Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хеморагична дијатеза: симптоми и третман

Хеморагична дијатеза - главните симптоми:

Хеморагичната дијатеза е група на болести кои се карактеризираат со зголемена подложност на организмот кон хеморагии, кои можат да се појават самостојно, без никаква очигледна причина, или по мали повреди.

Хеморагичната дијатеза може да биде наследна и секундарна, како резултат на воспалителен процес во телото или разни крвни болести. Оваа болест е доста честа појава и може да се појави на било која возраст, дури и во раното детство. Оваа болест може да се изрази како мал, едвај забележлив осип, и големи места на кожата кои личат на силни хематоми.

Етиологија

Постојат неколку причини за манифестација на хеморагична дијатеза. Главните етиолошки фактори се следниве:

 • генетска предиспозиција;
 • абнормален ефект врз крвните садови;
 • недоволен број на тромбоцити ;
 • нарушувања на згрутчувањето на крвта;
 • злоупотреба на дрога;
 • алергиски реакции;
 • недоволно количество витамин Ц;
 • интоксикација на телото;
 • оштетување на структурите на васкуларните ѕидови;
 • нарушувања на црниот дроб или бубрезите;
 • несоодветна исхрана, поради што телото не добива доволно витамини и хранливи материи.

Комбинацијата на неколку од горенаведените причини придонесува за појава на оваа болест во телото.

Видови

Во медицината, постојат неколку видови на хеморагична дијатеза.

Според формата на потекло, болеста може да биде:

 • вродени - во кои има недостаток на еден или повеќе специфични елементи во крвта, обезбедувајќи целосна коагулација;
 • симптоматски - кои произлегуваат од позадината на проблемите со кардиоваскуларниот систем или туморите на ракот. Со овој тип на болест, крварењето може да го влоши текот на истовремената болест и го комплицира процесот на лекување и рехабилитација;
 • невротичен - се појавува со ментални нарушувања. Обично тоа му претходи повреди, лекови кои ги прекршуваат згрутчувањето на крвта, само-мачење, во која лицето самонанесува повреда.

Факторите на потекло на хеморагичната дијатеза произлегуваат од:

 • абнормален состав на крвта (не детектира доволен број на тромбоцити одговорни за коагулација);
 • недостаток во телото на супстанца како што е фибрин, која е одговорна за згрутчување на крвта;
 • погрешна структура на ѕидовите на садовите;
 • комбинирајќи ги сите горенаведени фактори.

Симптоми

Хеморагична дијатеза на осип

Главниот симптом на хеморагичната дијатеза е крварење. Постојат неколку видови од нив, од кои секоја има своја манифестација и може да биде:

 • капиларен - малиот црвен осип и мали модринки се појавуваат на телото. Понатамошно крварење се протега на непцата, носот, матката и стомакот;
 • хематоген - со формирање на длабоки и големи хематоми на телото. Крвта често се забележува во зглобовите;
 • микроангиоматозни - темноцрвена дамки на кожата се групирани на неколку места и не се шират низ телото. Патологијата се јавува поради наследни причини и поради нарушување во развојот на крвните садови;
 • васкулитис е средно осип. Често се појавува на долниот дел, поретко на горните екстремитети;
 • мешани - во кои осипот и хематомите можат да бидат во форма на неколку или сите видови опишани погоре.

Во некои случаи, крварење може да се појави во очите и мозокот.

Кај децата, особено новородените, хеморагичната дијатеза може да се појави дури и поради малиот нула. Вообичаени симптоми карактеристични за сите пациенти со хеморагична дијатеза не постојат бидејќи секој човек страда од појава на една или друга форма на болеста чисто индивидуално (во зависност од општата состојба на имунитет).

Компликации

Компликациите од оваа болест не се забележани кај сите пациенти, и тие се јавуваат во зависност од видот на болеста и од одредени поврзани фактори кои се откриваат лично.

Компликации на хеморагичната дијатеза се:

 • недоволно ниво на железо во телото, што ќе доведе до постојана слабост на нарушувањата на пациентот и спиењето;
 • ограничена подвижност на зглобовите во која се случуваат хеморагии. Ова ќе предизвика намалување на работната способност;
 • парализа може да се појави од тешки хематоми;
 • хепатитис или ХИВ инфекција со чести трансфузии на крв;
 • целосна загуба на видот.

Со навремено лекување на специјалисти и соодветен третман, појавата на компликации може да се избегне. Но, ако губењето на крвта е неконтролирано или ако е неизбежно појава на компликации, текот на таквата болест може да заврши со солзи. Од недоволен број црвени крвни клетки во крвта на пациентот може да падне во кома.

Дијагностика

При утврдување на дијагнозата, лекарите треба да размислат:

 • етиолошки фактори кои би можеле да предизвикаат прогресија на хеморагичната дијатеза;
 • форма на болеста;
 • степенот на преваленција на осипот.

Конечната дијагноза може да биде направена само од страна на хематолог, заедно со советување:

 • ревматолог;
 • хирург;
 • акушер-гинеколог;
 • трауматолог;
 • специјалист за заразни болести;
 • педијатар;
 • генетика (за потврдување на наследниот фактор).

За дијагностицирање на пациентот ќе треба да ги поминат следниве тестови:

Покрај тоа, пациентот треба да помине низ:

Третман

Терапијата на хеморагична дијатеза се состои од неколку фази:

 • третман со лекови;
 • запирање на крварење;
 • хируршка интервенција;
 • физиотерапија;
 • специјални терапевтски вежби;
 • трансфузија на крв.

Лекарскиот третман има за цел:

 • зголемување на бројот на тромбоцити;
 • подобрена коагулација на крвта;
 • подобрување на структурата на ѕидовите на крвните садови (со употреба на витамински комплекс).

За да се запре крварењето, нанесувајте:

 • гумен бенд;
 • сунѓер за запирање на протокот на крв;
 • пополнување на носната шуплина со памучна или газа;
 • завој;
 • на местото на крварење се поставува грејното рампа наполнета со мраз.

Хируршката интервенција се состои од:

 • екстракција на слезината (интервенцијата ќе го продолжи животот на крвните клетки);
 • елиминација на садот за крварење. Понекогаш таков сад се заменува со протеза;
 • пирсинг на заедничката празнина (за пумпање крв);
 • замена на оштетениот зглоб.

Крвна терапија е трансфузија:

 • плазма (свежо замрзнат);
 • тромбоцити;
 • црвени крвни клетки.

Превенција

За да се спречи болест како хеморагична дијатеза, ќе ви треба:

 • спроведе тестови за да се идентификува генетската предиспозиција;
 • планирање на бременост (секогаш со професионален совет);
 • се придржуваат до здрав начин на живот за време на бременоста;
 • да се подобри исхраната, да се јаде месо и витамини за да се обезбеди телото со хранливи материи;
 • да бидат испитани од лекарите;
 • целосно одбиваат алкохол, пушење и неконтролирана употреба на лекови.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хеморагична дијатеза и карактеристични симптоми на оваа болест, тогаш вашиот хематолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хеморагичен синдром (појавување симптоми: 5 од 11)

Хеморагичниот синдром е патолошка состојба која се карактеризира со зголемено васкуларно крварење и развој како резултат на оштетена хомеостаза. Знаци на патологија се појава на кожни и мукозни хеморагии, како и развој на внатрешно крварење. Оваа болест може да се развие на било која возраст - и кај новороденчињата и кај постарите лица. Постојат акутни и хронични форми на оваа патолошка состојба. Во акутна форма, потребна е итна медицинска нега кај деца или возрасни, а во случај на хронична форма, комплексен третман на патологијата.

...
Хемофилија (појавување симптоми: 4 од 11)

Хемофилијата е хемостатична болест наследена од генерација на генерација, која се карактеризира со оштетена синтеза на фактори за коагулација на VIII, IX или XI, чиј недостаток предизвикува побавно време на коагулација на крвта и го зголемува времетраењето на крварењето. Носител на хемофилија е женскиот пол, додека најчесто мажите се болни. Момчињата родени со таква жена наследат таква болест во 50% од случаите. На истиот носач на знаци на болеста, обично, не се почитува.

...
Пурпура тромбоцитопенична (Verlgof-ова болест) (појавување симптоми: 4 од 11)

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Тромбоцитопатија (појавување симптоми: 4 од 11)

Тромбоцитопатијата е болест на системот на хемостаза, која се карактеризира со квалитативна инфериорност на тромбоцитите со доволна количина во крвта. Болеста се јавува доста често, и главно во детството. Бидејќи третманот на патологијата е симптоматски, човекот страда од сето својот живот. Според ICD 10, кодот на таквата патологија е D69.1, освен за една од сортите на болеста фон Вилебранд, која според ICD 10 го има шифрата D68.0.

...
Цироза (појавување симптоми: 3 од 11)

Цироза на црн дроб е хронична болест предизвикана од прогресивната замена на парченското ткиво на црниот дроб со фиброзно сврзното ткиво, што резултира со реструктуирање на нејзината структура и кршење на актуелните функции. Главните симптоми на цироза се жолтица, зголемување на големината на црниот дроб и слезината, болка во десниот хипохондриум.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .