Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аортна аневризма: симптоми и третман

Аортна аневризма - главните симптоми:

Аорталната аневризма е карактеристична експанзија на типот на sacciform кој се јавува во крвниот сад (главно артерии, во поретки случаи во вена). Аорталната аневризма, симптоми на кои, како по правило, имаат скудни симптоми или воопшто не се појавуваат, се јавува како резултат на разредување и прекумерно истегнување на ѕидовите на крвните садови. Покрај тоа, може да се формира како резултат на изложеност на голем број на одредени фактори во форма на атеросклероза, хипертензија, доцни фази на сифилис, вклучувајќи васкуларни повреди, инфективни ефекти и присуство на дефекти при раѓање концентрирани во васкуларниот ѕид и други.

Општ опис

Аневризмите, во најголем дел, не се манифестираат во ништо, и затоа ваквиот асимптоматски третман може само да доведе до нивно случајно откривање во процесот на ова или друго истражување во врска со друг вид на болест. Во некои случаи, откривање на аортна аневризма е исто така можно во ситуација во која пациентот се обраќа за помош кај специјалист со симптоми што произлегуваат поради компресијата на соседните ткива и органи.

Главниот дефект, чија појава провоцира аортна аневризма, е тоа што предизвикува уништување на еластичните влакна лоцирани во средишниот плик, што резултира со протегање на преостанатото фиброзно ткиво. Ова, од своја страна, предизвикува зголемување на дијаметарот на садот, со што предизвикува напнатост во неговиот ѕид. Во согласност со прогресијата на овој процес со последователната експанзија на луменот го зголемува ризикот од веројатност за прекин.

Ако зборуваме за текот на аневризмата на позадината на повредата, тогаш тоа е дефинирано како лажна аневризма. Во овој случај, ги претставува празнините што се појавија во средината или во внатрешната обвивка на ѕидот. Поради тоа, сегментот на аортата е подложена на експанзија, додека ѕидот на аневризмата има само надворешна обвивка и / или периваскуларен тромб.

Од постојните видови на аневризма најчесто се јавува аневризма во форма на вретено, која се карактеризира со дифузна експанзија во било кој сегмент на аортата - сличен тек е придружен со комплетна лезија на нејзиниот обем. Што се однесува до аневризмата во облик на торба, нејзината разлика од аневризмата во облик на вретено е дека е продолжеток, во кој е зафатен само дел од аортниот обем, што доведува до испакнување.

Причини за аортна аневризма

Размислете подетално за причините кои го предизвикуваат појавата на аневризма. Особено, можат да се идентификуваат следниве фактори:

 • Атеросклероза (стврднување на артериите). Карактеристиките на текот на атеросклерозата, што доведува до аневризма во абдоминалната аорта, моментално се непознати. Во меѓувреме, се претпоставува дека атеросклерозата предизвикува такви промени во областа на внатрешната постава на артерискиот ѕид, што последователно влијае на движењето на хранливи материи и кислород во ткивата што аортниот ѕид има. Така настанува оштетување и последователно разделување на ткивото, а тоа, пак, ја одредува причината за аневризмата.
 • Фактори на генетска скала. Некои пациенти за кои е релевантна дијагнозата во форма на Елерс-Данлосов синдром, Марфинов синдром и други наследни болести, се соочуваат со слабеење на ѕидовите на големите артерии, меѓу кои исто така ја разликуваат аортата. Честопати, историјата на појавата на аневризмата се следи со оглед на семејната историја.
 • Инфекции. Заразни болести (ендокардитис, сифилис), кои го оштетуваат внатрешниот слој на срцето, исто така може да предизвика појава на аневризма.
 • Возраст Оваа причина исто така не е исклучена од разгледување на факторите кои ја предизвикуваат аневризмата. Губењето на еластичноста поврзано со староста, како и стекнувањето на вкочанетоста на аортата се природни манифестации, кои, во меѓувреме, го одредуваат зголемувањето на ризикот во однос на појавата на аневризма.
 • Повреди. Во случај на ненадеен удар во абдоменот или градите (на пример, како резултат на ударот на воланот што произлегува од сообраќајна несреќа), аортата може соодветно да влијае.
 • Воспалителен процес. Појавата на воспалителниот процес во аортата често доведува до слабеење на неговиот ѕид. И покрај тоа што научниците направиле многу истражувања за утврдување на причината за воспалителниот процес во аортата, сепак нема конкретни информации за ова прашање.

Видови на аортна аневризма

Аортни аневризми се јавуваат во следниве сорти:

 • Бауларна аневризма. Овој тип на аневризма има појава на празнина која комуницира преку вратот со луменот на аортата.
 • Аневризма во форма на вретено, во која аневризмата одговара на сопственото име, односно има сличност со вретеното, кое, пак, преку широк отвор комуницира со луменот на аортата.
 • Аортна дисекција на аневризма, чии симптоми се јавуваат поради дисекција на аортниот ѕид. Со оваа аневризма, ексфолираната површина е полна со интрамурален хематом, кој, пак, се пренесува преку оштетениот ѕид со аортниот лумен.

Врз основа на патолошките карактеристики, се разликуваат следните видови на аневризма:

 • Вистинска аневризма - е аневризма со проширен ѕид на садот, формирана од сите слоеви во ѕидот на аортата.
 • Псеудоаневризма - аневризма, формирана како резултат на појава на хроматографија со пулсирачки тип. Во овој случај, ѕидот на аневризмата се јавува, од една страна, врз основа на подземните депозити на згрутчување на крвта, од друга - врз основа на сврзно ткиво околу аортата.

Повеќето луѓе се соочуваат, како што забележавме порано, со практичен недостаток на симптоми, особено кога станува збор за овој тип на аневризма, како аневризма на торакалниот регион. Во друг случај, односно ако зборуваме за зголемување на аортата, аневризма на аортата, чии симптоми, за разлика од претходната верзија, имаат одредени својства, стануваат актуелни.

Торакална аортна аневризма: симптоми

Симптомите на аневризма во овој случај, ако се манифестираат, тогаш појасно - во областа во која аортната кривина е концентрирана надолу (т.е. во областа на аортната лакница). Нејзините манифестации се одредуваат како што следува:

 • Најчест симптом е болката во градината, таа често се опишува како пациенти како пулсирачка, длабока и болна болка.
 • Болка во грбот
 • Недостаток на воздух, кашлица (поради локацијата на аневризмата).
 • Непријатност при голтање, болка при голтање.
 • Снур

Аортна аневризма: симптоми

Најчестите симптоми кои го придружуваат овој тип на аневризма се манифестираат во форма на истурена болка која се јавува во абдоменот, како и непријатност, чиј карактер може да биде променлив и постојан. Други можни симптоми вклучуваат следново:

 • Болка во градите, од страна или долниот дел на грбот, можно ширење на болка до други области (задникот, нозете, препоните). Природата на болката може да биде длабока, здодевна, болна или пулсирачка. Што се однесува до траењето на болката, тоа може да биде релевантно за неколку часа или за цели денови. Како по правило, за време на движењата, природата на болката не се менува, сепак, одредени позиции се уште ја одредуваат поголема удобност од другите позиции.
 • Пулсација во абдоменот.
 • Потемни или сини прсти, нивната болка, студени нозе - овие симптоми може да се појават ако аневризмата на разгледуваниот оддел продолжи со производство на згрутчување на крвта, истото, пак, падне, блокирајќи го протокот на крв во нозете и нозете.
 • Губење на тежината, треска - вистинските симптоми на воспалителната природа на манифестациите на аорталната аневризма.

Треба да се забележи дека луѓето на возраст под помалку од 50 години почесто ги доживуваат наведените симптоми и, всушност, феноменот на абдоминална аортна аневризма, отколку лица постари од 50 години.

Аортна аневризма прекин: симптоми

За прекин на аневризмата се карактеризира со курс во согласност со следните симптоми:

 • акутна ненадејна болка во градите или стомакот;
 • ненадеен пад на крвниот притисок;
 • знаци на шок (тахикардија, оштетена респираторна функција, бледило и синест на кожата, недостаток на одговор на болка, недостаток на способност да се движат и одговори на поставените прашања).

Отсуството на непосредна медицинска грижа во оваа ситуација може да биде фатално.

Дијагностицирање на аневризма на аортата

Како што веќе бевме забележано, често дијагнозата на аневризмата се јавува по случаен избор, односно кога се врши трети лица тестови и испитувања. Исто така е можно да се открие аневризма во процесот на скрининг, фокусиран директно на неговото откривање.

Вреди да се одбележи дека експертите препорачуваат да се спроведе такво истражување за мажи на возраст од 65 до 75 години, ако тие некогаш пушеле, а исто така и на возраст не подоцна од 60 години - во случај на примарен однос со лицето кое ја најде аневризмата ( брат, татко). Во овие случаи, евентуалниот ризик од аневризма е значително повисок од оној кај непушачите мажи или жени.

Покрај испитувањето на скрининг, лекарот може да пропише и такви испитувања како компјутеризирана томографија, ултразвук, МРИ, преку кои може да добие комплетна слика за големината и локацијата на аневризмата.

При дијагностицирање на аневризма на аортата, важно е да се земе во предвид фактот дека оваа состојба е слична на симптомите на друг вид проблеми, при што може да се јави и болка во стомакот и градниот кош (чир на желудникот, коронарна срцева болест).

Третман на аортална аневризма

Во однос на третманот на аневризма, тука, пред се, експертите во неговото назначување се одбиваат со големината и брзината на растот на аневризмата. Со голема аневризма, која, згора на тоа, продолжува да расте брзо во големина, потребна е хируршка интервенција. По можност, во такви ситуации, оштетената површина на крвниот сад се заменува со вештачки трансплантација.

Рутирањето на мали аневризми се јавува во ретки случаи, и главно нивниот третман е ограничен на лекови кои се користат при висок притисок, како и лекови кои го намалуваат товарот произведен на ѕидот на аортата.

Во случај на претходно изведена операција, пациентите треба да подлежат на систематски ултразвучен преглед, со помош на кој се обезбедува контрола врз растот на аневризмата.

Ако аневризмата не е подложна на раст и можноста за прекин, ова не го исклучува зголемениот ризик за пациентот во врска со можните проблеми со срцето. Во овој случај, вежбање, исхрана и здрава исхрана се пропишани. Дополнително, треба да престанете со пушењето. Покрај тоа, може да се препишат лекови за да се намали нивото на холестерол во крвта.

Што се однесува до специјалистите кои треба да се контактираат во врска со можното присуство на аневризма врз основа на соодветни симптоми, тие вклучуваат терапевт, кардиолог или васкуларен хирург, како и специјалисти за внатрешни болести (интернисти).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аневризма на аортата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: општ лекар , кардиолог , васкуларен хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на штитната жлезда (појавување симптоми: 5 од 15)

Канцер на тироидната жлезда е малигна патологија во која формира грутка (нодула) која влијае на тироидната жлезда и се развива врз основа на неговиот фоликуларен епител или парафоликуларен епител. Ракот на штитната жлезда, чии симптоми главно се откриваат кај жени на возраст од 40 до 60 години, се дијагностицира во просек во 1,5% од случаите при разгледување на било кој тип на малигни туморски форми на една или друга област на локализација.

...
Рак на езофагусот (појавување симптоми: 5 од 15)

Формирањето на малигнен тумор на ѕидовите на езофагусот придонесува за развој на рак, кој во медицината се нарекува рак. Оваа болест често се среќава кај постарите лица. Претставниците на посилниот пол најмногу се подложни на болест, што првенствено се должи на употребата на алкохол и тутунски производи. Тоа е преку овие недостатоци дека оваа болест е предизвикана.

...
Медијастинален тумор (појавување симптоми: 5 од 15)

Медијастиналниот тумор е неоплазма во медијастиналниот простор на градите, кој може да биде различен во морфолошката структура. Бенигна неоплазми често се дијагностицира, но за секој трет пациент има онкологија.

...
Остеопороза (појавување симптоми: 4 од 15)

Остеопорозата е прогресивен тип на болест која се карактеризира со прилично сериозни последици и изразени карактеристики на сопствениот тек, како и "порозен" тип на оштетување на коските. Остеопорозата, чии симптоми се состојат првенствено во поразот на скелетот, исто така, доведува до намалување на густината на коскеното ткиво со истовремено кршење на нивната структура.

...
Не-Хочкинов лимфом (појавување симптоми: 4 од 15)

Онколошките болести денес се една од најтешките и најтешките за лекување на болести. Тие вклучуваат не-Хоџкиновиот лимфом. Сепак, секогаш постојат шанси и јасна идеја за тоа која болест е, нејзините типови, причините, методите на дијагноза, симптомите, методите на лекување и прогнозата за иднината можат да ги зголемат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .