Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Атријална фибрилација: симптоми и третман

Атријална фибрилација - главни симптоми:

Атријалната фибрилација, која исто така е дефинирана како атријална фибрилација, е еден од видовите на компликации кои се јавуваат на позадината на коронарната срцева болест паралелно со други видови на срцеви аритмии. Атријалната фибрилација, чии симптоми може да се појават како резултат на релевантноста на болестите на тироидната жлезда и голем број на сродни фактори, се манифестира во вид на срцеви контракции кои достигнуваат граници од 600 отчукувања во минута.

Општ опис

Атријалната фибрилација во своите карактеристични срцеви аритмии е придружена со случајност и фреквенција на возбуда и контракција што се јавуваат кај преткоморите или со фибрилација и грчеви кои се јавуваат кај индивидуални групи на мускулни атријални влакна. Како што веќе забележавме, моменталната срцева фрекфенција во оваа состојба може да достигне околу 600 отчукувања во минута. Во случај на долга пароксизма кај атријална фибрилација, која трае околу два дена, постои ризик од формирање на крвни згрутчувања, како и исхемичен удар . Наспроти позадината на постојаноста на атријалната фибрилација, исто така, може да се забележи брза прогресија на состојбата на циркулаторниот неуспех во нејзината хронична форма.

Вреди да се забележи дека атријалната фибрилација е најчестиот тип на срцеви аритмии, одредувајќи ги стапките на хоспитализација поврзани со него, во 30% од проблемите со аритмија . Што се однесува до преваленцата на овој тип на патологија, неговото зголемување се јавува во согласност со зголемувањето на возраста. Така, кај пациенти на возраст до 60 години, е забележано 1% од инциденцата, кај пациенти по оваа возрасна линија - 6%.

Факторите на ризик за развој на оваа состојба вклучуваат следново:

 • Возраст Структурните и електричните промени поврзани со возраста кои се јавуваат во атријата стануваат релевантни, што, пак, предизвикува развој на фибрилација во нив.
 • Присуство на органско срцево заболување. Ова исто така вклучува срцеви дефекти , операција на отворено срце.
 • Присуство на друг вид на хронична болест. Ова се болести на тироидната жлезда, хипертензија и други патологии.
 • Користење алкохол.

Атријална фибрилација: класификација

Атријалната фибрилација во одредувањето на една или друга форма на нејзината класификација подразбира фокусирање на карактеристиките на клиничките манифестации на оваа состојба, механизмите на електрофизиологијата, како и етиолошките фактори.

Атријалната фибрилација може да биде константна во својата манифестација, односно хронична , перзистентна , како и пароксизмална . Пароксизмалната атријална фибрилација трае во рок од седум дена, најчесто завршувајќи во период од 24 часа. Хронична атријална фибрилација и перзистентна атријална фибрилација се случува, напротив, повеќе од 7 дена. Атријалната пароксизмална форма на болеста, како и постојаната форма, може да се повторува.

Нападот на оваа болест може прво да се манифестира или да се повтори , што во вториот случај укажува на појава на втората и последователните епизоди на фибрилација.

Дополнително, атријалната фибрилација може да се појави во согласност со два вида на ритмички нарушувања, односно, може да биде атријална флетер или атријална фибрилација . Атријалната фибрилација (фибрилација) се јавува со контракција на индивидуалните групи на мускулни влакна, поради што не се јавува никаква координирана атријална контракција. Во атриовентрикуларната спојка се јавува волуменска концентрација на електрични импулси, со што еден дел од нив е одложен, а другиот преминува во миокардот, предизвикувајќи вентрикулите да се договорат во еден или друг ритам.

Во согласност со фреквенцијата на контракции, атријалната фибрилација, пак, може да биде тахисистолна , што подразбира намалување на рамката на индикаторот 90 и погоре, како и нормистоистола , во која вентрикуларните контракции можат да одговараат на интервалот од 60-90 минути и брадизистоличен , каде што вентрикуларните контракции достигне максимална граница од 60 во минута.

Кога пароксизмот во коморите не предизвикува крвен притисок, атријалната контракција е неефикасна и затоа полнењето на дијастолата на коморите се случува на слободен начин, а не во целост. На крајот, постои системски недостаток на ослободување на крв во аортниот систем.

Што се однесува до таква состојба како атријална флетер, се состои во зголемување на контракции во рамките на 200-400 за минута, притоа одржувајќи координиран и јасен атријален ритам во овој процес. Во овој случај, се случува наследување на миокардни контракции, што се случува речиси континуирано, нема дијастолна пауза, а атријалната релаксација не се јавува, бидејќи во поголемиот дел од времето тие се во систолна состојба. Поради тешкотијата на полнење на крвта со преткоморите, крвта во коморите влегува во помала количина.

Пристигнувањето на импулсите на коморите долж атриовентрикуларните врски се јавува во секој втор, трет и четврт случај од нив, со што се гарантира правилноста на вентрикуларниот ритам, односно се одредува точниот флатер. Ако постои нарушување во спроводливоста, тогаш контракцијата на коморите се карактеризира со случајност, со тоа што атријалното треперење, соодветно, се јавува во неправилна форма.

Видови на атријална фибрилација во зависност од коморбидитетите

Атријална фибрилација: причини

Патологијата во прашање се јавува како резултат на итност за пациентот од болеста на разни системи и органи во телото, како и болести директно поврзани со срцето. Ние ги разликуваме главните состојби и болести чиј тек може да биде проследен со компликација во форма на атријална фибрилација:

Атријалната фибрилација многу ретко се појавува "без причина", што е идиопатска, освен тоа, може да се каже дека оваа форма е можна само ако пациентот е темелно испитан во отсуство на болести кои предизвикуваат аритмија.

Вреди да се спомене дека во некои случаи е доволно да се обезбеди најмало влијание за појавата на напад. Понекогаш може да се утврди јасен број на причини кои утврдиле за пациентот појава на подоцнежен напад на атријална фибрилација. Можеме да издвоиме и одреден дел од таквите причини: физичко или емоционално преоптоварување, пиење алкохол или кафе, обилно јадење и така натаму.

За последен пат, направените опсервации укажуваат на значајна улога на нервниот систем во појавата на аритмија. Значи, поради зголемената активност на нејзините индивидуални врски, нападот често се активира. Во случај на изложеност на парасимпатичката компонента, исто така поврзана со нервниот систем, тоа е вагален тип на аритмија, но ако ефектот е симпатичен елемент, тогаш аритмијата одговара на хиперадерновскиот тип.

Вагалната атријална фибрилација се карактеризира со следниве карактеристики:

 • главно манифестиран кај мажите;
 • почетокот на нападите се случува во текот на ноќта или во времето на оброците;
 • Факторите што предизвикуваат напад се следните: хоризонталната положба на која се наоѓа пациентот, богата храна, одмор, надуеност, торзо, тесна врвка или јака, тесен појас;
 • оваа состојба не се јавува во периодот на емоционален стрес и физички напор.

Хипераренална атријална фибрилација

 • оваа состојба се манифестира многу почесто кај жените;
 • нападите претежно се појавуваат наутро, појавата во текот на денот или кон вечер не е исклучена;
 • стресот, емоционалниот стрес и физичкиот напор го предизвикуваат појавата на оваа состојба;
 • Овој тип на аритмија поминува кога земате хоризонтална положба, за време на мирување и за време на одмор.

Атријална фибрилација: симптоми

Манифестациите карактеристични за патолошката состојба која се разгледува се одредуваат врз основа на вистинската форма за тоа, односно станува збор за состојбата на тахисистолна, брадистолна, перманентна или пароксизмална атријална фибрилација. Покрај тоа, важна улога игра општата состојба на валвуларниот апарат, миокард, ментална состојба.

Најсериозна состојба е состојба предизвикана од тахисистолна атријална фибрилација. Во овој случај, постои зголемување на палпитации и отежнато дишење, а овие симптоми се зголемуваат како резултат на физички напор, прекини во работата на срцето и болка во него.

Како по правило, текот на атријалната фибрилација се јавува пароксизмално, со прогресија на пароксизмите. Фреквенцијата, како и нивното времетраење во овој случај, се определува исклучиво поединечно. Некои пациенти, по неколку напади со фликери, се соочуваат со состојба на хронична или перзистентна форма, додека други имаат краткорочни и ретки пароксизми во текот на нивниот живот, тенденцијата за последователна прогресија во овој случај може да биде отсутен.

Може да се почувствува пароксизмот во атријалната фибрилација на различни начини. Значи, некои од пациентите можеби дури и не ја забележуваат аритмијата самите по себе, научија за тоа случајно, за време на медицинскиот преглед.

Ако го земеме во предвид типичниот тек на атријалната фибрилација, тогаш може да се манифестира во форма на хаотичен отчук на срцето, полиурија, страв, треперење и слабост. Прекумерната срцева фреквенција може да ја определи вртоглавијата и несвестицата во состојбата на пациентот. Покрај тоа, нападите на Моргањи-Адамс-Стоукс може да се појават (конвулзии, губење на свеста, бледило, проблеми со дишењето, неспособност да се утврдат индикатори за крвниот притисок, срцеви тонови).

Симптомите на атријална фибрилација речиси веднаш исчезнуваат кога срцевиот синусен ритам се враќа.

Со постојана атријална фибрилација, пациентите често едноставно не го забележуваат.

Аускултацијата (слушање на срцето за звучните феномени релевантни за тоа) на срцето го одредува присуството на тонови во него, кои се манифестираат со различни степени на гласност. Пулсот е аритмичен, амплитудата на пулсните бранови е различна. Атријалната фибрилација се карактеризира со дефицит во пулсот, кој е предизвикан од особеностите на состојбата, поради што крвта не се ослободува во аортата со секоја контракција на срцето.

Ако пациентите имаат атријално треперење, оваа состојба обично е придружена со карактеристично зголемување на палпитациите, недостаток на здив, пулсирање на вените на вратот, а во некои случаи и одреден непријатност во регионот на срцето.

Атријална фибрилација: компликации

Најчесто, компликациите од оваа состојба се манифестираат во форма на срцева слабост и тромбоемболизам .

Митралната стеноза во нејзината компликација со атријална фибрилација може да биде придружена со блокада на атриовентрикуларно (лево) отварање со интрааријален тромб, што, пак, може да предизвика ненадејно апсење на срцето и, соодветно, смрт во однос на позадината на овие процеси.

Кога интракардијалниот тромб се впушта во системот на артерии концентрирани во голема циркулација, се јавува тромбоемболизам на различни органи, а 2/3 од згрутчувањето се должат на протокот на крв во церебралните садови. Така, скоро секој шести случај на исхемичен мозочен удар се појавува кај оние пациенти кои претходно биле дијагностицирани со атријална фибрилација.

Најмногу осетлива група на пациенти со периферни и церебрални тромбоемболии се оние кои се постари од 65 години. Кога пациентите имале тромбоемболизам, без разлика на карактеристиките на неговата концентрација, со дијабетес, конгестивна срцева слабост и хипертензија, шансите за развивање на овие опции за тромбоемболизам, значително се зголемуваат.

Развојот на срцева слабост на позадината на атријалната фибрилација се јавува кај оние кај пациенти кои имаат дефекти на срцето, како и нарушувања во вентрикуларната контрактилност.

Како една од најтешките манифестации кои се релевантни за срцева слабост во присуство на атријална фибрилација, аритмогениот шок се јавува поради нискиот и несоодветно произведен срцев минутен волумен.

Во одредени ситуации може да се случи и транзиција од атријална фибрилација до вентрикуларна фибрилација, проследена со срцев застој. Најчесто, атријалната фибрилација го придружува развојот на хронична срцева слабост, со што е можно нејзината прогресија до состојбата на проширена аритмична кардиомиопатија.

Дијагностицирање на атријална фибрилација

Се користат следниве основни методи:

 • Електрокардиограм (ЕКГ);
 • Холтер мониторинг (круг-часовна регистрација на ЕКГ индекси се изведува во процесот на животниот ритам и условите што се вообичаени за пациентот);
 • Снимање на пароксизми во реално време (една од верзиите на претходниот дијагностички метод, во кој преносливиот уред овозможува пренос на сигнали по телефон во случај на напад).

Третман на атријална фибрилација

Одредувањето на соодветната тактика на терапијата се јавува во согласност со специфичната форма на болеста, додека во секој случај се фокусира на реконструкција на нормалниот синусен ритам и неговото подоцнежно одржување, како и спречување на повторување на нападите на фибрилација. Исто така, обезбедува соодветна контрола врз фреквенцијата на ритамот на контракции на срцето, истовремено спречувајќи ги компликациите на тромбоемболизмот.

Пароксизмите се олеснуваат со интравенска и внатрешна администрација на прокаинамид, кордарон, кинидин и пропанорм, што се определува со соодветна доза во комбинација со контрола на крвниот притисок и ЕКГ.

Отсуството на позитивен тренд во промената на состојбата на пациентот за време на употребата на терапија со лекови, вклучува употреба на електрична кардиоверзија, со чија помош пароксизмите од редот се елиминирани во повеќе од 90% од случаите.

Атријалната фибрилација нужно бара лек за основната болест, што резултираше со развој на нарушување на ритамот.

Како радикален метод за елиминација на атријална фибрилација, се користи метод на радиофреквенциско одржување на изолацијата, ориентирана кон пулмоналните вени. Особено, во овој случај, фокусот на ектопична ексцитација, концентриран во устата на пулмоналните вени, е изолиран од преткоморите. Техниката е инвазивна по природа, додека ефективноста на нејзината имплементација е околу 60%.

Честите повторувања на нападите или константноста на протокот на специфична форма на атријална фибрилација може да бараат РСА кардијална процедура, односно радиофреквентна аблација, што значи процес на горење што го изведува електродата за да создаде комплетен тип на блокада и имплантација на постојан тип на пејсмејкер.

Ако се појават симптоми, укажувајќи на можната релевантност на атријалната фибрилација, неопходно е да се консултира кардиолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате атријална фибрилација и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Анемија (анемија) (појавување симптоми: 6 од 13)

Анемија, почестото име за кое звучи како анемија, е состојба во која има намалување на вкупниот број на црвени крвни клетки и / или намалување на содржината на хемоглобин по единица волумен на крв. Анемија, чии симптоми се манифестираат како замор, вртоглавица и други видови карактеристични состојби, се јавува поради недоволно снабдување со кислород до органите.

...
Болест на срцето (појавување симптоми: 6 од 13)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Стекната болест на срцето (појавување на симптоми: 6 од 13)

Стекнати срцеви дефекти - болести поврзани со оштетено функционирање и анатомска структура на срцевиот мускул. Како последица на тоа, постои повреда на интракардијалната циркулација. Оваа состојба е многу опасна, бидејќи може да доведе до развој на многу компликации, особено на срцева слабост.

...
Белодробна емболија (појавување симптоми: 6 од 13)

Белодробната емболија е блокада на пулмоналната артерија со згрутчување на крв или друго туѓо тело (честички на коскената срж, масни наслаги, паразити). Згрутчувањето на крвта може да се формира во венскиот систем, десно или лево атриум, вентрикула на срцето. Ако медицинска нега не е навремено обезбедена, тоа е фатално.

...
Тахикардија (појавување симптоми: 5 од 13)

Како таков термин како тахикардија, вообичаено е да се согледа брзото чукање на срцето за секоја специфичност на неговото потекло. Просекот за ова изнесува повеќе од 100 отчукувања во минута. Тахикардијата, чии симптоми, иако се состојат од брзо отчукување на срцето, се карактеризираат, сепак, со точноста на ритамот на отчукување на срцето, односно, траењето на интервалите помеѓу срцевите отчукувања е исто така константно. Истата состојба, која се карактеризира со неочекувана појава на тахикардија и нејзиниот ненадеен крај, се дефинира како пароксизмална тахикардија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .