Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробна стеноза: симптоми и третман

Пулмонална стеноза - главните симптоми:

Стенозата, која се јавува во пулмоналната артерија, се нарекува намалување на просторот помеѓу пулмоналните артерии и комората на срцето надесно, што предизвикува прекини при транспортот на крв во белите дробови. Оваа болест може да се забележи во различни места на артеријата.

Видови болести

Постојат следниве типови на овој дефект:

 • вентил Резултатот е стеноза на пулмоналниот вентил. Тоа произлегува од проблеми со оригиналната структура на вентилот. Во зависност од бројот на лезии на вентилите, постојат една лист, двострано и тролесто заболување;
 • над вентилот. Како резултат на тоа, има намалување на просторот помеѓу трупот на белите дробови и просторот под вентилот;
 • субвакулар. Се појавува како резултат на прекумерна контракција на мускулите во десната комора, што создава бариера за ослободување на крв во артеријата;
 • периферни. Таа е претставена со стенози од разни локализации.

Вреди да се напомене дека субвакуларната, како и вентилната стеноза на пулмоналната артерија често се манифестира истовремено со други видови на срцеви дефекти . Тука спаѓаат следниве дефекти: тетрад на Фало, васкуларна транспозиција и други.

Симптоматологија

Степенот на симптоми зависи од тоа колку е стеснета артеријата. Често болеста се манифестира кај новороденчиња или кај мали деца, а многу поретко кај адолесцентите и возрасните.

Срцевите заболувања можат да бидат скриени, да не покажуваат никакви симптоми во текот на животот, или да имаат мали манифестации дека пациентот може да се меша со симптомите на други заболувања. Дефектот може случајно да се открие на ултразвукот на срцето. Главните и најкарактеристичните симптоми се:

 • замор;
 • општа слабост;
 • болка во градната коска;
 • брз почеток на диспнеа за време на физичка активност;
 • сина боја на кожата;
 • периодични несвестица, како и вртоглавица.

Причини за болеста

Главните фактори кои водат кон развој на срцеви заболувања кај децата и новороденчињата се:

 • влијание на генетиката. Ако родителите имаат дефект на срцето, тогаш тие можат да бидат наследени од нивните деца;
 • влијанието врз животната средина. Стенозата на устата на пулмоналната артерија може да се развие ако мајката на детето живее на дисфункционално место за време на бременоста. На пример, во близина на растенијата.

Факторите на животната средина, пак, се поделени на:

 • физички. Мутагените предизвикуваат оштетување на молекулата на ДНК, која ги носи сите информации за некоја личност. Ова вклучува радијација;
 • хемиски. Тие вклучуваат различни опасни хемикалии, како што се бензпирен, фенол, алкохолни пијалоци и некои антибиотици;
 • биолошки. Оваа група вклучува вируси и разни болести, како што се рубеола , фенилкетонурија или дијабетес . Ако болеста за време на бременоста, мајката е болна, тогаш нејзините деца ќе имаат конгенитални абнормалности.

Вродената стеноза на устата на пулмоналната артерија може да се најде доста често - нејзината зачестеност на појавата е до една десетина од сите кардиолошки патологии.

Белодробна стеноза

Компликации

Оваа сериозна болест може да ги има следниве здравствени ефекти:

Дијагностика

Стеноза на устата на пулмоналната артерија може да се идентификува при испитување на пациентот. Кај деца кои страдаат од оваа болест, постои "срцева грпка". Дополнително, лекарот може да открие прекумерно отекување на вените во вратот. За време на детален преглед, изолирана пулмонална стеноза е откриена поради систолен тремор. Пациентите кои страдаат од напредната болест може да имаат огромно срце. За да се утврди дали пациентот има изолирана стеноза на пулмоналната артерија, користејќи ги овие методи:

Аускултација на срце
 • аускултација. Тоа открива забележлив систолен шум за време на работата на срцето. Повеќето пациенти имаат подобрен 1 тон. 2 тон, додека е невозможно да се слуша, бидејќи е премногу слаб. Бучавата може да се најде на локацијата на левата квиквица или во пределот помеѓу лопати;
 • фонокардиограм. Овде можете да забележите бучава од систолниот тип. Неговата бубачка во левата страна на градната коска. Почнува по 1 тон, а 2 тона се поделени. Најдобро од сè, звуците се слушаат во вториот дел од систолата. Друг знак на патологија е изгонетиот бум, кој се манифестира во систола;
 • електрична кардиографија. Овој метод помага да се процени колку десната комора е преоптоварена. Степенот на застојот се зголемува во зависност од тоа како се зголемува притисокот во регионот на десната комора. Во овој случај, електричната оска има девијација на десната страна.

Третман на болести

Изолирана пулмонална стеноза кај возрасни и деца се третира на следниве начини:

 • конзервативен. Тие се користат за мали патологии кои не можат да предизвикаат сериозни нарушувања во работата на кардиоваскуларниот систем. Исто така се користи кога родителите на пациентот одбиваат третман со операција. Тие помагаат да се ублажат компликациите од исхемијата во миокардот (мала количина на кислород што се доставува до срцевиот мускул), како и срцева слабост (нецелосно исполнување на неговите одговорности во врска со транспортот и пумпање крв). Исто така, овој метод се користи при подготовка за хируршка интервенција;
 • оперативен. Вклучува хирургија. Стенозата на устата на пулмоналната артерија се елиминира со проширување на тесен дел во садот (ефикасен третман метод). Периодот во кој треба да ја извршите операцијата е поставен за секој пациент посебно. Операцијата може да се изврши додека бебето е во матката. Во овој случај, ѕидовите на матката се сечат, а фетусот се ракува. Колку порано се направи третманот, толку подобро за здравјето на детето.

Превенција

Не постојат посебни превентивни мерки. За да се спречи развојот на болеста, се препорачуваат бремени жени:

 • да се регистрирате во консултација за жени;
 • од време на време да се види акушер-гинеколог;
 • имате вакцина против рубеола 6 месеци пред посакуваната бременост;
 • да земете лекови под медицински надзор;
 • да направат распоред за добра исхрана и дневен режим;
 • да престанам лоши навики (пушење, пиење алкохол);
 • ако жената, како и следната роднина, имаат срцеви патологии, треба внимателно да се следи состојбата на фетусот за навремено откривање на болеста и нејзино рано лекување;
 • да не бидат изложени на хемиски соединенија, зрачење, како и други супстанции штетни за здравјето;
 • за лекување на болести пред почетокот на посакуваната бременост. Ова се однесува на идните мајки кои имаат автоимуни болести (болести во кои имунитетот на лицето ги уништува ткивата на неговото тело) и други сериозни патологии (на пример, дијабетес мелитус).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате стеноза на пулмоналната артерија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: кардиолог , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пулмонална хипертензија (појавување на симптоми: 7 од 7)

Пулмоналната хипертензија не е независна болест, туку специфичен синдром на одредени патологии кои се поврзани со една посебна карактеристика - се зголемува крвниот притисок во пулмоналната артерија. Исто така, за време на прогресијата на овој патолошки процес, забележано е зголемување на оптоварувањето на десната комора, кое подоцна ќе доведе до хипертрофија.

...
Срцева болест (појавување симптоми: 6 од 7)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Аритмија кај деца (појавување симптоми: 6 од 7)

Аритмијата кај децата е различна етиологија на срцеви аритмии, која се карактеризира со промена на фреквенцијата, регуларноста и секвенцата на срцеви контракции. Однадвор, аритмијата кај децата се манифестира во форма на неспецифична клиничка слика, што всушност доведува до задоцнета дијагноза.

...
Метеоглобинемија (појавување симптоми: 6 од 7)

Methemoglobinemia е болест во позадина од која се зголемува нивото на метхемоглобин или оксидираниот хемоглобин во главната биолошка течност на една личност. Во такви случаи, степенот на концентрација се зголемува над нормалата - 1%. Патологијата е вродена и стекната.

...
Екстрасистола (појавување симптоми: 5 од 7)

Екстрасистол - ова е еден од најчестите типови на аритмии (т.е. нарушувања во срцевиот ритам), што се карактеризира со појава на извонредна контракција од страна на срцевиот мускул или со неколку вонредни контракции. Екстрасистолот, чии симптоми се јавуваат не само кај пациенти, туку и кај здрави луѓе, можат да бидат предизвикани од премногу работа, психолошки стрес, како и некои други надворешни стимули.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .