Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аортна инсуфициенција: симптоми и третман

Аортна инсуфициенција - главните симптоми:

Аортна инсуфициенција е патолошки процес во срцето, кој се карактеризира со нецелосно преклопување на аортниот отвор со митрални валвуларни летоци. Ова значи дека меѓу нив се формира јаз, што, пак, води до прелевање на крвта во левата комора. Се протега, што го прави полошо да ги извршува своите функции. Оваа болест е втора најчеста болест на срцето и често е придружена со стеснување на аортата. Инсуфициенцијата на аортната валвула почесто се дијагностицира кај мажи отколку кај женките. Во зависност од факторите на појавата, ова нарушување може да биде примарно и секундарно. Затоа развојните фактори се вродени патологии или болести.

Главните симптоми на болеста се сметаат - напади на сериозна вртоглавица, значителна болка во градите, нарушувања на срцевиот ритам и несвестица. Дијагностичките мерки ги содржат хардверските испитувања на пациентот, особено радиографијата, ЕКГ, КТ и МРИ. Во зависност од видот на болеста, се третира со помош на специјални лекови или хируршка интервенција насочена кон протезирање на засегнатиот вентил. Прогнозата на оваа болест зависи од природата и степенот на дефектот. Во повеќето случаи, по утврдувањето на дијагнозата, очекуваниот животен век на пациентите се движи од пет до десет години.

Етиологија

Аортна инсуфициенција може да се развие во пренаталниот период или да се манифестира по раѓањето. Вроденото нарушување кај децата е многу ретко и често се формира поради ефектот врз телото на жената за време на бременоста за време на несакани состојби. На пример, значајно изложување на телото, заразни процеси, нездраво животен стил. Втората причина за конгенитална инсуфициенција е наследноста. Вродени срцеви дефекти се формираат поради присуство на такви дефекти како што се:

 • отсуство на кој било дел од вентилот;
 • развој на две вентилски лисја, наместо три;
 • абнормален развој на сврзно ткиво;
 • доделување на вентил лист со дефекти на септумот на срцето.

Често, конгениталните абнормалности предизвикуваат помали нарушувања во напредокот на крвта. Но, без терапија, состојбата на валвулата се влошува и не е можно да се избегне лекување.

Секундарната аортна валвуларна инсуфициенција е изразена во позадина на болести како што се:

 • ревматизам - предизвикува формирање на ревматска инсуфициенција, што доведува до задебелување и деформација на леќите на вентилите;
 • воспаление во внатрешната обвивка на срцето;
 • атеросклероза ;
 • сифилис ;
 • широк спектар на повреди и модринки на градите, што доведува до прекин на леќите на вентилите;
 • лупус еритематозус ;
 • промени поврзани со возраст, при што аортниот корен се проширува.
Причини за аортна инсуфициенција

Видови

Во зависност од периодот на појава на болеста, постојат неколку форми:

 • вродени - пренесени од родители на детето, формирани во фетусот сѐ уште во матката на мајката, заради влијанието на горенаведените фактори;
 • стекната - се формира кога е изложена на разни патологии.

Постои класификација која зависи од факторите на развој на болеста:

 • органски одлив на крв во левата комора поради оштетување на валвулите;
 • умерена - одливот на крв во левата комора е забележан со здрава структура на валвулата. Во овој случај, нарушениот крвен проток е поврзан со проширување на аортата или левата комора;
 • ревматска инсуфициенција - се развива на позадината на реума. Постои задебелување и деформација на вентилот.

Покрај тоа, постојат неколку фази на аортна инсуфициенција:

 • почетен степен . Пациентите не се жалат на манифестација на симптоми, постои мало зголемување на густината на ѕидовите на комората и вентилот;
 • втората е латентна инсуфициенција. Овој степен се карактеризира со отсуство на поплаки, но значајно набивање на комората и вентилот;
 • третиот е релативен дефицит. Луѓето почнуваат да чувствуваат болка во градите. При испитување, се забележува значително зголемување на вентрикуларната дебелина;
 • четврта - декомпензација. За таков степен се карактеризира со изразување на недостаток на здив, акутна лево вентрикуларна слабост, пулмонален едем, зголемување на големината на црниот дроб, како и пристапување на митрална инсуфициенција;
 • тежок степен на смрт. Постои стагнација на крв и дистрофични процеси во виталните органи.

Аортна инсуфициенција може да се појави во неколку форми:

 • акутен - се карактеризира со ненадејно зголемување на крвта во левата комора. Може да се појави на позадината на повредите и аортна дисекција;
 • хронично - присуство на механизми кои придонесуваат за прилагодување кон зголемување на волуменот на крвта во левата комора.

Симптоми

Почетните степени на прогресија на аортната валвуларна инсуфициенција, како и вродена болест кај децата, не се придружени со манифестација на било какви симптоми. Таквиот процес може да потрае неколку години. Но, колку повеќе време поминува, толку повеќе аортниот вентил излегува. Така, третманот е тежок, а прогнозата станува разочарувачка. Со текот на времето, почнуваат да се изразат следните знаци на болеста:

 • чувство на палпитации;
 • зголемување на пулсирањето на големите крвни садови;
 • зголемување на болка во срцето;
 • напади со сериозна вртоглавица и главоболка;
 • појава на недостаток на здив, дури и со мала физичка активност или при вршење на нормални домашни работилници;
 • тежина, болка и непријатност во десниот хипохондриум;
 • оток на долните екстремитети;
 • несвестица;
 • тинитус ;
 • намалена визуелна острина;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • Значајни разлики во горниот и долниот крвен притисок.
Аортна валвуларна инсуфициенција

Кај децата, надворешните симптоми на аортна инсуфициенција почнуваат да се манифестираат на постарата возраст. Акутна болест се развива според типот на пулмонален едем и се карактеризира со голема веројатност за смрт.

Компликации

Во случај на одложена терапија, може да се формираат следните ефекти на аортна инсуфициенција:

 • сличен процес на митралната валвула;
 • нарушувања на циркулацијата во артериите на срцето, што може да биде фактор што води кон миокарден инфаркт;
 • воспаление на внатрешната обвивка;
 • атријална фибрилација - различни области на преткоморите се намалуваат со висока фреквенција независно една од друга.

Покрај тоа, постои веројатност за компликации после медицинска интервенција за аортна валвуларна инсуфициенција:

 • формирање на крвни згрутчувања;
 • воспаление на внатрешната обвивка на срцето;
 • дивергенција на рабовите што го држат вештачкиот вентил;
 • уништување на протезата;
 • акумулација на калциум во трансплантираниот вентил.

Дијагностика

За да се потврди дијагнозата и да се разликува оваа болест од други срцеви заболувања, пациентот мора да биде подложен на темелно испитување од страна на специјалист и неколку хардверски студии.

За време на инспекцијата, постои силна пулсација на артериите, додека слушате да слушате срцеви шумови. Покрај тоа, кардиологот мора да земе предвид кога се појавија првите симптоми на болеста и колку се интензивни, како и да се запознаат со историјата на пациентот за да се идентификуваат можните фактори за појавата на болеста. Ова е неопходно за да се одреди степенот на болеста.

Пациентот мора да помине крвни и уринарни тестови. Ова е потребно за да се потврди или одбие присуството на истовремени нарушувања. Покрај тоа, се одредува содржината на холестеролот и уричната киселина во крвта. Испитувањето на пациентот вклучува:

 • Х-зраци на срцето - на слики може да се најде зголемена аорта и проширени комори на срцето;
 • ЕКГ;
 • фонокардиограм;
 • EchoCG - големината на срцето се проценува;
 • доплерографија - дава можност да се види обратен проток на крв;
 • МНР и КТ;
 • ККГ со користење на контраст - дава детална слика за садовите на срцето.

Во некои ситуации, можеби ќе треба дополнителни консултации на терапевтот и педијатарот (во случаи на дијагностицирање на оваа болест кај децата).

Третман

Во зависност од факторите на формирање на оваа болест, манифестацијата на симптоми и степенот на болеста, специјалистот може да назначи една од следните тактики на третман на аортна инсуфициенција:

 • терапија на основната болест;
 • конзервативен третман е пропишан за асимптоматска инсуфициенција. Пациентите треба да земаат специјални лекови, како што се диуретици и други;
 • во присуство на компликации, е индицирана хируршка интервенција. Постојат неколку видови операции. Првата е пластична, која има за цел нормализирање на протокот на крв и одржување свој вентил. Втората е вентил протетика. Протезите може да се направат од биолошки компоненти, се користат за деца и жени кои сакаат да забременат. Во други случаи, се користат механички вентили од медицински легури;
 • трансплантација - е потребна во екстремни случаи.

Лесен степен, без појава на знаци на аортна инсуфициенција, не бара специфичен третман. За возрасни и деца, тие покажуваат одбивање од интензивни работни оптоварувања и испитување од страна на кардиолог еднаш годишно во текот на нивниот живот.

Превенција

Превентивните мерки за аортна инсуфициенција вклучуваат почитување на едноставни правила:

 • навремен третман на специјалист во случај на мала болка во срцето;
 • редовни лекови за хроничен тип на болест;
 • стврднување на деца и возрасни;
 • испитување од страна на кардиолог најмалку еднаш годишно.

Во зависност од типот на нарушувањето и навременото започнување со третманот, прогнозата ќе биде различна. Најлесно се случува аортна валвуларна инсуфициенција кај атеросклерозата. Болеста што се појавила на позадината на сифилисот, има лоша прогноза. Умерен неуспех дава зачувување на нормалното здравје и перформанси во текот на неколку години. Кај тешки нарушувања може да се развие срцева слабост. Просечниот животен век е од пет до десет години.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аортна инсуфициенција и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 7 од 15)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Васкуларна дистонија (појавување симптоми: 6 од 15)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Стекнати срцеви заболувања (појавување симптоми: 6 од 15)

Стекнати срцеви дефекти - болести поврзани со оштетено функционирање и анатомска структура на срцевиот мускул. Како последица на тоа, постои повреда на интракардијалната циркулација. Оваа состојба е многу опасна, бидејќи може да доведе до развој на многу компликации, особено на срцева слабост.

...
Хипертензија (појавување симптоми: 6 од 15)

Хипертензија е хронична болест која се карактеризира со постојано зголемување на крвниот притисок до големи броеви поради нарушување на циркулацијата на крвта во човечкото тело. Исто така се користи за означување на оваа состојба се термини како што се артериска хипертензија и хипертензија.

...
Вентрикуларни предвремени удари (појавување на симптоми: 6 од 15)

Вентрикуларни предвремени удари - е форма на нарушување на срцевиот ритам, карактеризирано со појава на вонредни или предвремени вентрикуларни контракции. И возрасните и децата можат да страдаат од оваа болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .