Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ишемија: Симптоми и третман

Ишхемијата е главен симптом:

Ишемијата е патолошка состојба што се јавува со остра слабеење на циркулацијата на крвта во одреден дел од органот, или во целиот орган. Патологијата се развива поради намалување на протокот на крв. Недостатокот на циркулација на крв предизвикува кршење на метаболизмот, а исто така води кон нарушување на функционирањето на одредени органи. Вреди да се напомене дека сите ткива и органи во човечкото тело имаат поинаква чувствителност на недостаток на снабдување со крв. Помалку осетливи се структури на 'рскавица и коски. Повеќе ранливи - мозокот, срцето.

Етиологија

Причините за исхемија се како што следува:

 • крвни нарушувања;
 • тежок стрес;
 • повреди со различна тежина;
 • голема загуба на крв;
 • тромбоза ;
 • механичка компресија на садот со тумор со бенигна или малигна природа;
 • атеросклероза ;
 • спазам од крвните садови;
 • емболија (оклузија на садот со емболија);
 • труење со биолошки и хемиски отрови.

Исто така, причината за прогресијата на исхемијата на срцето, долните екстремитети, цревата може да биде задебелување на ѕидовите на крвните садови, зголемен притисок врз артеријата.

Класификација

Акутна форма

Овој процес се карактеризира со ненадејна дефект на ткивата и органите, што се јавува како резултат на забавување или прекинување на протокот на крв. Акутна исхемија на миокардот, долните екстремитети, мозокот е поделен на 3 степени:

1 е апсолутно. Ова е најтешка форма на болеста, што доведува до нарушување на нормалното функционирање на органите и ткивата. Ако исхемијата се почитува долго време, тогаш промените во засегнатите органи може да станат неповратни.

2 - субкомпензирана. Брзината на протокот на крв е критична, така што нема можност целосно да се зачува функционалноста на засегнатите органи.

3 - компензирано. Овој степен на патологија е најлесниот.

Хронична форма

Во овој случај, циркулацијата постепено се прекинува. Вреди да се напомене дека терминот "хронична исхемија" комбинира голем број на патологии, од кои секоја има своја клиничка слика. Најчеста патологија кај нив е церебрална исхемија на мозокот. Главните причини за прогресија се: атеросклероза, хипертензија и срцеви заболувања.

Форми

Механизмот на развој на нарушувања на циркулацијата има неколку форми, во зависност од тоа што се класифицира оваа патологија. Болеста е 4 форми:

 • опструктивна. Оваа форма на патологија почнува да напредува поради формирање на згрутчување на крвта, емболија и атеросклеротични плаки во артериите. Овие елементи го спречуваат нормалниот одлив на крв;
 • ангиопатска. Главната причина е спазам од крвните садови;
 • компресија Напредоци поради механичка компресија на крвните садови;
 • редистрибутив. Причината за прогресија на исхемијата е репродукција на крв во крвта.

Симптоматологија

Симптомите на исхемија директно зависат од органот во кој се следи прогресијата на патолошкиот процес.

Церебрална исхемија

Со развојот на хронична церебрална исхемија, меморијата на пациентот е оштетена, постои чувство на недостаток на воздух и координацијата на движењата е во голема мера нарушена. Исто така ја намалува способноста да се фокусира на одредени активности.

Церебрална исхемија

Знаците на церебрална исхемија се појавуваат нагло и, според нивната природа, се слични на симптомите на состојба на претходен удар. Транзиторната церебрална исхемија се карактеризира со следниве симптоми:

 • тинитус;
 • слабост на горните и долните екстремитети;
 • Говорните нарушувања се еден од главните симптоми на транзиторната церебрална исхемија. Говорот на пациентот станува некохерентен, зборовите се нејасни, други;
 • нарушување на визуелната функција;
 • главоболка;
 • вртоглавица;
 • вкочанетост на лицето. Овој знак на транзиторна исхемија е многу важен за следните дијагнози.

Транзиторната церебрална исхемија е многу опасна, бидејќи може да доведе до неповратни промени во органот. Затоа, неопходно е да се хоспитализира пациентот што е можно поскоро, за да лекарите му обезбедат квалификувана помош. Транзиторната исхемија се третира само во стационарни услови, така што докторите можат постојано да ја следат општата состојба на пациентот и да го спречат прогресијата на компликациите.

Вреди да се напомене дека транзиторната исхемична болест на мозокот е прилично непредвидлива состојба. Невролошки симптоми може да исчезнат целосно пред пациентот да биде пренесен во болница.

Циркулаторни нарушувања во цревата

Ишемијата на цревата се манифестира со појава на силен болен синдром, локализиран во регионот на папокот, како и во горниот десен абдомен. Цревната перисталтика се зголемува, а пациентот има честа заложба за дефекација. Во првите фази на прогресијата на цревната исхемија, забележани се следниве симптоми:

 • вознемирен столче;
 • гадење и гадење;
 • крвните редови се појавуваат во екскретите.

Температурата на телото во првата фаза на цревната исхемија е во рамките на нормалниот опсег. Со развојот на болеста се забележува:

 • хиповолемија;
 • метаболна ацидоза;
 • леукоцитоза ;
 • хиперамисеземија.

Циркулаторна инсуфициенција во екстремитетите

Многу често се дијагностицира исхемија на долните екстремитети. Како по правило, симптомите на патологија се изговараат. Поради нарушувања на циркулацијата во долните екстремитети, се јавуваат следните симптоми:

 • болка во мускулните структури на долните екстремитети. Таа има тенденција да се зголемува ноќе;
 • поради несоодветно снабдување со крв и хранливи материи, трофични чиреви се формираат на кожата на нозете. Главната локализација - нозете и прстите;
 • интермитентна клаудикација. Лице со исхемична болест на долните екстремитети не може целосно да се движи. Поради нарушувања на циркулацијата и тешка болка во телесните мускули, тој периодично треба да застане и да се одмори.

Ако не обрнете внимание на овие симптоми, можно е прогресија на критичната исхемија на долните екстремитети. Синдромот на болка е постојано забележан и неговиот интензитет во состојба на одмор не се намалува. Заедно со трофични чиреви, гангрена и некроза се развиваат на кожата на долните екстремитети. Ако не ја третирате исхемијата, тогаш лицето може да изгуби дел од екстремитетот.

Циркулаторни нарушувања во срцевиот мускул

Главниот симптом на коронарна срцева болест е појавата на ангина . Пациентот забележува дека развил силна болка зад градната коска, како и чувство на недостаток на кислород. Треба да се напомене дека синдромот на болка обично се манифестира при физичко преоптоварување, силен психо-емоционален шок.

Исхемична срцева болест

Миокардната исхемија може да се појави без болка. За да се идентификува прогресијата на патологијата може да биде за време на испитувањето на срцето. Индиректни знаци на болест:

 • скратен здив. Со миокардна исхемија, диспнеа обично се забележува за време на вежбање. За пациентот станува полесно кога ќе седне;
 • слабост и болка во левата рака;
 • намалување на крвниот притисок;
 • цијаноза на кожата;
 • зголемена стапка на екстрасистоли;
 • металоиди.

Миокардната исхемија е исклучително опасна состојба која може да биде фатална во случај на срцев удар во погодената област.

Дијагностика

Стандардниот план за дијагноза на коронарна срцева болест, мозокот и другите органи ги вклучува следните техники:

 • крвен тест ;
 • ЕКГ е еден од најинформативните методи за дијагностицирање на срцевата исхемија;
 • коронарна ангиографија - ви овозможува да ја процените состојбата на коронарните крвни садови на срцето;
 • стрес тестирање;
 • КТ скенирање;
 • ултразвучна кардиографија.

Третман

Третманот на коронарна срцева болест или други органи се изведува само по темелна дијагноза, идентификување на вистинската причина за патологијата, како и проценка на тежината на болеста. Третман на исхемија се изведува со користење на физиотерапевтски, медицински и хируршки техники. Во случај на избор на третман со лекови, простагландините, тромболитиците и лековите за подобрување на протокот на крв се инфилтрираат во пациентот.

Целосно елиминирајте ја причината за преклопување на садот и нормализирајте ја неговата проодност со стеснување на предниот ѕид на садот. Лекарите, исто така, честопати користат коронарна ангиопластика.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате исхемија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: кардиолог , невролог , флеболог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Исхемичен мозочен удар (појавување симптоми: 8 од 21)

Ишхемичен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недоволно снабдување со крв во одреден дел од мозокот или целосно прекинување на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Стеноза на садовите (појавување симптоми: 8 од 21)

Васкуларната стеноза е термин во медицината кој го карактеризира стеснувањето на садовите на циркулаторниот систем. Често се јавува поради развојот на атеросклероза во шуплината на коронарните артерии. Формирањето на оваа патологија доведува до затворање на артериите, поради акумулацијата на плочи кои го попречуваат протокот на крв низ телото. Опасноста од нивното формирање и пролиферација се должи на фактот што тие можат да се отцепат од ѕидовите на крвните садови и да се движат низ циркулаторниот систем, и еднаш во мал сад целосно да го блокираат.

...
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 8 од 21)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Рак на мозокот (појавување на симптоми: 7 од 21)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Белодробна инсуфициенција (појавување на симптоми: 7 од 21)

Белодробна инсуфициенција е состојба која се карактеризира со неможноста на пулмоналниот систем да го одржува нормалниот гасен состав на крвта или се стабилизира поради силниот пренапон на компензаторните механизми на респираторниот апарат. Основата на овој патолошки процес е нарушување на размената на гасови во белодробниот систем. Поради тоа, потребното количество кислород не се доставува до човечкото тело, а нивото на јаглерод диоксид постојано се зголемува. Сето ова предизвикува кислород гладување на органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
невролог прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .