Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Флебит: Симптоми и третман

Флебит - главните симптоми:

Флебитис е болест на вените што предизвикува воспаление на нивните васкуларни ѕидови. Оваа болест е главно важна за долните екстремитети - флебитис, чии симптоми се појавуваат во овој случај, се појавува во однос на позадината на варикозната болест која е релевантна за пациентот.

Општ опис

Вреди да се забележи дека флебитисот често се јавува во комбинација со коморбидитети, како што е особено тромбозата, проследено со развој на тромбофлебитис. Тромбофлебитис е воспаление на вена во оваа варијанта, чиј тек е придружен со појава на згрутчување на крвта. Тоа е тромбофлебитис кој е најопасен од овие болести, што се објаснува со особеностите на нејзините својствени компликации. Со такви значи можноста за одделување на згрутчениот крв и неговото последователно движење долж садовите. Ова, пак, може да предизвика блокирање на пулмоналната артерија, што неизбежно води кон смрт поради појава на белодробна емболија.

Развојот на тромбофлебитис го одредува влијанието на два главни фактори, кои вклучуваат зголемен вискозитет, карактеристичен за крв, како и низок тон, забележан во васкуларните ѕидови. Овие фактори, пак, ја одредуваат потребата за сеопфатен пристап кон третманот на болеста која се разгледува.

Флебит и тромбофлебитис: причини за болести

Најчесто, варикозните вени се разликуваат како причина што предизвикува развој на флебитис и тромбофлебитис. Покрај тоа, важна улога играат одредени фактори, кои вклучуваат прекумерна тежина, хиподинамија (состојба предизвикана од недостаток на физичка активност), должина на престој во постојана положба и констипација во хроничната форма на текот на оваа болест.

Развојот на тромбофлебити е исто така можен како резултат на ефектите од алергиска реакција, која го одредува својот вид како алергиски флебит , покрај тоа, болеста може да се развие како компликација што се јавува по породувањето - во овој случај зборуваме за флебитис на болка . За алергиски флебитис, бенигни хроничен тек е карактеристичен, флебитисот на болката продолжува во акутна форма, придружен со израз на болни манифестации. Случаите во кои се појавува тромбофлебитис во случај на заразна лезија на вената или нејзиното трауматизирање, што подразбира нарушување на интегритетот во нејзиниот васкуларен ѕид, не се исклучени.

Тромбофлебитис: главни видови на болест

Врз основа на карактеристиките на локализацијата на воспалителниот процес својствени на болеста, се разликуваат следниве видови:

  • тромбофлебитис на горните екстремитети ;
  • тромбофлебитис на долните екстремитети ;
  • тромбофлебитис на артерии (тромбоза на периферните артерии);
  • тромбофлебитис на внатрешните органи .

Појавата на болеста, исто така, може да се забележи во областа на церебралните крвни садови, којашто го одредува церебралниот флебит и во областа на веничната вена - во овој случај, таа е релевантна за pylephlebitis . Во некои случаи, е забележан ваков вид на болест, како што е миграторниот флебит, во кој се вклучени површински вени во процесот, и во долните и горните екстремитети со артериска лезија карактеристична за оваа форма на болеста. Текот на болеста се карактеризира со времетраење, болеста обично се повторува.

Покрај овие опции, воспалителниот процес може да се карактеризира и со различни степени на локализација во однос на ѕидот на крвниот сад. Така, лезијата локализирана во областа на надворешната постава на вената го одредува развојот на перифлебитис - оваа болест главно се развива поради ширењето на воспалението надвор од ткивата околу вената. Ако воспалението е локализирано во вена, тоа е, во рамките на неговата внатрешна постава, болеста е дефинирана како ендофлебитис, ако се појави воспаление и од внатрешната и надворешната страна на венската постава - дијагностициран панфлебитис.

Со комплицирана форма на тромбофлебитис, кој е септичен тромбофлебитис , грозното уништување на згрутчувањето на крвта се јавува додека инфекцијата се шири низ крвните садови, односно крвта е инфицирана.

Најчеста варијанта на текот на тромбофлебитисот во форма во која се фокусира на долните екстремитети, и ние ќе се задржиме на тоа особено.

Тромбофлебитис на долните екстремитети: симптоми

Главните манифестации на тромбофлебитис во областа што се разгледуваат вклучуваат остра болка што се јавува во мускулите на телето, појава на болка кога се обидува да ги притисне мускулите со рацете. Покрај тоа, емитираат црвенило и оток, а овие манифестации се релевантни не само за нозете, туку и за подрачјето под очите. Тежината на симптоматските манифестации на тромбофлебитис се одредува врз основа на формата во која болеста продолжува, како и на факторот на специфична локализација на развојот на тромб.

На пример, тромбофлебитисот на површните вени на нозете во неговите вродени симптоми едноставно не ја меша оваа болест со било кој друг. Најчесто почетокот на болеста е забележано кога веќе постои болест на пациентот во форма на варикозни вени.

Тромбофлебитис од овој тип е најчест во регионот на големата сафенова вена. Главниот симптом во овој случај е силна болка, која се јавува во оние места каде што се наоѓа оваа вена. Покрај тоа, постои зголемување на температурата кај пациентот (од 38 степени или повеќе). Често се јавува зголемување на лимфните јазли. Места на премин на наведената вена се карактеризираат со црвенило и отекување на кожата. Кога испитувате вена, може да се утврди дека е во потесна и појачана состојба, додека самиот испитување предизвикува болни сензации.

Ако се развие длабок вен тромбофлебитис, симптомите кои се однесуваат особено на долниот дел на ногата, тогаш тие се веќе одредувачки фактор во областа на формирање на крвни згрутчувања и нејзините инхерентни димензии. Општо земено, тромбофлебитисот на длабоките вени на ногата се карактеризира со изразен почеток, кој е придружен со силна болка, концентрирана во мускулите на гастрокемиус, покрај тоа постои и чувство на оток.

Кога се обидувате да ја намалите ногата, намалете ја болката. Пациентот има треска, од дното на наведената област, ногата отекува, "добива" и кожата - станува карактеристична цијаноза. По два дена, целата мрежа на потечени вени се појавува во долниот дел од телото, а палпацијата на погодениот мускул сеуште е болна за пациентот. Кога компресијата на долниот дел од ногата од предната и од задната страна, пациентот повторно доживува болка, овој феномен е дефиниран како симптом на Мојсеј. Вреди да се забележи дека компресијата на десната и левата страна не доведува до појава на такви болни сензации.

Ако тромбофлебитисот во феморалната вена станува актуелен , тогаш симптомите не се толку изразени, соодветно, и тие се помалку сериозни за пациентот. Значи, можеби чувство на болка, што произлегува од површината на внатрешната феморална површина, покрај кожата во одреденото подрачје станува отечена и црвенило, се набљудува оток на сафеничните вени.

Тромбофлебитисот на вообичаената бедрена вена вклучува симптоми во форма на акутна болка во ногата, додека се претвора во сина и потечени. Пациентот, исто така, има треска и зголемување на температурата. Во областа на горниот дел на бутот, како и во препоните, површинските вени се изложени.

Најсериозните симптоми го придружуваат тромбофлебитисот на илио-феморалниот дел од главната вена. Во случај тромб да не го блокира луменот на вената, пациентот не почувствува многу изразена болка, концентрирана во сакрумот и долниот дел од грбот, вклучително и на едната страна од долниот дел на стомакот. Покрај тоа, постојат поплаки за влошување на здравјето, малку зголемена телесна температура. Ако во оваа вена тромб не е прикачен на неговиот ѕид, може да се развие тромбоемболизам, што ќе дејствува како единствен симптом што укажува на тромбофлебитис.

Со целосно затворање на луменот на вената од страна на тромб, симптомите на тромбофлебитис се манифестираат во форма на акутна болка во препоните. Ногата почнува да се отекува, туморот се шири во пределот на препоните, задникот и предниот абдоминален ѕид.

Првично, отокот на допир е лабава, сепак, како што болеста напредува, се засилува. Кожата во погодените области станува модрикава или, напротив, станува бела, згора на тоа, вените се појавуваат на изворен начин наспроти неговата позадина. Постои зголемување на температурата (околу 38-39 степени), треска. Пациентот е многу слаб, нема желба да се движи, а има и знаци кои укажуваат на самоповредување на телото.

Длабока венска тромбоза: симптоми

Уште поопасна болест е длабока венска тромбоза , која исто така е дефинирана како флеботромбоза. Симптоматологијата, како и во другите случаи, зависи од тоа каде се наоѓа тромбот, како и од тоа колку е затнат луменот на вените. И ако длабоки венски тромбофлебити, чии симптоми се доволно изразени во манифестациите, доведуваат до одредена будност кај пациентот и едноставно мора да преземат мерки во врска со третманот, тогаш длабоката венска тромбоза има минимално изразен синдром на болка, мала синкава боја и оток.

Општата реакција на телото, ако се манифестира, е исто толку безначајна, придружена со ниска треска, слабост и мало нарушување. Најчесто, болеста се концентрира на долниот дел од ногата и се развива кај оние пациенти кои се во одмор во кревет. И покрај тоа што клиниката со длабока тромбоза, како што гледате, има избришан карактер, длабоката венска тромбоза често се распаѓа, предизвикувајќи пулмонална емболија. Вреди да се забележи дека во случај на длабока тромбоза, развојот на болеста во оваа варијанта се јавува многу почесто отколку во случај на површен тромбофлебитис.

Тромбоемболизмот во пулмоналната артерија лежи во фрагментарна сепарација од вената на тромбот при неговото последователно пренесување преку протокот на крв во пулмоналните артерии. Врз основа на вродената големина на тромб, текот на тромбоемболизмот може да се случи со молскавична брзина, соодветно, смртта се јавува во рок од половина час.

Ако згрутчувањето на крвта има помала големина, тогаш смртта во овој случај не се случува толку брзо. Првично, постои голема циркулаторна и респираторна инсуфициенција, по што е потребен реанимационен третман. Со тромбоемболизам што влијае врз гранките на пулмоналните артерии, се развива хронична срцева слабост и пневмонија.

Третман на флебитис и тромбофлебитис

Третманот на флебитис, како и тромбофлебитис, се врши поединечно, за што се применуваат цела група на мерки: хирудотерапија, фито- и рефлексотерапија, физиотерапија во различни варијанти и сл. Третманот на тромбофлебитис вклучува потреба за носење еластични завои и компресија долна облека. Во случај на флебитис на површинските вени, третманот може да се спроведе во амбулантски режим, додека други опции за локализација се локални, пациентите треба да бидат хоспитализирани.

Особено, терапијата обезбедува целосен мир, како и да биде во покачена позиција. Пропишани лекови кои обезбедуваат исхрана на ѕидовите на вените и помагаат во намалувањето на крвниот вискозитет. Покрај тоа, антиинфламаторниот третман се спроведува на општо и на локално ниво.

За да се дијагностицира и пропише соодветен третман за сомневање за флебитис или тромбофлебитис, неопходно е да се консултира со флеболог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате флебит и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш флебологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Маларија (појавување симптоми: 6 од 13)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Erysipelas (појавување симптоми: 6 од 13)

Ерисипела или еризипела - инфективно-алергиски процес предизвикан од изложеност на стрептококи, што влијае на кожата, мукозните мембрани и регионалните лимфни јазли. Болеста се карактеризира со појава на јасно ограничено воспаление, кое е придружено со црвенило на кожата и нејзиниот едем. Дополнителни симптоми вклучуваат треска, слабост, гадење и главоболка. Патот на пенетрација на бактерии - мало оштетување на кожата или нарушување на интегритетот на мукозните мембрани. Ова нарушување е често локализирано на лицето, долните и горните екстремитети и телото. Многу поретко се појавуваат црвенило од оваа природа во областа на препоните. Во меѓународната класификација на болести (МКБ-10), erysipelas има свое значење - A46.

...
Јаворска апоплексија (појавување симптоми: 5 од 13)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Борелиоза (појавување симптоми: 5 од 13)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Тироидитис (појавување симптоми: 5 од 13)

Тироидитис е цела група на болести кои се разликуваат во особеностите на етиологијата и се обединети со еден заеднички процес, што е воспаление на ткивата во тироидната жлезда. Тироидитис, чии симптоми се одредуваат во зависност од специфичната форма на текот на оваа болест, исто така може да се развие во стромит, болест во која зголемената тироидна жлезда се соочува со еднообразно воспаление.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

флебологот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .