Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Срцев блок: симптоми и третман

Срцев блок - главни симптоми:

Срцевиот блок е патологија поврзана со нарушена спроводливост на импулсите на срцевиот систем. За да се разбере механизмот на појавата на оваа патологија, потребно е добро да се знае анатомијата на срцето, како и нејзиниот импулсен систем, но со едноставни зборови процесот на блокада може да се нарече кршење на спроводливоста на срцевите импулси во различни делови на срцето. Често болеста се одвива без симптоми, затоа само со ЕКГ е можно да се утврди повреда на импулсната спроводливост.

Причини

Електричните импулси кои се формираат во одредени делови на срцето го прават овој орган да работи. Во нормална состојба, импулсот потекнува од синусниот јазол, а потоа, преку системот на патишта, се шири на различни делови на органот, вклучувајќи ја инервацијата на атријата што пумпа крв низ органот. Од таму, импулсите се доставуваат до срцевите комори, а потоа до атриовентрикуларниот јазол, од каде што се разминуваат низ целата површина на органот. Прекршувањето на движењето на овие импулси во еден од деловите се нарекува срцев блок.

Таквите патолошки нарушувања може да се појават кај различни срцеви заболувања, на пример, ангина пекторис и миокардитис , кардиосклероза и миокарден инфаркт . Исто така, причината за развојот на срцев блок може да биде зголемување на оптоварувањето на срцевиот мускул поради зголемена физичка активност. И развојот на оваа патологија често доведува до неконтролиран внес на одредени лекови, на пример, лекови против болки. Хипертрофијата на вентрикуларните делови, исто така, често предизвикува срцев блок. Тие, исто така, идентификуваат наследен фактор во развојот на оваа патологија, а понекогаш дури и во матката, детето го развива ова нарушување.

Имајте на ум дека постои комплетен и нецелосен срцев блок. Тие зборуваат за нецелосни кога пулсот ширењето низ спроводливиот систем не застанува целосно, туку само се забавува и тие се произведуваат со помал интензитет. Кога ќе се појави комплетен срцев блок, еден од импулсните јазли престанува да работи, и наместо тоа, оптоварувањето на основниот јазол го зема, па срцето не ја прекинува работата, бидејќи недостатокот на спроводливост е компензаторен во природата. Навистина, таквата компензаторна работа го издржува срцето, и без да се лекува, едно лице наскоро може да го доживее развојот на срцева слабост .

Други причини за срцев блок се:

Целосно се разберат причините за патологијата е можно само по сеопфатно испитување на пациентот.

Класификација

Срцев блок

До денес, постои проширена класификација на таквите патологии како срцев блок. Особено, болеста е од неколку видови, во зависност од местото на локализација:

 • синоаурикуларна;
 • вентрикуларна;
 • атријален блок;
 • антровентрикуларен;
 • блокада на нозете на Гиссус.

Патологијата е класифицирана според силата на развојот, а според овој критериум може да има три степени. Кога првиот степен импулси во телото продолжуваат да помине, но со задоцнување. Во вториот степен, импулсите делумно застануваат, а во третиот степен, одреден дел од срцевиот мускул целосно престанува да се инервира.

Најопасниот тип срцев блок е комплетна вентрикуларна, во која бројот на импулси во минута е намален на 30 или помалку, додека кај здраво лице оваа бројка е 60-80. Ако се зголемува јазот меѓу пулсовите во коморите, човекот ја губи свеста, почнува да има конвулзии и сосема е можно во овој случај патологијата да ја предизвика неговата смрт.

Исто така, оваа патолошка состојба е постојана и минлива, односно во првиот случај, повредата на импулсите е неповратна, а во втората - тогаш се појавува, потоа исчезнува, а срцето функционира во нормален режим. Двата вида на патологија се јасно видливи на ЕКГ, па затоа ЕКГ е главниот дијагностички критериум за срцев блок.

Симптоми

За попрецизно да се опишат симптомите на оваа патолошка состојба, неопходно е да се разгледаат најчестите типови на болести. Честа патологија е блокадата на десната петелка на срцето . Најчесто овој феномен се јавува во позадина на други кардиолошки патологии, на пример, хипертензија , срцеви дефекти и кардиосклероза .

Обично овој тип е забележан кај мажи на возраст од 40 години, а симптомите се карактеризираат со одредени ЕКГ показатели, бидејќи не постои клиника за патологија.

Блокадата на левиот педикул на срцето обично се дијагностицира кај постарите лица. Во фер, мора да се каже дека овој вид на срцев блок се јавува поретко од останатите. Блокада на левата нога се јавува кај луѓе постари од 50 години во 9% од сите блокади. Често, патологијата е придружена со миокарден инфаркт, отежнувајќи ги симптомите на основната болест. Особено, симптомите на патологија се:

 • жалби за градна болка;
 • чувство на паника;
 • слабост;
 • студена и леплива пот.

Кога дијагностички ЕКГ се одредуваат знаци на миокарден инфаркт.

Блокадата на левата комора на срцето е сериозна патологија која може да доведе до смрт. Во оваа болест, постојат три степени, и по тип на проток, како блокади се акутни, поминати и хронични. Клиниката на таквата патологија како блокада на левата комора на срцето може да биде асимптоматска, со откривање на болеста само со помош на ЕКГ, а исто така може да се развијат специфични знаци, на пример, несвестица, развој на срцева и коронарна инсуфициенција .

Други видови блокада се поретки, но се карактеризираат со исти клинички манифестации. Важно е да се разбере дека оваа болест може да го влоши текот на основната срцева болест, до развојот на срцева слабост и запирање на работата на органот. Затоа, знаците и симптомите на оваа болест не можат да се игнорираат, бидејќи здравјето и животот на лицето зависи од навремената посета на лекар.

Дијагноза и третман

Како што веќе беше споменато погоре, главната дијагностичка вредност при одредувањето на болеста припаѓа на ЕКГ. Сепак, оваа студија ви овозможува да ја видите блокадата само за време на манипулацијата, и бидејќи таа може да дојде, за да ја утврди потребата за следење на Холтер. Покрај тоа, ехокардиографијата овозможува дијагнозата да биде потврдена.

Холтер мониторинг

Третманот на оваа патологија може да биде од два вида:

 • лекови;
 • хируршки.

Третманот со лекови вклучува назначување на антиаритмични лекови кај пациенти со оваа болест на срцето (што соодветствува на видот на патологија и нејзиниот степен). Со комплетна блокада и тешки ритмови нарушувања, третманот вклучува администрирање на допамин кај пациенти под контрола на ЕКГ. Наместо допамин, третманот дозволува користење на адреналин - изборот на лекови зависи од здравствената состојба на пациентот.

Ако патологијата се развила во однос на миокарден инфаркт, третманот мора да вклучува воведување на антагонисти на аденозин.

Со комплетна блокада и во случај на развој на компликации, како што е пулмонален едем , срцева слабост и други услови за загрозување на животот, е индицирана срцева стимулација, која се состои од инсталирање на вештачки пејсмејкери кои ја нормализираат спроводливоста на импулсите. Последиците од оваа патологија можат да бидат многу различни - од слаба слабост до смрт. Сето тоа зависи од типот, степенот на патологија и состојбата на пациентот (ако има други сериозни срцеви заболувања).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате срцев блок и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Состојба на прединфакција (појавување симптоми: 3 од 6)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Екстрасистола (појавување симптоми: 3 од 6)

Екстрасистол - ова е еден од најчестите типови на аритмии (т.е. нарушувања во срцевиот ритам), што се карактеризира со појава на извонредна контракција од страна на срцевиот мускул или со неколку вонредни контракции. Екстрасистолот, чии симптоми се јавуваат не само кај пациенти, туку и кај здрави луѓе, можат да бидат предизвикани од премногу работа, психолошки стрес, како и некои други надворешни стимули.

...
Вродена срцева болест (појавување симптоми: 3 од 6)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Белодробна стеноза (појавување симптоми: 3 од 6)

Стенозата, која се јавува во пулмоналната артерија, се нарекува намалување на просторот помеѓу пулмоналните артерии и комората на срцето надесно, што предизвикува прекини при транспортот на крв во белите дробови. Оваа болест може да се забележи во различни места на артеријата.

...
Пневмоторакс (појавување симптоми: 3 од 6)

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .