Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Еритремија: Симптоми и третман

Еритремија - главните симптоми:

Еритремијата е постојано, прогресивно зголемување на концентрацијата на црвените крвни клетки (еритроцити) во крвотокот поради дефект во регулацијата на создавањето на крв. Во медицинската литература, оваа состојба се нарекува Vaise-Osler болест, вистинска полицитемија. Оваа болест на крвта се однесува на туморските заболувања.

Вреди да се напомене дека во 2/3 случаи истовремено со зголемување на нивото на еритроцитите , тромбоцитите и леукоцитите исто така се зголемуваат. Лекарите сметаат дека еритремијата е бенигна болест, но нејзината прогноза е условно поволна. Пациент со таква дијагноза може да живее доволно долго (земајќи го предвид целосниот третман). Смртта обично се јавува поради прогресијата на разни компликации.

Ова нарушување на крвта обично се дијагностицира во старост, но во последно време понекогаш се открива кај луѓето на работоспособна возраст. Претставниците на посилниот пол страдаат од тоа почесто од жените. Еритромијата е ретка болест. Општо земено, лекарите годишно ја дијагностицираат кај 5 лица од 100 милиони.

Етиологија

Точните причини за прогресијата на еритремијата од страна на научниците сеуште не се утврдени. Но, постојат неколку предиспонирачки фактори кои значително го зголемуваат ризикот од прогресија на оваа болест:

 • генетска предиспозиција. Причините кои придонесуваат за прогресија на еритремијата може да бидат разни мутации на ниво на ген. Овој факт е докажан, бидејќи оваа болест на крвта почесто се дијагностицира кај лицата кои страдаат од одредени генетски болести. Тие вклучуваат: Даунов синдром , Марфанов синдром , Клајнфелтер синдром;
 • јонизирачко зрачење. Исто така, може да биде причина за развој на еритремија, бидејќи зраците што продираат во човечкото тело, предизвикуваат оштетување на ниво на ген. Како резултат на тоа, некои клетки може да умрат или на друго место ќе почнат да мутираат ДНК;
 • токсични супстанции. Таквите супстанции, продирајќи во човечкото тело, може да предизвикаат мутации на генетско ниво. Тие се нарекуваат мутагени. Тие вклучуваат: азатиоприн, бензен, хлорамфеникол, циклофосфамид.

Видови

Според ICD-10, оваа болест на крвта спаѓа во групата на леукемии . Клиничарите идентификуваат две форми на болест:

 • акутна, исто така наречена еритролеукемија;
 • хроничен.
Главни хематолошки манифестации на еритремија

Во зависност од прогресијата на патологијата на крвта:

 • точно. Постои постојан пораст на концентрацијата на црвените крвни клетки. Оваа форма е исклучително ретка кај малите деца;
 • роднина или лажна. Особеноста на оваа форма е дека нивото на масата на еритроцитите е нормално, но обемот на плазмата постепено се намалува (поради губењето на телесните течности).

Во зависност од патогенезата на вистинската полицитемија се дели на:

 • основно;
 • средно

Фази

Вреди да се напомене дека во првата еритремија апсолутно не се манифестира. Општата состојба на телото не страда, како и крвниот систем. Поради отсуството на клинички знаци, лицето дури и не се сомнева дека напредува како опасна болест.

Лекарите во прогресијата на еритремијата забележуваат три фази:

 • почетна;
 • еритриски;
 • анемична.

Почетна

Може да трае од неколку месеци до неколку децении, а во исто време нема да се појават никакви симптоми. Во крвта, постои умерено зголемување на концентрацијата на црвени крвни клетки - од 5 до 7x10¹² за 1 литар крв. Нивото на хемоглобин исто така се зголемува.

Еритремичен

Нивото на црвени крвни клетки постојано расте. Поради одредени мутации, туморската клетка почнува да се диференцира во леукоцити и тромбоцити. Како резултат на овој патолошки процес, волуменот на крвта се зголемува - крвните садови и органите се прелеваат. Исто така, самата крв се менува. Таа станува слатка и брзината на неговото поминување низ садовите е значително намалена. Тромбоцитите се активираат - се врзуваат едни со други и формираат специфични приклучоци кои се преклопуваат со луменот на садовите со мал калибар. Како резултат на тоа, некои делови од телото веќе не се соодветно снабдени со кислород и хранливи материи кои носат крв.

Исто така вреди да се напомене дека, бидејќи концентрацијата на клетки во крвта се зголемува, тие енергично се уништуваат во слезината. Исто така е опасно, бидејќи производите од нивното распаѓање почнуваат активно да влезат во крвта.

Анемична

Карактеризиран од развојот на процесот на фиброза во клетките на коскената срцевина кои се активно вклучени во развојот на крвни клетки, постепено се заменуваат со фиброзно ткиво. Како резултат на тоа, хематопоетската функција постепено исчезнува, а нивото на леукоцити, тромбоцити и еритроцити во крвотокот се намалува. Екстрамедуларни фокуси на хематопоеза се формираат во слезината и црниот дроб. Ова е еден вид компензаторна реакција, чија главна цел е нормализирање на концентрацијата на крвни клетки.

Оваа фаза е најопасна, бидејќи нејзиниот главен симптом е продолжено крварење (до неколку часа). Тие носат сериозна закана за човечкиот живот.

Симптоматологија

Симптомите на еритремијата директно зависат од фазата на болеста. Но, исто така вреди да се напомене дека некои знаци може да се појават во рана фаза и да не исчезнат додека не се анемични.

Симптоми на почетната фаза:

 • хиперемија на кожата и мукозните мембрани. Гледано поради зголемената концентрација на црвени крвни клетки во крвотокот. Хиперемија влијае на сите делови на телото. Хиперемија може да биде блага, па кожата нема да биде црвена, туку малку розова. Многу луѓе ја земаат оваа сенка како норма и не го поврзуваат со прогресијата на било која болест;
 • болка во прстите. Овој симптом се манифестира како резултат на оштетена нормална циркулација на крв во садови со мал калибар;
 • главоболка Овој симптом не е специфичен, но често се манифестира во почетната фаза на еритремијата.

Симптоми на еритромичната фаза:

 • хепатомегалија ;
 • спленомегалија ;
 • зголемена хиперемија на кожата и мукозните мембрани;
 • зголемен крвен притисок;
 • еритромелалгија;
 • болка во зглобните зглобови;
 • пруритус;
 • прст некроза;
 • миокарден инфаркт ;
 • чирови се формираат на органите на дигестивниот тракт;
 • тромботични потези;
 • дилатирана кардиомиопатија ;
 • симптоми на дефицит на железо: варење на варење, деламинација на ноктите, сува кожа, губење на апетит, појава на болни пукнатини во аглите на устата и многу повеќе.

Третата фаза почнува да напредува поради фактот што на лицето не му беше даден потребниот третман во првата и втората фаза. Ако терминалната фаза е развиена, прогнозата е неповолна - може да биде фатална. Пациентот ги има следните симптоми:

 • тешка анемија . Едно лице врти бледа кожа, постои општа слабост, постои чувство на недостаток на воздух. Тој може да ослабне;
 • крварење. Тие можат да се манифестираат спонтано или дури и со мала траума на кожата, зглобните зглобови или мускулните структури. Тие претставуваат особена опасност за животот на пациентот, бидејќи може да траат неколку часа.
Манифестација на еритремија

Дијагностика

Тесен специјалист - хематолог - се занимава со дијагноза и третман на оваа крвна болест. За точна дијагноза, тој прибегнува кон лабораториски и инструментални дијагностички техники.

Стандардниот дијагностички план вклучува:

Третман

Третманот треба да започне веднаш штом дијагнозата е точно потврдена со цел да се спречи развојот на опасни компликации. Во случај на навремено и целосно лекување, прогнозата ќе биде поволна. Главните цели на терапијата:

 • нормализација на брзината на циркулацијата на крвта;
 • елиминација на главната болест;
 • елиминација на непријатни симптоми;
 • намален хематокрит и хемоглобин;
 • враќање на нормалните нивоа на железо.

Терапија со лекови:

 • миелобромол;
 • хидроксиуреа;
 • аспирин;
 • коњи;
 • хепарин;
 • малтофер;
 • Ферум Лек;
 • алопуринол;
 • Антуран.

Да се ​​намали хемоглобинот прибегна кон еритроцитафереза ​​и крварење.

Симптоматска терапија:

 • антихистамински лекови;
 • антихипертензиви;
 • срцеви гликозиди;
 • гастропротектори.

Со цел да се поправи анемијата, лекарите прибегнуваат кон трансфузија на крв. Со цел да се исправи уништувањето на крвните клетки во слезината, органот се извлекува (во случај на неефективност на конзервативните методи на лекување).

Доколку е потребно, пациентот е испратен на консултации за да ги намали специјалистите, како што е онколог, ревматолог, невролог и гастроентеролог.

Патолошки третман се изведува само во стационарни услови, така што докторите можат постојано да ја следат општата состојба на пациентот. Доколку е потребно, планот за лекување е прилагоден. Бидејќи болеста е бенигна, за време на целосен и навремен третман, едно лице може да живее многу долго време. Но, ако третманот е отсутен, тогаш текот на Еритремијата е фатално.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Еритремија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, вашиот хематолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Маларија (појавување симптоми: 8 од 20)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Акутна леукемија (појавување симптоми: 7 од 20)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Еозинофилија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Еозинофилијата е состојба на телото во кое се дијагностицира релативно или апсолутно зголемување на бројот на еозинофилите во крвта. Како последица на тоа, овие клетки може да се инфилтрираат од овие клетки на други ткива. Вреди да се напомене фактот дека еозинофилијата не е независна болест. Ова е еден вид на симптом кој укажува на присуство на различни алергиски, инфективни, автоимуни и други патологии во човечкото тело.

...
Миелодиспластичен синдром (појавување на симптоми: 7 од 20)

Миелодиспластичниот синдром е колективен концепт кој вклучува хематолошки заболувања во кои се јавува цитопенија, диспластични промени во коскената срцевина. Наспроти позадината на таков тежок патолошки процес, постои висок ризик за развој на акутна леукемија.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .