Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Брадикардија: Симптоми и третман

Брадикардија - главни симптоми:

Брадикардијата е вид на патологија во која синусниот ритам е контролиран, контролиран од синусниот јазол, односно непосредниот "возач" на ритамот. Брадикардија, чии симптоми се состојат од намалување на срцевиот ритам (во рамките на 30-50 отчукувања / мин), се дефинира како синусна брадикардија со намален автоматизам во синусниот јазол.

Општ опис

Самата брадикардија е форма на аритмија во која срцевиот ритам е помал од 60 отчукувања / мин. Овој тип на аритмија е норма за спортистите, но најчесто состојбата е забележана кај обичните пациенти и само како патологија.

Без оглед на причините што ја предизвикале оваа состојба, неговата основа е непроменета и се состои во нарушување на способноста на синусниот јазол да генерира електрични импулси на стандард за нормална фреквенција на состојба на телото од 60 отчукувања / мин., Како и да се обезбеди несоодветно ширење на проводни патеки.

Умерената брадикардија не може да биде придружена со нарушувања поврзани со хемодинамика. Поради ретката срцева фреквенција предизвикана од брадикардија, органите и ткивата на телото почнуваат да доживуваат недостиг на крв во комбинација со кислородно гладување, што резултира со повреда на нивната целосна функционалност.

Луѓето кои се физички обучени исто така се среќаваат со брадикардија - ова е физиолошка брадикардија, која во нивниот случај се смета за варијанта на нормата. Така, околу една четвртина од мажите со нормална здравствена состојба се соочуваат со срцева фрекфенција од околу 60 отчукувања во минута, додека за време на спиењето, влијанието на физиолошките флуктуации во однос на позадината на ефектите од вегетативната регулација води до 30% намалување на ритамот на срцето.

Во меѓувреме, како што веќе кажавме, брадикардијата е во основа состојба, која е предизвикана од веќе постоечките патолошки процеси, а со тоа делува како самата патолошка држава.

Срце: локацијата на одделенијата, особено структурата. Нормален ЕКГ Поглед

Брадикардија: класификација

Локализацијата на практично идентификувани нарушувања ги одредува таквите главни типови на брадикардија како синус брадикардија, чии симптоми се поврзани со нарушувања во автоматизмот на синусниот јазол, како и брадикардија за време на срцев блок. Брадикардијата за време на блокадите може да биде атриовентрикуларна или синоартериска, со што се карактеризира неговата повреда во спроводливоста помеѓу преткоморите и импулсите на синусните јазли, што исто така може да ја утврди повредата во варијантата на синусниот јазол и коморите / преткомората.

Физиолошките состојби можат да влијаат на срцевиот ритам, што, пак, ја карактеризира функционалната брадикардија или физиолошка брадикардија. Текот на одредени болести е придружен со патолошка брадикардија.

Последниот тип на брадикардија се јавува во акутна или хронична форма. Акутен е карактеристичен за миокардитис , миокарден инфаркт или интоксикација, исто така е релевантен за други видови на состојби. Неговото исчезнување се забележува кога се елиминираат наведените услови. Што се однесува до хроничната форма, таа се манифестира во склеротични срцеви заболувања поврзани со староста.

Во согласност со причините, синус брадикардија може да биде во една од следните форми: екстракардијална (или неврогена) брадикардија, органска брадикардија (со асоцирани кардијални лезии), атлетична синус брадикардија, токсична брадикардија или брадикардија на лекови. Во некои случаи, брадикардија во согласност со етиологијата може да се подели на идиопатска брадикардија, дегенеративна брадикардија, централна брадикардија и токсична брадикардија.

Брадикардија: главните причини

Развојот на екстракардијална форма на брадикардија може да се појави поради неврози со актуелна вегетативна дисфункција, невроциркулаторна дистонија , притисок врз очното јаболко или каротидниот синус (што се јавува поради носење на тесна врвка, јака), а исто така како резултат на зголемен интракранијален притисок (контузија на мозокот, менингитис , тумор на мозокот , оток , итн.). Покрај тоа, овој тип на брадикардија може да се развие поради дуоденален улкус и стомак .

Причините за органска брадикардија вклучуваат миокардна дистрофија , кардиосклероза , миокардитис и миокарден инфаркт. Овој тип на болест предизвикува фиброзни и дегенеративни промени во регионот на синусниот јазол или нарушувања поврзани со миокардна спроводливост, што е придружено со развој на состојбата на брадикардија со нејзините својствени симптоми.

Органската лезија што се јавува во пејсмејкерот доведува до развој на синдромот на слабост кој е релевантен за синусниот јазол, во кој фреквенцијата на генерирање на импулсот е остро намалена. Придружниот фактор во оваа состојба е синус брадикардија, која продолжува со исклучително ретки, иако ритмички отчукувања на срцето. Во исто време, може да настане промена на брадикардија со состојба на тахикардија или се забележува промена на спонтаниот тип на пејсмејкери. Екстремниот степен на оштетување во синусниот јазол е неуспехот на функцијата на автоматизам, наспроти позадината на која постои прекин на производството на електрични срцеви импулси.

Во случај на лезија која влијае врз миокардијалните патишта, се развива блокада на спроводливост на импулси, поради што, соодветно на тоа, одреден дел од сигналите генерирани преку синусниот јазол, кој, пак, не може да стигне до коморите, е блокиран, што се развива повторно, брадикардија.

Придружен фактор во развојот на брадикардија на лекови е администрација на морфиум, хинидин, кардијални гликозиди, бета-блокатори и блокатори за калциумски канали, како и некои други лекови.

Токсичната брадикардија е придружена со изразени состојби на интоксикација предизвикана од уремија , хепатитис , сепса или тифусна треска , труење со соединенија со органофосфорни компоненти, што резултира со забавување на процесите на автоматизам и последователна спроводливост кон срцето. Оваа група, исто така, го вклучува и овој вид брадикардија, која се јавува во позадина на изразена форма на хиперкалемија или хиперкалцемија .

Што се однесува до спортистичката брадикардија, која првично беше забележана, срцевата фрекфенција за него изнесува 40 отчукувања / мин, а овие показатели се релевантни дури и во текот на денот. Причината за оваа состојба лежи во особеностите на нивната вегетативна регулација.

Причините за брадикардија, исто така, можат да станат природни процеси поврзани со стареењето на телото, а исто така се случува причините за оваа состојба да не може да се утврди воопшто, што ја дефинира како брадикардија во идиопатска форма.

Срцева брадикардија: симптоми

Со умерена сериозност на брадикардија, оваа состојба продолжува без нарушувања во циркулацијата на крвта, без да бидат придружени и со развој на карактеристични клинички симптоми. Брадикардија со срцева отчукувања од 40 отчукувања / мин., Како и органските лезии на срцето, се манифестира во комбинација со слабост и вртоглавица, слабо или несвестица. Покрај тоа, постои тешкотии во дишењето и замор, флуктуации на крвниот притисок и болка во градите. Меморијата и концентрацијата на внимание се нарушени, се појавуваат визуелни нарушувања (краткорочни), размислувањето може да се збуни.

Допирната функција на миокардот во комбинација со актуелното забавување на циркулацијата на крвта кај брадикардијата доведува до појава на примарна реакција од мозокот, која во оваа ситуација почнува да доживува хипоксија. Како резултат на тоа, брадикардијата предизвикува напади (што ги одредува нападите на продроми / Моргањи-Адамс-Стоукс) и губење на свеста, чие траење може да трае до една минута. Вреди да се одбележи дека овие состојби во брадикардија се најопасни, што бара итна нега на пациентот, со цел да се избегне појава на респираторна инсуфициенција.

ЕКГ: споредба на нормална срцева фрекфенција и брадикардија

Дијагностицирање на брадикардија

Фактори кои укажуваат на можна релевантност на брадикардија кај пациент се карактеристиките на карактеристиките на оваа состојба и неговата возраст, како и одреден отчукувањата на срцето и срцевиот ритам. Електрокардиографијата се користи за идентификација на брадикардија, која ви овозможува да ја одредите не само брадикардијата, туку и блокадата за време на почетокот на нападите.

Ако симптомите се појават на спонтан начин, потврда на дијагнозата е можна поради дневно следење на Холтер. Оваа опција е да снимате електрокардиограм во текот на целиот ден, додека пациентот е во вообичаените услови за него и го води својот вообичаен начин на живот. Тоа е следење на Холтер што овозможува да се направи специфична фиксација на привремени напади на кои пулсот се намалува.

Употребата на ехокардиографијата ја одредува можноста за дијагностицирање на зголемување на шуплините на срцето и нејзината големина, како и да се идентификува намалување на фракцијата на протерување. Поради ова испитување, исто така е можно да се утврди присуството на други кардиолошки патологии.

Ако блокадата не може да се открие преку употреба на ЕКГ или мониторинг, тогаш се користи трансезофагеална електрофизиолошка студија фокусирана на проучување на срцевата спроводливост (CPEPI). Оваа постапка помага да се одреди специфичната природа на брадикардија (функционална или органска).

Третман на брадикардија

Третманот на болеста која се разгледува се изведува на строго индивидуален начин, врз основа на специфичната патологија, како и на карактеристиките на преносот на пациентот на дадената болест.

Со мало намалување на срцевата работа и модерација на манифестации на брадикардија, терапијата не е потребна (умерена и функционална брадикардија), во други случаи (органски, токсични, екстракардијални форми) потребно е да се продолжи со третманот на основната состојба (болест) која предизвикува брадикардија. Лекарската брадикардија, сепак, бара исправка на претходно пропишаната доза на лекови или дури и нивно откажување.

Карактеристики на третманот на брадикардија

Манифестации поврзани со хемодинамски нарушувања (вртоглавица, слабост) бараат употреба на лекови како што се ефедрин, женшен корен, беладона, кофеин и сл.

За активен третман на брадикардија, главните манифестации се ангина , вентрикуларна аритмија, синкопа, хипотензија, срцева слабост .

Во случај на појава на горенаведениот напад Morgagni-Adams-Stokes, неопходно е да се консултира лекар без прекин, особено за имплантација на пејсмејкер на пациентот, кој делува како вештачки двигател за ритамот на генерирање на електрични импулси со потребната физиолошка фреквенција. Со постојан и адекватен срцев ритам во дадената форма, во присуство на претходно инсталиран пејсмејкер, хемодинамиката се враќа на нормални нивоа.

За да се дијагностицира брадикардија, потребна е консултација со специјалисти како терапевт и кардиолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате брадикардија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: општ лекар , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипогликемија (појавување симптоми: 6 од 15)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Церебрална исхемија (појавување симптоми: 6 од 15)

Церебралната исхемија е болест која е прогресивно кршење на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, што доведува до гладување на кислород на овој орган. Главната ризична група е новороденчиња. Оваа состојба често се развива за време на феталниот развој или директно во процесот на трудот. Како и за возрасните, нивната болест е формирана во позадина на други болести и ирационален начин на живот.

...
Брадиаритмија (појавување симптоми: 6 од 15)

Брадиаритмијата е болест која се карактеризира со палпитации - стапка на намалување е помала од шеесетина отчукувања во минута. Ова се случува поради дефекти во синусниот јазол, кој го координира срцевиот ритам. Работата на други структури на срцето не е нарушена.

...
Аритмија (појавување симптоми: 5 од 15)

Аритмијата имплицира сите оние состојби во кои се менуваат секвенците на отчукувањата на срцето, нивната фреквенција и сила, како и ритамот. Аритмија, чии симптоми се јавуваат како резултат на кршење на главните функции карактеристични за срцето (спроводливост, возбудливост, автоматизам), во едно име е генерализирана верзија на патологијата, што значи какви било промени во срцевиот ритам кои се разликуваат од стандардниот синусен ритам.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 5 од 15)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .