Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Васкулитис: Симптоми и третман

Васкулитис - главните симптоми:

Васкулитис е група на болести во кои садовите се засегнати. Како што се развива патолошкиот процес, болеста може да се прошири и на други органи и ткива на човечкото тело. Најмногу подложни се мажите во средната возраст. Но, во медицинската пракса постојат случаи на развој на болеста кај деца, жени.

Етиологија

Во принцип, разликуваат примарни и секундарни форми на болеста. Примарната форма може да се појави независно. Секундарната форма се јавува како последица на други заразливи болести.

На крајот, етиологијата на оваа група на болести не е проучена. Како што покажува медицинската пракса, следните фактори можат да предизвикаат развој на овој патолошки процес:

 • вирусни инфекции;
 • алергиска реакција на лекови;
 • тешки хронични заболувања;
 • продолжена изложеност на ниска температура;
 • човечки контакт со отрови и други хемикалии;
 • изгореници на кожата, вклучувајќи и сончеви;
 • слаб имунитет.

Со други зборови, со ослабен имунитет, сè може да биде причина за развојот на патолошкиот процес.

Патогенеза

Под влијание на одредени фактори кои ја менуваат антигенската структура на ткивата. Истиот тип на ткиво се состои од крвни садови. Како резултат на тоа, отфрлањето започнува во телото. Телото ги препознава крвните садови како туѓи тела и почнува да произведува антитела за да ги уништи.

Во случај инфекцијата да падне на ѕидот на крвниот сад, започнува воспалителниот процес - артеритис.

Општи симптоми

Недвосмислените симптоми на васкулитис не можат да се разликуваат. Денес во медицината постои едноставно голем број на подвидови на оваа болест. Општи знаци на болеста се:

 • автоимуни процеси може да се развијат во кој било дел од телото (најмногу од сè, каде што има акумулации на крвните садови);
 • невозможно е да се дијагностицира точната причина за развојот на болеста;
 • акутна реакција на телото на дрога;
 • имунолошкиот систем е многу слаб;
 • воспаление на крвните садови.

Инфекцијата може да влијае не само на крвните садови и ткивата, туку и на внатрешните органи на лицето, зглобовите. Вреди да се забележи дека, до одредена точка, болеста воопшто не се чувствува.

Видови на васкулитис

Денес, официјалната медицина усвои класификација според големината на засегнатите крвни садови:

 • големи;
 • среден;
 • мали.

Од природата на локализацијата се разликуваат:

 • васкулитис на кожата;
 • долните екстремитети;
 • горните екстремитети.

Но, не заборавајте дека артеритот може да се формира во речиси секој дел од телото.

Не постои комплетна класификација на васкулитис, бидејќи етиологијата не е јасна.

Патологии на големи крвни садови

Следниве се лезии на големи крвни садови:

 • Такајасу артеритис;
 • темпорален артеритис (гигантска клетка).

Артеритис Такајасу најчесто ги засега младите жени. Патолошката состојба е предизвикана од воспаление на аортниот лак и садови кои се протегаат од него. Почетниот знак на артеритис е генерализирана болка. Како што болеста напредува, може да се појават следниве симптоми:

Белодробните крвни садови може да бидат вклучени во патолошки процеси при артеритис. Во некои случаи, дури и долните екстремитети можат да бидат засегнати. Во овој случај се разгледува ревматоиден васкулитис. Во потешки клинички ситуации, ревматоидниот васкулитис може да предизвика делумна парализа.

Гигантски артеритис е воспаление на каротидната артерија и блиските крвни садови. Во некои случаи, артеритот може да влијае на вертебралните артерии. Вреди да се напомене дека оваа форма на болеста многу ретко се дијагностицира кај луѓето на млада возраст. Најчесто, ова се луѓе над 50 години. Точните причини за развој на оваа форма на васкулитис се непознати.

Симптомите во овој подтип на артеритис се како што следува:

 • главоболка која не се намалува дури и по земањето лекови против болки;
 • невролошки нарушувања;
 • дисфункција на долната вилица.

Симптомите може да исчезнат нагло по околу две недели. Но, тоа не значи дека болеста целосно се повлече.

Лезија со средна големина

Во овој случај, такви форми се можни:

 • Кавасаки болест;
 • периартеритис нодоза.

Кавасакиската болест најчесто се дијагностицира кај деца од основно образование и од новороденчиња. Васкулитис кај деца е проследен со следниве симптоми:

 • треска, нестабилна температура;
 • драстично губење на тежината поради губење на апетитот;
 • пилинг на кожата, особено во подножјето;
 • конјунктивитис .
Кавасаки болест

Оваа форма на васкулитис кај деца во 25% доведува до нарушувања во работата на срцето и кардиоваскуларниот систем. Особено, постои дефект на срцето .

Најголема опасност од оваа форма на васкулитис кај децата е дека патологијата може да доведе до миокарден инфаркт, па дури и смрт. Точните причини за развојот на оваа патологија кај децата се непознати. Клиничарите забележуваат дека во повеќето случаи развојот на патоген фактор може да биде промовиран од сериозна заразна болест и ослабен имунитет.

Полиартеритис или нодуларен артеритис се манифестира како некроза на малите и средни калибарните садови. Во овој случај, пациентот може да се жали на такви симптоми:

 • нарушување во дигестивниот тракт;
 • недостаток на апетит;
 • треска;
 • остар губење на тежината.

Како по правило, патолошкиот процес не се проширува на белите дробови и слезината. Во тешки клинички случаи, акутна срцева слабост, може да се развијат абнормалности во бубрезите и црниот дроб. Може да се развие некротичен васкулитис.

Лезија на мали садови

Во овој случај, ваквите форми на болеста може да се дијагностицираат:

 • Schönlein-Henoch синдром;
 • алергиски ангитис;
 • васкулитис на кожата;
 • криоглобулинемичен васкулитис;
 • микроскопски полиангиитис;
 • Вегенер-ова болест;
 • уртикаријален васкулитис.

Болеста на Шенелин-Енох може да се развие кај деца и кај возрасни. Најчесто овој тип на патологија се јавува по тешка инфекција и продолжен третман со лекови. Симптомите може да исчезнат драматично после неколку дена или недели. Но, повторното појавување на болеста е можно.

Шенелин-Еноховата болест

Алергискиот ангитис е патолошка лезија на садовите на белите дробови и белите дробови. Како компликација, може да се развие бронхијална астма. Болеста на оваа форма е повеќе карактеристична за жителите на Африка и Јужна Америка.

Причината за развојот на васкулитис на кожата (кожен ангитис) не е прецизно утврдена од медицината. Во овој случај се јавува инфекција на мали крвни садови и може да се развие полиартритис.

Знаци на болест се:

 • формирање модринки на кожата;
 • плускавци;
 • мали крварења.

Кожата (особено на долните екстремитети) станува ранлива. Најмалата повреда може да предизвика сериозно крварење. Не постои точна етиологија на васкулитис на кожата. Но, како што покажува медицинската пракса, развојот на таков патолошки процес може да биде реакција на телото на одредени лекови. Со навремено откривање на васкулитис на кожата се добро третирани и не предизвикуваат компликации.

Криоглобулинемичниот васкулитис е блокада на садовите со развој на воспалителни процеси во нивните ѕидови. Во повеќето случаи, таквата повреда се должи на внесот на лекови. Криоглобулинемичниот васкулитис исчезнува по прекинувањето на провокативниот лек. Не се забележани посебни компликации во клиничката пракса.

Микроскопскиот полиангиитис е лезија на ѕидовите на мали и средни крвни садови. Како компликација може да се развие некротизирачки артеритис.

Вегенер-овата болест е лезија на садовите на долниот и горниот респираторен тракт, како и на бубрезите. Недостатокот влијае и на мажите и на жените подеднакво. Во главната група за ризик, луѓето се 40 години и постари. Точните причини за развој на васкулитис од овој тип се непознати. Најчесто провоцирачкиот фактор е заразна болест или одговор на телото на лекови.

Уртикарниот васкулитис може да се смета како под-форма на алергиски васкулитис. На надворешни знаци потсетува на мала желка . Во клиничката пракса, уртикаријалниот васкулитис е доста редок.

За разлика од манифестацијата на алергиска реакција, уртикарискиот васкулитис не може да даде никакви симптоми во почетните фази на болеста. Во повеќето случаи, уртикаријалниот васкулитис се манифестира како осип на долните и горните екстремитети. Како што напредува болеста, осипот може да се замени со плускавци. Во потешки клинички случаи, можно е кожата на долните екстремитети да стане мртва.

Церебралната форма на болеста е многу ретка. Церебралниот васкулитис се карактеризира со лезии на крвните садови на било кој калибар во церебралниот кортекс. Церебралниот васкулитис може да предизвика било која друга болест. Нема исклучок фатален. Дијагнозата на овој подтип на болеста е многу тешка, бидејќи биопсијата на материјалот е речиси невозможна. Етиологијата на оваа форма на болеста е непозната.

Дијагностика

Дијагнозата на васкулитис зависи од природата на манифестацијата на патологијата и нејзината локализација. По објаснување на историјата, лекарот препишува инструментални и лабораториски тестови.

Стандардната лабораториска програма за истражување вклучува:

Брз тест на згрутчување на крвта

Инструменталните истражувачки методи вклучуваат такви постапки:

 • рендгенски прегледи;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • ткивна биопсија (за васкулитис на кожата);
 • ангиографија (васкуларен преглед);
 • имунолошки тестови.

Лекарот може да направи дијагноза само врз основа на сите завршени студии. Само во овој случај, можете да доделите точен третман.

Третман

Третманот на васкулитис од било кој облик треба да го препише само лекар. Но, вреди да се напомене дека лекувањето се врши не само од флебологот. Поради природата на манифестацијата на патолошки процеси, може да бидат вклучени нефролози, хирург, терапевт, па дури и неврохирург.

Третманот се темели на терапија со лекови. Лекарот може да препише лекови како акција спектар:

 • антиинфламаторно;
 • да се подобри циркулацијата на крвта во крвните садови;
 • подобрување на имунитетот.

Исто така, кога васкулитис сигурно следи диета. Исхраната со васкулитис ги исклучува цитрусите, слатките, мешунките. Предност се дава на варена храна.

Народни лекови за третман

Пред да започнете со лекување на васкулитични народни лекови, треба да се консултирате со вашиот лекар.

Кај луѓето за третман на васкулитис на екстремитетите користете лосиони и триење од такви билки како што се:

 • коприва;
 • тинктура на женшен;
 • корен со сланина.

Исто така, кога васкулитисот на долните екстремитети им помага на медицинските пијавици. Оваа техника е применлива за лекување на горните екстремитети. Но, пред да користите некој популарен метод, треба да се консултирате со вашиот лекар.

На првите симптоми треба да побараат медицинска помош. Колку побрзо започнува третманот, толку е поголема можноста за отстранување на болеста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате васкулитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ревматолог , флеболог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Авитаминоза (појавување симптоми: 6 од 18)

Авитаминизата е болна состојба на лице кое се јавува како резултат на акутен недостиг на витамини во човечкото тело. Има пролетна и зима авитаминоза. Нема ограничувања во врска со полот и возрасната група.

...
Системски васкулитис (појавување симптоми: 6 од 18)

Системски васкулитис е голема група на заболувања карактеризирани со воспаление проследено со уништување на ѕидовите на мали, средни и големи садови. Како резултат на тоа, се развива исхемија на ткива и органи. Системскиот васкулитис се карактеризира со рецидив, но, исто така, често може да се влоши. Симптомите на заболувања во голема мера зависат од локацијата на крвниот сад, неговиот калибар, како и од активноста на воспалителниот процес.

...
Пурпура тромбоцитопенична (Verlgof-ова болест) (појавување симптоми: 5 од 18)

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Жолтица (појавување симптоми: 5 од 18)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Ехинококоза (појавување симптоми: 5 од 18)

Ехинококозата е паразитарна болест која е честа кај луѓето. Нерамномерно е дистрибуиран низ целиот свет. Честите случаи на морбидитет се забележани во оние земји каде преовладува земјоделската активност. Echinococcus може да го нападне секој орган во човечкото тело. Ехинококозата се развива кај деца, како и кај возрасни од различни возрасни групи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
флебологот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .