Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Церебрална васкуларна аневризма: симптоми и третман

Аневризма на церебрални крвни садови - главните симптоми:

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

Кога аневризма се распаѓа, крвта влегува во мозочното ткиво. Овој процес има име - хеморагија. Не сите аневризми може да бидат комплицирани со хеморагија, но само некои од неговите типови. Покрај тоа, ако патолошката булбус е прилично мала по големина, тогаш обично тоа не предизвикува никаква штета.

Аневризмите може да се појават насекаде во крвните садови кои го хранат мозокот. Возраста на личноста не е важна. Но, вреди да се напомене дека болеста на средовечните и постарите лица најчесто се погодени од болеста, децата се дијагностицираат многу ретко. Лекарите велат дека туморот во мозочниот сад се појавува кај мажите поретко отколку кај жените. Често, луѓето од триесет до шеесет години се изложени на ризик.

Руптурата на аневризмата на церебралните садови станува "плодна почва" за мозочни удари, оштетување на ЦНС или повеќе катастрофални последици. Вреди да се забележи дека по една пауза, таквата патолошка формација може да се појави и повторно да пукне.

Етиологија

Денес, научниците не ги разјасниле целосно факторите на појавата на аневризмите во садовите на мозокот. Но, речиси сите "светли умови" се согласуваат дека факторите на појавата може да бидат:

 • природни - кои вклучуваат генетски абнормалности во формирањето на васкуларни влакна во мозокот и други абнормални процеси кои можат да ги ослабнат ѕидовите на крвните садови. Сето ова може да доведе до појава на тумори;
 • стекнати. Постојат многу такви фактори. Ова се главно трауматични повреди на мозокот. Често, аневризмите се јавуваат по тешки инфекции или болести кои негативно влијаат на состојбата на васкуларните ѕидови кои го хранат мозокот.
Церебрална васкуларна аневризма

Многу клиничари веруваат дека наследноста е најчеста причина за церебрална аневризма.

Ретко, причините за формирање во мозочните садови може да бидат:

 • повреда на главата;
 • зголемен крвен притисок;
 • инфекции или тумори;
 • холестеролна акумулација на ѕидовите на церебралните крвни садови;
 • зависност од никотин;
 • случајно користење на дрога;
 • изложеност на човекот.

Видови

Постојат неколку видови на церебрални аневризми, кои можат да варираат според многу фактори.

Во форма тие се:

 • нервозно. Врз основа на името, изгледа како мала торба исполнета со крв која е прикачена на артерија во мозокот. Најчест тип на аневризма кај возрасни. Може да биде еднокорабна или може да се состои од неколку камери;
 • странични. Тоа е тумор локализиран директно на ѕидот на крвниот сад;
 • вретено. Се јавува поради проширувањето на ѕидот на крвниот сад во одреден дел од него.

Големината на аневризмата се:

 • милијарни - не достигне три милиметри;
 • мали - до десет милиметри;
 • средна големина - до петнаесет милиметри;
 • големи - од шеснаесет до дваесет и пет милиметри;
 • многу големи - повеќе од дваесет и пет милиметри.

На местото на појавата разликуваат аневризма:

 • предната артерија на мозокот;
 • средна церебрална артерија;
 • внатре во каротидната артерија;
 • вертебро-базиларниот систем.

Симптоми

Се појавува аневризма на церебрални крвни садови од мали количини и продолжува без симптоми. Но, токму тоа е време додека образованието не почне да расте во големина и врши притисок врз садовите (до нејзиното целосно прекинување). Средните аневризми (кои не се менуваат во големина) не предизвикуваат непријатност и не предизвикуваат излишни симптоми. Големи формации кои постојано се зголемуваат, вршат голем притисок врз ткивата и нервите на мозокот, што предизвикува манифестација на живописна клиничка слика.

Но, најживописните симптоми се манифестираат во аневризма на церебрални крвни садови со големи димензии (без оглед на местото на формирање). Симптоми:

 • болка во очите;
 • низок вид;
 • wicking лице;
 • губење на слухот;
 • зголемување на само еден ученик;
 • вкочанетост на мускулите на лицето, не само од сè, туку од една страна;
 • главоболки;
 • конвулзии (со гигантски аневризми).

Симптоми кои често претходат на пауза:

 • двоен визија кога гледате предмети или луѓе;
 • сериозна вртоглавица;
 • тинитус;
 • повреда на говорната активност;
 • десензитизација и слабост.

Симптоми кои укажуваат на хеморагија се случи:

 • остра, интензивна болка во главата која не може да се толерира;
 • зголемена перцепција на светлина и бучава;
 • мускулите на екстремитетите на едната страна од телото стануваат парализирани;
 • промена во менталната состојба (анксиозност, анксиозност, итн.);
 • намалување или целосно губење на координацијата;
 • прекршување на процесот на емисија на урина;
 • кома (само во тешка форма).

Компликации

Во многу случаи, аневризмата не може да се манифестира и човекот живее со него многу години, дури и без да знае за нејзиното присуство. Точното време кога прекинот на аневризмата не е можно да се знае, според тоа, компликациите од неговото уништување може да бидат сериозни.

Смртта се забележува во скоро половина од клиничките случаи, ако дојде до појава на хеморагија. Околу четвртина од оние со аневризма стануваат оневозможени за живот. И само една петтина од луѓето кои претрпеле прекин на аневризма може да останат способни. Компликации на аневризмата се следните:

 • удар ;
 • хидроцефалус ;
 • неповратно оштетување на мозокот;
 • оток на мозокот ;
 • нарушување на говорот и движењето;
 • може да се појави епилепсија ;
 • намалување или прекинување на снабдувањето со крв во одредени области на мозокот, што ќе доведе до исхемија на нејзините ткива;
 • постојана агресивна состојба на пациентот.

Дијагностика

Многу ретко, почесто во случај на рутинска инспекција или дијагноза на други болести, може да откриете таков тумор пред да се скрши. Дијагностички мерки често се користат по прекинувањето на аневризмата. Методи на дијагноза:

 • Ангиографија - Х-зраци со контраст, ви овозможува да го видите целиот мозок на сликата, и на тој начин се разгледа каде образованието е локализирано;
 • КТ скенирање на мозокот - одредува во кој дел од мозокот постои јаз и бројот на зафатените ткива и садови;
 • КТ ангиографија - комбинација од горенаведените два методи;
 • МРТ на мозокот - покажува попрецизна слика на садовите;
 • ЕКГ;
 • внес на течност лоцирана помеѓу 'рбетниот мозок и мембраните што го опкружуваат.
Аневризма на церебрални крвни садови за време на КТ ангиографија

Освен хардверскиот преглед, се врши детален преглед на пациентот за да се одредат главните симптоми, грижи на лицето, присуството на дополнителни повреди или болести итн. Потоа, лекарот ќе спроведе целосен преглед на пациентот и ќе го насочи да изврши тестови.

Третман

Денес, најефикасен метод за третман на аневризма е оперативната интервенција. Методите за лекување со лекови се изведуваат само за превенција и стабилизација на пациентот, бидејќи фармацевтските лекови не ја уништуваат аневризмата, туку само го намалуваат ризикот од прекин.

Во модерната медицина, постојат неколку операции насочени кон елиминирање на аневризмите од мозокот.

Методи на оперативен третман:

 • краниотомија и клипинг на мозочната аневризма. Интервенцијата се состои во отворање на черепот и поставување на стегач на вратот на формацијата, што ќе го задржи формирањето непроменето и нема да дозволи да пукне. По поставувањето на аневризмата на стегачот умира и се заменува со регенеративно ткиво;
 • ендоваскуларна интервенција. Се изведува во средината на садовите, така што е можно да дојде до аневризмата однатре. Операцијата се изведува преку набљудување на рендгенската машина. Кога докторот ќе стигне до катетерот до местото со аневризма, тој влегува во спиралата таму, што ќе доведе до смрт. Овој метод може да се користи по прекин на аневризмата.
Аневризма на мозокот на мозокот

Пред прекинот на аневризмата и со својата мала големина, само пациентот одлучува како да го спроведе третманот, дали да има операција или не. Одлуката треба да се заснова само на совет од доктор кој ќе обезбеди детални информации за можните резултати од операцијата или отфрлање на истата.

Се забранува само-третман за церебрална аневризма.

Превенција

Превентивните методи за спречување на развојот на аневризмата и нејзиното прекинување се сведуваат на навремено отстранување на оваа формација. Превенцијата е насочена кон намалување на ризикот од развивање на торба за крв во садовите на мозокот. Превентивните мерки се состојат од:

 • комплетен прекин на пушењето и алкохол;
 • контрола на крвниот притисок;
 • постојан нат. вежби и оптоварувања;
 • избегнување на трауматски спортови;
 • периодично подложени на целосен преглед од страна на лекар;
 • земање лекови што ги пропишал лекар.

Превенцијата може да се врши со народни методи. Најефективните средства се:

 • свеж сок од сок од репка;
 • тинктура на орли помине;
 • лушпа на кора од компири;
 • валеријана корен;
 • пченкарен пијалок;
 • лушпа на црна рибизла;
 • инфузии од мајчина душичка и бесмртна.

Не е неопходно да се спроведе превенција само со народни методи и, уште повеќе, им се дава предност. Тие ќе бидат корисни само во комбинација со лекови.

За да не се формира аневризма повторно, треба да извршите едноставни дејства:

 • следење на крвниот притисок;
 • се држи до диета;
 • редовно се подложува на медицински преглед и земаат препишани лекови.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Аневризма на церебрални крвни садови и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: васкуларен хирург , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Неуринома (појавување симптоми: 9 од 19)

Неурома (Schwannoma, невролемма) е бениген тумор кој е локализиран во помошни меки ткива со нервни завршетоци. Сепак, формирањето на оваа природа има тенденција да се дегенерира во малигнен, што е директна закана повеќе за здравјето на пациентот, но за живот.

...
Мигрена (појавување симптоми: 8 од 19)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 7 од 19)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Инсулином (појавување на симптоми: 7 од 19)

Инсулиномот е неоплазма, која често има бениген тек и се формира во панкреасот. Туморот има хормонална активност - обезбедува секреција на инсулин во големи количини. Ова предизвикува хипогликемија.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 7 од 19)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

васкуларниот хирург прифаќа
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .