Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кардиомиопатија: Симптоми и третман

Кардиомиопатија - главните симптоми:

Кардиомиопатии се група на болести кои се обединети со фактот дека за време на нивната прогресија се забележани патолошки промени во структурата на миокардот. Како резултат на тоа, овој срцев мускул престанува да функционира целосно. Обично, развојот на патологија е забележан во позадина на различни екстракардијални и срцеви нарушувања. Ова сугерира дека постојат неколку фактори кои можат да послужат како "импулс" за прогресијата на патологијата. Кардиомиопатијата може да биде примарна и секундарна.

Преваленцата на оваа патологија во светот е доста висока. Во просек се дијагностицира кај три лица од 1000. Најчесто симптомите на болеста се појавуваат кај возрасни, но можно е кардиомиопатија да се појави кај деца.

Етиологија

Причини за прогресија на примарната кардиомиопатија:

 • генски нарушувања;
 • вирусна инфекција;
 • автоимуни нарушувања;
 • миокардна фиброза на неодредена етиологија.

Таквите болести може да предизвикаат прогресија на секундарната кардиомиопатија:

Видови

Видови примарна кардиомиопатија:

 • хипертрофична кардиомиопатија;
 • рестриктивна кардиомиопатија;
 • дилатирана кардиомиопатија.
Видови примарна кардиомиопатија

Секундарната кардиомиопатија е поделена на следниве подвидови:

 • дисормонална кардиомиопатија. Во медицинската литература се нарекува и климактерична кардиомиопатија, бидејќи најчесто напредува кај жените во менопаузалниот период;
 • дисметаболна кардиомиопатија;
 • токсична кардиомиопатија;
 • исхемична кардиомиопатија;
 • алкохолна кардиомиопатија.

Форма на дилатација

Карактеристична карактеристика на проширена кардиомиопатија е нарушување на контрактилноста на срцевиот мускул со проширување на срцевите комори. Повеќето научници веруваат дека болеста се пренесува на генетско ниво, бидејќи постои фамилијарна природа на патологијата.

Симптоми на дилатирана кардиомиопатија:

 • зголемен замор;
 • со дилатирана кардиомиопатија, пациентот често има зголемување на крвниот притисок до големи броеви;
 • бледа кожа;
 • оток на нозете;
 • прстите стануваат цијанотична сенка;
 • диспнеа со дилатирана кардиомиопатија се појавува дури и со мал физички. оптоварување.

Овие симптоми се должат на зголемување на срцевата слабост . Прогнозата за проширена кардиомиопатија е доста сериозна. Во првите 5 години по дијагностицирањето на патологијата, до 70% од пациентите умираат. Но, ако на време да почне да се спроведува соодветен третман, животот на пациентот може да се продолжи. Жените со дијагноза на дилатирана кардиомиопатија треба да ја избегнат бременоста, бидејќи ризикот од смрт при раѓање е многу висок.

Третман

Третманот на оваа форма на патологија првенствено е насочен кон борба против прогресивна срцева слабост. Лекарите вклучуваат такви лекови во планот за лекување:

 • АКЕ инхибитори;
 • бета блокатори;
 • бета блокатори;
 • диуретични лекови.

Исто така вреди да се напомене, бидејќи прогнозата на болеста е неповолна, единствениот метод кој може да го продолжи животот на пациентот е трансплантација на срце.

Хипертрофична форма

Хипертрофичната кардиомиопатија е патологија, чија главна манифестација е задебелување на ѕидот на левата комора. Во исто време, празнината на комората не се зголемува во големини. Експертите веруваат дека главната причина за прогресија на хипертрофичната кардиомиопатија - генетски нарушувања.

Симптоми на хипертрофична кардиомиопатија:

 • аритмија ;
 • недостаток на здив;
 • општа слабост;
 • бледило на кожата;
 • нарушување на свеста;
 • болка во градите;
 • тахикардија .

Вреди да се напомене дека со хипертрофична кардиомиопатија често се јавуваат различни нарушувања на срцевиот ритам. Понекогаш тие предизвикуваат пациентот одеднаш да умре. Кај луѓето со оваа дијагноза, срцевата слабост постепено напредува.

Прогнозата на болеста е релативно поволна во споредба со другите форми на болеста. Пациентите со хипертрофична кардиомиопатија остануваат долгогодишни, но треба да изберат професии кои не бараат прекумерна физичка активност. Со оваа дијагноза, можете да планирате бременост и породување.

Третман

Главната цел на терапијата е да се подобри контрактилната способност на хипертрофираната комора. Планот за лекување вклучува:

 • верапамил;
 • дилтиазем;
 • бета блокатори;
 • употреба на пејсмејкер за електростимулација.

Рестриктивна форма

Во случај на прогресија на рестриктивна форма, еластичноста на ѕидовите на срцето се намалува. Честа причина за развој на таква состојба е масивна миокардна фиброза или нејзина инфилтрација со различни супстанции.

Како резултат на прогресијата на рестриктивната форма, во органот се јавуваат следниве нарушувања:

 • атријата се прошири, бидејќи тие го зголемуваат притисокот;
 • миокардно ткиво се губи;
 • дијастолниот вентрикуларен волумен се намалува.

Симптоми на рестриктивна кардиомиопатија:

 • тешка недостаток на здив;
 • оток.

Третман

Третманот на рестриктивната форма е доста тешка задача, бидејќи пациентите обично бараат медицинска помош во доцна фаза на патолошка прогресија. Дијагностика, исто така, доведува до тешкотии. Трансплантацијата на срцето е неефикасна, бидејќи овој патолошки процес повторно може да почне да напредува во трансплантираното срце.

Ако е точно утврдено дека рестриктивната форма на болеста е секундарна, тогаш планот за лекување е дополнет со крварење и кортикостероиди. Прогнозата е неповолна. Висока веројатност за смрт.

Алкохолна форма

Алкохолната кардиомиопатија е патологија која се развива поради прекумерната потрошувачка на алкохолни пијалаци.

Симптоми на алкохолна кардиомиопатија:

 • аритмија;
 • главоболка;
 • тахикардија;
 • пациентот има чувство на недостаток на воздух;
 • чувство на жешко;
 • оток;
 • со алкохолна кардиомиопатија, лицето има скратен здив дури и со мала физичка активност. оптоварување;
 • нарушување на спиењето;
 • зголемување на крвниот притисок до големи броеви;
 • прекумерно потење;
 • болка во градите.
Алкохолна кардиомиопатија

Со прогресијата на алкохолната кардиомиопатија, изгледот на пациентот исто така се менува. Постојат такви карактеристични карактеристики:

 • жолта склера;
 • кожата на лицето е хиперемична;
 • носот има сина и пурпурна нијанса;
 • очи руменило;
 • тремор на екстремитетите.

Третман

Важно е целосно да се елиминира употребата на алкохолни пијалоци. Третманот се изведува неколку месеци. Планот за лекување ги вклучува следните лекови:

 • бета блокатори;
 • срцеви гликозиди;
 • диуретици;
 • антиаритмички лекови;
 • амино киселини;
 • анаболни стероиди;
 • витамин Ц;
 • витамини од групите Б;
 • фосфокреатин;
 • триметазидин;
 • лево карнитин.

Дисхормонална форма

Дисхормоналната кардиомиопатија напредува во позадината на разни хормонални пореметувања. Наспроти позадината на хормоналното нарушување во миокардот, метаболизмот е нарушен, а неговата механичка активност е нарушена.

Симптоми на дисхормонална кардиомиопатија:

 • нервна возбуда;
 • болка во проекционото подрачје на срцето;
 • вртоглавица;
 • аритмија;
 • нестабилност на крвниот притисок;
 • потењето се зголемува.

Терапија

Прогнозата за оваа форма на болест е поволна. Можеби се намалува способноста за работа, но со правилно избрана терапија може да се обнови. Конзервативната терапија вклучува:

 • земање бета блокатори;
 • земање седативи;
 • хормонална терапија.
Ефектот на кардиомиопатијата кај другите органи

Дисметаболна форма

Кога dismetabolic кардиомиопатија е нарушен метаболизмот директно во ткивата на миокардот. Поради ова, работата на органот е нарушена, а нејзините ѕидови се подложени на дистрофија. Можни причини за овој патолошки процес се:

 • авитаминоза ;
 • болести на гастроинтестиналниот тракт;
 • дебелина ;
 • неуспех на ендокрините жлезди;
 • алкохолизам;
 • пушењето

Симптоми на дисметаболна кардиомиопатија:

 • честа вртоглавица;
 • оток на нозете;
 • зголемување на абдоменот во големина;
 • болка во градите;
 • слабост;
 • астма напади;
 • нарушување на спиењето;
 • недостаток на здив;
 • нарушување на свеста.

Постои таква кардиомиопатија кај деца и возрасни. Во раните фази на нејзиниот развој, може целосно да се манифестира. Но, како што напредува патологијата, се појавуваат симптомите наведени погоре.

Медицински настани

Третманот на кардиомиопатијата од овој тип е првенствено насочен кон елиминирање на вистинската причина, што предизвика прогресија на болеста. Исто така, експертите спроведуваат терапевтски мерки кои ќе помогнат да се спречи понатамошно влошување на миокардот.

Ишемична форма

Ишемичната кардиомиопатија се јавува во две форми:

 • асиметричен;
 • симетрична.

За да се предизвика развој на патологија може да се фактори:

 • наследност;
 • CHD;
 • болести на тироидната жлезда;
 • хипертензија;
 • зголемена концентрација на инсулин во крвта.

Симптоми на исхемична кардиомиопатија:

 • недостаток на здив;
 • тахикардија;
 • слабост;
 • кашлица;
 • оток во нозете;
 • намалување или целосно недостаток на апетит;
 • аритмија

Исто така, со прогресија на исхемична кардиомиопатија, се забележува зголемување на срцевата маса.

Терапија

Коронарна артериска бајпас хирургија

За третман на кардиомиопатија од овој тип вклучуваат:

 • имплантација на дефибрилатор;
 • употребата на лекови;
 • пејсмејкер. Се користи за нормализирање на срцевиот ритам;
 • коронарна артериска бајпас хирургија;
 • трансплантација на срце.

Прогнозата на исхемична кардиомиопатија е неповолна.

Токсичен облик

Токсичната кардиомиопатија може да почне да се развива како резултат на продолжено изложување на телото на одредени фармацевтски препарати или алкохол. Типично, лицето ги покажува следните симптоми:

 • аритмија;
 • недостаток на здив;
 • зголемен крвен притисок;
 • болка во проекционото подрачје на срцето;
 • оток;
 • студени нозе;
 • тремор

Важно е брзо да се лекува кардиомиопатијата, така што опасните компликации не се развиваат. Важно е прво да се елиминира предизвикувачкиот фактор - престанете да земате лекови, да се откажете од алкохол. Следна е симптоматска терапија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате кардиомиопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кардитис (појавување симптоми: 10 од 21)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 9 од 21)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 9 од 21)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Кардиосклероза (појавување симптоми: 9 од 21)

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

...
Емобизам (појавување симптоми: 9 од 21)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .