Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кардиопатија: Симптоми и третман

Кардиопатија - главните симптоми:

Кардиопатија е болест на кардиоваскуларниот систем што се карактеризира со разни абнормалности во физиолошкиот развој на срцевите ткива. Како по правило, болеста нема врска со срцева слабост или ревматизам. Доста често, болеста може да се најде кај мали деца или адолесценти, како и кај постарите лица.

Функционалната кардиопатија се карактеризира со болка во срцето, скратен здив, која може да трае неколку дена, а потоа брзо да помине.

Причини

Главните причини зошто кардиопатијата се развива кај децата и возрасните се:

 • генетска предиспозиција. Кардиомиоцитите содржат протеини кои се активно вклучени во целосното функционирање на срцето. Различни дефекти во нив доведуваат до проблеми во работата на мускулните структури. За развој на симптомите на болеста, не е неопходно да има друга болест, односно болеста е примарна;
 • вирус или токсин. Инфективно-токсичната кардиопатија кај деца и возрасни се развива поради присуството на вируси, патогени бактерии или габи во телото. Во овој случај, вирусни болести не можат да ги манифестираат нивните типични симптоми. Не се забележува патологија на вентилот или коронарните артерии;
 • автоимуна патологија. Процесот на уништување на сопствените клетки на телото со сопствените антитела може да предизвика заразни-токсични болести и може да биде тешко да се запре процесот;
 • идиопатска фиброза. Фиброза ( кардиосклероза ) е замена на мускулните клетки со тип на сврзувачко ткиво. Така, ѕидовите на срцето со текот на времето обично не можат да се намалат, како нееластични. Честиот развој на фиброза по срцев удар може да се припише на секундарни причини за фиброза.

Често, во случаите наведени погоре, се третираат само симптоми на кардиопатија. Лекарите можат да компензираат за срцева слабост , но не можат да влијаат на елиминација на причините поради нивното лошо знаење. Што се однесува до срцеви заболувања, кои можат да предизвикаат дисхормонална или друга форма на болест, меѓу нив се хипертензија , коронарна болест , амилоидоза , болести на ендокриниот систем, токсични супстанции, патологии на сврзното ткиво и голем број други болести.

Кардиопатија во детството

Кардиопатија кај деца се развива во присуство на патологии при раѓање - на пример, со зафатени залистоци или септум на срцето. Повремено може да се развие како компликација на ревматизам. Лекарите ја делат болеста кај дете во стекнат и вроден (најчесто се јавува втората форма).

Во зависност од тоа како влијае срцевиот мускул, кардиопатијата кај децата може да биде:

 • стагнација - се развива поради ревматизам ;
 • хипертрофичен - кај дете, срцевиот ѕид во левата комора расте;
 • рестриктивни - предизвикани од слабост на срцевиот мускул;
 • функционална -функционална кардиопатија може да се развие поради прекумерно тешки товари на нервниот систем или на мускулите на детето при посета на спортски секции без координација со докторот.
Нормално срце и хипертрофична кардиомиопатија

Болеста кај децата може да се развие со чести настинки, а потоа и секундарна кардиопатија.

Видови

Кардиопатијата е претставена со следните видови и форми:

 • дисормонален. Таа сугерира патологија на срцевата активност поврзана со проблеми во ендокриниот систем. Често дишмурмоналната форма на болеста се манифестира кај адолесцентите, постарите лица (најчесто жени) или по хормонска терапија. Во овој случај, пациентот обично не е доволно хормон за сексуален однос. Болеста не е воспалителна;
 • алкохолен. Алкохолната форма на болеста се манифестира поради употребата на етанол од токсична супстанција. Тоа доведува до уништување на кардијалните клетки, предизвикувајќи интоксикација во нив. Миокардот во алкохолната форма на болеста станува лабав. Диспнеа, тахикардија и едем на нозете се меѓу знаците на алкохолната форма на болеста;
 • метаболички. Овој тип на болест е поврзан и со вродени патологии и со метаболички нарушувања на одредени супстанции (особено масни киселини). Ова, пак, е предизвикано од недостаток на различни ензими (на пример, карнитин);
 • заразен токсичен. Тоа го носи името миокардит и е воспалителна форма. Развиен поради системски инфекции. Кога микроорганизмите (габи, паразити, бактерии) влегуваат во миокардот, тие предизвикуваат едем со воспаление, што може да доведе до клеточна смрт. На нивно место се формира сврзно ткиво;
 • климактеричен. Менопаузата предизвикува еден вид на болест како менопаузална кардиопатија;
 • диспластичен Кардиопатијата од овој тип вклучува повреда на интегритетот на мускулите на срцето. Диспластична кардиопатија често е причина за прогресија на срцева слабост.

Симптоматологија

Во зависност од локализацијата на деструктивните процеси и формата на болеста (на пример, алкохол или метаболизам), симптомите може да бидат различни и да вклучуваат:

 • општа слабост;
 • брз замор дури и под најмал напор;
 • болка во срцето;
 • бледа кожа;
 • тахикардија;
 • белодробна инсуфициенција (со оштетување на десната страна на срцето);
 • оток на екстремитетите;
 • зголемено потење;
 • кашлица која не е придружена со други болести;
 • тежина во срцето.

Дијагностика

Функционалната кардиопатија, нејзините алкохолни, инфективни-токсични и други форми може да биде дијагностицирана од страна на лекарот што следи на следниве начини:

 • преглед и испитување на пациентот, каде што лекарот ќе може да формира прелиминарни заклучоци во врска со неговата состојба;
 • ЕКГ Таму може да се забележат промени во миокардот, проблеми со ритам и промени во сегментите на коморите;
 • Х-зраци на белите дробови. Ги идентификува стагнација, дилатација и други проблеми кои можат да укажат на инфективен токсичен тип на болеста;
 • вентрикулографија. Тоа е инвазивен преглед на срцевите комори;
 • МНР на срцевиот мускул . Вклучува скенирање на телото со радио бранови;
 • MSCT. Ги скенира сите срцеви ткива во слоеви, се користи за тридимензионална реконструкција на срцевиот модел;
 • звучи. Тоа вклучува собирање на ткиво од срцевата празнина за истражување.

Според резултатите од студиите препишани лекови.

Третман

Доколку кардиопатијата е забележана кај деца, детето мора да помине процедура за интерференција. Третманот на детето и на возрасните зависи од формата на болеста. На пример, функционална кардиопатија бара употреба на AIT уред (често се користи за лекување на дете на возраст од 10-15 години од болест).

Денес, поради зголемување на нетолеранцијата на некои лекови, се развиваат нови методи за лекување на болеста. Популарност третман метод врз основа на прием на такви средства:

 • валеријана корен;
 • анаприлина;
 • верапамил Тој е пропишан ако пациентот има симптоми на брадикардија.

Некои случаи бараат назначување на полови хормони. Ефективноста на третманот на алкохол и други форми може да се утврди со исклучување на симптомите (особено болката). Третманот исто така може да вклучува назначување на ACE инхибитори. За секој пациент, потребно е да се избере индивидуална доза на лекот, во спротивно за време на третманот, крвниот притисок може да се зголеми или да се појават други несакани ефекти. Ако пациентот сака да користи фокални лекови за третман, тие прво мора да бидат одобрени од лекар.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате кардиопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 6 од 10)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Срцева болест (појавување симптоми: 6 од 10)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 5 од 10)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Коронарна инсуфициенција (појавување на симптоми: 5 од 10)

Коронарната инсуфициенција е патолошка состојба во која коронарниот проток на крв е делумно намален или целосно запира. Како резултат на тоа, срцевиот мускул ќе добие недоволно хранливи материи и кислород. Оваа состојба е најчестата манифестација на CHD. Најчесто, тоа е акутна коронарна инсуфициенција зад инфарктот на срцевиот мускул. Ненадејна коронарна смрт е исто така директно поврзана со овој патолошки процес.

...
Кардитис (појавување симптоми: 5 од 10)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .