Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лимфаденитис: Симптоми и третман

Лимфаденитис - главните симптоми:

Лимфаденитис е воспалителен процес локализиран во лимфните јазли. Во ретки случаи, тоа е независна патологија, најчесто неговото присуство е еден вид на симптом кој сигнализира дека има патолошки реакции во човечкото тело. Вреди да се напомене дека симптомите на лимфаденитис можат да се менуваат - сето тоа зависи од тоа каков тип на патологија напредува кај луѓето.

Чести симптоми вклучуваат локална и општа треска, тешка болка, црвенило на кожата, треска и чешање. Лимфаденитис е патологија која може да се развие кај секое лице, без разлика на пол или возраст. Често се дијагностицира кај деца.

Причини

Сите причини кои можат да предизвикаат прогресија на лимфаденитис можат да се поделат во две големи групи - неинфективни и заразни.

Најчесто тоа е заразна причина. Инфективните агенси од патолошките фокуси кои веќе постојат во телото се шират низ крвните и лимфните садови и предизвикуваат развој на воспалителниот процес. Патогените се следните патогени:

Неинфективни причини за лимфаденитис:

 • воспалителниот процес се развива како одговор на воведување на туѓо тело во телото (честа причина за прогресијата на болеста);
 • онкологија на лимфни садови. Оваа патологија исто така се нарекува лимфом ;
 • метастатски рак кој се шири од други делови на телото (оваа причина е почеста кај постарите лица).

Класификација

Во медицината, се користи класификација која се базира на следниве критериуми:

 • етиологија;
 • времетраењето на протокот;
 • природата на воспалителниот процес;
 • место на локализација.

Класификација на лимфаденитис во зависност од интензитетот и времетраењето на воспалителниот процес:

 • акутен лимфаденитис. Почетокот на развојот на патолошкиот процес е акутен. Главните причини за прогресија на патологијата се: инфекција на рана, присуство на акутна инфективна болест во телото, спроведување на хируршка интервенција;
 • хроничен лимфаденитис. Оваа патологија е директно поврзана со прогресијата на ракот или присуството во телото на заразен процес, кој за долго време не се намалува;
 • повторливи. Причината за нејзиното појавување е хронична инфекција.
Хроничен цервикален лимфаденитис

Според етиологијата:

 • неспецифични. Нејзиниот развој е промовиран од бактериска и габична флора, која е речиси секогаш присутна на кожата и мукозните мембрани;
 • специфични. Во овој случај, лимфаденитис укажува дека специфичните инфекции, како што се токсоплазмоза , чума, туларемија , туберкулоза , сифилис и бруцелоза , почнале да се шират надвор од патолошкиот фокус.

Од природата на воспалителниот процес:

 • серозен. Овој вид е фаза која му претходи на гноен лимфаденитис. Болеста продолжува, како по правило, без изразени симптоми. Се развива како резултат на лимфом, метастази на карцином или вирусна инфекција;
 • гноен. Опасна форма на патологија. Симптомите се изговараат. Без третман може да се развие сепса. Пациентот има влошување на здравјето, силна болка, треска и така натаму.

На местото на локализација на воспалителниот процес:

 • субмандибуларен лимфаденитис. Најчеста форма;
 • лимфаденитис на вратот. Најчесто може да се дијагностицира кај дете или кај луѓе кои често страдаат од настинки;
 • ингвинален лимфаденитис кај жени и мажи. Обично се дијагностицира само кај возрасни. Детето е дијагностицирано во ретки клинички случаи;
 • аксиларен лимфаденитис;
 • паротичен лимфаденитис.

Симптоматологија

Симптомите на лимфаденитисот директно зависат од видот на патологијата, сериозноста на нејзиниот тек, како и локацијата на патолошкиот процес.

Акутен катарлален лимфаденитис

Акутниот лимфаденитис на оваа форма се смета за најлесен. Во случај на прогресија, се забележува зголемување и задебелување на лимфните јазли. На палпација тие се болни. Нивната мобилност е зачувана. Понекогаш постои оток и хиперемија на ткивата лоцирани во непосредна близина на воспалениот лимфен јазол. Температурата на телото се зголемува до субфебрилни вредности. Општото добро на пациентот е нешто полошо. Понекогаш самото тело ја елиминира инфекцијата, а воспалението исчезнува.

Акутен супуративен лимфаденитис

Акутниот лимфаденитис со развојот на гноен процес е најопасниот облик на патологија. Апсцес формира во структурите на јазолот, поради што соседните ткива почнуваат да се топат. Таквиот лимфен јазол престанува да врши заштитни функции и се претвора во извор на инфекција, од која бактериите со струја на лимфата и крвта се шират на други органи. Бурен лимфаденитис може да доведе до сепса.

Симптоми на болеста:

 • состојбата на пациентот е многу тешка;
 • висока температура;
 • треска;
 • гадење, повраќање е можно;
 • лимфните јазли се болни и неподвижни. Ова се должи на фактот дека поради оток и воспаление, тие се лепат во соседните ткива;
 • кожата е хиперемична;
 • спонтано отворање на апсцесот. Не мислам дека ова ќе донесе олеснување. Не постои гаранција дека гнојните содржини целосно ќе ја напуштат локацијата и процесот на засилување ќе престане. Особено е опасно ако се појави руптура на апсцес внатре.

Хроничен лимфаденитис

Хроничниот лимфаденитис кај децата и кај возрасните се развива на позадината на хроничните или слабите инфективни процеси во телото. Често, тој истакнува дека се развива сифилис или туберкулоза. Лимфните јазли се обично зголемени во една област (субмандибуларна, аксиларна, на вратот), мобилна и слабо болна.

Карактеристичен симптом на хроничен лимфаденитис кај дете или возрасен е периодично зголемување на лимфните јазли кои никогаш не се враќаат во нивните физиолошки големини.

Субмандибуларна форма

Субмандибуларниот лимфаденитис кај деца и возрасни е најчест. Обично почнува да напредува против позадината на болестите на усната шуплина - кариес , гингивит , пулпит , периодонтити и сл. Исто така причината за нејзиниот развој може да биде воспалено грло . За субмандибуларната форма на болеста се карактеризира со пораз на субмандибуларните лимфни јазли - тие стануваат се поголеми неколку пати, болни и можат да се субурат.

Болката во субмандибуларната форма се зголемува за време на движењата на долната вилица. Понекогаш болката зрачи со ушите. Поради оваа причина, со таква локализација на патолошкиот процес кај дете потребно е да се исклучи акутен отитис . Поради воспаление, температурата на телото исто така се зголемува и следат симптомите на општа интоксикација на телото. Ако супурацијата се јави во субмандибуларната форма, ова може да предизвика развој на опасни компликации.

Субмандибуларен лимфаденитис

Цервикален лимфаденитис

Цервикалниот лимфаденитис кај возрасните често се развива поради присуството на туберкулозна инфекција во телото. Исто така причината за нејзиниот развој може да биде ангина, отитис. Најчесто се дијагностицира цервикалниот лимфаденитис кај децата. Причините за неговиот развој се исти како кај возрасните, само листата на заболувања е дополнета со грип и АРВИ .

Болеста се јавува и во акутна и хронична форма. Во случај на акутен тек, јазлите може да се потиснат и отворат спонтано. Како по правило, ова води кон развој на опасни компликации - вратот аденофлегмон, медијастинитис. Хроничната форма обично напредува на позадината на ARVI или грип . Пациентот нема симптоми на интоксикација, а гнојната трансформација не се јавува.

Аксиларна форма

Аксиларниот лимфаденитис е поредок од субмандибуларниот или цервикалниот. Ретко се дијагностицира кај дете. Главната причина за воспаление на лимфните јазли во пазувите е воведувањето на патогени микроорганизми во крвотокот и лимфата од други фокуси на инфекција. Исто така, инфекцијата може да навлезе преку повреди на кожата во оваа област. Често се случува ова за време на бричење. Преку намалување, инфективните агенси лесно продираат во ткивото, а аксиларниот лимфаденит почнува да напредува.

Симптоми на аксиларна патологија:

 • отечени лимфни јазли и нивна супурација;
 • треска;
 • остри болка на јазли;
 • феномени на општа интоксикација;
 • оток на околните ткива;
 • е возможен пробиен чир нанадвор (со формирање на фистули во пазувите) и навнатре (формирање на аденофлегмон).

Во хроничен тек на аксиларен лимфаденит, јазлите може да се лепат заедно. Во исто време се формираат конгломерати. На палпација, тие обично не се болни.

Ингвинална форма

На детето ретко се дијагностицира. Почесто патологијата се развива кај возрасните. Причините за нејзината прогресија:

 • пиогена микрофлора;
 • бледа трепонема;
 • еризипели на долните екстремитети;
 • малигни тумори во карличните органи;
 • образование на гениталните органи од бенигна и малигната природа.

Симптоми:

 • болни лимфни јазли;
 • супурацијата придонесува за развој на такви компликации: гноен фистула, тромбофлебитис, флегмон.

Дијагностика

Биопсија на лимфни јазли

Стандардниот план за дијагноза на лимфаденитис кај деца и возрасни вклучува:

 • крвен тест;
 • палпација на лимфните јазли;
 • тест на крвта за ХИВ;
 • КТ скенирање;
 • Ултразвук;
 • алергиски кожни тестови;
 • биопсија.

Третман

Третманот на лимфаденитис треба да биде само комплексен. Вреди да се размисли дека е неопходно да се третира не само овој патолошки процес, туку и да се третираат болести на органите и системите што предизвикале прогресија на лимфаденитис.

Во почетните фази на развојот на патолошкиот процес, препорачливо е да се прибегне кон конзервативен третман:

 • погодената област мора да биде физички допрена колку што е можно (комплетен одмор);
 • антиинфламаторни масти и лекови;
 • физиотерапија: ултразвук, галванизација, електрофореза.

Ако за време на дијагнозата се утврди дека причината за прогресијата на патологијата е заразна флора, тогаш антибиотиците треба да бидат вклучени во терапијата. Ова е особено точно ако постои гноен процес. Неговиот третман се изведува само хируршки - грозната празнина се отвора и се одвива дренажа. По ова, неопходно е редовно да се лекува раната и облекувањето. Антибиотиците се пропишани веднаш по интервенцијата.

Ако за време на биопсијата се утврдило дека се случува тумор, тогаш во овој случај се користат хемотерапија и зрачење.

Се препорачува да се третира лимфаденитис со такви лекови:

 • аналгетици. Ќе помогне да се намали интензитетот на болка;
 • антиинфламаторни лекови;
 • антибиотици кои ќе помогнат да се уништи инфекцијата. Времетраењето на приемот и шемата е насликана од докторот. Како по правило, пропишани се антибиотици со широк спектар.

Строго е забрането лекување на лимфаденитис само со помош на лекови, бидејќи постои висок ризик од компликации. Ако детето или возрасните имаат симптоми на патологија, веднаш контактирајте со квалификуван доктор кој ќе препише соодветен третман. Третманот на патологијата со народни лекови исто така е исклучен.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лимфаденитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш хирургот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфаденитис кај деца (појавување симптоми: 10 од 16)

Лимфаденитис кај деца е болест кај која има воспалителна лезија на лимфните јазли, без разлика каде се наоѓаат. Патологијата секогаш дејствува како секундарна болест, што значи дека тоа е одговор на телото на други процеси кои се случуваат во неа.

...
Хроничен холециститис (појавување симптоми: 6 од 16)

Хроничниот холециститис е воспалителна болест која влијае на жолчното кесе. Патолошката активност на условно патогени микроорганизми придонесува за нејзината прогресија. Почесто патологија се дијагностицира кај пациенти постари од 40 години. Жените се повеќе склони кон хроничен холециститис. Кодот за ICD-10 е K81.1.

...
Лакунарен тонзилитис (појавување симптоми: 6 од 16)

Лакунарната ангина е акутна болест на инфективна природа, која се карактеризира со локално воспаление на еден или повеќе елементи на лимфаденоидниот прстен на фаринксот. Вообичаено, воспалението ги покрива крајниците, но исто така е можно оштетување на ларинксот и фаринксот. Патогените микроорганизми може да предизвикаат таква болест, вклучувајќи менингококи, стрептококи, хемофилус бацил и така натаму. Оваа болест нема ограничувања во однос на полот и возраста.

...
Болки во грлото (појавување симптоми: 6 од 16)

Болното грло е болест од заразна природа, како резултат на прогресијата на која се јавува акутна воспаление на крајниците и другите лимфоидни формации на фаринксот. Следниве патогени може да предизвикаат развој на патологија: вируси, бактерии и габи. Во медицинската литература, оваа состојба се нарекува и акутен тонзилит. Вреди да се напомене дека ова е прилично честа болест што може да почне да напредува и кај возрасните и кај децата.

...
Пулмонален тонзилитис (појавување симптоми: 6 од 16)

Пулмоналниот тонзилитис е болест од инфективна природа, која почнува да напредува како резултат на зголемување на активноста на патогени микроорганизми, како што се стрептокок, стафилокок, и така натаму. Патологијата се карактеризира со формирање на специфични гнојни фокуси на крајниците. Болеста нема ограничувања во однос на полот и возраста. Таа е дијагностицирана со иста фреквенција кај возрасни и деца. Но, вреди да се напомене дека болеста на детето е потешка, а по него често се јавуваат и компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .