Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Отоларингологија

Отоларингологијата, како еден од видовите на медицинска медицина, е фокусирана на дијагностицирање и лекување на болести на носот, ларинксот, фаринксот и увото, како и нивна соодветна превенција. Најчестите болести на носот вклучуваат ринитис и синузитис, фурункула на носот и синузитис. Меѓу болестите на грлото, најчести патологии се ларингитот и фарингитисот, како и тонзилитот.

Ушните болести најчесто се манифестираат како отитис, еустахитис и тимпанитис, како и трауматски повреди. Овие органи се тесно поврзани една со друга, и затоа секоја болест во една област предизвикува појава на болеста во друга. Здравствените проблеми поврзани со отоларингологијата бараат сериозен пристап, бидејќи секоја од болестите не влијае само на општата здравствена состојба, туку исто така може да предизвика сериозни компликации. Значи, вториот како резултат може негативно да влијае на нервниот, срцевиот, респираторниот, како и на имунолошкиот систем на телото.

Лакунарната ангина е акутна болест на инфективна природа, која се карактеризира со локално воспаление на еден или повеќе елементи на лимфаденоидниот прстен на фаринксот. Вообичаено, воспалението ги покрива крајниците, но исто така е можно оштетување на ларинксот и фаринксот. Патогените микроорганизми може да предизвикаат таква болест, вклучувајќи менингококи, стрептококи, хемофилус бацили и други. Оваа болест нема ограничувања во однос на полот и возраста.

...

Ларингитис е болест во која ларинксот е подложен на карактеристично воспаление на позадината на голем број фактори кои влијаат, што особено може да се припише на настинки и заразни болести, надворешни влијанија (алкохол, пушење, загаден воздух итн.), Општа преоптовареност на ларинксот. Ларингитис, чии симптоми може да се манифестираат привремено или трајно, во својата вообичаена форма трае не повеќе од две недели. Кога периодот на симптоми повеќе од овој период, препорачливо е да се разгледа неговата хронична форма.

...

Ларингизмот е патолошка состојба која се карактеризира со неконтролирана контракција на ларинксот. Тоа се случува одеднаш и предизвикува стеснување или целосно преклопување на глотисот. Наспроти позадината на овие патолошки промени се јавува инспираторна диспнеа. Ларингоспазмот во некои клинички ситуации продолжува заедно со трахеоспазмот.

...

Ларинготрахеитис кај деца и возрасни е воспалителна болест која често се комбинира со оштетување на ларинксот и трахеата. Симптомите на болеста се манифестираат како резултат на пенетрација на разни бактерии и вируси во човечкото тело.

...

Ларингофарингитис е комплексна болест во која има оштетување на горниот респираторен тракт, крајниците, фаринксот и гласните жици. Патолошкиот процес се состои од две болести - ларингитис, во процесот на разгорување на ларинксот и гласните жици и фарингитот (слузницата на горниот респираторен тракт и крајниците се воспалени). Често тие течат истовремено.

...

Лопаст - конгенитална анатомска особина, која се карактеризира со зголемување на аголот на ушната школка повеќе од 30 степени. Аномалија не предизвикува проблеми со слухот, тоа е козметичка абнормалност. Честопати, кога се зголемуваат, предизвикуваат затворање и предизвикуваат комплекс на инфериорност (поради потсмев на нивните врсници).

...

Мастоидитис е лезија на воспалителниот тип, кој го покрива регионот на темпоралната коска и има заразно потекло. Најчесто оваа болест се јавува како компликација на отитис медиа. Најчестите симптоми се болката во мастоидниот процес на увото, присуството на едем и намалувањето на аудитивната функција.

...

Мезотимпанитис е хронично воспалително заболување на мукозната мембрана на тимпаничната празнина, најизразена во нејзиниот среден и долен дел, во која има изобилни гнојни празнења од ушната празнина, едем и некротични промени на мукозната мембрана на внатрешното уво. Во повеќето случаи, хроничниот гноен мезотимпанитис е едностран, но во некои случаи е можно и билатерален развој на патолошкиот процес. Само-третманот е неприфатлив, бидејќи може да доведе до целосно губење на слухот.

...

Назофарингитис - е воспалителна лезија на мукозниот слој на назофаринксот. Највисоката инциденца се јавува во есен-пролетниот период, додека околу 80% од луѓето од различни возрасти, мажи и жени, страдаат од оваа болест. Во повеќето ситуации, изворот на болеста е патолошки агенс кој продира во човечкото тело. Покрај тоа, развојот на болеста е под влијание на алергиски реакции и голем број на фактори кои ја зголемуваат веројатноста за појава на болеста.

...

Надворешниот отитис е форма на отитис во кој надворешниот аудитивен канал е предмет на воспаление. Надворешниот отитис, симптоми кои зависат од типот на воспаление (ограничен отис или дифузен, што е чест), е прилично честа болест што се јавува кај пациенти од било која возрасна група.

...

Неуритисот на аудитивниот нерв е болест на нервниот систем, што се карактеризира со манифестација на воспалителниот процес во нервот, кој обезбедува слуховна функција. Во медицинската литература, оваа болест се нарекува и "кохлеарен неврит". Вообичаено, оваа патологија се дијагностицира кај постари лица постари од 50 години (почесто во посилниот пол). Таквите луѓе ретко бараат помош од квалификуван специјалист, со оглед на намалувањето на аудитивната функција како нормален процес кој го придружува стареењето на телото.

...

Сензориневралната загуба на слухот е патолошки процес кога постои намалување на острината или целосно губење на слухот поради оштетено функционирање на невросензорните структури на мозокот. Патолошкиот процес може да биде унилатерален или билатерален.

...

Озена е атрофичен прогресивен процес во карциногените и коскените структури на носот и мукозната мембрана на носните пасажи, придружени со ослободување на слуз со непријатен мирис и формирање на фертидни кора. Оваа болест е позната во антиката, а денес оваа патологија е исклучително ретка, а жените од средна возраст како и децата почесто страдаат од неа. Често се појавуваат случаи на озона кај луѓе кои живеат во неповолни услови.

...

Отитис е генеричка дефиниција која се однесува на отични воспалителни болести. Отити, чиишто симптоми се поврзани со воспаление, во најголем дел е заболување забележано кај деца.Тоа често се јавува наспроти позадината на инфекција која паднала во средното уво, а повреда на увото или алергијата може да предизвика помала отитис медиа.

...

Отомикозата е габична болест на природата која влијае на средното и надворешното уво. Според локализацијата на лезијата, болеста во повеќето случаи е еднострана, а само во еден од десет случаи проблемот се јавува истовремено во два уши. Печурките Кандида, Пеницилиум и Аспергилус предизвикуваат болест.

...

Отосклероза (друго име за болеста - оспоспонгиоза) е лезија на коскената капсула во внатрешното уво. Како резултат на отосклероза, пациентот развива губење на слухот, дисфункција на слушниот систем и анкилоза на стремежот. Заедно со губење на слухот, пациентот може да почувствува болка во ушите, како и вртоглавица. Болеста обично влијае на едно уво, но по некое време, без соодветен третман, таа оди на второто.

...

Паратонзиларен апсцес (синоним ококомундален апсцес, флегмонална ангина, паратонсилитис, лакунарна ангина) - е неоплазма, локализирана во палатинскиот крај. Таквиот тумор е исполнет со гној, затоа е индициран интегриран пристап кон терапијата. Во отсуство на третман се формираат компликации опасни по живот.

...

Руптура или перфорација на оштетувањето на тапанчето - мембрана поради изложеност на голем број негативни фактори. Под влијание на механички, физички, хемиски или термички причини се создава јаз, поради што е оштетена способноста на едно лице целосно да ги слуша звуците. Понекогаш постои независна реставрација на мембраната, но само со мало оштетување. Во случај на потешка траума, може да остане лузна и во особено тешки ситуации, секое нарушување на интегритетот може да доведе до губење на слухот.

...

Затворачи во крајниците (казеозни тапни, тонзилитис гнојни јамки) - акумулација на гној во празнините на крајниците, кои најчесто се формираат по тешки и продолжени болно грло и слични болести.

...

Рак на назофаринксот - малигна формација во ткивата на назофаринксот. Патологијата може да се развие кај луѓе со било која возраст и пол, но сепак предиспонирачките фактори се машкиот пол и возраста над 50 години. Покрај тоа, луѓето од монголоидната раса се со поголема веројатност да страдаат од оваа болест. Во повеќето клинички ситуации, болеста е претставена со сквамозен карцином, но исто така се наоѓаат и други видови патологија, како што се лимфом, сарком, па дури и меланом.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .