Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Миелом: Симптоми и третман

Миелом - главните симптоми:

Миелом (мултипен миелом) е болест која се јавува во крвниот систем и спаѓа во групата на парапротеинемични леукемии. Миелом, чии симптоми се јавуваат како резултат на појава на тумор во Б-лимфоцитите, се забележува кај најчестите случаи кај постарите лица, и само во ретки случаи може да се појави пред возраст од четириесет години.

Општ опис

Причините кои придонесуваат за развојот на мултипли миелом, и досега не се познати. Меѓу потенцијалните ризици кои придонесуваат за нејзиното појавување, изолиран контакт со пестициди и радиоактивни супстанции, со бензен, како и со одредени видови на органски раствори.

Повеќето манифестации на миелом се карактеризираат со мноштво на појава на туморски литични формации специфични за него, концентрирани во коските, остеопороза, а исто така дифузна плазмацитоза локализирана во коскената срцевина. Циркулацијата на протеините на миелом произведена од плазма клетки во значителни количини се јавува во плазмата, поради што станува возможно да се зголеми неговиот волумен, како и вкупната вискозност, последователно карактеристична за крвта. Постои интеракција на миелома протеините и фактори кои придонесуваат за коагулација на крв, поради што тромбоцитите се обвиткани од нив. Ова има соодветен ефект врз функцијата на вториот, со што се зголемува нивното крварење.

Плазма клетките, покрај протеините на миеломот, исто така, имаат способност да произведуваат разни видови на цитотоксични фактори, на пример, оние фактори кои можат да ја активираат функцијата на остеокластите. Веќе поради остеокластите, е предизвикана коскена ресорпција, која се манифестира кај пациентот во болки во коските и патолошки фрактури. Покрај тоа, исто така се формира хиперкалцемија .

Анемијата се јавува како резултат на инфилтрација во коскената срцевина, и може да се манифестира во широк спектар степени на сериозност. Главните симптоми на анемија: сериозна слабост, замор, низок крвен притисок, треперење на рацете, вртоглавица, во некои случаи достигнувајќи слабост и, како резултат на тоа, несвестица. Исто така, последица на инфилтрација е леукопенија или / тромбоцитопенија. Како резултат на намалување на вкупниот број на леукоцити, како и нарушувања во синтезата на имуноглобулините, станува возможно да се манифестира хуморалниот имунитет, како и клеточниот имунитет (во помал обем) во форма на депресија. Оваа околност ја одредува зголемената сензитивност на пациентите во однос на голем број инфекции (главно бактериски).

Класификација на миелом

Миеломот може да се појави во неколку варијанти на процесот на развој, кој се утврдува особено од природата на ширењето, карактеристична за инфилтрација на миелом во коскената срцевина, како и природата на миеломските клетки директно и типот на синтетизираниот парапротеин.

 • Следниве форми на миелом се одредуваат во зависност од природата на преваленцата во медиумот на коскената срцевина, што е карактеристично за туморскиот инфилтрат:
  • дифузен миелом;
  • миелом дифузна фокална;
  • фокален миелом.
 • Во зависност од карактеристиките на клеточниот состав, се утврдува миелом:
  • плазмабластичен;
  • плазмацит;
  • мала ќелија;
  • полиморфно-клеточна.
 • Во зависност од вродената секреција на одредени типови на парапротеини, се утврдуваат следниве видови болести:
  • миеломи кои не секретираат;
  • диклон миелом;
  • Бенс-Џонс миелом;
  • М-, А-, Г-миелом.

Најчестите опции меѓу нив се миеломот Бенс-Џонс (15% од случаите од вкупниот број на набљудувања), како и А- (20%) и Г-миелом (70%).

Симптоми на мултипли миелом

Долго време, миеломот може да се карактеризира со свој асимптоматски курс, кој се манифестира само со зголемување на индикаторот во испитувањето на крвта ESR. Потоа, неговиот развој се јавува честа состојба на слабост, пациентот губи тежина, покрај тоа, тој исто така има болка во коските. Манифестации од надворешна природа често се јавуваат како резултат на оштетување на коските, како и функциите на имунитет, анемија, зголемен крвен вискозитет, промени во бубрезите.

Вреди да се спомене дека коскената болка е најчестиот знак кој укажува на присуство на мултипен миелом. Локализацијата на болката главно се фокусира на ребрата и 'рбетот, додека тие се чувствуваат главно во процесот на движење. Локализирани во одредени области на болка од непрекинат тип, по правило, укажуваат на присуство на фрактури.

Во миелом, уништувањето на коската е предизвикано од вистинскиот процес на раст кој се јавува во туморот. Поради уништувањето на коските, се јавува мобилизација од коските на калциум, што, пак, доведува до појава на карактеристични компликации како гадење и повраќање, како и на поспаност и, во некои случаи, на кома.

Како резултат на решавањето на пршлените, се појавуваат знаци кои укажуваат на стегање на 'рбетниот мозок. Поради ова, може да се користи х-зраци за да се утврди или присуството на местата на коскена фрактура во коскеното ткиво, или општата форма на остеопороза.

Чест симптом на миелом станува подложност на инфекции на пациенти, што се јавува како резултат на намалување на показателите карактеристични за имунолошкиот систем. Вреди да се забележи дека повеќе од половина од пациентите се соочуваат со оштетување на бубрезите.

Поради зголемената крвна вискозност кај пациенти со миелом, забележани се невролошки симптоми, кои се манифестираат во форма на главоболки, оштетување на видот, замор, оштетување на ретината на очите. Некои пациенти се соочуваат со појава на "goosebumps" во нозете и рацете, како и нивното трнење и вкочанетост.

Почетната фаза на болеста може да се карактеризира со отсуство на какви било промени во крвта. Во меѓувреме, околу 70% од пациентите го доживуваат развојот на зголемена анемија, која се јавува под влијание на процесот на замена на коскената срцевина со туморските клетки, како и инхибиција на хематопоетската функција со реалните фактори на тумор. Во некои случаи, анемијата делува како почетна и, во исто време, главна манифестација на болеста која се разгледува.

Како што веќе забележавме, може да има зголемување на ESR, што само по себе е класична манифестација на миеломот. Во некои случаи, ESR е околу 90mm / h. Варијацијата се забележува кај бројот на леукоцити, како и во леукоцитната формула. Детална слика на миелом ја одредува можноста за намалување на нивото на показатели за вкупниот број на леукоцити, исто така, во многу случаи клетките на миеломот се откриваат.

Дијагностицирање на миеломот

Цитолошката слика, карактеристика на пунктатот на коскената срцевина, има присуство на околу 10% од миеломските клетки, кои се одликува со значителна разновидност во структурните карактеристики, како и атипични клетки од плазмабласт тип, кои се исто така многу специфични за болеста која се разгледува.

Класичните компоненти во симптоматологијата на миеломната болест се претставени во форма на плазмацитоза на коскената срцевина (над 10%), уринарна или серумска М-компонента, како и во форма на остеолитичко оштетување. Точноста на дијагнозата се определува врз основа на присуството на првите две компоненти.

Дополнителна улога во дијагностицирањето и промените на коските, утврдени со методот на рендгенски зраци. Исклучок може да биде екстрамедуларен миелом, чиј процес често се случува во врска со вклучувањето на лимфоидното назофарингеално ткиво, како и параназалните синуси.

Миелом: третман

По воспоставувањето на миелом, како дијагноза, обично се препорачува да се пропише соодветен третман. Тактиката на чекање е оправдана единствено во случај на слаба форма на болеста, во која има недостаток на карактеристични манифестации. Во оваа ситуација, на пациентите им се дава динамична опсервација, а третманот се пропишува како што напредува болеста.

Главниот критериум, што укажува на потребата да се користи специфичен тип на терапија за мултипли миеломи, е присуството на лезии во целните органи.

Хемотерапијата со употреба на цитотоксични лекови е забележана како главен метод на третман. Покрај тоа, воведувањето на симптоматски третман, се фокусираше на соодветна корекција на хиперкалцемијата. Исто така, користи аналгетици, хемостатична и ортопедска терапија.

Солитарната форма на миелома ја вклучува потребата за хируршки третман, неговата примена е исто така релевантна во случај на присуство на релевантни знаци кои укажуваат на стегање на виталните органи. Терапијата со радијација се користи како палијативен третман, кој се користи за пациенти во ослабена состојба, како и во случај на ренална инсуфициенција и отпорност на тумор во однос на употребената хемотерапија. Често, терапијата со зрачење е применлива во случај на формирање на локални лезии на коските.

Миелом: предвидувања

Поради особеностите на модерен третман, животот на пациентите со миелом може да се продолжи во просек од 4 години. Чувствителноста на применетиот третман со употреба на цитостатски агенси во голема мера го одредува времетраењето на животот, кај пациенти со примарен отпор забележани во однос на извршениот третман, просечната стапка на преживување се движи до една година.

Долготрајниот третман со употреба на цитотоксични лекови доведува до зголемување на појавата на акутни форми на леукемија (до 5%), во ретки случаи развојот на акутна леукемија е забележан кај пациенти без користење на наведениот тип на третман.

Времетраењето на животот се одредува од фазата во текот на која е утврдена дијагнозата. Бидејќи причините за смртноста ја одредуваат прогресијата на миеломот, сепсата, реналната инсуфициенција. Некои пациенти умираат поради мозочен удар, миокарден инфаркт, како и голем број други причини.

Во случај на симптоми кои се карактеристични за миелом, неопходно е консултација со такви специјалисти како хематолог и онколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате повеќе миелом и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: хематолог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 7 од 14)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Акутна леукемија (појавување симптоми: 7 од 14)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Хидроцефалус (појавување симптоми: 6 од 14)

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...
Потресот на мозокот (појавување симптоми: 6 од 14)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 6 од 14)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .