Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробна емболија: симптоми и третман

Белодробна емболија - главните симптоми:

Белодробната емболија е блокада на пулмоналната артерија со згрутчување на крв или друго туѓо тело (честички на коскената срж, масни наслаги, паразити). Згрутчувањето на крвта може да се формира во венскиот систем, десно или лево атриум, вентрикула на срцето. Ако медицинска нега не е навремено обезбедена, тоа е фатално.

Според статистичките податоци, пулмоналната емболија е честа причина за ненадејна смрт. И мажите и жените се засегнати. Во некои случаи, болеста се дијагностицира дури и кај децата. Во главната група за ризик, луѓето во возрасната група од 50-60 години.

Етиологија

Првата и најчеста причина за пулмонален тромбоемболизам е одвојувањето на венската емболија и васкуларната оклузија. Покрај тоа, треба да се истакнат следниве причини за развојот на патолошкиот процес:

 • повреди;
 • срцева слабост ;
 • последиците од тешката операција;
 • долг одмор во кревет.

Вториот се должи на фактот дека во таква ситуација природниот проток на крв во човекот е нарушен во телото.

Во поретки клинички случаи, причината за пулмонална емболија може да биде следната:

 • тромбофилија;
 • длабока венска тромбоза;
 • онколошки болести;
 • автоимуниот одговор на телото на тромбоцитите;
 • болести на кардиоваскуларниот систем.

Исто така, метаболичко нарушување и злоупотреба на супстанции на алкохол или наркотични лекови може да доведе до белодробна емболија. Постојат многу причини за развој на таква опасна болест.

Општи симптоми

Прилично е тешко да се дијагностицира болеста, бидејќи во раните фази на пулмоналната емболија, воопшто не може да даде никакви симптоми. Како последица на тоа, може да се појави синдром на "ненадејна смрт". Природата на болеста може да биде од асимптоматски тип до брз развој за неколку минути, што доведува до смрт.

Во некои клинички случаи во раните фази на болеста, може да забележите следниве симптоми:

 • болка во градите;
 • недостаток на здив;
 • тахикардија ;
 • нестабилна телесна температура;
 • кашлање без очигледна причина (понекогаш со крв);
 • цијаноза на екстремитетите;
 • влажна визица.

Кај постарите лица, симптомите може да бидат помалку изразени во почетната фаза. Исто така, за оваа категорија на луѓе се карактеризира со ненадеен церебрален синдром. Се манифестира во форма на такви симптоми:

 • губење на свеста;
 • конвулзии;
 • симптоми на срцева слабост;
 • вртоглавица.

Белодробниот тромбоемболизам на оваа возраст најчесто доведува до смрт.

Синдроми на болеста

Покрај општите симптоми, како што се развива белодробната емболија, може да се појават и следниве синдроми:

 • кардиоваскуларни;
 • белодробен и плеврален;
 • фебрилни;
 • абдоминална;
 • имунолошки.

Кардиоваскуларниот синдром се карактеризира со акутна срцева слабост, пад на крвниот притисок и тахикардија.

Со пулмонален и плеврален синдром , скратен здив, кашлање со крвав исцедок. Кожата на пациентот може да биде бледа или сива.

Во фебрилен синдром , може да започне воспалителен процес во белите дробови. Температурата на телото е нестабилна. Оваа состојба на пациентот може да трае од неколку часа до два дена.

Абдоминалниот синдром е придружен со силна болка во десниот хипохондриум, понекогаш повраќање. Гледано отекување на црниот дроб.

Имунолошкиот синдром е доста редок, бидејќи се јавува само на 2-3 недели од болеста. Главниот симптом е осип на кожата, сличен на алергиска реакција.

Клиничката слика за пулмонална емболија е доста двосмислена. Невозможно е да се направи точна дијагноза без специјални студии. Во исто време, вреди да се разбере дека со таква болест можеби едноставно нема време за таква дијагноза.

Класификација

Постојат два вида на класификација - според природата на локализацијата и во зависност од обемот на погодените крвни садови.

Од природата на локализацијата на белодробната емболија, следново може да биде:

 • масивни;
 • оштетување на лобарните гранки на лобарната артерија;
 • оштетување на мали крвни садови на артерија (најчесто се случува билатерално).

Според видот на волуменот, овие форми на болест се разликуваат:

 • мали (до 25% лезии на пулмонални крвни садови);
 • субмасивни (од 30 до 50%);
 • масивни (повеќе од 50%);
 • смртоносна (повеќе од 75% од пулмоналните крвни садови се засегнати).
Белодробна емболија

Природата на развојот на патологијата

Од природата на развојот на клиничката слика, болеста може да се развие во оваа форма:

 • хроничен;
 • продолжен или субакутен;
 • акутен;
 • молња брзо (постои инстант блокада на садот со тромб или туѓо тело).

Во последната форма на развој, речиси секогаш се случува смртта.

Најмногу "поволни" се смета за хронична и продолжена форма на пулмонална емболија. Во овој случај, симптомите се развиваат во рок од неколку дена. Затоа, можно е да се дијагностицира болеста навремено и да се преземат неопходните мерки за да се отстрани. Навремено дијагностицирана болест - ова е веќе 50% од фактот дека третманот ќе биде успешен.

Дијагностика

Основата на дијагнозата за сомнителна пулмонална емболија е инструментална студија. Како по правило, во прв план не се потребни лабораториски тестови.

Стандардната дијагностичка програма ги опфаќа следните:

 • рентген испит;
 • КТ скен на градите ;
 • перфузиска сцинтиграфија;
 • ангиографија;
 • тест за индекс на ангиографска тежина.

Што се однесува до студијата ЕКГ, таа не е многу ефикасна во случаи на сомневање за тромбоемболизам на мали гранки на пулмоналната артерија. Развојот на патолошкиот процес на електрокардиограмот покажува само 10-15% од сите случаи.

Електрокардиографија за пулмонална емболија

Приближна клиничка слика може да покаже на Х-зраци. Ако постои сомневање за пулмонален инфаркт, тогаш се врши компјутерска томографија (КТ). На ист начин е можно да се утврди можната причина за развојот на болеста.

Најточни податоци (90%) го даваат методот на перфузионна сцинтиграфија. Негативните податоци од таквата студија овозможуваат речиси целосно отстранување на тромбоемболизмот на малите гранки на пулмоналната артерија. Но, за точна дијагноза, резултатите од оваа анализа треба да се споредат со радиолошки слики и други, веќе спроведени, анализи.

За да се открие местото на блокадата и степенот на развој на болеста, се овозможува методот на ангиографија. Во рамките на таквата студија, специјален препарат се инјектира интравенозно, што овозможува подоцна јасно да се види состојбата на сите садови на сликата. Треба да се напомене дека методот на ангиографија е единствен достапен метод на истражување за сериозно болни пациенти. Денес, овој метод на инструментално истражување обезбедува најточна и целосна слика за развојот на патолошкиот процес.

Што се однесува до лабораториските тестови, тие можат да бидат препишани од лекар само на индивидуална основа, ако тоа го бара клиничката слика за развојот на болеста кај пациент и дозволува неговата состојба.

Дијагнозата на пулмоналната емболија е многу сложен процес кој бара постојано, блиско внимание на лекарот. Состојбата на пациентот може да се влоши во секое време од дијагностичките процедури. Во овој случај, истражувањето веднаш се прекинува и се преземаат потребните терапевтски мерки.

Итна реанимација

Егзацербација на болеста може да се развие во секое време и не е факт дека едно лице во тоа време ќе биде во здравствена установа.

Ако не можете веднаш да обезбедите медицинска нега, веднаш треба да ги извршите таквите активности:

 • лицето треба да се стави на рамна површина, не се движи или смени, ако само што падна, замрзна на работното место и така натаму;
 • да обезбеди слободен пристап до воздухот - за расклопување на долна облека, кошула и слично;
 • ако престане дишењето - реанимација при срцев застој.

Веднаш, вонредна амбуланта треба да се извести веднаш, наведувајќи ги симптомите и состојбата на пациентот.

Соодветната и навремена итна грижа за пулмоналниот тромбоемболизам овозможува да се спаси животот на еден човек и дава време да ги преземе потребните терапевтски мерки.

Третман

Ако некое лице има сомневање или е веќе дијагностицирано белодробна емболија, неопходна е итна хоспитализација. Хоспитализацијата на пациентот подразбира строг одмор во кревет се додека не се исклучи ризикот од васкуларна блокада.

Третманот на белодробната емболија може да се подели во следните фази:

 • итни медицински мерки за спасување на животот на пациентот;
 • реставрација на садот до највисока можна нормална состојба.

Хируршката интервенција се спроведува многу ретко, бидејќи показателите за операцијата имаат прилично висока стапка на смртност - од 40 на 80%.

Ако не постојат контраиндикации, тогаш се применува методот на интраваскуларна емболектомија. Методот е безбеден и многу ретко доведува до смрт. Со помош на катетер со специјална млазница во вид на морон, згрутчувањето на крвта се отстранува преку коморите на садовите и срцето.

Дијаграм на директна (а, б) и индиректна (в, г) емболектомија

Во однос на терапијата со лекови, лекарот може да препише фибринолитички прием. Како резултат на дејството на таквиот лек, значително подобрување во состојбата на пациентот може да се случи во рок од 3-4 часа.

Покрај тоа, лекарот може да пропише такви лекови:

 • антикоагуланси на директна и индиректна акција;
 • хепарин;
 • антиспазмодични лекови.

Ако пациентот има синдром на силна болка, тогаш се препишува аналгетик.

Во случај да не се обезбеди навремена медицинска нега, последиците може да бидат исклучително негативни - од пулмонален инфаркт до фатален исход. Но, ако веднаш побарате медицинска помош, подложете на целосен курс на лекување, таквите негативни последици може да се избегнат.

Превенција

Тромбоемболичната профилакса е рационална за секој кој имал тешка болест или операција. Луѓето од оваа категорија треба да ги применуваат следните правила во пракса:

 • умерено вежбање;
 • секогаш кога е можно, одиме колку што е можно;
 • строго почитување на дневната рутина - целосен здрав сон, умерена физичка активност;
 • правилна исхрана;
 • елиминација на никотин и други опојни дроги;
 • редовно испитување од терапевт, флеболог и пулмолог.

Во некои случаи, лекарот може да препише лекови интравенозно, со што се елиминира ризикот од згрутчување на крвта во садовите. Следејќи ги таквите превентивни мерки, можно е да се избегнат последиците за лицето од животот и самата болест. За сите симптоми, веднаш треба да се јавите на амбулантата. Запомнете дека со тромбоемболизам резултатот може да трае неколку минути.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате белодробна емболија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне помош од терапевт , кардиолог , пулмолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 9 од 21)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 9 од 21)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Емобизам (појавување симптоми: 9 од 21)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Срцева слабост (појавување на симптоми: 7 од 21)

Срцева слабост го одредува таков клинички синдром, во рамките на кој се јавува повреда на функцијата на пумпање карактеристична за срцето. Срцева слабост, чии симптоми можат да се манифестираат на различни начини, се карактеризира и со тоа што се карактеризира со постојана прогресија, врз основа на која пациентите постепено губат соодветен работен капацитет и се соочуваат со значително влошување на квалитетот на нивниот живот.

...
Стекнати срцеви заболувања (појавување симптоми: 7 од 21)

Стекнати срцеви дефекти - болести поврзани со оштетено функционирање и анатомска структура на срцевиот мускул. Како последица на тоа, постои повреда на интракардијалната циркулација. Оваа состојба е многу опасна, бидејќи може да доведе до развој на многу компликации, особено на срцева слабост.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
кардиолог зема
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .