Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Емболија на маснотии: симптоми и третман

Емболија на маснотии - главните симптоми:

Терминот "емболизам" се однесува на патолошка оклузија на крвните садови од оние супстанции кои вообичаено не можат да бидат во нив. Масното емболија, според тоа, е патологија во која садовите се запушени со капки на маснотии, поради што е нарушен протокот на крв, со сите последователни последици.

Најчесто, оваа патологија се развива на позадината на трауматско оштетување на тубуларните коски, во кое постои оштетување на коскената срцевина. Покрај тоа, масни емболија може да се развие во други патолошки состојби, на пример, во кардиоген шок. Поради фактот што знаците на емболија на маст се слични на други патологии, на пример, пневмонија или трауматска повреда на мозокот , веројатноста за погрешна дијагноза и како резултат на смртта е зголемена.

Ризичната група вклучува млади мажи со поголема веројатност да ја развијат оваа компликација по скелетни фрактури.

Причини

Оваа компликација се развива во случаи кога најмалите капки масти паѓаат во крвните садови. Ова се случува од разни причини, на пример, по хируршки интервенции за ампутација на екстремитетите, или за прекумерна тежина луѓе со фрактури. Исто така, дијабетисот и зголемениот притисок на коскената срцевина може да доведат до развој на оваа патолошка состојба.

Особено често масно емболија се случува во случаи кога луѓето губат многу крв (за време на операциите, со големи трауматски повреди). Кај лица со низок крвен притисок, ризикот од развивање на оваа компликација е исто така доста висок.

Се разбира, не секоја трауматска повреда на скелетот е придружена со масна емболија - компликација се јавува во 10% од случаите. Во исто време, морталитетот во оваа патологија е доста голем и изнесува околу 50%.

Постојат и други причини кои можат да предизвикаат оваа компликација, на пример:

 • тешки изгореници;
 • трауматски екстензивно оштетување на меките ткива;
 • повреда на црниот дроб.

Понекогаш се случува масно емболија да се развива кај лице кое помина низ затворена масажа.

Механизмот на развојот на патологијата е доста разновиден. Главната улога во патогенетскиот механизам игра зголемениот притисок на коскената срцевина, кој го промовира пенетрацијата на масни честички во вените. Некои истражувачи сугерираат дека кога крвта е задебелена, на пример, со голема загуба на крв, во неа се активира липаза, што доведува до зголемување на бројот на масни клетки.

Според друга теорија, развојот на оваа огромна компликација се јавува поради промени во големината на плазма мастите.

Видови

Денес во медицинската пракса постои концепт на три вида на масна емболија:

 • пулмонален;
 • мешани;
 • церебрална (церебрална, бубрежна).

Различната патологија зависи од локализацијата на масни честички - во ткивата на белите дробови, во ткивата на бубрезите или во мозокот, како и во различни органи на телото. Според видот на протокот, емболусот може да биде фулминантен, во кој смртта се јавува во рок од неколку минути. Но почесто се среќава острата форма и субакут. Во акутна болест, таа се манифестира во рок од неколку часа по страдањето од трауматска повреда, а во случај на субакутна, во период од 12 часа до 3 дена.

Со акутна и субакутна форма, веројатноста за смрт е намалена, бидејќи лекарите имаат време да распуштаат масни клетки и да ја продолжат нормалната циркулација на крвта.

Клинички манифестации

Првите симптоми на патолошка состојба се манифестираат еден ден по повредите или критичните состојби. Тие се изразени со појава на многу мали крварења, кои најчесто се локализирани на кожата на рамената, вратот, градите и пазувите. Овие крварења понекогаш се толку мали што може да биде тешко да се видат без лупа. Тие можат да останат на човечкото тело неколку часа или неколку дена. Симптомите како што се хеморагии укажуваат на тоа дека блокадата со трауматски оштетувања се појавила во капиларите.

Понекогаш, крварењата се наоѓаат во фундусот и конјунктивата. Покрај тоа, испитувањето на фундусот му дава можност на лекарот да види мали згрутчувања на масна крв во луменот на крвните садови. Ако зборуваме за главните симптоми, тие се претставени со четири карактеристични синдроми.

Првиот синдром е поврзан со нарушено функционирање на централниот нервен систем. Неговите симптоми вклучуваат:

 • нарушување на свеста;
 • развој на пареза и парализа;
 • неподносливи главоболки;
 • нистагмус;
 • глупости;
 • конвулзии и дури и кома.

Вториот синдром е хипертермичен. Кај луѓето, температурата се зголемува до фебрилни индикатори и не може да се сруши. Причината за оваа постојана температура лежи во фактот што таа произлегува против позадината на иритацијата на терморегулирачките структури на мозокот со масни киселини.

Покрај овие, постојат и други симптоми кои се карактеристични за оваа патологија, имено, оштетена срцева и респираторна активност (трета клиничка манифестација). Едно лице се жали на отежнато дишење, до прекин на дишењето, болка зад градната коска, појава на кашлица со крв во спутумот, тахикардија . Кога ги слушате белите дробови, можно е да се открие присуството на фино меурчиња, и кога го слушате срцето, можно е да се утврди акцентот на вториот тон.

И последната, четврта клиничка манифестација, се однесува на веќе опишаните петехијални хеморагии во телото.

Одделно, треба да се каже за пулмонален синдром кој се развива во белодробна емболија . Ова е најчеста форма на патологија која се јавува кај 60% од пациентите и се карактеризира со следниве симптоми:

 • појава на сува кашлица;
 • ослободување на плунковната природа на крвта;
 • цијаноза и отежнато дишење.

Понекогаш единствениот видлив симптом во патологијата, како што е масна емболија на белите дробови, е артериска хипоксемија.

Кога церебралната форма, односно, со оштетување на мозокот, гореспоменатите симптоми се поврзани со нарушување на централниот нервен систем. Мешана форма, во која постои лезија не само на белите дробови и мозокот, туку и на садовите на други органи, особено на бубрезите, се манифестира со мешани симптоми.

Многу често, наспроти позадината на масна белодробна емболија или на мозокот, се развива респираторна инсуфициенција , која бара воведување на цевка за дишење и почеток на механичка вентилација. Таквите мерки овозможуваат да се спречи кислородот глад на ткивата и да се обнови микроциркулаторната функција.

Третман

Со екстензивни повреди, изгореници и после тешки клинички состојби, потребно е спречување на такви компликации како емболија на маснотии. Со цел да се спречи развојот на симптомите, се преземаат мерки за подобрување на циркулацијата на крвта преку садовите и враќање на функциите на респираторниот систем. Исто така е прикажано и воведувањето на хепарин, со цел да се разреди крвта, како и инсталирање на специјални кава филтри кои можат да задржат згрутчување на масни крвни зрнца.

Третманот на масното емболија има поинаков фокус, во зависност од сериозноста на симптомите. Без сомнение, за белодробна емболија и мозокот, се прикажува поврзувањето на вентилаторот. Од лекови, третманот вклучува воведување на лекови како што се: етил алкохол на гликоза (интравенозно капе), како и реполиглуцин и раствор на гликоза.

Покрај тоа, третманот се врши лекови дехолин, Essentiale, lipostabil, што значи, значи способни за поделба на згрутчување на масни крвни зрнца. Понекогаш пропишани глукокортикостероиди. Неспецифичен третман вклучува терапија со детоксикација. Исто така, третманот може да биде хируршки и се состои во стабилизирање на коските во фрактури со помош на поставување на прачки.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате емболија на маснотии и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ортопедскиот и трауматолошкиот може да ви помогнат.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 7 од 18)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Емболизам (појавување симптоми: 6 од 18)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Вирусна пневмонија (појавување симптоми: 6 од 18)

Воспаление на белите дробови од вирусна етиологија е во медицинската пракса име вирусна пневмонија. Најчесто, оваа патологија се развива во детството, а кај возрасните, кога вирусот се влошува на телото, пневмонијата станува измешана и станува вирусна и бактериска. Ова се случува бидејќи вирусот ги ослабува заштитните функции на организмот, како резултат на што бактериската инфекција се размножува слободно и предизвикува воспаление на белодробното ткиво.

...
Атипична пневмонија (појавување симптоми: 6 од 18)

Атипична пневмонија е воспалителен процес во белите дробови, чија етиологија не е типична. Тоа е, болеста не е предизвикана од бактерии, главно коки, како што е случајот со типична пневмонија, туку со микроорганизми и вируси.

...
Медијастинитис (појавување симптоми: 6 од 18)

Медијастинитис е воспалителен процес во медијастиналното ткиво. Во оваа болест, нервите и садовите се компресирани, што предизвикува развој на клиничката слика. Ако третманот не се започне навремено, веројатноста за смрт е висока. Треба да се напомене дека овој патолошки процес дава сериозни компликации на работата на другите телесни системи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .