Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пароксизмална тахикардија: симптоми и третман

Пароксизмална тахикардија - главните симптоми:

Пароксизмална тахикардија е напад што се карактеризира со ненадејно зголемување на бројот на отчукувања на срцето над сто, притоа одржувајќи го ритамот на удари, како и истото ненадејно враќање на срцевиот ритам во нормала. Според неговите етиолошки карактеристики, овој напад е сличен на екстрасистола, па затоа, во случаи кога пациентот има неколку екстрасистоли неколку пати по ред, можеме да зборуваме за кратка тахикардна пароксизма.

Треба да се напомене дека суправентрикуларна тахикардија создава услови што доведуваат до зголемување на оптоварувањето на срцевиот мускул, што предизвикува тој да се истроши побрзо. Покрај тоа, прекумерното оптоварување доведува до недоволно полнење на коморите со крв и намалување на срцевиот волумен. Постојат случаи кога суправентрикуларната тахикардија предизвикува ненадеен кардијак арест кај една личност и води кон неговата смрт, па затоа невозможно е да се игнорира таков симптом како нагло забрзување на срцевиот ритам - кардиолог кој ќе пропише испитување и соодветен третман веднаш треба да се појави.

Класификација

Во медицината, постои одредена класификација на оваа патологија во зависност од:

 • локација;
 • развој механизам;
 • природата на протокот.

Во зависност од делот во кој се забележува нападот на пароксизмалната тахикардија, специјалистите можат да разликуваат:

 • атријална тахикардија;
 • атриовентрикуларна (атриовентрикуларна);
 • вентрикуларна пароксизмална тахикардија.

Атријалниот и атриовентрикуларниот систем се комбинираат во една општа форма и се развива пароксизмална суправентрикуларна тахикардија.

Ако зборуваме за текот на болеста, можеме да ја разликуваме акутната форма, хронична или трајно рекурентна, како и повторливи. Во случај на повторлива форма на болеста која може да трае со години, пациентите често имаат циркулаторна инсуфициенција и развој на дилатирана кардиомиопатија .

Според развојниот механизам, пароксизмалната суправентрикуларна тахикардија е поделена на три вида. Првиот тип е ектопична форма, или, со други зборови, фокална лезија во миокардот. Втората форма е реципрочна, а третата е мултифокална (или мултифокална).

Етиологија и патогенеза

Според студиите, полот на една личност не игра голема улога во појавата на оваа патологија - и мажите и жените се подложни на истата фреквенција на болеста.

Меѓутоа, ако земете претставници од различни професии, тогаш менталните работници имаат поголема веројатност да развијат болест како пароксизмална тахикардија. Во исто време, возраста исто така не е индикативна - болеста може да се појави и кај младите (20-30 години) и кај постарите лица (40-50). Покрај тоа, децата и старите лица се предмет на патологија.

Наследството игра важна улога во развојот на оваа патологија кај некоја личност, и ако во семејството еден од неговите роднини бил болен со оваа болест, сосема е можно дека самиот човек ќе страда од тоа во една или друга возраст.

Во некои случаи, акутните миокардни инфекции може да предизвикаат развој на оваа болест кај луѓето, но денес инфективниот фактор не е целосно докажан, а мислењата за ова прашање значително варираат.

Во исто време, многу често пароксизмалната тахикардија кај децата се јавува во акутниот период на дифтерија , иако, најверојатно, овој феномен може да се нарече повеќекратна манифестација на екстрасистоли или пароксизмална тахикардија врз основа на кршење на патиштата на срцева спроводливост. Покрај тоа, оваа болест кај малите деца може да укаже на вродена миокардна патологија. Во други случаи, ефектот на миокардијалните инфективни лезии врз развојот на пароксизмална тахикардија е поврзан со појава на одредени патолошки промени во срцето. Особено, младите имаат историја на ревматски напади.

Значи, главните причини за пароксизмална тахикардија кај возрасните се:

 • Волф-Паркинсон-Белиот синдром, односно, наследен дефект во спроводливите патишта;
 • кардитис од различни етиологии;
 • абнормалности на тироидната жлезда - тиреотоксикоза .
 • хронични патологии на белите дробови, како и болести на надбубрежните жлезди и самите бубрези;

Покрај тоа, појавата на болест како пароксизмална тахикардија може да биде под влијание на абнормален животен стил - прекумерно пиење, кафе, пушење, како и постојана ментална преоптовареност и прекумерна физичка и ментална активност.

Кај децата, причините за болеста се:

 • оштетување на централниот нервен систем (конгенитални патологии како хидроцефалус , зголемена ICP и други);
 • симпатоадренални кризи кои можат да се појават кај мали деца поради адренална патологија или може да бидат поврзани со особеностите на формирањето на нервниот систем;
 • тиротоксикоза;
 • Синдром на Волф-Паркинсон-Бејт;
 • срцеви дефекти и инфекции на миокардот;
 • автономна дисфункција.

Често развојот на болеста може да се забележи кај постарите мажи. Тој е поврзан со одредени патологии во нивните тела, имено, исхемична срцева болест , миокарден инфаркт , хипертензија и други патологии кои влијаат на срцевиот мускул кај луѓето во старост.

Симптоматологија

Како се манифестира патологијата, веќе е кажано погоре, а симптомите се следните: лицето чувствува срцеви палпитации и има чувство дека неговото срце скока од градите. Наспроти позадина на срцеви палпитации, многу луѓе чувствуваат силна паника, па дури и задушување. Затоа може да биде тешко за децата да препознаат дали паничниот напад предизвикал пароксизмална тахикардија, или зголемување на срцевиот ритам предизвикал паничен напад .

Исто така, симптомите кои можат да се појават со оваа патологија се:

 • зголемување на пулсот до 120 отчукувања и повисоко и во мирна состојба;
 • неочекувана загуба на создавањето;
 • ненадеен почеток и крај на нападот, кој во своето времетраење не надминува 3-5 минути.

Можни компликации

Ако не обрнете внимание на алармантните симптоми на време, пароксизмалната тахикардија може да напредува и да предизвика одредени компликации. Најчестите се:

Во секој случај, секоја од овие патологии претставува закана за човечкиот живот, затоа, болеста не треба да биде дозволена да предизвика влошување на благосостојбата на пациентот.

Дијагностички карактеристики

Дијагноза на пароксизмална тахикардија

Дијагностицирајте ја оваа срцева патологија со спроведување на одредени студии. Најефективен за правилна дијагноза е електрокардиографијата (ЕКГ). Во различни форми на болеста се забележуваат различни промени на ЕКГ, на пример, во суправентрикуларните - QRS комплекси се непроменети, но растојанието помеѓу Р брановите е намалено и се забележува пред секој комплекс. Кога овој феномен е откриен, тоа е болест како синус пароксизмална тахикардија.

Ако ритамот потекнува од атриовентрикуларен јазол, индикаторите ќе бидат како што следува: QRS комплексите се непроменети, а бранот P не е поврзан со QRS комплекси и се појавува на еднакви растојанија.

Кај други форми на тахикардија , се забележуваат и други промени и дијагностичарот мора да посвети посебно внимание на било кои нестандардни показатели при спроведување на ЕКГ.

Исто така, дијагностичките методи на оваа болест се пулсна оксиметрија и пулсометрија, кои се изведуваат со користење на одредени современи уреди.

EchoCG ви овозможува да идентификувате разни воспаленија во срцето и да ја оцените неговата контрактилност. Обично, оваа студија е доделена на оние пациенти кои веќе имале напади.

Методи на лекување

Терапевтскиот третман на пароксизмалната тахикардија е долг и комплексен. Најчесто е насочена кон елиминирање на причините за болеста. Обично за оваа намена се користат лекови како што се:

 • Кордарон (го подобрува срцевиот ритам);
 • И Tenolol (адреналин блокатор);
 • Верапамил (блокатор на калциум);
 • Глицин (супстанца која го обновува ритамот);
 • Валокардин (седатив);
 • глог тинктура (кардиолошки лек).

Сите горенаведени лекови ја олеснуваат тахикардијата, но за поефикасен третман се потребни антиаритмични лекови. Овие лекови се администрираат интравенозно под надзор на лекар и само во болница. Тие вклучуваат:

 • Кинидин;
 • Ајмалин;
 • Етмозин;
 • Новокинамиди и други лекови, го зема лекарот на пациентот, поединечно во секој случај.

Ако, дури и по земањето на лекот, нападите продолжуваат, се прикажува ефект на електропулс. Во најтешките случаи, се применува хируршки третман, врз основа на механичко, електрично, ласерско, криогенско или хемиско уништување.

Исто така, во тешки случаи, пациентот се покажува дека има пејсмејкер, кој ќе го контролира бројот на отчукувањата на срцето и ќе го спречи повторувањето на нападите.

Прва помош

Во случаи кога пароксизмалната тахикардија се развила за првпат, на пациентот може да им треба итна медицинска помош, која се состои во репродукција на вагални техники, имено, масажа на кародитичниот синус за 5-10 секунди или притискање на коренот на јазикот. Меѓу медицинските методи за итна медицинска помош се земаат лекови со антиаритмички ефекти.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пароксизмална тахикардија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кардиосклероза (појавување симптоми: 3 од 5)

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

...
Астматичен статус (појавување симптоми: 3 од 5)

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...
Клаустрофобија (појавување симптоми: 3 од 5)

Клаустрофобијата е состојба која се карактеризира со појава на постојан и опсесивен страв од затворени простори. Стравот се зголемува кога едно лице се впушта во тесни, мали или ниски простории, простории кои немаат прозорци и така натаму. Луѓето со клаустрофобија, исто така, се чувствуваат непријатно кога патуваат во транспортот, во толпата луѓе. Поради овој паника страв, луѓето се обидуваат да избегнат активности или ситуации кои можат да предизвикаат уште еден паничен напад. Како резултат на тоа, однесувањето на лицето понекогаш се менува до степен до кој може да престане да ја напушта куќата.

...
Невроза на срцето (појавување симптоми: 3 од 5)

Неврозата на срцето е функционално оштетување на органот, што произлегува од различни невропсихијатриски нарушувања. Често, ваквото нарушување се развива кај луѓе кои имаат слаб нервен систем, поради што е тешко да се издржат различни стресови. Болеста не предизвикува анатомски и морфолошки промени во организмот, и обично има хроничен тек. Луѓето често зборуваат за таква повреда - го болат срцето, а тоа се случува за време на силни психо-емоционални возбудувања. Третман на патологија во повеќето случаи е насочен кон зајакнување на нервниот систем.

...
Езофагус дивертикулум (појавување симптоми: 3 од 5)

Дивертикулата на езофагусот - деформација на ѕидот на телото, кој комуницира со својот лумен. Појавата на таквото нарушување се карактеризира со зголемување на обемот на слојот на гастроинтестиналниот тракт и нивното вртење кон медијастинумот. Дивертикулата е еден или повеќе додатоци слични на торба.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .