Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лимфаденопатија: Симптоми и третман

Лимфаденопатија - главните симптоми:

Лимфаденопатија е состојба во која лимфните јазли се зголемуваат во големина. Ваквите патолошки промени укажуваат на сериозна болест која напредува во телото (често на онколошка природа). За точна дијагноза потребни се неколку лабораториски и инструментални анализи. Лимфаденопатија може да се формира во кој било дел од телото, па дури и да влијае на внатрешните органи.

Етиологија

За да дознаете точната причина за лимфаденопатија е можна само по спроведувањето на релевантните студии. Најчестите причини за потечени лимфни јазли може да бидат следниве:

 • вирусни заболувања;
 • инфекција на лимфни јазли;
 • повреди и болести на сврзното ткиво;
 • серумска болест (ефект на лекови);
 • габа;
 • заразни болести кои го инхибираат имунолошкиот систем.

Детето најчесто се развива лимфаденопатија на абдоминалната празнина. Причината за ова е бактериска и вирусна инфекција на телото. Лимфаденопатија кај деца бара веднаш испитување од терапевт, бидејќи симптомите може да укажуваат на сериозна заразна болест.

Симптоматологија

Покрај патолошките промени во лимфните јазли, може да се забележат дополнителни симптоми. Природата на нивната манифестација зависи од она што го предизвикало развојот на таквата патологија. Во принцип, може да се идентификуваат следниве симптоми:

 • осип на кожата;
 • висока температура;
 • прекумерно потење (особено ноќе);
 • напади на треска;
 • зголемена спленомегалија и хепатомегалија;
 • остар губење на тежината, без очигледна причина.

Во повеќето случаи, зголемувањето на лимфните јазли е маркер на други комплексни болести.

Класификација

Во зависност од природата на манифестацијата и локализацијата на болеста, се разликуваат следните форми на лимфаденопатија:

 • локален;
 • реактивен;
 • генерализирани.

Генерализирана лимфаденопатија

Генерализирана лимфаденопатија се смета за најтешка форма на болеста. За разлика од локалната, која влијае само на една група на лимфни јазли, генерализирана лимфаденопатија може да влијае на која било област на човечкото тело.

Генерализирана лимфаденопатија ја има следната етиологија:

 • алергиска болест;
 • автоимуни процеси;
 • акутни воспалителни и заразни болести.

Ако зголемувањето на лимфните јазли е забележано во хронична инфективна болест, се претпоставува перзистентна генерализирана лимфаденопатија.

Најчесто патолошкиот процес вклучува јазли во не-пресечни зони - во предниот и задниот цервикален синџир, во аксиларните и ретроперитонеалните региони. Во некои случаи, проширувањето на лимфните јазли е возможно во препоните и супраклавикуларните.

Најчесто дијагностицирана лимфаденопатија на вратот. Цервикалната лимфаденопатија може да укаже на заболувања предизвикани од недоволно или прекумерно производство на хормони или рак.

Реактивна лимфаденопатија

Реактивна лимфаденопатија е одговорот на телото на заразни болести. Секој број на лимфни јазли може да биде засегнат. Симптоматологијата во исто време не е изразена, нема болни сензации.

Фази на развој на болеста

Според ограничениот период, лимфаденопатија може да се подели во следниве групи:

 • акутен;
 • хроничен;
 • повторливи.

Покрај тоа, било која форма на лимфаденопатија може да ги преземе и туморските и не-туморните форми. Сепак, секој од нив е опасен за човечкиот живот.

Карактеристична локализација на лезии

Во човечкото тело повеќе од 600 лимфни јазли, па патолошкиот процес може да се развие во речиси секој систем на човечкото тело. Но најчесто лезиите се дијагностицираат на следниве места:

 • абдоминална празнина;
 • млечни жлезди;
 • медијастинална површина;
 • област на препоните;
 • белите дробови;
 • субмандибуларниот регион;
 • област под земја;
 • вратот.

Секој од овие типови на патологија укажува на забната болест. Често е рак. За да се утврдат точните причини за формирање на таков патолошки процес е можно само по целосна дијагноза.

Лимфаденопатија на абдоминалната празнина

Зголемувањето на абдоминалните јазли укажува на заразна или воспалителна болест. Поретко, ваквиот патолошки процес делува како маркер на онколошка или имунолошка болест. Симптомите, во овој случај, одговараат на горенаведените точки. За дете може да се додаде листа со следниве симптоми:

 • зголемување на температурата во текот на ноќта;
 • слабост и слабост;
 • гадење

Дијагнозата, со сомневање за пораз на абдоминалната празнина, започнува со доставување на лабораториски тестови:

Посебно внимание се посветува на историјата на дијагнозата и на возраста на пациентот, бидејќи некои заболувања се својствени само кај детето.

Лимфни садови и јазли на абдоминалната празнина

Третман

Главниот тек на третманот за лезии на абдоминалната празнина е насочен кон локализација на патолошкиот процес и престанок на растот на туморот. Затоа се користат хемотерапија и радиотерапија. На крајот на курсот се препорачува реставративна терапија за обновување на имунолошкиот систем. Ако третманот на таков план не донесе соодветни резултати или ако се развие патологија на нејасна патогенеза, тогаш се врши хируршка интервенција - засегнатиот лимфен јазол е целосно отстранет.

Лимфаденопатија на дојка

Зголемениот лимфен јазол во градите може да укаже на опасен рак, вклучувајќи и рак . Затоа, во присуство на вакви симптоми, треба веднаш да се консултирате со лекар.

Во овој случај, вреди да се забележи природата на манифестацијата на туморот. Доколку во горниот дел на млечната жлезда се забележува зголемување на јазлите, може да се претпостави бенигна формација. Сепак, речиси секој бениген процес може да се дегенерира во малигнен тумор.

Зголемувањето на јазлите во долниот регион на млечната жлезда може да укаже на формирање на малигнен процес. Веднаш треба да се консултирате со лекар.

Отекуваните лимфни јазли во областа на млечните жлезди може визуелно лесно да се забележат. Како по правило, образованието го забележува самата жена. Болни сензации не се почитуваат.

Секое ваше образование во областа на млечните жлезди на жените и мажите бара итно испитување од страна на специјализиран лекар за да се разјасни дијагнозата и точно, навремено лекување. Колку порано болеста е откриена, толку е поголема шансата за позитивен резултат. Особено во однос на интраторакалните патолошки промени.

Медијастинална лимфаденопатија

Медијастиналната лимфаденопатија, според статистичките податоци, се дијагностицира кај 45% од пациентите. За да се разбере што е патологија, треба да разјасниш што е медијастинумот.

Лимфни садови и јазли на медијастинумот

Медијастинумот е анатомски простор кој се формира во шуплината на градите. Предниот медијастинум е затворена од градите, и зад рбетот. На двете страни од оваа формација се плевралните шуплини.

Патолошкото зголемување на јазлите во оваа област е поделено на следните групи:

 • примарното зголемување на лимфните јазли;
 • малигни тумори;
 • повреда на органите лоцирани во медијастинумот;
 • псевдо тумор.

Вториот може да се должи на дефекти во развојот на големи крвни садови, тешки вирусни и заразни болести.

Симптоматологија

Медијастиналната лимфаденопатија има добро дефинирана клиничка слика. За време на развојот на таков патолошки процес, забележани се следниве симптоми:

 • остри, интензивни болки во градите, кои му даваат на вратот, рамото;
 • проширени зеници или овенати на окото;
 • засипнатост (често забележана во хронична фаза на развој);
 • главоболки, бучава во главата;
 • пропустливост на тешка храна.

Во некои случаи, може да има синкавост на лицето, оток на вените во вратот. Ако болеста има хронична фаза на развој, тогаш клиничката слика е поразвиена:

 • висока температура;
 • слабост;
 • оток на екстремитетите;
 • нарушување на срцевиот ритам.

Детето може да изгуби здив и зголемено потење, особено ноќе. Ако се појават овие симптоми, неопходно е веднаш да го хоспитализираат детето.

Лимфаденопатија

Зголемените лимфни јазли на белите дробови сигнализираат за тековната болест на задниот дел. Во овој случај не е исклучено и формирање на метастази ( рак на белите дробови ). Но, да се стави таква дијагноза на свој, за само една примарна карактеристика, не е достоен за тоа.

Истовремено со зголемување на лимфните јазли на белите дробови, истиот патолошки процес може да се формира во вратот и медијастинумот. Клиничката слика е како што следува:

 • кашлица;
 • болка при голтање;
 • недостаток на здив;
 • треска, особено ноќе;
 • болка во градите.

Оштетувањето на белите дробови може да биде предизвикано од сериозни заразни болести како што се туберкулоза , саркоидоза и траума. Исто така, не го исклучувајте пушењето и прекумерниот внес на алкохол.

Субмандибуларна патологија

Субмандибуларната лимфаденопатија најчесто се дијагностицира кај деца од предучилишна возраст и кај адолесценти. Како што покажува медицинската пракса, во повеќето случаи ваквите промени се привремени и не претставуваат закана за животот на детето. Но, тоа не значи дека на ваквите симптоми не треба да се обрнува внимание. Причината за зголемување на лимфните јазли може да послужи како опасна онколошка формација. Затоа, посетата на терапевтот не треба да се одложи.

Отечени лимфни јазли во левиот субмандибуларниот регион

Аксиларна лимфаденопатија

Аксиларниот тип на патологија (аксиларна лимфаденопатија) може да се развие дури и поради повреда на рацете или заразна болест. Но, воспалението на аксиларните лимфни јазли може да укаже на воспаление на градите. Затоа, посетата на терапевтот не треба да се одложи.

Статистичките податоци покажуваат дека зголемените лимфни јазли во аксиларниот регион и во млечните жлезди е првиот знак на метастази во телото на дојката. Ако болеста е откриена во време, тогаш шансите за комплетен лек за рак на дојка значително се зголемуваат.

Дијагностика

Дијагностичките методи зависат од локализацијата на патологијата. За да се пропише точниот курс на лекување, неопходно е не само да се направи точна дијагноза, туку и да се идентификува причината за прогресијата на патолошкиот процес.

Стандардната постапка вклучува:

Бидејќи ЛАП е вид на маркер за друга болест, прво нешто што треба да направите е да ја дијагностицирате причината за болеста.

Третман

Изборот на методот на лекување зависи од дијагнозата. Дополнително, при пропишување на план за лекување, докторот ги зема предвид овие фактори:

 • индивидуални карактеристики на пациентот;
 • анамнеза;
 • резултати од истражувањето.

Третманот со народни лекови може да биде соодветен со дозвола на лекарот и само во тандем со терапијата со лекови. Самиот третман за ваквите патолошки процеси е неприфатлив.

Превенција

За жал, не постои профилакса на вакви манифестации како такви. Но, ако водите правилен животен стил, следете го вашето здравје и навреме се консултирате со лекар, можете да го минимизирате ризикот од прогресија на опасни заболувања.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лимфаденопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на штитната жлезда (појавување на симптоми: 8 од 20)

Канцер на тироидната жлезда е малигна патологија во која формира грутка (нодула) која влијае на тироидната жлезда и се развива врз основа на неговиот фоликуларен епител или парафоликуларен епител. Ракот на штитната жлезда, чии симптоми главно се откриваат кај жени на возраст од 40 до 60 години, се дијагностицира во просек во 1,5% од случаите при разгледување на било кој тип на малигни туморски форми на една или друга област на локализација.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 8 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Лимфом (појавување симптоми: 8 од 20)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болеста - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Фасциолијаза (појавување симптоми: 8 од 20)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, клиничарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .