Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Отоларингологија

Отоларингологијата, како еден од видовите на медицинска медицина, е фокусирана на дијагностицирање и лекување на болести на носот, ларинксот, фаринксот и увото, како и нивна соодветна превенција. Најчестите болести на носот вклучуваат ринитис и синузитис, фурункула на носот и синузитис. Меѓу болестите на грлото, најчести патологии се ларингитот и фарингитисот, како и тонзилитот.

Ушните болести најчесто се манифестираат како отитис, еустахитис и тимпанитис, како и трауматски повреди. Овие органи се тесно поврзани една со друга, и затоа секоја болест во една област предизвикува појава на болеста во друга. Здравствените проблеми поврзани со отоларингологијата бараат сериозен пристап, бидејќи секоја од болестите не влијае само на општата здравствена состојба, туку исто така може да предизвика сериозни компликации. Значи, вториот како резултат може негативно да влијае на нервниот, срцевиот, респираторниот, како и на имунолошкиот систем на телото.

Епиглотитисот е ретка болест на ENT сферата, која се карактеризира со остри нарушувања на дишните патишта поради воспалителниот процес во епиглотисот. Епиглотисот е еден вид на вентил, кој има форма на ливче, помеѓу трахеата и ларинксот. Тој е вклучен во процесот на дишење, а исто така ја спречува храната да влезе во трахеата - затворање, тој ја насочува храната во хранопроводот. Ова е својство на епиглотисот што го одредува фактот дека едно лице не може да проголта и да дише во исто време.

...

Epitimpanit е хронична воспалителна болест, често со гнојна компликација која влијае на средното уво. Оваа болест се карактеризира со оштетување на коскените формации на тимпаничната празнина, често со формирање на холестатом. Ако третманот не се започне навремено, хроничниот супраративен епитопанитис може да доведе до влошување или целосно губење на слухот, со уништување на анатомските структури.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .