Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хеморагичен синдром: симптоми и третман

Хеморагичен синдром - главните симптоми:

Хеморагичниот синдром е патолошка состојба која се карактеризира со зголемено васкуларно крварење и развој како резултат на оштетена хомеостаза. Знаци на патологија се појава на кожни и мукозни хеморагии, како и развој на внатрешно крварење. Оваа болест може да се развие на било која возраст - и кај новороденчињата и кај постарите лица. Постојат акутни и хронични форми на оваа патолошка состојба. Во акутна форма, потребна е итна медицинска нега кај деца или возрасни, а во случај на хронична форма, комплексен третман на патологијата.

Причини

Прилично е тешко да се опише со едноставни зборови сложените процеси на формирање на крв и нивните промени, поради што се развива хеморагичниот синдром. Ако го земеме предвид механизмот на прекршување, тогаш се базира на аномалии на клеточната структура на крвните садови, нарушувања на коагулацијата, како и повреда на ензимската активност и функцијата на крвните елементи кои се одговорни за коагулација.

Лекарите идентификувале бројни болести, во присуство на кои има голема веројатност дека ќе се развие хеморагичен синдром. Особено, ова патолошко пореметување се развива со хепатитис , некои видови на онкологија, тешки вирусни инфекции, цироза на црниот дроб , како и недостаток на протромбин во крвта, хемофилија , леукемија и васкулитис .

Постојат две форми на болеста:

 • вродени или примарни;
 • средно (стекнато).

За наследни (вродени) патологии, заеднички критериум е присуството на генетска определба. Тоа е, во човечкото тело веќе има дефектен ген, кој на која било возраст (од дете до возрасни) може да предизвика хеморагичен синдром кај едно лице. Стекнато оштетување на васкуларните ѕидови поради автоимун процес, хемиска интоксикација, воспаление или механичко оштетување е карактеристика на стекнатите патологии на формирање на крв.

Главните причини за такво патолошко пореметување се:

Манифестации на хеморагичен синдром

За да се разбере што точно се причините за болеста, потребно е да се разгледа што е вазопатија и други патолошки промени во крвниот систем. Вазопатии можат да предизвикаат масивни воспалителни процеси и генетски дефекти и тие се карактеризираат со зголемена пропустливост на васкуларните ѕидови. Тие зборуваат за тромбоцитопатија кога тромбоцитните функции се оштетени, иако во крвта има доволно од нив. Ова може да се случи како резултат на генетски мутации, како и поради механички, биолошки или хемиски ефекти врз телото на возрасните и децата. Тромбоцитопенијата се карактеризира со намалување на бројот на тромбоцити во крвта, притоа зачувувајќи ги нивните функции. Оваа состојба може да се должи на автоимуни процеси во телото. Покрај тоа, повредата се јавува поради тешки интоксикации, инфекции, процеси на рак во телото, со злоупотреба на лекови и по изложеност на зрачење.

Многу често, повредата се јавува со цироза на црниот дроб. Ова се должи на фактот дека болеста се јавува комплексна лезија на садовите, придружена со нивно ширење. Како резултат на тоа, се појавуваат симптоми како модринки на кожата, крварење од хранопроводот, матката, непцата и носот. Развојот на таквата патолошка состојба како хеморагичен синдром кај цироза на црниот дроб исто така е предизвикан од нарушување на нејзината ефикасност, поради што телото не може да учествува во процесот на производство на супстанции кои влијаат врз коагулацијата на крвта.

Видови

Во современата медицинска пракса, постојат пет главни форми на болеста, кои можат да се појават кај деца и кај возрасни. Во исто време, хеморагичниот синдром кај новороденчињата е претставен со пафило-хеморагична разновидност на оваа патологија - шестата форма која се распаѓа.

Постојат следниве типови:

Хеморагичен синдром кај новороденчиња
 • хематоген , како резултат на крвните болести предизвикани од генетски мутации. Со овој вид екстензивно крварење се јавува поради повреди на меките ткива, формирајќи модринки на кожата, оток и едем на местото на повреда;
 • петехијално-забележани - поради наследни и стекнати нарушувања на хемостазата, поради што е нарушена коагулацијата на крвта на пациентот. Се манифестира со појава на модринки со различни дијаметри на телото на децата или возрасните;
 • пурпурниот изглед на овој синдром, кој обично е резултат на разни васкулитис. Нејзините манифестации се еритема на кожата, како и развој на нефритис и внатрешно крварење, особено од црниот дроб, цревата;
 • микроциркулаторниот изглед на синдромот се јавува кога Вилебрандната болест, ДИК и предозирањето со лекови кои предизвикуваат нарушување во хематопоетскиот систем. Со оваа патологија се забележуваат следниве симптоми: хеморагични хеморагии на кожата на петехијалната природа и појава на големи хематоми во ретроперитонеалниот простор;
 • Ангиоматозен тип на синдромот се јавува во областите на васкуларните патологии. Се карактеризира со продолжено крварење, со одредена локализација.

Хеморагичниот синдром се карактеризира со промени во белите дробови, па при раѓање овие деца имаат респираторна инсуфициенција , со ослободување на крвна пена од респираторниот тракт. Овие деца бараат итна медицинска помош, бидејќи во спротивно, веројатноста за смрт е висока. Главната причина за прогресија на овој тип на болест е феталната хипоксија во матката.

Симптоми

Во клиничката слика за болеста, посебно место е окупирано од синдром на кожата, кој се манифестира со петехијални крварења на кожата и мукозните мембрани, како и појава на хематоми со различни дијаметри низ телото. Обично тие се појавуваат по одредено трауматично влијание, дури и незначајно.

Друг симптом е крварење на различни локации. Крварење може да се појави:

 • од носните пасуси;
 • непцата;
 • езофагусот и другите внатрешни органи;
 • матка.

Покрај тоа, крварење се јавува во зглобовите и мускулите, што предизвикува кршење на мобилноста и отокот, со последователен развој на воспалителниот процес. Во некои случаи (на пример, со акумулација на крв во зглобовите) се забележува синдром на болка.

Со развој на хеморагичен синдром кај цироза на црниот дроб, се појавуваат следниве симптоми:

 • слабост и апатија ;
 • повраќање со нечистотии на венска крв;
 • темни лабави столици (мелена);
 • развој на жолтица .

Многу често со цироза на црниот дроб, комплицирана од хеморагичен синдром, пациентите умираат од гастроинтестинално крварење. Затоа, порано се дијагностицира патологијата, толку е поголема можноста за опоравување кај некоја личност.

Дијагноза и третман

Дијагнозата има за цел да ги утврди причините за развојот на патологијата и понатамошното ефикасно отстранување на оваа причина. Но, во акутна форма, неопходна е итна медицинска помош, која има за цел спречување на крварење и нормализирање на хемостазата. Затоа, ако некое лице е во критична состојба, му е обезбедено итна медицинска помош, а дијагнозата се изведува откако неговата состојба се стабилизира.

Дијагнозата во овој случај е испорака на лабораториски тестови кои ви овозможуваат да ја видите точната слика на крвта. Се прават коагулациони тестови, а понекогаш се препишува и стернална пункција. Третманот на болеста зависи од таквите фактори:

 • фаза на болеста;
 • причините што го причиниле;
 • тежината на процесот.

Како што споменавме погоре, во повеќето случаи, акутните форми на таквата патологија како хеморагичен синдром бараат да се обезбеди итна медицинска помош на пациентот. За таа цел, лекарите го спречуваат местото на крвавење - со користење на криотерапија или хемостатична терапија, како и хирургија или ласерска баротерапија. По запирање на фокусот на крварење или во случаи кога итна медицинска помош не е потребна, пациентите со ова нарушување се пропишани лекови кои го зголемуваат згрутчувањето.

Доколку постои голема загуба на крв, индицирана е терапија со замена - плазмата, тромбоцитниот концентрат на донорот се инјектира во пациентите. Исто така, третманот вклучува употреба на хепарин, а во некои случаи е индициран и воведувањето на преднизон.

Третманот на хеморагичен синдром кај пациенти со цироза на црниот дроб има свои карактеристики - исто така, лекувањето во овој случај ќе биде насочено кон запирање на местото на крварење и ќе вклучува и терапија за заздравување и замена. Исто така, се бара во случај на цироза на црниот дроб истовремено да се лекува основната болест.

Во истите случаи, кога станува збор за конгенитална хемофилија, третманот не може да биде 100% ефикасен. Затоа, лекарите користат хормонални лекови за нормализирање на формирањето на крв, и таквите пациенти треба постојано да се подложуваат на терапија, за да избегнат компликации и под надзор на лекар.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хеморагичен синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, хематологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хеморагична дијатеза (појавување на симптоми: 5 од 17)

Хеморагичната дијатеза е група на болести кои се карактеризираат со зголемена подложност на организмот кон хеморагии, кои можат да се појават самостојно, без никаква очигледна причина, или по мали повреди.

...
Хеморагичен васкулитис кај деца (појавување на симптоми: 5 од 17)

Хеморагичен васкулитис кај децата е имунопатолошко заболување кое се манифестира со воспаление на ѕидовите на капиларите и нивната прекумерна кршливост, како резултат на што се формираат повеќе микротромби, а капиларите на кожата и внатрешните органи се погодени со развој на петехијални хеморагии.

...
Цироза (појавување симптоми: 4 од 17)

Цироза на црн дроб е хронична болест предизвикана од прогресивната замена на парченското ткиво на црниот дроб со фиброзно сврзното ткиво, што резултира со реструктуирање на нејзината структура и кршење на актуелните функции. Главните симптоми на цироза се жолтица, зголемување на големината на црниот дроб и слезината, болка во десниот хипохондриум.

...
Леукемија (појавување симптоми: 4 од 17)

Леукемија (син леукемија, лимфосарком или рак на крв) е група на неопластични заболувања со карактеристичен неконтролиран раст и различни етиологии. Леукемијата, чии симптоми се одредуваат врз основа на неговата специфична форма, продолжува со постепена замена на нормалните клетки со леукемични клетки, наспроти позадината на која се развиваат сериозни компликации (хеморагии, анемија, итн.).

...
Хемофилија (појавување симптоми: 4 од 17)

Хемофилијата е хемостатична болест наследена од генерација на генерација, која се карактеризира со оштетена синтеза на фактори за коагулација на VIII, IX или XI, чиј недостаток предизвикува побавно време на коагулација на крвта и го зголемува времетраењето на крварењето. Носител на хемофилија е женскиот пол, додека најчесто мажите се болни. Момчињата родени со таква жена наследат таква болест во 50% од случаите. На истиот носач на знаци на болеста, обично, не се почитува.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .