Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Екстрасистола: симптоми и третман

Екстрасистоли - главните симптоми:

Екстрасистол - ова е еден од најчестите типови на аритмии (т.е. нарушувања во срцевиот ритам), што се карактеризира со појава на извонредна контракција од страна на срцевиот мускул или со неколку вонредни контракции. Екстрасистолот, чии симптоми се јавуваат не само кај пациенти, туку и кај здрави луѓе, можат да бидат предизвикани од премногу работа, психолошки стрес, како и некои други надворешни стимули.

Општ опис

Екстрасистолот, кој може да биде предизвикан дури и со употребата на кофеин, алкохол или тутун, покрај факторите што ги забележавме во форма на прекумерна и премногу работа, е релативно безбедна состојба за човекот, неговиот живот и здравје. Во меѓувреме, ако зборуваме за својот изглед кај лица за кои кардиоваскуларните болести во една или друга форма се релевантни, во овој случај екстрасистолата игра улога на зголемен фактор на ризик.

Појавата на аритмија се објаснува со појава на ектопични фокуси кои се карактеризираат со зголемена активност и локализирани надвор од синусниот јазол (што е, во коморите, во преткоморите или во атриовентрикуларниот јазол). Вонредните импулси формирани во овие фокуси почнуваат да се шират по срцевиот мускул, предизвикувајќи предвремено срцебиење до фазата на дијастолата.

Волуменот на исфрлање крв за време на екстрасистоли е под нормално, поради оваа причина, честите екстрасистоли (вонредни контракции на одделни делови на срцето), кои се појавуваат почесто 6-8 пати во минута, може да доведат до забележителни промени во минута волуменот на циркулацијата на крвта. Треба да се напомене дека порано екстрасистолата почнува да се развива, толку е помал обемот на крв кој ќе го придружува екстрасистолното ослободување, соодветно. Овие карактеристики, пред се, се рефлектираат на коронарниот проток на крв, а исто така можат значително да ја комплицираат срцевата патологија која е веќе релевантна за пациентот.

Во зависност од специфичниот тип на екстрасистоли, се одредува нивното индивидуално клиничко значење, како и нивните соодветни прогностички карактеристики. Најопасните екстрасистоли се гастрични. Нивниот развој е проследен со присуство на органски лезии на срцето, против кои тие, всушност, се јавуваат.

Видови екстрасистола

Во зависност од областа во која формирањето на ектопични фокуси на возбуда, се утврдуваат вентрикуларни екстрасистоли, атријални вентрикуларни и атријални екстрасистоли. Покрај тоа, постојат и варијанти на нивната комбинација. Исклучително ретки случаи укажуваат на тоа дека се појавуваат извонредни импулси од синусниот јазол, односно од физиолошкиот пејсмејкер.

Во некои случаи, постојат два истовремено ритама, односно синус и екстрасистоличен ритам, кој се дефинира како паразистоли.

Следниот пар на екстрасистоли се нарекува спарен, но ако има повеќе од две, тогаш екстрасистолите се нарекуваат група (или салво).

Постои, исто така, ритам во кој нормалните систоли се алтернативни со екстрасистоли (т.е. големини), ритам во кој два нормални систола се менуваат со екстрасистола (тригеминија) и ритам во кој екстрасистолата ја следи секоја трета нормална контракција. Редовното повторување на големинија, тригеминија и квадригемина ги дефинира овие состојби како алоритамија.

Во зависност од фреквенцијата на формирање екстрасистоли, ретки екстрасистоли (до 5 на 1 минута), екстрасистолите се просечни (од 6 до 15 за 1 минута), како и чести екстрасистоли (повеќе од 15 пати во минута). Во зависност од бројот на ектопични фокуси кои се јавуваат, се одредуваат екстрасистоли со еден фокус (монопоп) и екстрасистоли со неколку фокуси (политопични).

Во зависност од етиолошките фактори, се одредуваат вакви видови екстрасистоли како функционални екстрасистоли, токсични екстрасистоли и органски екстрасистоли.

Функционални екстрасистоли

Тие се нарушувања во ритамот на психогено (неврогено) потекло. Тие се поврзани со хемиски фактори на изложеност, со употреба на алкохол и дрога, со пушење, итн. Функционална екстрасистола е забележана кај пациенти со дијагноза на вегетативна дистонија , остеохондроза , невроза и други состојби.

Како пример за овој тип на екстрасистола, може да се појави аритмија , што се јавува кај обучени и совршено здрави спортисти. Можете исто така да забележите фреквенција на развој на функционална екстрасистола кај жените за време на почетокот на менструацијата. Функционалните екстрасистоли се предизвикани, меѓу другото, од стрес и употреба на силни пијалаци како кафе и чај.

Во случај на развој на функционална екстрасистола без никакви фактори кои предиспонираат кон неа кај здрави луѓе, таа се дефинира како идиопатска функционална екстрасистола.

Органски екстрасистоли

На значење на овој вид аритмија утврдени лезии се случуваат во миокардот, кој се јавува особено во услови како што се миокарден инфаркт, коронарна срцева болест , миокардитис, kardiosklerosis, перикардитис , валвуларна срцева болест, миокарден лезија се должи на саркоидоза , хемохроматоза, амилоидоза, а исто така, произведува оперативна интервенции. Во спортистите, во некои случаи може да настане екстрасистола поради миокардна дистрофија, која се формира поради физички пренапони.

Токсични екстрасистоли

Во овој случај, развојот на овој вид екстрасистол се јавува како резултат на фебрилни состојби, со тиротоксикоза и несакани ефекти предизвикани од одредени лекови (кофеин, ефедрин, глукокортикоиди, диуретици, симпатолитици итн.).

Често, развојот на аритмија е предизвикан од нарушување на односот во миокардијалните клетки на натриум, калциум, магнезиум и калиум јони, поради што има негативно влијание врз системот за спроведување на срцевиот мускул.

За време на физичкиот напор, отчукувањата може да се појават поради метаболички и срцеви нарушувања, исто така, физичкиот напор може да има и супресивен ефект врз екстрасистоли формирани врз позадината на вегетативната депрелација.

Екстрасистола: симптоми

Со екстрасистоли, сензациите на субјективната природа не секогаш имаат израз на сопствените манифестации. Преносливоста на екстрасистолите е најтешка кај оние лица за кои е релевантна дијагнозата на вегетативно-васкуларна дистонија. Во исто време, лицата со лезии на срцето на органско ниво може, обратно, да бидат полесно да ја толерираат состојбата на екстрасистола.

Повеќето од манифестациите на екстрасистолата се изразени во вид на шок или непредвидлив настан кој се јавува во градите од внатрешноста на него. Таквите манифестации се предизвикани од енергијата на вентрикуларните контракции кои се јавуваат по компензаторна пауза.

Покрај тоа, постојат и такви манифестации на оваа состојба како "превртување, превртување" на срцето во комбинација со прекини во неговата работа и со избледување. За функционални екстрасистоли, вродените манифестации се топли блесоци, анксиозност, слабост, општо непријатност, недостаток на воздух и прекумерно потење.

Честите екстрасистоли со нивната карактеристична група и раниот карактер доведуваат до намалување на срцевиот минутен волумен, што предизвикува намалување на редот до 25% од церебралната, реналната и коронарната циркулација. Пациентите кои имаат знаци на атеросклероза имаат вртоглавица и, исто така, може да се развијат минливи форми на нарушувања поврзани со церебралната циркулација (пареза, афазија, синкопа). Пациентите со коронарна артериска болест, пак, се соочуваат со мозочни удари .

Екстрасистола: големи компликации

Екстрасистоли на манифестации на тип на тип имаат тенденција да се трансформираат во многу позначајни нарушувања во ритамот. Така, атријалните нарушувања се претвораат во атријално треперење, вентрикуларните нарушувања се трансформираат во пароксизмална тахикардија . Пациентите со дилатација или атријално преоптоварување може да доживеат транзиција на отчукувања на атријалната фибрилација .

Во случај на честа појава на екстрасистоли, се јавува појава на хроничен дефект на бубрежната, церебралната и коронарната циркулација. Се сметаат најопасните вентрикуларни екстрасистоли, бидејќи особеностите на нивниот тек може да доведат до развој на вентрикуларна фибрилација, што, пак, доведува до ненадејна смрт.

Дијагноза на екстрасистола

Главниот цел метод за дијагностицирање на предвремено отчукување е ЕКГ студија, во меѓувреме, можноста за присуство на овој тип на аритмија, исто така, може да се претпостави за време на физичкиот преглед. Покрај тоа, поплаките во врска со пациентот играат улога во дијагностицирањето на болеста.

Третман на аритмија

При утврдување на соодветната стратегија за третман, се зема предвид формата на екстрасистолот и областа на нејзината локализација. Единствени екстрасистоли, кои не се предизвикани од срцева патологија, не бараат терапија за нив. Со условеноста на развојот на екстрасистолните болести на ендокрините или дигестивните системи, како и болестите на срцевиот мускул, потребно е да се почне третман со терапија фокусирана на основната болест.

Екстрасистолот, кој се појави во позадина на неврогените фактори, бара дополнителни консултации од невролог. Дополнително, се препишуваат посебни седативи или седативи. Екстрасистолот, кој се појави како несакан ефект од внесот на лекови, бара итно прекинување.

Вентрикуларната форма на екстрасистола бара употреба на радиофреквентна аблација (или РФА на срцето). Овој метод е исто така назначен за употреба во отсуство на ефикасност од користената антиаритмичка терапија, нејзината тешка подносливост или во присуство на неповолни предвидувања за овој вид на третман.

Ако се сомневате дека имате екстрасистолија, треба да побарате совет од кардиолог, кој, со оглед на важноста на оваа дијагноза, ќе го одреди потребниот третман врз основа на вашите жалби и релевантни истражувања. Покрај тоа, како што веќе забележавме, можно е дека ќе треба да се консултирате со невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате удирања и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: кардиолог , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лево вентрикуларна хипертрофија (појавување симптоми: 6 од 14)

Левата вентрикуларна хипертрофија (кардиомиопатија) е типично срцево заболување кај пациенти со дијагноза на хипертензија. Левата вентрикуларна хипертрофија, чии симптоми овозможуваат оваа патологија да се смета како процес кој вклучува структурна адаптација на срцето во однос на метаболните потреби релевантни за миокардот, како и промени кои се јавуваат кај хемодинамските параметри, е доста опасна по тоа што често резултира со фатален исход.

...
Вегетативна дистонија (појавување симптоми: 6 од 14)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Вентрикуларни предвремени удари (појавување на симптоми: 6 од 14)

Вентрикуларни предвремени удари - е форма на нарушување на срцевиот ритам, карактеризирано со појава на вонредни или предвремени вентрикуларни контракции. И возрасните и децата можат да страдаат од оваа болест.

...
Состојба на прединфакција (појавување симптоми: 5 од 14)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Јародна апоплексија (појавување симптоми: 5 од 14)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .