Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тахикардија: Симптоми и третман

Тахикардија - главните симптоми:

Како таков термин како тахикардија, вообичаено е да се согледа брзото чукање на срцето за секоја специфичност на неговото потекло. Просекот за ова изнесува повеќе од 100 отчукувања во минута. Тахикардијата, чии симптоми, иако се состојат од брзо отчукување на срцето, се карактеризираат, сепак, со точноста на ритамот на отчукување на срцето, односно, траењето на интервалите помеѓу срцевите отчукувања е исто така константно. Истата состојба, која се карактеризира со неочекувана појава на тахикардија и нејзиниот ненадеен крај, се дефинира како пароксизмална тахикардија.

Општ опис на болеста

Ако ја земеме предвид стабилната состојба на лице, тогаш тоа е на нормална температура во лежечка положба, што одговара на околу 80 отчукувања во минута. Постојано во нормална состојба е околу 100 отчукувања, но ако индикаторите ја надминат оваа норма, тогаш станува збор за тахикардија, соодветно.

Тахикардија се јавува во две форми, односно, физиолошка тахикардија и патолошка тахикардија. Физиолошката тахикардија предизвикува зголемување на отчукувањето на срцето поради извесен физички напор и возбуда и слични услови на изменета природа. Што се однесува до патолошката тахикардија, со тоа се зголемува срцевите отчукувања предизвикани од појава на болести. Тие вклучуваат фебрилни синдроми и разни видови прекини поврзани со работата на ендокриниот систем, ментални и нервни нарушувања, труење со алкохол на телото. Често, таква состојба се јавува поради долго намалување на моторните функции и неуспеси забележани во работата што ја врши срцето. Покрај тоа, во вториот случај, срцева слабост може дури и подоцна да се случи.

Кога се разгледува дијагнозата како целина, важно е да се одреди која специфична тахикардија е специфична во одреден случај со состојбата на пациентот. Може да биде хронична или пароксизмална. За пароксизмална тахикардија, лекарот ќе треба да утврди дали е пароксизмален или синусен тахикардијален напад. Значи, во случај на синусна тахикардија, пациентот точно може да го одреди почетокот на нападот и неговото завршување нема да може. Вреди да се забележи дека често пациентите со тахикардија дури и не забележале појава, додека некои од нив, напротив, доживуваат забележителна непријатност од брзиот отчук на срцето.

Дефиницијата на тахикардија е достапна при слушање на срцето, како и мерење на отчукување на срцето. Синус тахикардија, пред сè, бара отстранување на факторите што го предизвикале неговиот изглед.

Причини за тахикардија

Тахикардија може да се појави поради различни причини. Како што забележавме, може да се појави како нормален феномен предизвикан од емоционална и физичка активност, треска, пушење или пиење алкохол. Исто така, зголемениот пулс на срцето е забележан во ситуација кога крвниот притисок се намалува, што може да се случи, на пример, кога крварењето, намалувањето на нивото на хемоглобин (анемија) се однесува на дополнителен фактор што го предизвикува. Зголемени палпитации и со присуство на гнојни инфекции, како и со малигни тумори, кога се користат одредени лекови како несакан ефект и како резултат на дисфункција на тироидната жлезда. И, конечно, постои посебна група на тахикардии, чии причини се самиот срцев мускул или нарушувањата кои се релевантни за системот за електрична спроводливост карактеристичен за срцето.

Срцева тахикардија: симптоми на болеста

Тахикардијата обично се карактеризира со изразена сериозност на симптомите. Меѓу главните, вообичаено е да се издвојат следниве:

 • Нагло зголемување на пароксизмалните срцеви ритми;
 • Општа слабост;
 • Привиди на вртоглавица;
 • Приливот на гадење, чувството на делумен недостаток на воздух;
 • Потемнување во очите, предизвикано од нарушување во снабдувањето со крв во мозокот;
 • Недостаток на здив;
 • Појава на болка во срцето, градите;
 • Осетливост на брзо губење на свеста.

Исто така, треба посебно да ги разгледате симптомите кои се карактеристични за различни типови на тахикардија.

Синус тахикардија: симптоми и третман

Следните симптоми се карактеристични за овој тип на тахикардија:

 • Зголемување на срцевите контракции со над 90 отчукувања во минута, што се јавува со истовремен точен срцев ритам;
 • Чувство на зголемен замор.

Дефиниција на синусна тахикардија е можна кога се пресметува пулсот, како и за време на преминувањето на ЕКГ студијата. Мала тахикардија може да не бара третман. Во некои случаи, може да се препишат лекови за да им се помогне на срцевите отчукувања (т.е. бета блокатори). Дозата се одредува поединечно во секој случај. Кога само-администрираните такви лекови може да се набљудуваат бавно пулсот од остра природа, тие исто така можат да предизвикаат губење на свеста и срцев блок.

Атријална тахикардија: симптоми и третман

Овој тип на тахикардија е исто така дефиниран како суправентрикуларна или суправентрикуларна тахикардија тахикардија, нејзиниот извор се наоѓа во преткоморите. Се карактеризира со следниве манифестации:

 • Засилената брзина на срцето, удира во минута во исто време може да достигне индикатори до 140-250;
 • Во некои случаи, овој тип на тахикардија е придружен со чувство на страв.

Овој тип на манифестација бара повик за брза помош. Атријалната тахикардија, соодветно, се елиминира исклучиво со медицинска интервенција, која исто така обезбедува прелиминарно спроведување на голем број студии.

Пароксизмална гастрична тахикардија: симптоми и третман

Овој тип на тахикардија се карактеризира, како што сугерира името, со присуство на извор кој се наоѓа во коморите на срцето. Пароксизмот почнува одеднаш, исто како што одеднаш и завршува. Траењето може да биде неколку секунди или неколку дена. Се разликуваат следниве манифестации на овој тип на тахикардија:

 • Чести и тешки чукања на срцето (140-220 отчукувања / мин.);
 • Слабоста на изречената природа;
 • Можеби вртоглавица, тинитус;
 • Тежината и непријатноста што се јавуваат зад градната коска и во регионот на срцето, чувството на негово компресирање;
 • Можни манифестации карактеристични за автономна дисфункција (потење, надуеност, гадење);
 • Невролошки симптоми на напади се поретки;
 • Со продолжен напад, можно е пад на крвниот притисок, како и развој на слабост, несвестица;
 • Завршувањето на нападот во текот на следните неколку часа може да се манифестира во полиурија (зголемена форма на урина), со урина која има светла боја и мала густина.

Таквите симптоми бараат итен повик на брза помош и последователна брза елиминација на нападот. Како по правило, вентрикуларната тахикардија и нејзините карактеристични манифестации се формираат врз основа на изразените лезии на срцето, кои се миокарден инфаркт и миокардитис, како и интоксикација предизвикана од одредени лекови. Според тоа, таквата тахикардија е прилично сериозна закана за човечкиот живот.

За да се разликува атријална тахикардија од вентрикуларна тахикардија е можно само врз основа на ЕКГ студија. Со повторување на нападите на тахикардија, се спроведува соодветна антиаритмичка терапија, но, како главно решение, се одредува елиминација на болеста која предизвикува тахикардија.

Тахикардија за време на бременост: симптоми

За време на бременоста, тахикардијата на врвот на нејзините манифестации произлегува главно од третиот триместар, односно од шестиот месец. Во овој случај, ако зборуваме за синус тахикардија, бројот на отчукувањата на срцето може да се зголеми на 15-20. Според тоа, ако една бремена жена претходно имала предиспозиција за пароксизмална тахикардија, отчукувањата на срцето може да достигнат 130-160, или дури 220 удари / мин. Дополнително, симптомите како што се:

 • Општа слабост;
 • Вртоглавица;
 • Појавата (во некои случаи) на болка во срцето.

Во основа, се случуваат напади на тахикардија, како и во други случаи, одеднаш, исто како што одеднаш завршува. Опасната тахикардија може да изгледа само на прв поглед. Затоа, ако бремената жена се соочи со зголемување на нападите, не треба да се грижите - зголемувањето на отчукувањето на срцето, пред сè, им овозможува на идните бебиња да бидат снабдени со хранливи компоненти кои се толку неопходни за него. Во исто време, исто така, добива доволна количина кислород, што го осигурува неговиот нормален раст и развој. Повик до специјалист е потребен само кога е придружуван од тахикардија со гадење (вклучувајќи и повраќање), што е директен доказ за присуство на срцева болест. Во други ситуации, со зголемување на пулсот, доволно е да легнете некое време и да се релаксирате.

Тахикардија кај деца: симптоми

Индикаторите на нормална срцева фреквенција се разликуваат од возраста, во меѓувреме, дури и бебињата се склони кон тахикардија. Најчеста кај децата е суправентрикуларна тахикардија. Неговите карактеристични карактеристики се абнормално брзо забрзување на срцевите комори. За животот на таквата тахикардија, по правило, не се заканува, во некои случаи дури и не бараат медицинска интервенција.

Друг, посериозен тип на тахикардија кај децата е вентрикуларната тахикардија, која се јавува кога крвта се испумпува премногу брзо. Кај децата, ретко е, но во отсуство на соодветен третман станува опасен за нивните животи.

Што се однесува до симптомите, тахикардија кај деца се јавува кога симптоми слични на текот на тоа се јавуваат кај возрасни, имено:

 • Појава на болка во градите;
 • Палпитации;
 • Несвестица;
 • Недостаток на здив;
 • Вртоглавица;
 • Гадење;
 • Бледило;
 • Слабост

Доенчињата, исто така, имаат карактеристични симптоми кои овозможуваат да се утврди тахикардија, иако во целина е доста тешко поради недостатокот на описи на чувствата на децата. Од нив се следниве:

 • Зголемено дишење;
 • Каприциозност;
 • Немир;
 • Зголемена поспаност.

Дијагноза и третман на тахикардија

Манифестации на тахикардија во еден или друг од неговите симптоми, наведени погоре, го одредуваат последниот избор на методи за лекување. Главните се такви методи:

 • Комплетна крвна слика - го одредува бројот на црвени крвни клетки и хемоглобин , како и други клетки за последователно откривање на болести ( леукемија , анемија , итн.);
 • Анализа на крвта за одредување на хормони на тироидната жлезда, уринарен тест за одредување на производите од распаѓањето на адреналин;
 • ЕКГ или електрокардиограм, со кои се евидентираат електричните импулси карактеристични за срцето;
 • Електрокардиограм (метод според Холтер), за време на кој кардиолошката активност се евидентира во текот на денот.
 • EchoCG или ултразвук на срцето - во овој случај се врши проценка на работата на целиот срцев мускул, срцеви залистоци, срцеви дефекти и присуство на знаци на одредени болести од хронична природа.

Врз основа на податоците добиени од употребата на одредена техника, соодветниот третман го одредува лекарот за време на испитувањето и дополнителните истражувања. Во овој случај, пред се, се земаат предвид причините за тахикардија, возраста на пациентот, како и присуството на други болести и фактори кои ја придружуваат дефиницијата за третман. Во некои случаи, специјалниот третман на тахикардијата воопшто не е потребен - доволно е да се одредат причините што го предизвикале и веднаш да ги отстранат.

Што се однесува до специјалистот на кого треба да се наведе ако се наведени симптомите што ги наведовме, ова е присутен терапевт или кардиолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Тахикардија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: општ лекар , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Атријална фибрилација (појавување симптоми: 5 од 7)

Атријалната фибрилација, која исто така е дефинирана како атријална фибрилација, е еден од видовите на компликации кои се јавуваат на позадината на коронарната срцева болест паралелно со други видови на срцеви аритмии. Атријалната фибрилација, чии симптоми може да се појават како резултат на релевантноста на болестите на тироидната жлезда и голем број на сродни фактори, се манифестира во вид на срцеви контракции кои достигнуваат граници од 600 отчукувања во минута.

...
Микроинфаркт (појавување на симптоми: 5 од 7)

Микроинфаркт (тип на коронарна срцева болест) е мала фокална миокардна лезија која се развива во позадината на недоволната циркулација на крвта и се карактеризира со некроза на мали делови на срцевиот мускул. Ова е една од најчестите болести на кардиоваскуларниот систем, што служи како предвесник за развој на посериозна срцева болест - срцев удар.

...
Кардиосклероза (појавување симптоми: 5 од 7)

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

...
Миксома (појавување симптоми: 5 од 7)

Миксома на срцето е не-канцерозна неоплазма која се состои од желе-како содржина и има неправилна форма. Во повеќе од половина од случаите, локализиран во левиот атриум. Но, во прилог на овој орган, таков тумор може да се формира на долните и горните екстремитети, интермускуларното ткиво, мочниот меур и стеблата на нервите. Често, лицата на возраст од четириесет до шеесет години се изложени на болеста. Кај женскиот се наоѓа повеќе пати почесто отколку кај мажите.

...
Срцева кашлица (појавување симптоми: 5 од 7)

Срцевата кашлица е посебен вид на манифестација која е формирана од кршење на синхроницитетот на вентрикуларната контракција на срцето. Многумина се навикнати на фактот дека таков феномен како кашлица може да се манифестира само со ладна или алергиска реакција, но не со срцеви заболувања. Овој феномен е провоциран затоа што десната комора нормално го пополнува белодробното ткиво со крв, а левата заостанува зад малку. Поради оваа причина, циркулацијата на крвта е нарушена и притисокот во белите дробови се зголемува. Токму овој процес предизвикува хипоксија. Пациентот постојано има желба да го исчисти грлото, а неговото дишење станува потешко.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
кардиолог зема
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .