Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аденоидитис: симптоми и третман

Аденоидитис - главни симптоми:

Аденоидитис е воспаление кое се јавува во областа на фарингеалниот тонзил. Процесот на воспаление е инфективен - алергичен по природа, додека аденоититот, чии симптоми се јавуваат по аналогија со воспалителниот процес кој се јавува во ангина, со долг тек и краток третман, може да предизвика појава и последователен развој на срцеви дефекти, болести на бубрезите, органите за варење и други патологии .

Општ опис

Најчести аденоидитис се јавува кај деца со хипертрофиран фарингеален тонзил, но кај возрасни е исто така можно да се развие акутен ретроназален тонзилитис. Дијагнозата на болеста се прави преку истражување спроведено од страна на отоларинголог.

Причини за аденоидитис

За развојот на аденоидитис е доволно влијанието на таков број на фактори како што се:

 • Вештачко хранење;
 • Монотона и претежно јаглени хидрата храна;
 • Рахитис (со недостаток на витамин Д во телото);
 • Диатеза (најчесто ексудативен тип);
 • Хипотермија;
 • Алергии;
 • Влијание врз животната средина (на пример, долг престој на место со загаден и сув воздух итн.).

Акутната форма на аденоидитис се развива кај децата кои припаѓаат на категоријата помлада возраст, што се јавува особено поради активација на микробиолошката флора во назофаринксот кога е изложена на таков фактор како хипотермија. Исто така, секоја заразна болест во која аденоидитис ќе делува како компликација може да послужи како негов развој.

Форми на аденоидитис

Како и во најголемиот дел од постоечките болести, вообичаените форми на аденоидити се акутна форма и хронична форма. Акутната форма се изразува во форма на ретроназална ангина, додека хроничната има широк спектар на клинички и морфолошки манифестации. Вториот, пред сè, се одредува преку конкретната преовладувачка воспалителна реакција кај пациентот, како и од имунолошката реактивност и степенот на алергизација.

Акутен аденоидитис: симптоми

Како етиолошки фактори, односно фактори кои предизвикуваат развој на оваа болест, акутни респираторни заболувања и стрептококна болести се изолирани. По аналогија со акутно воспаление на крајниците, сепак, во поретки случаи може да се појави акутно изолирано воспаление.

Почетокот на болеста е проследен со зголемување на температурата (од 39 степени или повеќе). Постои чувство на црвенило и умерена болка што се јавува кога голтате длабоко во носот. Како по правило, носот е полн, пациентот има течење на носот, ноќе се јавува пароксизмална кашлица. Испитувањето на фаринксот, спроведено на вториот или третиот ден, укажува на умерена црвенило во регионот на неговиот заден ѕид, додека хиперемијата (едема) на палаталните задни лакови, исто така, може да се забележи и против неговата позадина. Исцедок на мукопурулентна конзистентност тече од назофаринксот. Назад риноскопија и ендоскопија ви овозможи да забележите зголемени и црвенило amygdala со пополнети одвоени бразди.

Пациентите, исто така, доживуваат главоболки и болки кои се појавуваат зад мекото непце за време на нивното зрачење во регионот на задниот носната празнина и на ушите. Тешка доволно акутна форма на аденоидитис се јавува кај доенчињата, и често е тешко да се дијагностицира, бидејќи има контроверзни знаци. Вообичаено симптомите се изразени во карактеристични манифестации на интоксикација, тешкотии при цицање, парентерална диспепсија (варење на прашок: чувство на полност во желудникот, рано насипнување, предолго чувство на задоцнување во стомакот на храната, чувство на дистензија во регионот на епигастриумот (потребна е разлика од оток, ова не е едно ист симптом), гадење) и синдром на дисфагија (нарушување кое се карактеризира со оштетено голтање).

Во придружба на болеста и лимфаденопатија. Субмандибуларните и цервикалните задни лимфни јазли се зголемени и болни (по аналогија со синџирот).

Како по правило, текот на оваа форма на аденоидитис трае до пет дена. Се карактеризира со тенденција за релапс, можни компликации во форма на отитис медиа и синузитис , оштетување на лакрималните канали, како и долниот респираторен тракт. Може да се развијат ларинготрахеобронхитис и бронхопнеумонија . Деца на возраст под четири, исто така, може да имаат фарингеален апсцес.

Субакутен аденоидитис: симптоми

Оваа форма на болеста се карактеризира со подолго траење на сопствениот тек. Се јавува, како по правило, кај деца со дијагноза на тешка хипертрофија која се јавува во регионот на фарингеалниот лимфаденоиден прстен.

Почетокот на болеста се карактеризира со сериозност, често се јавува по лакунарен тонзилитис. Времетраењето на субакутната форма на аденоидитис е околу 15-20 дена. Обновувањето по болка во грлото се случува со субфебрилна температура со неправилни флуктуации, кои во некои случаи достигнуваат 38 степени или повеќе во вечерните часови. Субмандибуларните и цервикалните лимфни јазли остануваат во отечена состојба, чувствителност е карактеристична при испитувањето. Што се однесува до општата состојба, таа е во мала мера предмет на повреди. Субфебрилната состојба делува како последица на нецелосната акутна форма на аденоидитис, која претходно ја следеше текот на ангина.

Развојот на субакутната форма се јавува главно на позадината на акутна форма со карактеристична субфебрилна температура (во некои случаи е можно повисок пораст). Исто така забележано е гноен течен нос на долга природа, цервикален лимфаденитис , во некои случаи рекурентен и огноотпорен за конзервативен третман, кашлица и акутен отитис медиум. Болеста во оваа форма може да трае и до неколку месеци со променлива промена на состојбата за подобро или за полошо.

Хроничен аденоидит: класификација

Оваа форма на аденоидитис се карактеризира со значително времетраење, а покрај сопствената клиника, таа се карактеризира и со манифестации кои се јавуваат во форма на патологија на ушите, патологии на долниот респираторен тракт и параназални синуси, како и патологии од друг вид. Постојат разлики во клиничките и морфолошките манифестации врз основа на воспалителната реакција која преовладува кај пациентот во одреден случај, како и имунолошката реактивност и степенот на општа алергија. Се разликуваат следниве видови хроничен аденоидитис:

 • Катаролен аденоидитис;
 • Мукопурулентен аденоидитис;
 • Екссудативен серузен аденоидитис;
 • Аденоидитис, манифестирани карактеристични воспалителни реакции во аденоидните ткива:
  • Аденоидитис лимфоцетален-еозинофил со слаба форма на ексудација;
  • Лимфоплазматичен аденоидитис;
  • Лимфоретикуларен аденоидитис со серусен ексудат;
  • Неутрофилен аденоидит на макрофагите со карактеристичен гноен ексудат;
 • Степенот на алергизација, како и општата состојба на имунитет, одредуваат такви видови на хронични форми на болеста како:
  • Аденоидитис со карактеристична изразена компонента на алергискиот тип;
  • Аденоидитис со доминантна активност во реакциите на хуморалната врска во имунолошкиот систем;
  • Хипоимун аденоидитис со карактеристичен недостаток на функционална активност карактеристична за лимфоцитите;
  • Аденоидитис гноен-ексудатив со зголемена активност на макрофаги и неутрофили, намалена фагоцитоза и зголемена активност во Т-лимфоцитите;
 • Тежината на симптомите на воспаление на локално ниво со поразот на анатомските соседните формации ги одредува следните форми:
  • Компензиран аденоидитис;
  • Аденоидит е субкомпензиран;
  • Декомпензиран аденоидитис;
  • Аденоидитис површни;
  • Аденоидитис лакунар.

Хроничен аденоидитис: симптоми

Хроничната форма на аденоидитис станува последица на претходно претрпената акутна форма на болеста, додека таа често се комбинира со зголемување кое се јавува во фаринџалниот тонзил.

Како по правило, хроничниот аденоидит се изразува во следните манифестации:

 • Ниво на тешкотии на назално дишење;
 • Течниот нос (постојан катарактарен, ретко - течен постојан гноен);
 • Честите егзацербации на болеста, манифестирани со температура се зголемува во просек до 38 степени, како и во зголемувањето на вообичаената студена и назална конгестија;
 • Средниот гноен отитис и синузитис, како и воспаление во долниот респираторен тракт или егзацербации на хроничниот тип на болести поврзани со ENT органите, често се доволни во паралелни болести.

За време на егзацербација, сликата на болеста во хронична форма е слична на акутниот аденоидитис. Потоа, по третманот, акутните манифестации исчезнуваат, што, сепак, не ја елиминира самата хронична болест. Соодветно на тоа, оваа функција ја разликува хроничната форма од акутната форма, во која, по резултатите од третманот, обновувањето се случува, истовремено враќајќи ги погодените функции на еден степен или на друг.

Испитувањето на пациентот со дијагноза што е релевантно за него во хронична форма укажува на задоволителна општа состојба, како и нормална температура без егзацербација, која потоа се карактеризира со аденоидитис. Симптомите на оваа форма на болеста се јавуваат главно кај постарите деца. Во оваа хронична форма е придружено заостанување на детето во менталниот и физичкиот развој, што исто така се рефлектира во академските перформанси. Покрај тоа, чести и контрадикторни манифестации, изразени со поспаност, се јавуваат во врска со лош сон. Исто така, означен замор и главоболки, губење на апетитот и ноќна кашлица, оштетено внимание.

Честа ситуација е развојот на хроничен аденоидитис на хроничната форма на еустахитис. Вториот е придружен со губење на слухот во прогресивна форма на проток.

Степенот на развој на аденоидите

Аденоидите се развиваат во согласност со четирите степени утврдени за нив. Усогласеноста со одреден степен подоцна, покрај целокупната слика на болеста, определува соодветни методи на лекување, за секоја од нив се обезбедени.

 • 0 степен . За фарингеалните крајници се карактеризира со усогласеност со нормалните физиолошки димензии;
 • 1 степен . Пролиферацијата на фарингеалниот тоньил доведува до затворање само на висината на носните пасажи или на горниот дел на заглавјето;
 • 2 степени . Со зголемување на фарингеалниот тонзил, затворете околу 2/3 од висината на носните пасуси или 2/3 од заоѓачот;
 • 3 степени . Зголемувањето на фарингеалните тонили води до затворање на речиси целиот настроец.

Третман на аденоидитис

За аденоиди, што одговара на 1 и 2 степени, третманот е пропишан конзервативен. Ова подразбира потреба да се земаат анти-едематозни и антиинфламаторни лекови, да се мијат носните шуплини користејќи антисептички раствори, да се испушта слуз, озонска терапија и ласерска терапија. Како дополнителна мерка на влијание, назалните вазоконстрикторни капки се пропишани со терапија со инхалација.

За аденоиди од 2 и 3 одделение, хируршкото отстранување (односно, аденотомија) е предвидено во рекурентната форма на болеста.

За да се дијагностицира аденоидитис, како и да се додели соодветниот третман, треба да се јават кај отоларингологот (ENT).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аденоидитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот специјалист за ЕНТ може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ринофарингитис (појавување симптоми: 6 од 15)

Ринофарингитис е воспаление кое се јавува во областа на носната и фарингеалната мукоза. Оваа болест има сличности со две слични болести, кои се концентрирани во оваа област, имено фарингитис и ринитис. Со други зборови, ринофарингитис е компликација која произлегува од акутен ринитис, во кој фарингеалната мукоза е воспалена, што исто така прави вистински поплаки за појава на болка што се јавува при голтање. За возврат, грлото станува црвено, а неговата мукозна мембрана добива задебелување на мембраните, и во некои случаи се покрива со слуз или гноен цут.

...
ARVI (појавување симптоми: 6 од 15)

Што е ARVI? Акутните респираторни вирусни инфекции се заразни болести на вирусна етиологија кои влијаат на телото преку респираторниот тракт со капки во воздухот. Најчесто, оваа болест се дијагностицира кај деца од возрасна група од 3-14 години. Како што покажуваат статистиките, ARVI кај доенчиња не се развива, само изолирани случаи биле забележани кога едно дете бил болен со болест на таа возраст.

...
Пневмонија (појавување симптоми: 5 од 15)

Пневмонијата е инфективно воспаление на белите дробови што ги погодува алвеолите или другото белодробно ткиво. Пневмонијата може да се појави од различни патогени - бактерии, вируси, габи. Затоа, постојат голем број на видови на пневмонија, од кои секоја има свои симптоми и карактеристики на перколација. Во белите дробови на здраво лице, одредена количина на бактерии е секогаш присутна. И во повеќето случаи, имунолошкиот систем добро се бори со нив. Но, кога телото е слабо и не може да се справи со нив, постои активен развој на пневмонија.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 5 од 15)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Синузитис (појавување симптоми: 5 од 15)

Синузитис е болест која се карактеризира со акутно или хронично воспаление, концентрирано во синусната површина (параназални синуси), што, всушност, го одредува нејзиното име. Синузитис, симптомите на кои сметаме малку подолу, главно се развиваат во позадина на обична вирусна или бактериска инфекција, како и алергии и, во некои случаи, против позадината на микроплазма или габична инфекција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .