Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемолитична анемија: симптоми и третман

Хемолитична анемија - главните симптоми:

Хемолитичната анемија е прилично ретка болест на крвта која се карактеризира со намалување на животниот циклус на црвените крвни клетки (еритроцити). Нормално, еритроцитите живеат во просек од 3 до 4 месеци, но во присуство на анемија, овој период се намалува на две недели. Секој ден одреден дел од црвените крвни клетки се заменува со нови, кои произлегуваат од црвената коскена срцевина.

Ако животот на црвените крвни клетки ќе се намали, клетките за замена едноставно немаат време да созреат. Поради тоа, нивната концентрација во периферната крв е значително намалена.

Видови

Сите постоечки типови хемолитична анемија се поделени во две големи групи:

 • наследна;
 • стекнати.

Наследни форми

 • неферроцитна хемолитична анемија. Во овој случај, причината за уништување на црвените крвни клетки е дефектната активност на ензимите одговорни за нивниот животен циклус;
 • микросфероцитна хемолитична анемија. Причината за развојот на таквата патологија е трансферот на мутираните гени, чија главна задача е да се синтетизираат протеинските молекули кои го формираат ѕидот на еритроцитите. Во случај на прогресија на микросфероцитната хемолитична анемија, структурата на црвените крвни клетки, нивната активност, како и нивната отпорност кон уништување се значително намалени;
 • српеста клетка. Причината за појава на таква наследна болест е генетска мутација, чија главна задача е да ја кодира секвенцата на амино киселини за време на производство на хемоглобин. Карактеристична особина на болеста - деформација на еритроцитите во форма на срп. Засегнатите клетки веќе не можат целосно да ја менуваат својата форма за време на премин преку крвните садови, а со тоа и нивното засилено уништување;
 • таласемија. Оваа група на хемолитична анемија се јавува поради нарушување на процесот на производство на хемоглобин.
Српеста клеточна анемија

Купени обрасци

 • автоимуна хемолитична анемија. Хемолизата на црвените крвни клетки се јавува поради формирање на антитела кои се акумулираат на нивните мембрани. Како резултат на тоа, овие еритроцити стануваат етикетирани, а макрофагите почнуваат да ги перцепираат како странски агенси. Кај автоимуната стекната хемолитична анемија, самиот човечки имунолошки систем ги уништува црвените крвни клетки;
 • анемија која се јавува при резус конфликт и хемолитична болест на новороденчиња. Причината за прогресија е некомпатибилност поради резусната крв на жената и нејзиниот фетус. Во организмот на идната мајка, антителата на црвените крвни клетки на фетусот, кои содржат Rh антиген, постепено почнуваат да се формираат. Како резултат на тоа, се формираат имуни комплекси, што доведува до уништување на клетките на еритроцитите;
 • трауматска хемолитична анемија. Причини за прогресија - васкуларна атеросклероза , присуство на васкуларни протези, промени во структурата на капиларите;
 • хемолиза на еритроцитите, напредувајќи под влијание на ендогени и егзогени фактори ;
 • акутна пароксизмална ноќна хемоглобулинемија.

Етиологија

Етиолошките фактори кои провоцираат прогресија на автоимуната, српестата и други видови хемолитична анемија кај деца и возрасни:

 • разни видови на леукемија ;
 • автоимуни заболувања;
 • повреди со различна тежина;
 • претходно пренесени патологии од заразна природа;
 • топлински и хемиски изгореници;
 • хируршки интервенции;
 • заразни болести ( маларија );
 • амилоидоза на виталните органи;
 • продолжен контакт со токсични супстанции;
 • долгорочна употреба на одредени групи на синтетички лекови;
 • некомпатибилна трансфузија на крв во Rh фактор;
 • резус-конфликт за време на породувањето;
 • вродени срцеви дефекти ;
 • бактериски ендокардит и така натаму.

Симптоматологија

Кај хемолитичка анемија (срп-облик, автоимун, не-сфероцит, итн.) Се карактеризираат следниве симптоми:

 • синдром на хипертермија. Најчесто, овој симптом се манифестира со прогресија на хемолитичка анемија кај децата. Температурните индикатори се зголемуваат на 38 степени;
 • синдром на жолтица . Кожата добива жолта боја, но не постои силен чешање. Карактеристичен симптом е промена во бојата на урината. Станува темно и наликува на месо. Изметот не ја менува својата боја;
 • синдром на зголемено црниот дроб и слезината ( хепатоспленомегалија );
 • синдром на анемија . Кожата и мукозните бледа. Симптоми на хипоксија - диспнеа, слабост, главоболка, брадикардија , вртоглавица и тн.

Дополнителни симптоми на оваа патолошка состојба:

 • синдром на болка на местото на бубрежна проекција;
 • абдоминална болка;
 • болка во градната коска;
 • промена на столче.
Главните хематолошки манифестации на хемолитична анемија

Дијагностика

Кога симптомите кои укажуваат на прогресија на оваа болест, неопходно е да се посети медицинската установа за дијагностицирање и точна дијагноза. Најинформираниот метод за откривање на хемолитичка анемија е клинички тест за крв . Со тоа, лекарот ќе може да го разјасни вкупниот број на црвени крвни клетки, нивниот квалитет. Во крвта може да се идентификува:

 • ЕСР забрзување;
 • намалена концентрација на хемоглобин ;
 • присуство на деформирани еритроцити;
 • намалување на вкупниот број на црвени крвни клетки;
 • зголемување на ретикулоцитната концентрација.

Дополнителни дијагностички техники:

Третман

Третманот на хемолитична анемија треба да се врши само од високо квалификуван специјалист. Факт е дека овој тип на анемија е најтежок за лекување, бидејќи механизмот за активирање на хемолиза не е секогаш можно да се елиминира.

Планот за патолошки третман обично вклучува такви активности:

 • рецепт за препарати што содржат витамин Б12 и фолна киселина;
 • Трансфузија на крв на измиени црвени крвни клетки. Овој метод на третман се примени во случај на намалување на концентрацијата на црвените крвни клетки до критични вредности;
 • трансфузија на плазма и хуман имуноглобулин;
 • Се препорачува да се користат глукокортикоидни хормони за да се елиминираат непријатните симптоми и да се нормализира големината на црниот дроб и слезината. Дозата на овие лекови е пропишана само од лекар врз основа на општата состојба на пациентот, како и на сериозноста на болеста;
 • со автоимуна хемолитична анемија, планот за лекување е надополнет со цитостатици;
 • Понекогаш лекарите прибегнуваат кон хируршки методи на лекување на болеста. Најчесто, се прави спленектомија.

Третманот на патологијата се изведува само во стационарни услови, така што докторите можат постојано да ја следат општата состојба на пациентот и да ја спречат прогресијата на опасните компликации.

Превенција

Сите превентивни мерки за оваа болест се поделени на примарни и секундарни. Примарните превентивни мерки се првенствено насочени кон спречување на прогресијата на хемолитичката анемија. Секундарната профилакса вклучува мерки кои ќе помогнат да се намали појавата на симптоми на веќе прогресивна патологија.

Примарна превенција на автоимуна анемија:

 • избегнувајте ко-инфекции;
 • да не биде на места со висока содржина на токсични супстанции во воздухот, како и соли на тешки метали;
 • навремено лекување на заразни болести.

Во случај на дефицит на Г-6-ФДГ, не треба да се консумираат следните групи медицински лекови, бидејќи тие предизвикуваат хемолиза:

 • сулфонамиди;
 • антималарични лекови;
 • туберкулозни лекови;
 • болка лекови;
 • антипиретик;
 • антибактериски лекови;
 • лекови од други групи - аскорбинска киселина, метиленско сино и други.

Секундарна превенција на болеста е навремено и целосно лекување на инфективни патологии кои можат да предизвикаат влошување на хемолитичката анемија. За таа цел, се препорачува редовно да се вршат превентивни прегледи од специјалисти, како и да се пренесат сите потребни тестови.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хемолитична анемија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот хематолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хемосидероза (појавување симптоми: 9 од 15)

Хемосидерозата е болест што спаѓа во категоријата пигментални дистрофии, а исто така се карактеризира со акумулација во ткивата на голема количина на хемосидерин, што е пигмент кој содржи железо. Механизмот на развој на болеста и понатаму не е целосно познат, но експертите од областа на дерматологијата откриле дека причините за формирањето може да се разликуваат во зависност од формата на појавата на таквото нарушување.

...
Анемија на Минковски-Шауфард (појавување симптоми: 9 од 15)

Анемија на Минковски-Шауфард (наследна микросфероцитоза, микросфероцитна анемија) е вид на анемија во која уништувањето на црвените крвни клетки се јавува побрзо од нивниот животен циклус. Овој патолошки процес е можен поради интрацелуларни дефекти на црвените крвни клетки. Преваленцата на оваа болест е прилично голема - 80% од сите случаи на анемија.

...
Хемоглобинурија (појавување симптоми: 9 од 15)

Хемоглобинуријата е една од формите на хемоглобинемија, која се карактеризира со оштетување во садовите. Во оваа состојба, црвените крвни клетки се протегаат над васкуларниот кревет и влегуваат во урината. Ако урината ја менува бојата во темница, содржи хемоглобин. Ова укажува на интензивна дезинтеграција на црвените тела предизвикани од внатрешна болест или од влијанието на надворешните фактори. Симптоматично, болеста се манифестира со бледило на кожата, жолтица, повраќање, треска.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 8 од 15)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Анемија кај дефицит на железо кај деца (појавување на симптоми: 8 од 15)

Анемија кај деца со дефицит на железо е клинички синдром кој се развива под услов на акутен дефицит во детското тело од железо. Наспроти ова, нивото на хемоглобинот во крвта се намалува, што доведува до развој на сродни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .