Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Системски васкулитис: симптоми и третман

Системски васкулитис - главни симптоми:

Системски васкулитис е голема група на заболувања карактеризирани со воспаление проследено со уништување на ѕидовите на мали, средни и големи садови. Како резултат на тоа, се развива исхемија на ткива и органи. Системскиот васкулитис се карактеризира со рецидив, но, исто така, често може да се влоши. Симптомите на заболувања во голема мера зависат од локацијата на крвниот сад, неговиот калибар, како и од активноста на воспалителниот процес.

Лекарите сметаат дека системскиот васкулитис:

 • Кавасаки болест;
 • Шенлеин-Џеновиот синдром. Тој е исто така познат по друго име - хеморагичен васкулитис (еден од најчестите форми на патологија);
 • Хортонова болест ;
 • периартеритис нодоза ;
 • Churg-Strauss синдром;
 • неспецифичен аортоартеритис. Во медицината, оваа болест е исто така позната како Такајасу синдром;
 • криоглобулинемичен васкулитис;
 • микроскопски полиангиитис;
 • Вегенерова грануломатоза.

Сите горенаведени системски васкулитис се разликуваат во локализацијата на воспалителниот процес и врз тежината на нејзиното појавување. Треба да се има на ум дека некои форми влијаат само на кожата и му даваат на пациентот само блага непријатност, но други се исклучително тешки и дури можат да бидат фатални ако не се дијагностицираат навреме и не се третираат правилно.

Оваа група на болести може да биде оптоварена со оштетување на визуелниот апарат, кожата, срцето, белите дробови, бубрезите, зглобовите и така натаму. Точна дијагноза може да се направи само по поминување на неколку лабораториски тестови, висцерална ангиографија и врз основа на резултатите од биопсијата.

Системскиот васкулитис е доста редок, но во последниве години постои тенденција за зголемување на преваленцата на оваа патологија. Најчесто мажите од средната возраст се болни. Но, исто така, некои форми на болеста најмногу влијаат на жените (Хортонова болест, Такајасу артеритис). Понекогаш системски васкулитис може да се појави кај деца.

Причини

Причините за прогресијата на оваа група на болести денес сé уште не се целосно разбрани од медицината. Но, веќе постојат неколку теории кои се директно поврзани со појава на системски васкулитис. Лекарите се повеќе склони да веруваат дека болестите се развиваат како резултат на претходно претрпено тешки вирусни заболувања. Како резултат на тоа, имунолошкиот систем почнува да реагира абнормално на инфективниот агенс, што доведува до прогресија на системскиот васкулитис. Во медицината, постојат случаи кога едно лице се разболе од васкулитис после страдање од вирусниот хепатитис.

Втората, најверодостојна теорија, е базирана на автоимуната природа на васкулитис. Во овој случај, клиничарите сугерираат дека развојот на болеста е промовиран од фактот дека имунолошкиот систем почнува да ги препознава клетките што ги сочинуваат крвните садови како странски и почнува да ги уништува.

Васкулитис

Постои и претпоставка дека системскиот васкулитис може да се пренесе на генетско ниво. Се верува дека негативните фактори на животната средина, како и наследна предиспозиција, во голема мера ги зголемуваат шансите на лицето да стане лошо со васкулитис.

Класификација

Класификација според природата на појавата:

 • примарен васкулитис;
 • секундарен васкулитис.

Примарниот васкулитис напредува независно, без задни болести. Тие се карактеризираат со воспалителен процес кој влијае на васкуларните ѕидови. Развојот на овој тип на болест е поврзан со нарушена имунолошка реактивност. Воспалителниот процес продира во сите слоеви на васкуларниот ѕид. Како резултат на тоа, се развива оклузија на крвните садови, микроциркуларни нарушувања, кои, пак, доведуваат до исхемија. Во најтешките клинички ситуации може да се развие ткивна некроза или дури и срцев удар .

Секундарниот васкулитис е болест која напредува во позадина на постојната патологија во човечкото тело. Лекарите сметаат дека тоа е компликација или како локална опционална манифестација.

Модерната класификација на васкулитис овозможува нивна дистрибуција во групи во зависност од калибар на погодените крвни садови:

 • пораз на големи бродови;
 • оштетување на средни садови;
 • пораз на садови од мал калибар.

Оваа класификација е релевантна и се користи во медицинските установи за точна дијагноза и дијагноза.

Симптоматологија

Симптомите директно зависат од типот на садови кои биле погодени. Ако оваа болест напредува, пациентот има намалување на апетитот, треска, општа слабост, губење на тежината, болка во мускулите и зглобовите.

Исто така, главните симптоми можат да бидат дополнети со симптоми кои се карактеристични за разни видови на васкулитис.

 • артеритис Такајасу. Овој тип на васкулитис влијае главно на жени. "Напади" на големите артерии на телото. Главните симптоми се: главоболки, чувство на студ или вкочанетост во долните екстремитети, комплетен недостаток на пулс во нив или низок пулсен притисок, нарушена визуелна функција, зголемен крвен притисок;
 • Behcet-ова болест. Тоа влијае главно на млади мажи на работоспособна возраст. Главните симптоми се формирање на чирови, локализирани претежно на гениталиите и устата, кожни лезии, воспаление на органите на видот;
 • Buerger-ова болест. Оваа болест е исто така позната како облитеранс на тромбоангитис. Кај него, карактеристично е формирање на мали крвни згрутчувања во екстремитетите. Најчесто ваквиот васкулитис се наоѓа кај мажите. Симптоми: силна болка во екстремитетите, формирање на чиреви на прстите;
 • гигантски клеточен артеритис. Овој тип влијае главно преку 50 години. Патолошкиот процес започнува во воспаление на артериите на главата. Како резултат на тоа, пациентот има сериозни главоболки, болка во цервикалните мускулни структури, вкочанетост на јазикот и болка при џвакање на храната. Постепено, симптомите интензивираат и влијаат врз садовите на визуелниот апарат;
 • Вегенерова грануломатоза. Овој тип влијае на крвните садови на носот, како и парапазалните синуси, бубрезите и белите дробови. Во раната фаза на развојот на патологијата, симптомите се помалку изразени, но како што напредува прогресијата, се појавуваат тешко назално дишење и крварење на носот;
 • микроскопски полиангиитис. Оваа патологија влијае на садовите со мал калибар во кожата, бубрезите и белите дробови, нервните завршетоци. Пациентот постепено почнува да губи тежина, чиреви форма на кожата, и треска се приклучува. Со поразот на бубрежните садови се забележува воспаление на гломерулите ( гломерулонефритис ), што доведува до намалување на нивната функција;
 • криоглобулинемичен васкулитис. Нејзиниот карактеристичен симптом е појавата на пурпура на долните екстремитети. Исто така, зглобовите стануваат воспалени кај луѓето. Како патологија напредува, тие доживуваат чувство на вкочанетост. Оваа карактеристика се должи на фактот дека васкулитисот веќе ги оштетил нервните завршетоци;
 • Шоенлин-Енох пурпурна. Патологијата влијае главно на мали деца, но исто така може да се појави и на било која возраст. Со оваа пурпура, садовите на бубрезите, кожата, зглобовите и цревата се засегнати. Како резултат на тоа, постои голема болка во абдоменот, пурпура на екстремитетите, а урината може да се излачува со крв;
 • Churg-Strauss синдром. Овој васкулитис влијае само на садовите на белите дробови;
 • полиартеритис нодоза. Оваа болест може да влијае на крвните садови лоцирани насекаде во човечкото тело. Симптомите се доста обемни. Постои пурпура, улцерација, влошување на функцијата на бубрезите, тешка абдоминална болка.
Вегенерова грануломатоза

Дијагностика

Дијагнозата вклучува целосен преглед на пациентот од невролог, ревматолог, нефролог, како и други тесни специјалисти. На приемот, експертите ја разјаснуваат историјата на животот и самата болест, како и да спроведат инспекција. Дијагнозата на системски васкулитис вклучува лабораториски и инструментални техники.

Лабораториски дијагностички методи:

Инструментални дијагностички методи:

Третман

Третманот на васкулитис се изведува само по темелна дијагноза и појаснување на тоа каков тип на болест го погоди лицето. Во многу аспекти, тоа зависи од тоа кој систем или орган во телото бил засегнат, како и на сцената на развојот на У. С. процес.

Во случај на прогресија на алергискиот васкулитис, во кој само кожата е засегната, во некои ситуации, лекарите управуваат без дури и употреба на синтетички лекови. Треба да се обрне внимание на фактот дека третманот е фокусиран на комплетно елиминирање на воспалителниот процес кој го погоди васкуларниот ѕид, враќајќи го нормалното функционирање на органите и системите, а исто така го избегнува развојот на можните тешки компликации.

Третман за системски васкулитис

Во скоро сите случаи, пациентите се пропишани хормонска терапија со глукокортикоиди. Таквите тактики на лекување овозможуваат доста ефикасно и за кратко време да го елиминираат воспалението во садовите и да ја намалат абнормалната активност на имунолошкиот систем. Исто така како дополнителна алатка се користеше SPE. Тие се неопходни за елиминирање на воспалението и намалување на болката. Во хеморагичниот васкулитис, антимикробните лекови се задолжително вклучени во текот на лекувањето. Со цел да се подобри циркулацијата на крвта и да се спречи формирање на згрутчување на крвта во крвотокот, се препишуваат лекови кои ја намалуваат крвта.

Доколку конзервативниот третман со хормонални лекови не донесе никакво подобрување, тогаш се препорачува употреба на хемотерапија со цитостатици.

Во тешки случаи, за време на третманот се бара прочистување на крвта. Потоа лекарите прибегнуваат кон хемосорбција и плазмафереза.

Превенција

За да не се изврши третман на васкулитис, треба да се вклучите во спречувањето на оваа болест:

 • целосен одмор;
 • здрав сон;
 • стврднување на телото;
 • навремено лекување на заразни болести;
 • правилна исхрана.

Многу е важно да се избегне стресот врз имунолошкиот систем, што може да доведе до неуспех на целиот имунолошки систем и може да предизвика прогресија на васкулитис.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате системски васкулитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ревматолог , невролог , нефролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Шистозомијаза (појавување симптоми: 7 од 20)

Болест кај кој оштетување на внатрешните органи, особено гастроинтестиналниот тракт и генитоуринарниот систем, поради пенетрацијата на гелмините во телото, што ги претставуваат крвните флеки и се манифестираат како токсични алергиски реакции, се нарекува шистозомијаза. Видови на болеста Причини Симптоматологија Цревна шистозомијаза Гениторијална шистозомијаза Јапонска шистозомијаза Превенција на третман Крвните флукови се паразити од родот Шистозома кои се врзуваат за кожата на една личност и влегуваат во телото преку венската портална вена. Тогаш паразитите се ангажираат во положување на јајца и по нивното репродукција се јавуваат во човечкото тело и на тој начин предизвикуваат знаци на акутна и хронична слабост на телото. Шистозомијаза, исто така, ги има следните имиња: билијарница, полјана треска, шистозомијаза и катајама треска. Треска, бидејќи симптомите на болеста имаат само таква манифестација, а полжавот го карактеризира патогенот од кој паразитот. Шистозомијазата е рангирана на второ место во светот по маларија кај сериозни фатални заболувања. Наспроти ова, треба да се обрне посебно внимание на овој тип на болест и да се разгледаат сите суптилностите на манифестацијата, причините, методите на дијагностицирање и методите на лекување.

...
Вегенерова грануломатоза (појавување на симптоми: 7 од 20)

Вегенеровата грануломатоза е подтип на системски некротичен васкулитис, кој главно влијае на ткивата и крвните садови на горниот респираторен тракт. Во главната група на ризик од овој патолошки процес се мажи и жени од 25 до 40 години. Со генерализирана форма на патологија, клиничката прогноза е крајно неповолна.

...
Шагасова болест (појавување на симптоми: 7 од 20)

Чагасовата болест (син Американска трипаносомијаза) е заразна болест која е предизвикана од воведувањето на патолошки агенс во човечкото тело. И возрасните и децата можат да страдаат од патологија. Дијагнозата често се дава на машки претставници.

...
Ласа треска (појавување симптоми: 7 од 20)

Ласа треска е вирусна инфекција предизвикана од вирусот со истото име. Најчесто во африканските земји. На други континенти е исклучително редок. Провокатор на болеста е специфичен микроорганизам кој најчесто го пробива човечкото тело преку дигестивниот тракт. По инфекцијата, ги инфицира виталните внатрешни органи и крвните садови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .