Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вегенер грануломатоза: симптоми и третман

Вегенер-ова грануломатоза - главните симптоми се:

Вегенеровата грануломатоза е подтип на системски некротичен васкулитис, кој главно влијае на ткивата и крвните садови на горниот респираторен тракт. Во главната група на ризик од овој патолошки процес се мажи и жени од 25 до 40 години. Со генерализирана форма на патологија, клиничката прогноза е крајно неповолна.

Етиологија

За жал, во овој момент во медицината не постои точна етиолошка слика во врска со Вегенер-овата грануломатоза. Сепак, болеста е најмногу подложна на луѓе:

 • со ослабен имунолошки систем;
 • прекумерна потрошувачка на никотин, алкохол;
 • склони кон стресни ситуации, нервозни пречки;
 • има рак.

Треба да се забележи дека болеста во почетната фаза на развојот може да биде асимптоматска, што во голема мера го отежнува дијагностицирањето и лекувањето.

Класификација

Во зависност од степенот на манифестација на клиничката слика, ние ги разликуваме следниве форми на Вегенер-ова грануломатоза:

 • локализиран;
 • ограничен;
 • генерализирани.

Од природата на курсот се разликуваат следните фази на развојот на патолошкиот процес:

 • риноген;
 • пулмонален;
 • оштетување на целиот респираторен систем;
 • оштетување на целиот кардиоваскуларен систем.

Во риногената фаза на развој на болеста се забележува клиничка слика за ларингитис. Исто така, почнуваат деструктивни процеси во носната преграда и делумно во орбитата.

Втората фаза започнува со поразот на паренхимот на белите дробови и постепено влегува во третата фаза, при што започнува лезијата на кардиоваскуларниот систем, респираторниот тракт и делумно бубрезите. Последната фаза практично не се лекува и речиси секогаш води до смрт.

Симптоматологија

Симптомите на Вегенер-овата грануломатоза во почетната фаза на болеста се следните:

 • треска;
 • остра загуба на телесна тежина, без очигледна причина;
 • зголемено потење, особено во текот на ноќта;
 • треска

Во некои случаи, клиничката слика може да биде дополнета со симптоми на ринитис и артритис .

Кај речиси сите пациенти со Wegener-ова грануломатоза, влијае на горниот респираторен тракт. Поради фактот што општите симптоми не ја означуваат токму оваа болест, пред сè, лекарот го привлекува вниманието кон овој симптом.

Во 75% од оние кои се засегнати од патолошкиот процес, општата листа на симптоми е дополнета со кашлица со испуштање на крв. Ова може да укаже на развој на пулмонален плеврит .

Ако бубрезите се вклучени во патолошкиот процес, листата на симптоми се дополнува со следните знаци:

Ако патолошкиот процес влијае на кожата, тогаш може да ги набљудувате следниве симптоми:

 • осип;
 • чешање и црвенило на погодените области на телото;
 • некротизација на некои елементи.

Ако пациентот влијае само на горниот респираторен тракт, тогаш се појавуваат следниве симптоми:

 • хроничен ринитис;
 • недостаток на здив;
 • чести нобули;
 • формирање на честички на исушена крв во носот;
 • рапав глас.

Треба да се напомене дека оваа форма на болеста е релативно лесна за лекување и речиси никогаш не предизвикува смрт.

Најкомплексната клиничка слика со генерализирана форма. Во овој случај, Вегенеровата грануломатоза се манифестира во следните симптоми:

 • болки во зглобовите и мускулите;
 • ненадејни напади на треска;
 • полиморфен осип;
 • кашлица со спутум, се меша со крв;
 • акутна бубрежна инсуфициенција;
 • пулмонална и срцева слабост .

Со оваа форма на развој на патолошкиот процес во 80% од случаите постои фатален исход.

Дијагностика

Дијагнозата за сомнителна Wegener-ова грануломатоза се состои од личен преглед со специјализирано медицинско специјалистичко, инструментално и лабораториско истражување.

Лабораториската дијагностика го вклучува следново:

Што се однесува до инструменталната дијагностика, се користат следниве методи:

 • бронхоскопија ;
 • биопсија на мукозното ткиво на горниот респираторен тракт;
 • радиографија на белите дробови;
 • студии на биопсија.
Градна радиографија за Вегенер-ова грануломатоза

Покрај клиничките дијагностички методи, се зема предвид личната историја на пациентот, неговата медицинска историја и начин на живеење. Само врз основа на сите резултати од дијагнозата и добиените информации, можно е да се направи точна дијагноза и да се пропише правилен третман.

Третман

Третманот на Wegener-овата грануломатоза зависи од фазата и формата на болеста. Најтешко за лекување е генерализирана форма на патологија. Лекарот може да препише лекови како спектар на дејство:

 • преднизон;
 • цитоксан;
 • циклофосфамид.

Покрај тоа, екстракорпоралната хемокоррекција исто така е вклучена во програмата за третман:

 • криогенеза;
 • размена на плазма;
 • каскадна филтрација на плазма;
 • екстракорпорална фармакотерапија.

Доколку ваквата програма за третман дава позитивни резултати и пациентот има период на ремисија, интензитетот на терапијата постепено се намалува, но не е целосно отстранет во текот на две години.

Ако патолошкиот процес доведе до промени во гркланот, тогаш можна е оперативна интервенција - се воспостави трахеостомија.

Трахеотомија

Во случај на повторлива форма на патологија, третманот се изведува со користење на интравенска имуноглобулинска терапија. За да се максимизира периодот на ремисија, се препорачува rituximab.

Треба да се напомене дека навремено започнатиот третман овозможува речиси целосно ослободување на симптомите и продолжување на ремисијата за долго време. Инаку, исклучок не е фатален.

Можни компликации

Ако третманот на Wegener-овата грануломатоза не се започне навремено, може да се развијат следниве компликации:

 • развој на секундарна инфекција на позадината на долготраен третман;
 • проблеми со бубрезите;
 • срцева слабост;
 • развој на некротични грануломи во белите дробови.

Прогноза

Ако не се лекува, прогнозата е исклучително лоша - во 93% од сите случаи, лицето умира во рок од 5-10 месеци. Покрај тоа, уништувањето на коската на лицето се развива, односно е целосно умирање.

Најпозитивна прогноза во локалната форма на развој на патолошкиот процес. Со навремено започната терапија и комплексна терапија, подобрување е забележано кај 90% од пациентите. Стабилен период на ремисија е дијагностициран кај 75%. Во просек, овој ефект на терапија трае околу шест месеци.

Релапсот на болеста е забележан уште поретко - само кај 13% од сите клинички случаи.

Превенција

Поради тоа што етиологијата на овој патолошки процес не е проучена, превентивните мерки, исто така, не постојат. Меѓутоа, ако сте внимателни со вашето здравје, тогаш значително може да го намалите ризикот од развој на било која болест, вклучувајќи ја и Wegener-овата грануломатоза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Wegener-ова грануломатоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ревматологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Белодробна туберкулоза (појавување на симптоми: 7 од 22)

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

...
Системски васкулитис (појавување симптоми: 7 од 22)

Системски васкулитис е голема група на заболувања карактеризирани со воспаление проследено со уништување на ѕидовите на мали, средни и големи садови. Како резултат на тоа, се развива исхемија на ткива и органи. Системскиот васкулитис се карактеризира со рецидив, но, исто така, често може да се влоши. Симптомите на заболувања во голема мера зависат од локацијата на крвниот сад, неговиот калибар, како и од активноста на воспалителниот процес.

...
Цистична фиброза (појавување симптоми: 6 од 22)

Цистичната фиброза одредува генетска наследна болест, придружена со специфична системска лезија на егзокрините жлезди. Цистичната фиброза, чија симптоми се одредуваат врз основа на гореспоменатите лезии, е хронична и неизлечива болест, таа е придружена со кршење на респираторните органи, како и нарушувања поврзани со функциите на органите на дигестивниот систем, вклучувајќи и голем број на други истовремени нарушувања.

...
Лупус (појавување симптоми: 5 од 22)

Лупус е болест на автоимун тип, при што одбранбениот систем што го има човечкото тело (т.е. неговиот имунолошки систем) го напаѓа сопственото ткиво, игнорирајќи ги странските организми и супстанциите во форма на вируси и бактерии. Овој процес е проследен со воспаление и лупус, чии симптоми се манифестираат во форма на болка, оток и оштетување на ткивото низ телото, додека во својата акутна фаза, предизвикува појава на други сериозни болести.

...
Шистозомијаза (појавување симптоми: 5 од 22)

Болест кај кој оштетување на внатрешните органи, особено гастроинтестиналниот тракт и генитоуринарниот систем, поради пенетрацијата на гелмините во телото, што ги претставуваат крвните флеки и се манифестираат како токсични алергиски реакции, се нарекува шистозомијаза. Видови на болеста Причини Симптоматологија Цревна шистозомијаза Гениторијална шистозомијаза Јапонска шистозомијаза Превенција на третман Крвните флукови се паразити од родот Шистозома кои се врзуваат за кожата на една личност и влегуваат во телото преку венската портална вена. Тогаш паразитите се ангажираат во положување на јајца и по нивното репродукција се јавуваат во човечкото тело и на тој начин предизвикуваат знаци на акутна и хронична слабост на телото. Шистозомијаза, исто така, ги има следните имиња: билијарница, полјана треска, шистозомијаза и катајама треска. Треска, бидејќи симптомите на болеста имаат само такви манифестации, а полжавот го карактеризира патогенот од кој паразитот. Шистозомијазата е рангирана на второ место во светот по маларија кај сериозни фатални заболувања. Наспроти ова, треба да се обрне посебно внимание на овој тип на болест и да се разгледаат сите суптилностите на манифестацијата, причините, методите на дијагностицирање и методите на лекување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .