Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вазомоторниот ринитис: симптоми и третман

Вазомоторниот ринитис - главните симптоми:

Вазомоторниот ринитис е нарушување кое се јавува во процесот на назално дишење, што е особено промовирано со стеснување кое се јавува во носната празнина. Вазомоторниот ринит, чии симптоми во овој процес предизвикуваат отекување на ткивата во носната конха, исто така, предизвикуваат нарушувања на васкуларниот тон, како и васкуларен тон во носната мукоза.

Општ опис

Во некои случаи, болеста што ја разгледуваме е дефинирана како вазомоторна алергиска риносинуспатија или како ангиоедем .

Развојот на вазомоторен ринит е олеснет со такви патолошки состојби на назалниот регион како заоблување, гребени и боцки кои се јавуваат во септумот, полипите, аденоидите . Покрај тоа, како фактори кои придонесуваат за развојот на оваа болест, постојат нарушувања во функциите на гастроинтестиналниот тракт и пролонгирана хипотермија на телото. Општо земено, болеста се заснова на изменетата реактивност што телото стекнува, како и на оние нарушувања што се јавуваат во ендокрините и невровегетативните системи. Тука се сметаат и имуно-вегетативната дистонија и васкуларната невроза, од кои доминантни манифестации се забележуваат директно во носниот регион.

Поради релевантноста на овие фактори, мукозната мембрана на носот реагира исклучително несоодветно, дури и во ситуации во кои е нормална физиолошка иритација. Покрај тоа, меѓу факторите за развој на вазомоторниот ринит, тие, исто така, го разликуваат времетраењето на назалните вазоконстрикторни капки, кои имаат значително влијание врз носната празнина во оваа насока.

Вазомоторни ринитис: главните сорти

Клиниката на вазомоторниот ринит одговара на неговите две главни форми. Тие вклучуваат, особено, невровегетативната форма и алергиската форма. Покрај тоа, се забележува и следнава поделба:

  • Вазомоторниот ринитис, чии симптоми стануваат основа за избор на такви форми како хиперсекреторна, вазомоторна, како и комбинирана форма. Соодветно на тоа, спецификите се одредуваат врз основа на сериозноста на симптомите.
  • Болеста, главните форми на кои се одредуваат врз основа на вкупното траење на болеста. Овде, особено, се изложува сезонски вазомоторниот ринитис, како и вазомоторниот постојан ринитис.
  • Вазомоторниот ринитис, во дефинирањето на видовите на форми кои се одбиени со карактеристиките на протокот. Така, изолирана е акутна и субакутна форма на вазомоторен ринитис. Покрај тоа, ова може да биде релевантна форма на болеста како хроничен вазомоторен ринитис.

Симптоми на вазомоторен ринитис

Вазомоторниот ринитис во првите знаци, по правило, се манифестира кај деца чија возраст е повеќе од 6-7 години. Нејзините главни симптоми, како кај невро-автономни така и во алергиски форми, се во такви манифестации како слабост и зголемен замор, главоболка и нарушувања на спиењето. Покрај тоа, постои губење на апетитот и општо нарушување на меморијата.

Поради нарушување кое се јавува во носната дишење, вентилацијата на белите дробови, исто така, се влошува, што, пак, предизвикува нарушување во циркулацијата на крвта во кардиоваскуларниот систем и во мозокот. Веќе под влијание на овие негативни ефекти врз телото, се јавува зголемување на функционалните нарушувања поврзани со работата на нервниот систем.

Нарушувањето на назалното дишење исто така е проследено со карактеристично чешање кое се јавува во носот, како и напади на кивање со изобилна ринореа (константно испуштање од носот во значителна количина на воден слуз). Исто така, постои зголемено потење и кинење, парестезија, црвенило на очните капаци и лицето. Завршувањето на акутните напади е придружено со нормализација на бојата на слузницата, но карактеристичниот оток може да остане во некои области.

Течниот нос со вазомоторниот ринит кореспондира со одредена циклична природа, а неговото нарушување може да биде предизвикано од надразнувачи од невообичаена скала (нервна напнатост, студ).

Интерлициталниот период се карактеризира со упорност на симптоми кои се релевантни за нарушување на назалното дишење. Според тоа, се разликуваат манифестации карактеристични за оваа состојба, како што се зголемен замор, тахикардија, нарушувања на спиењето, хипосмија, губење на слухот и главоболка (пароксизмален тип) што резултира од спазми во мозочните садови.

Дијагностицирање

Појаснување на вазомоторниот ринитис и неговата форма особено се прави со користење на крвни тестови. Во овој случај, откривањето во крвта, како, навистина, во назалната слуз, еозинофилите , укажува на релевантноста на алергиската форма на болеста. Тоа, пак, често се комбинира со патологија на бронхопулмоналниот регион, односно со бронхијална астма или со астматичен бронхитис.

Вреди да се забележи дека вазомоторниот ринит е исклучително редок што може да се најде кај новороденчињата и доенчињата, како и кај малите деца. Ова се должи на неразвиеноста на кавернозното ткиво во нивната конха.

Компликации

Со оглед на тоа што оваа форма на ринитис предизвикува прекршување на назалното дишење, тоа исто така води кон нарушување на аерацијата во носната празнина, како и аерација на параназалните синуси. Оваа карактеристика често води кон патологија во форма на акутен синузитис , кој, според резултатите од погрешно извршениот третман, потоа станува хроничен.

Покрај тоа, пациентите кои биле дијагностицирани со вазомоторен ринит, едноставно мора да дишат, не физиолошки, туку со помош на устата. Таквото дишење предизвикува прекумерна иритација на орофаринксот, формирана под влијание на протокот на воздух. Поради оваа причина, болно грло , хроничен ларингитис или фарингитис може да се развие подоцна. Покрај тоа, може да го влоши текот на хроничниот тонзилитис .

Третман на вазомоторен ринитис

Доста често, медицинската пракса укажува на препораките на специјалисти за хируршка интервенција, која делува како начин да се елиминира вазомоторниот ринитис. Постапката во прашање се нарекува септопластика, што подразбира корекција на закривен носната преграда.

Во меѓувреме, важно е тука дека дури и назалните септи се отсутни во принцип и единственото нешто што може да ги разликува како целина еден од друг е разликата во степенот на девијација (нивото на отстапување од општата норма). Покрај тоа, таквата интервенција е потребна многу ретко, на пример, во ситуација со тешка посттрауматска деформитет, па дури и тогаш, категоријата на пациенти со ваков вид на патологија се определува со незначителен процентуален сооднос.

Во суштина, механизмот чие дејство предизвикува нарушување на назалното дишење е директно поврзано со васкуларната невро-мускулна дисоцијација, која е релевантна за носната мукоза. Поради тоа, постои вишок на крвни садови во мукозната мембрана, а тоа, пак, води кон назална конгестија и карактеристичен едем. На иритација на нервни завршетоци, поради што одредени импулси, проширување на крвните садови, резултат, ништо друго освен инфекција. Во исто време е забележано негово длабоко продирање во мукозната мембрана во областа на респираторниот тракт, која ги формира нивните морфофункционални нарушувања, како и дисторзиите што се појавуваат на ниво на локален имунитет во форма на алергија.

Со оглед на овие карактеристики, третманот на вазомоторен ринитис бара рехабилитација на носната слузница со неговото повторно воспоставување. Важно е да се напомене дека самостојната употреба на лекови ја исклучува оваа можност. Во меѓувреме, рехабилитацијата извршена со парична казна за наводнување на мукозната мембрана во комбинација со честички од минерали, овозможува да се реши ова прашање на адекватно ниво. Употребата на фотодинамичка терапија како дополнителна мерка доведува до реставрација на мукозната мембрана, а употребата на органотерапија може да го зајакне лимфниот тек, поради што потоа се следи нормализацијата на локалниот имунитет.

Во огромното мнозинство на случаи, наведениот комплекс на мерки овозможува целосно да го излечи вазомоторниот ринитис, со што се елиминира потребата од хируршка интервенција за ова.

Пациентите кај кои болеста се манифестира во невровегетативна форма, дополнително треба да се следат и да се побара третман определен од невропатолог.

Ако ги имате овие симптоми, треба, што е можно поскоро, да контактирате со отоларинголог (ENT), кој ќе направи соодветна дијагноза, како и да утврди соодветен третман за елиминирање на болеста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вазомоторни ринитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: оториноларинголог , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ринофарингитис (појавување симптоми: 6 од 14)

Ринофарингитис е воспаление кое се јавува во областа на носната и фарингеалната мукоза. Оваа болест има сличности со две слични болести, кои се концентрирани во оваа област, имено фарингитис и ринитис. Со други зборови, ринофарингитис е компликација која произлегува од акутен ринитис, во кој фарингеалната мукоза е воспалена, што исто така прави вистински поплаки за појава на болка што се јавува при голтање. За возврат, грлото станува црвено, а неговата мукозна мембрана добива задебелување на мембраните, и во некои случаи се покрива со слуз или гноен цут.

...
Синузитис (појавување симптоми: 6 од 14)

Синузитис е болест која се карактеризира со акутно или хронично воспаление, концентрирано во синусната површина (параназални синуси), што, всушност, го одредува нејзиното име. Синузитис, симптомите на кои сметаме малку подолу, главно се развиваат во позадина на обична вирусна или бактериска инфекција, како и алергии и, во некои случаи, против позадината на микроплазма или габична инфекција.

...
Назофарингитис (појавување симптоми: 6 од 14)

Назофарингитис - е воспалителна лезија на мукозниот слој на назофаринксот. Највисоката инциденца се јавува во есен-пролетниот период, додека околу 80% од луѓето од различни возрасти, мажи и жени, страдаат од оваа болест. Во повеќето ситуации, изворот на болеста е патолошки агенс кој продира во човечкото тело. Покрај тоа, развојот на болеста е под влијание на алергиски реакции и голем број на фактори кои ја зголемуваат веројатноста за појава на болеста.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 5 од 14)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Грип (симптоми на појавување: 5 од 14)

Инфлуенца е тешка акутна инфективна болест која се карактеризира со тешки токсикози, катарливи симптоми и бронхијални лезии. Инфлуенца, симптоми кои се јавуваат кај луѓе, без оглед на нивната возраст и пол, годишно се манифестира во форма на епидемија, најчесто за време на студената сезона, а околу 15% од светската популација е засегната.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .