Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тромбоцитопатија: Симптоми и третман

Тромбоцитопатијата е главната симптоми:

Тромбоцитопатијата е болест на системот на хемостаза, која се карактеризира со квалитативна инфериорност на тромбоцитите со доволна количина во крвта. Болеста се јавува доста често, и главно во детството. Бидејќи третманот на патологијата е симптоматски, човекот страда од сето својот живот. Според ICD 10, кодот на таквата патологија е D69.1, освен за една од сортите на болеста фон Вилебранд, која според ICD 10 го има шифрата D68.0.

Тромбоцитопатија има изразени симптоми кои се карактеризираат со зголемено крварење и појава на специфичен хеморагичен осип на телото. Затоа, обично не е тешко да се дијагностицира болеста, меѓутоа, важно е да се идентификува болеста кај детето навремено, така што тоа не предизвикува сериозни компликации. Особено, во случаи на крварење во менингите, прогнозата на болеста станува неповолна, иако со вообичаениот пат на патологија, лекарите можат значително да го олеснат животот на детето и да го подобрат својот квалитет.

Причини

Во медицинската пракса, постојат две форми на болеста: наследна тромбоцитопатија и симптоматски (или стекнати). Тоа се наследни фактори кои најчесто се одговорни за развојот на болеста кај дете (до 60% од сите случаи на морбидитет).

Во ризик се луѓето кои имаат семејна историја на оваа патологија. Затоа е многу важно во процесот на планирање на бременоста да посети хематолог со цел да дознаат за можните проблеми со крвта на нероденото дете и да бидат спремни да ги спречат. Главната причина за наследни патологии лежи во дефектот на гените, а оваа патологија се наследува и во доминантниот и во рецесивниот тип, поради што веројатноста за ширење е голема, а наследниот фактор игра доминантна улога во ова.

Постојат неколку форми на наследна патологија, една од нив е деагрегациона тромбоцитопатија, која се карактеризира со лоша згрутчување на крвта. За развојот на оваа повреда, исто така, водат главно наследни фактори. Обично, девојчињата во адолесценцијата наидуваат на оваа патологија, кога од непознати причини доживуваат пролонгирано крварење од матката која не е поврзана со месечен циклус.

Меѓу другите форми:

 • форми со претежно кршење на тромбоцитната адхезија на колаген;
 • комплексни аномалии и дисфункција на тромбоцитите, во комбинација со други генетски дефекти;
 • форми со недостаток и намалена достапност на факторот;
 • неидентификувани форми.

Ако зборуваме за стекнатиот облик на болеста, тоа е последица на разни болести на внатрешните органи, на пример:

 • заболување на бубрезите или црниот дроб;
 • малигни тумори;
 • недостаток на витамин Б12;
 • зрачење и други патолошки состојби.

Покрај тоа, луѓето често страдаат од патологија, во чија исхрана нема доволно количини на животински протеини и витамини. Значи, една од категориите на луѓе, најчесто страда од тромбоцитопатија, се луѓето кои одбиваат да јадат месо.

Постојат фактори кои можат да ги зголемат симптомите на болеста. Тие вклучуваат:

 • употреба на алкохол;
 • третман со разредувачи на крв;
 • долга и честа изложеност на сонце;
 • некои физиотерапевтски постапки;
 • јадејќи големи количини на оцет и јадења врз основа на тоа.

Симптоми

Клиничките манифестации на наследна болест кај дете често предизвикуваат вирусни или бактериски инфекции, траума при раѓање, физиотерапија, како што се масажа. Исто така, манифестацијата на клиниката придонесува за сепса , хиповитаминоза , вакцинации и некои други фактори.

Главниот симптом на патологијата е изразен и рекурентен хеморагичен синдром , кој се манифестира со присуство на петехијални или екхимозни лезии на телото и екстремитетите на детето. Таквите осипувања не се појавуваат само така, но кога кожата е повредена, а трауматскиот ефект може да биде и незначителен - на пример, ако кожата доаѓа во контакт со облека изработена од груб материјал, со мали повреди. Хеморагии во патологија како што е тромбоцитопатијата се различни од оние кои се јавуваат кај хемофилија . И нивната главна разлика е отсуството на хеморагии во интермускуларните и интер-артикуларните простори.

Други симптоми на болеста, исто така, се поврзуваат со кршење на квалитативниот состав на тромбоцити и, според тоа, зголемено крварење. Тие вклучуваат:

 • крварење на непцата;
 • појава на спонтано крварење од носните пасажи;
 • продолжено лекување дури и мали рани;
 • крварење од папочна врвца кај новороденчињата;
 • крварење од гениталниот тракт кај адолесцентните девојки кои не се поврзани со менструацијата.

Поретки се хеморагии во очите на очите, гастроинтестинално крварење и појава на крв во урината.

Луѓето кои страдаат од таква повреда на хематопоезата како тромбоцитопатија, страдаат од какви било хируршки интервенции, бидејќи по нив долго време, лекарите не можат да ја запрат крвта. Особено, дури и кога се отстранува забот, лицето со тромбоцитопатија може да се соочи со фактот дека преостанатите рани ќе крварат долго време, предизвикувајќи му непријатности.

Покрај тоа, долготрајното и честото крварење, иако тие се незначајни по природа, влијаат на благосостојбата на лицето, што предизвикува да има анемичен синдром, кој се карактеризира со:

 • вртоглавица;
 • слабост;
 • бледа кожа и мукозни мембрани;
 • замор;
 • пад на крвниот притисок;
 • тахикардија, па дури и често губење на свеста.

Дијагноза и третман

Со цел да се потврди присуството на патологија кај детето, потребна е темелна дијагноза, која се состои во собирање на личната и фамилијарната историја на пациентот, спроведување на анкета за да ги дознае сите симптоми на болеста, како и спроведување на лабораториски тестови.

Дијагнозата на тромбоцитопатија вклучува изведување на функционални ендотелијални примероци, во кои се појавуваат карактеристични модринки на кожата на пациентот. На пример, тоа е тест со турнир или вообичаен тест за нотка, во кој, дејствувајќи на одреден дел од телото, лекарот го гледа формирањето на хематоми.

Дијагнозата која користи лабораториски тестови бара коагулограм, биохемиска анализа на крв, одредување на тромбоцитната формула и проучување на морфолошките карактеристики на тромбоцитите.

Ако зборуваме за третман на тромбоцитопатија, во повеќето случаи се поделени во две категории - итна медицинска помош во развојот на широк хеморагичен синдром и спречување на повторување. Ако тромбоцитопатијата се најде кај мали деца, тие ќе мора да бидат под надзор на лекар во текот на целиот живот, да престанат да јадат одредени видови на храна и да земаат лекови кои промовираат згрутчување на крвта. Особено, исхраната на такво дете треба да биде богата со витамини А, Ц и Р, а употребата на конзервација и други јадења со оцет ќе треба да се напушти, како и употребата на алкохолни пијалаци во иднина.

Меѓу лековите кои се користат за лекување на патологија, се разликуваат хемостатичните лекови и лековите на метаболичкото дејство. Оладиот раствор на аминокапроична киселина исто така се користи за да се спречи крварење од рани.

Во оние случаи кога станува збор за симптоматска тромбоцитопатија предизвикана од одредена болест, сите напори треба да бидат насочени кон третманот на основната причина за хематопоетското пореметување. Трансфузијата на крв и нејзините компоненти, како и донорните тромбоцити, се користи во третманот на патологија само во екстремни случаи - кога едно лице има изгубено големо количество крв или по сериозни хируршки интервенции. Во други случаи, ова не само што не ја подобри состојбата на пациентот, туку исто така може да му нанесе штета.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тромбоцитопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: хематолог , педијатар , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рендиу-Ослерова болест (појавување симптоми: 8 од 20)

Рендиу-Ослеровата болест (наследна хеморагична телеангиектазија, Рандиу-Ослор синдром) е вродена болест која се карактеризира со неразвиеност на епителот на крвните садови. Болно лице има чести назални крварења, се развива анемија и можно е да има внатрешно крварење.

...
Пурпура тромбоцитопенична (Verlgof-ова болест) (појавување симптоми: 7 од 20)

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Хемоторакс (појавување симптоми: 6 од 20)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Гастроинтестинално крварење (појавување симптоми: 6 од 20)

Гастроинтестинално крварење - е протокот на крв од оштетените крвни садови во шуплината на органите кои го сочинуваат дигестивниот систем. Главната ризична група за појава на такво нарушување вклучува постари лица - од четириесет и пет години до шеесет години, но понекогаш се дијагностицира кај деца. Вреди да се спомене дека се јавува неколку пати почесто кај мажите отколку кај жените.

...
Анемија кај железо кај деца (појавување на симптоми: 6 од 20)

Анемија кај деца со дефицит на железо е клинички синдром кој се развива под услов на акутен дефицит во детското тело од железо. Наспроти ова, нивото на хемоглобинот во крвта се намалува, што доведува до развој на сродни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .