, аортата страда од сифилис , туберкулоза , миокардитис , инфективен ендокардит и други болести.

Видови

Во медицинската пракса постојат две форми на аортна аневризма - акутна и хронична. Исто така во посебна потформа е доделена субакутна аневризма.

Акутна аортна аневризма се развива против позадината на благосостојбата на лицето, и обично се манифестира по неколку недели откако лицето има срцев удар. Симптомите на оваа патолошка состојба се типични:

Хроничната аневризма на аортата е патолошка состојба, при што првите клинички манифестации се случуваат шест месеци подоцна по страдање од лево вентрикуларно или инфаркт на ЦПИ. Оваа патолошка состојба е потешко да се дијагностицира, бидејќи симптомите на хронична срцева слабост доаѓаат во прв план.

Субакутната форма се развива подоцна од акутна - по околу 6 недели, и се карактеризира со симптоми на срцева слабост.

Имајте на ум дека најопасен за живот е акутна аневризма на аортата, што резултира како последица на лево вентрикуларен инфаркт и инфаркт на интернаталната септа. Во текот на оваа патологија е молња, па лекарите понекогаш не успеваат да ги преземат неопходните мерки за да го спасат животот на пациентот. Со субакутна и хронична форма, веројатноста е голема што лекарите ќе имаат време да го спасат животот на една личност, под услов тој да се сврти на времето во болницата.

Одделно, треба да се каже за оваа форма на аневризма, како атријална септална аневризма (MPP). На почетокот на развојот, ваквата болест не бара ниту конзервативен или хируршки третман - важно е редовно да се подложува на испитување од страна на кардиолог за да може да набљудува како се однесува таквото образование.

Во истите случаи, кога аневризмата на атријалниот септум почнува да се зголемува и има ризик од пробивање, лекарот одлучува дали да го испрати пациентот во болница за понатамошен третман. Операцијата на WFP е една од најкомплексните и вклучува голем број на несакани ефекти, па затоа нејзината експедитивност може да се дискутира само кога нема други алтернативни третмани.

Некои исцелители предлагаат да ја третираат аневризмата на атријална септа со фолк методи - и некои од нив имаат ефект, но само поддршка. Затоа, ако аневризма на WFP е откриена во рана фаза, би било препорачливо да се консултирате со вашиот лекар за третман со традиционални методи кои може да имаат поддршка ефект.

Атријазија на преткоморен септум

Дијагноза и третман

Дијагнозата е направена земајќи ја предвид медицинската историја, поплаките на пациентот, како и лабораториски и инструментални методи на истражување. Индиректно, постои можност за сомневање за ЕКГ аневризма, но попрецизна дијагноза е чувството на пулсација во регионот на срцето. Исто така го покажува спроведувањето на таквите истражувачки методи како што се:

 • Доплер ултразвук;
 • ехокардиоскопија;
 • оптоварување сцинтиграфија и некои други тестови кои ја разликуваат патологијата од срцеви заболувања слични на него.

Третманот на аневризма на срцето може да се спроведе во две фази. Во првата фаза, кога аневризмата е сеуште мала, е индицирана конзервативна терапија. За таа цел, користете лекови како што се:

 • бета блокатори;
 • разредувачи на крв;
 • диуретични лекови;
 • нитрати.

Специфичната шема на третман и дозирање на лекови избира кардиолог во секој случај.

Хируршкиот третман на оваа патологија се изведува според строги индикации, вклучувајќи:

 • брзиот раст на аневризмата;
 • прогресија на срцева слабост;
 • прекин на ѕидот или септумот на комората;
 • аневризма руптура;
 • микро потези или потези , итн.

Операцијата е комплексна, се изведува под општа анестезија и се состои во зашитување на срцето во здравите ѕидови, како и отстранување на погодените ткива на аортата. По таквата сложена операција, пациентот е пропишан со голема количина на лекови, му е потребен одмор за спиење и комплетен одмор.

Самата операција е опасна, бидејќи е поврзана со ризикот од развивање на голем број на компликации. Најчестите компликации на оваа постапка се:

 • брзиот развој на срцева слабост;
 • формирање и раздвојување на згрутчениот крв;
 • руптура на ѕидот на срцевиот мускул, итн.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Аневризма на срцето и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кардиомиопатија (појавување симптоми: 6 од 10)

Кардиомиопатии се група на болести кои се обединети со фактот дека за време на нивната прогресија се забележани патолошки промени во структурата на миокардот. Како резултат на тоа, овој срцев мускул престанува да функционира целосно. Обично, развојот на патологија е забележан во позадина на различни екстракардијални и срцеви нарушувања. Ова сугерира дека постојат неколку фактори кои можат да послужат како "импулс" за прогресијата на патологијата. Кардиомиопатијата може да биде примарна и секундарна.

...
Миокардитис (појавување симптоми: 5 од 10)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Кардиосклероза (појавување на симптоми: 5 од 10)

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

...

Митрална или митрална стеноза е опасна болест на кардиоваскуларниот систем. Патолошкиот процес води до нарушување на природниот одлив на крв од левиот атриум до левата комора. Со други зборови, дупката меѓу нив се стеснува. Во главната група за ризик, жените на возраст од 40-60 години. Но, машката половина од популацијата е исто така предмет на овој тип на кардиоваскуларни болести. Според статистичките податоци, болеста се дијагностицира кај 0,5-0,8% од вкупното население на планетата.

...
Силикоза (појавување симптоми: 5 од 10)

Силикозата на белите дробови е патолошка состојба предизвикана од пролонгирана експозиција на прашина што содржи силика во човечките респираторни органи. Овој патолошки ефект доведува до пролиферација на сврзното ткиво и формирање на нодули во ткивото на белите дробови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .