Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Митрална стеноза (стеноза на митрална валвула): симптоми и третман

Митрална стеноза (стеноза на митрална валвула) - главните симптоми:

Митрална или митрална стеноза е опасна болест на кардиоваскуларниот систем. Патолошкиот процес води до нарушување на природниот одлив на крв од левиот атриум до левата комора. Со други зборови, дупката меѓу нив се стеснува. Во главната група за ризик, жените на возраст од 40-60 години. Но, машката половина од популацијата е исто така предмет на овој тип на кардиоваскуларни болести. Според статистичките податоци, болеста се дијагностицира кај 0,5-0,8% од вкупното население на планетата.

Етиологија

Најчеста причина за развојот на патолошкиот процес е ревматизам . Вреди да се одбележи дека болеста може да почне да се развива асимптоматски. Првите знаци на митрална стеноза може да се појават по 10-15 години од почетокот на развојот на болеста. Се разбира, оваа околност во голема мера го отежнува процесот на лекување.

Дополнително, митрална стеноза може да се појави поради следните фактори:

 • повреди на срцето или градниот кош;
 • инфективен ендокардит ;
 • атеросклероза ;
 • болести предизвикани од инфекција;
 • интракардијална тромба.

Во поретки клинички случаи, стеноза на митрална валвула може да се должи на конгенитални абнормалности. Но, како што покажува медицинската пракса, кај 80% од случаите стекната на митрална валвула е дијагностицирана кај пациенти.

Наспроти позадината на таков недостаток, може да се формираат и други болести. Најчесто е аортна инсуфициенција.

Општи симптоми

Во почетната фаза, болеста не може да даде симптоми. Како што болеста напредува, може да се појават следниве симптоми:

 • зголемен замор;
 • отежнато дишење, дури и со мал напор;
 • кашлица со крв;
 • аритмија или тахикардија ;
 • астма напади во текот на ноќта.

Во подоцнежните фази на болеста, знаците на митрална стеноза може да бидат поизразени. Особено лекарот може да ги идентификува прекините во работата на срцето со помош на аускултација. Во доцната фаза, диспнеа кај луѓето е забележана дури и при мирување. Симптомите на астмата стануваат се почести, а не само во текот на ноќта.

Таков симптом како скратен здив - ова е првиот и најреалниот знак на болест. Но, во исто време, таков симптом, како и хемодинамика, може да укажуваат на други болести. Затоа, треба да се консултирате со кардиолог за точна дијагноза.

Постепено менување на изгледот на пациентот. Гледано цијаноза на усните, па дури и врвовите на прстите. Нездраво руменило може да се појави на образите. Овие се исто така карактеристични симптоми на болеста.

Митралната стеноза може да биде фатална ако не се третира веднаш. Според статистичките податоци, оваа болест доведува до смрт во 40% од случаите.

Форми на болеста

Во официјалната медицина, постојат три фази во развојот на болеста. Тие се дијагностицираат во зависност од областа на митралниот отвор:

 • лесна форма - дупка од најмалку 2 и не повеќе од 4 квадратни сантиметри;
 • умерена - дупка од 1 до 2 сантиметри;
 • тешка дупка помала од 1 квадратен сантиметар.

Како по правило, блага форма на митрална стеноза се јавува без никакви симптоми. Можно е дијагностицирање на болеста случајно - за време на истражување на други болести.

Фази на развој на болеста

Вкупно, клиничарите идентификуваат пет фази на развој на митрална стеноза:

 • првата е целосна компензација. Нема знаци на неправилности во срцето;
 • вториот е нарушување на циркулацијата на крвта во мал круг. Симптомите може да се забележат само со зголемен физички напор;
 • третиот - стагнација на крв во малиот круг и нарушувања во големиот круг на циркулација на крвта;
 • четвртиот - изразени индикатори за нарушувања на циркулацијата во кардиоваскуларниот систем, симптоми на почетен неуспех, добро слушнати преку аускултација;
 • Петтата е дистрофичната фаза. Постојат знаци на акутна срцева слабост.

Вреди да се напомене дека компликациите може да се појават во било која фаза на болеста. Во овој случај, сето тоа зависи од општата состојба на пациентот, неговата возраст и клиничката слика на болеста.

Дијагностика

Ако овие симптоми се појават во телото, веднаш треба да го контактирате вашиот кардиолог за да добиете дијагноза и да го потврдите или да го негирате присуството на патологија во телото. Факт е дека манифестацијата на овие симптоми не значи дека пациентот има митрална стеноза. Затоа, за да направите дијагноза сами по себе е неприфатливо во секој случај.

Дијагнозата на болеста се состои од личен преглед, аускултација, лабораториски и инструментални методи на истражување.

Првично, излегува историјата на точноста кога симптомите почнаа да се појавуваат и дали факторите што претходат се прекумерно физичко напрегање, стрес, операција и така натаму. Бидете сигурни дека лекарот спроведува аускултација (слушање на срцето). Методот на аускултација овозможува пред-дијагноза, пред да се изврши попродлабочена дијагноза.

Стандардната програма за дијагноза на митрална стеноза го опфаќа следното:

Врз основа на резултатите од ова истражување, може да се пропишат следниве постапки:

Дополнително, инструменталните анализи се неопходно доделени:

 • ЕКГ;
 • ЕХО (ехокардиографија);
 • Х-зраци испитување на градите;
 • Трансезофагеална ехокардиографија - бидејќи сондата за храна е многу близу до срцето, овој метод на испитување ви овозможува да ги видите контурите на срцето и димензиите на митралниот отвор.

ЕКГ студија, доколку постои сомневање за таков патолошки процес, е задолжително. Аускултацијата може да укаже само на обемот на лезијата. Патем, ЕКГ испитување е неопходно ако постои сомневање за дефект во кардиоваскуларниот систем.

Аускултација на срце

Во прилог на овие методи на истражување и консултација со кардиолог, можеби ќе треба да се консултирате со ревматолог и кардиохирург. Лекарот може да даде такви назначувања само ако стеснувањето на отворот достигна умерена или тешка форма.

Третман

Ако пациентот се дијагностицира со митрална стеноза, тогаш третманот на оваа болест може да биде од два типа - конзервативен или оперативен. Во повеќето случаи, оперативната интервенција се применува ако отвор е помал од 2 квадратни сантиметри и се забележува акутна срцева слабост.

Конзервативен третман

Во прилог на земање лекови со тесен спектар на дејства за третман на стеноза на митрална валвула, на пациентот му се препишува посебна диета.

Вреди да се напомене дека лековите не ја елиминираат болеста. Тие само ги отстрануваат општите симптоми и го инхибираат развојот на патолошкиот процес. Лекарот пропишува лекови со таков спектар на дејство:

 • бета блокатори - за да се спречи емоционално преоптоварување и стрес;
 • диуретици (диуретични лекови);
 • антиаритмични лекови - да се врати природниот ритам на срцето;
 • антибиотици - за да се спречи формирање на инфективен процес.

Исто така, за време на медицинскиот третман на митрална стеноза, на пациентот му се препишува целосен тек на есенцијални витамини и минерали. Покрај тоа, не заборавајте да ја исклучите вежба.

Хируршки третман метод

Третманот на митрална стеноза со хируршки метод се користи ако митралниот отвор е помал од 2-3 квадратни сантиметри. Особено, невозможно е да се одложи операцијата ако пациентот има акутна срцева слабост.

Три типа на хирургија се користат за лекување на митрална стеноза:

 • перкутана комисуротомија;
 • отворена комисуротомија на митралниот отвор;
 • затворена комисуротомија на митралниот отвор.

Ако се дијагностицира сериозно оштетување на вентилот, тогаш се користат протези - заменувајќи го мајчин вентилот со вештачки.

Митрална валвуларна замена

По операцијата, пациентот треба да помине долг пат на рехабилитација. Бидејќи е можно формирање на инфективен ендокардит и срцева слабост, на пациентот му се препишува дополнителен курс на лекување со лекови. Вклучувајќи и антибиотици.

Бидете сигурни да продолжите со кардиолог. На секој прием, лекарот може да го користи методот на аускултација за навремена дијагноза на можни компликации. Периодично, пациентот треба да спроведе ЕКГ студија.

Исхрана

Третманот на митрална стеноза во рана фаза подразбира посебна диета. Употребата на такви производи треба целосно да се исклучи од исхраната:

 • солено
 • зачинета
 • пржени и пушеле;
 • алкохол

Ако некое лице пуши, тогаш ова треба да се исклучи, но постепено. Остриот отфрлање на никотин може да биде голем стрес за телото.

Можни компликации

Ако не започнете третман навремено, тогаш како можни компликации на митрална стеноза:

Срцева слабост
 • акутна срцева слабост;
 • срцева астма (лево вентрикуларно оштетување);
 • зголемен притисок во пулмоналната артерија;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • затнувањето на крвните садови со згрутчување на крвта (ова може да биде фатално);
 • абнормално проширување на левиот атриум.

Вториот може да доведе до компресија на нервните завршетоци и проксималните органи. Оваа компликација повлекува други болести.

Треба да се земе во предвид дека компликациите на митрална стеноза се можни само ако третманот не се започне навремено.

Прогноза

Како по правило, правилниот тек на лекување и оперативната интервенција даваат добри резултати. Компликации или појава на други болести во заднина - срцето, лево вентрикуларна инсуфициенција не се почитува.

Со навремена операција, стапката на преживување е 85-95%. Со природниот тек на болеста, стапката на преживување не е повеќе од 50%.

Превенција

За целосно да се елиминира оваа болест е невозможно. Но, може да се преземат некои мерки за намалување на ризикот од патолошки процес. За да го направите ова, применувајте ги овие едноставни правила во пракса:

 • добра исхрана, со широк спектар на витамини и минерали;
 • умерено вежбање;
 • оди на свеж воздух, правилен одмор.

Треба да, ако не целосно елиминира, тогаш барем да ги намали стресните и нервните ситуации во еден живот.

Многу е важно да се започне со третман на ангина навремено. Тоа е оваа болест која може да предизвика заболувања поврзани со кардиоваскуларниот систем. Следете го вашето здравје и веднаш побарајте медицинска помош.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате митрална стеноза (митрална валвуларна стеноза) и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 9 од 14)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Стекната болест на срцето (појавување на симптоми: 7 од 14)

Стекнати срцеви дефекти - болести поврзани со оштетено функционирање и анатомска структура на срцевиот мускул. Како последица на тоа, постои повреда на интракардијалната циркулација. Оваа состојба е многу опасна, бидејќи може да доведе до развој на многу компликации, особено на срцева слабост.

...
Силикоза (појавување симптоми: 7 од 14)

Силикозата на белите дробови е патолошка состојба предизвикана од пролонгирана експозиција на прашина што содржи силика во човечките респираторни органи. Овој патолошки ефект доведува до пролиферација на сврзното ткиво и формирање на нодули во ткивото на белите дробови.

...
Ревматизам (појавување симптоми: 6 од 14)

Ревматизмот е воспалителна патологија, во која концентрацијата на патолошкиот процес се јавува во поставата на срцето. Најчесто, луѓето со тенденција да се разболат со оваа болест се на возраст од 7 до 15 години. Само непосредната и ефективна терапија ќе помогне да се справат со сите симптоми и да ја надминат болеста.

...
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 6 од 14)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .