Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Надворешни отитис медиуми: симптоми и третман

Надворешни отитис медиуми - главни симптоми:

Надворешниот отитис е форма на отитис во кој надворешниот аудитивен канал е предмет на воспаление. Надворешниот отитис, симптоми кои зависат од типот на воспаление (ограничен отис или дифузен, што е чест), е прилично честа болест што се јавува кај пациенти од било која возрасна група.

Општ опис

Надворешниот отитис, како што е веќе наведено, е прилично честа болест. Исто така, постојат ризични групи кои предиспонираат за развојот на оваа болест, особено лица со низок имунитет, луѓе кои се вклучени во разни спортови на вода (нуркачи, синхронисти, пливачи итн.), Луѓе со хронични заболувања. Тешките компликации кај надворешниот отис не се манифестираат, сепак, оваа болест станува сериозен фактор кој го намалува квалитетот на животот на пациентите, при тоа, за време на нејзината манифестација се губи нормалниот работен капацитет. Со оглед на овие карактеристики, исклучително е важно брзо да започне со лекувањето, барајќи помош од лекар.

Во случај на надворешен отитис, надворешното уво се разгорува, вклучувајќи го и надворешниот аудитивен канал, арикула, тапанчето. Во основа, otitis externa се развива како резултат на изложеност на бактерии, но не се исклучуваат други причини кои доведуваат до појава на оваа болест.

Овие статистички податоци покажуваат дека акутниот отитис екстерна станува проблем на годишно ниво за најмалку 5 лица на илјада луѓе ширум светот. Во исто време, околу 3-5% страдаат од оваа болест во хронична форма. Поголема инциденца кај популацијата што живее во топла клима. Анатомски тесниот ушен канал исто така го зголемува ризикот од отитис екстерна. И двете жени и мажи се подеднакво погодени од оваа болест. Што се однесува до децата, главниот врв на инциденцата е забележан во возрасната група во рок од 7-12 години. Тоа повторно се должи на оние особини кои се чудни за структурата на увото кај децата, како и за нестабилноста на заштитните механизми.

Надворешен аудитивен канал: анатомски карактеристики

Со цел подобро да се разбере сè што е поврзано со болеста која се разгледува, нема да биде излишно да се задржиме на анатомските карактеристики на погодената област, односно на анатомијата на надворешниот аудитивен канал.

Надворешниот аудитивен канал дејствува како директен продолжување на ауриката. Таа има изглед на канал, нејзиниот дијаметар е 0,7 см. Кај возрасните, овој канал е долг 2,5 см, иако некои автори прават поголема должина - околу 3,5 см. Исто така е наведено дека приближно 2/3 од каналот е наменето за делот на 'рскавицата и околу 1/3 до коскениот дел. Кртолагинозната поделба делува како продолжение на 'рскавицата која припаѓа на ауриката. Ако во поправилна форма е назначено името на одделот за кој станува збор, тогаш тоа се нарекува оддел на фибро-'рскавица. Ова се објаснува со фактот дека долните и предните ѕидови во него се рскавични, додека задниот и горниот ѕид се засноваат на фиброзно сврзно ткиво. Предниот ѕид на карциногената поделба има две вертикални празнини на сврзното ткиво.

Крлавигалниот дел во надворешниот аудитивен канал е поврзан со коскениот дел со помош на кружен лигамент, овој лигамент се состои од сврзно ткиво. Освен тоа, со оглед на тоа што овој лигамент има еластичност, делот од 'рскавицата е способен да се протега по ширина и должина. Најверојатно, поради оваа причина постојат контроверзни податоци за должината на ушниот канал, што беше посочено од нас порано. Коскениот дел во надворешниот аудитивен канал дејствува како канал на темпоралната коска, неговиот дистален крај има жлеб, и има тапанче во неа. Таа кожа, поради која е покриен надворешниот аудитивен канал, доволно се вклопува во ѕидовите и летањето се јавува со перихондромот и периодот.

Крстопадниот дел од аусиусниот мес е околу 2 мм дебел, на неа се наоѓаат мали влакна кои ја спречуваат можноста малите честички да паднат во увото. Фоликулите на косата минуваат во лојните жлезди. Карактеристика на овој оддел е локацијата на сулфурните жлезди во подлабоките слоеви. Овие жлезди имаат тубоалвеоларна структура, тие се директно поврзани со или горната третина од фоликулот на косата или кожата. Тие разликуваат специфична тајна од светло-жолта боја, која, мешање со отфрлениот дел од епителот и со испуштањето, произведени од лојните жлезди, создава, со тоа, уво восок. Излез од надворешниот аудитивен мес на сулфур се изведува за време на оброк (кога се џвака). Ако овој процес е повреден, се формира блок на сулфур, како дополнение на тоа, се нарушуваат заштитните механизми.

Тупаницата е исто така лоцирана во надворешното уво, поради што е одвоена од тимпаничната празнина. Тупаницата е директно вклучена во процесите на звукот, а исто така делува како механичка бариера во случај на инфекција.

Структура на увото

Надворешен отитис: причини

Надворешниот отитис се развива поради инфекција на кожата во областа на ушниот канал. Причинителот на ограничена (локална) форма на отитис екстерна е често пиоген стафилокок. Најчесто инфекцијата влегува во ушниот канал за време на супурацијата предизвикана од перфорација на тапанчето, што, пак, е можно со гневен лавиринт или отитис медиум. (акутна или хронична).

Патогенот може да влезе во тој дел од кожата, поради што надворешниот аудитивен канал е обработен преку микротраума и повреда. Кожата на ушниот канал може да биде повредена поради тоа што туѓо тело влегува во увото, поради повреда, поради неправилно извршената хигиена на увото, заради навлегување на агресивни материи (вклучувајќи и хемиски), кога се обидува да го отстрани сулфурот сообраќајниот метеж. Исто така, кожата може да биде повредена во присуство на дијабетес или нервозни форми на дерматоза (алергиски дерматитис, уртикарија , егзема, атопичен дерматитис).

Веќе забележан постојан контакт со вода со постојано навлажнување на кожата, која поради оваа причина ја губи карактеристичната бариера, може да предизвика надворешен отитис. Како поволна позадина за развој на болеста, постои намалување на одбраната на телото - намалување на имунитетот што веќе го забележавме од нас порано. Ова е можно со состојби на имунодефициенција ( ХИВ инфекција ), со авитаминоза, со тешка форма на прекумерна работа (синдром на хроничен замор на CFS ), како и со хронични инфективни болести (како што се сифилис, хроничен пиелонефритис, туберкулоза, хроничен тонзилит).

Ограничен отитис екстерна: симптоми

Ограничен (локален) надворешен отитис е придружен со воспаление на фоликулот на косата и во својот развој поминува низ фази слични на оние кои се релевантни за фурункулата на кожата. Поради посебната инервација која постои во аудитивниот канал, како и поради тоа што просторот во него е затворен, фурункулата за надворешен отитис има свои карактеристики на клиничката слика. Како по правило, болеста започнува со појава кај пациент со сензација на многу силен чешање што се јавува во слушниот канал, тогаш чешањето се заменува со болка. Поради фактот што фурункулата се зголемува во текот на фазата на инфилтрација, рецепторите на нервите се предмет на компресија, поради што зголемувањето на болката се манифестира во уште поизразена форма.

Интензитетот на болката во ограничена форма на надворешен отитис е поизразен од болката кај акутниот отитис медиа. Болката од увото се шири до задниот дел на главата и до храмот, до долната и горната вилица. Генерално, во половина од главата со која се наоѓа болното уво, се јавува напад на болка во главата. Болката, исто така, се влошува додека џвака храна, поради што пациентите честопати се принудени да ја напуштат. Друга карактеристична особина е зголемена болка во текот на ноќта, што, пак, предизвикува нарушувања на спиењето. Со оваа форма на отитис, инфилтрацијата може да достигне значителни волумени, фурункулата, која е формирана, целосно го блокира аудитивниот канал, што предизвикува губење на слухот - намалување на слухот.

На аутопсија на вриење, гној излегува од увото, проследено со нагло намалување на болката. Во меѓувреме, честото отворање на врието е придружено со засејување во аудитивниот канал на други фоликули, поради што се формираат повеќе врие и се развива фурункулоза. За возврат, фурункулозата се јавува во долга и упорна форма, што се карактеризира и со отпорност на терапијата која се спроведува во нејзината адреса. Со формирањето на повеќекратни вриења во овој случај, постои целосна преклопување на аудитивниот канал, симптомите кои ја придружуваат болеста се манифестираат во зголемена форма. Пациентите развиваат регионален лимфаденитис, во очниот регион на уво може да се развие оток, поради што ауриката до одреден степен излегува.

Дифузен отитис надворешна: симптоми

Во оваа форма, отитис екстерна е придружена со појава на чувство на пукање во ушниот канал, зголемена температура во неа и чешање. Последователно, слично на претходниот разгледуван облик на болеста, се развива болка, во која болката се шири низ целата половина на главата, што одговара на локацијата на зафатеното уво. Зголемена болка, исто така, се јавува при џвакање. Поради силна болка кај пациенти, нарушен сон, се развива анорексија. Поради стеснување на луменот на ушниот канал поради неговите воспалени ѕидови, слухот е намален. Со оваа форма на отитис, од увото се појавува одредена количина на исцедок, прво тие се сериозни, а потоа - гнојни. Регионалните лимфни јазли се зголемуваат. Ако болеста е тешка, воспалителниот процес може да се прошири на меките ткива на заушноста и на ауриката.

Времетраењето на акутниот период на болеста во оваа форма е околу 2-3 недели. Понатаму, спонтано или поради извршениот третман, симптомите може да се намалат во нивните манифестации, што резултира со закрепнување. Во исто време, дифузниот отитис, исто така, може да се појави во долга форма, последователно трансформирајќи се во хронична форма. Ако е така, лузните се појавуваат на позадината на процесите кои ја придружуваат оваа болест, што, пак, доведува до стеснување на аудитивниот канал. Поради оваа причина, губењето на слухот може да биде трајно за пациентот.

Надворешни отитис медиуми: превенција

Главниот дел од оваа точка е правилен редослед во водењето на хигиенски процедури. Ако стапчиња за памук, употребени за оваа намена, се користат неправилно, ушната маст не може да се отстрани, туку, напротив, да се набие во увото. Покрај тоа, несоодветното чистење може да предизвика повреда на кожата.

Со оглед на тоа, препораките на отоларинголози се сведуваат на отфрлање на ушите за самочистење со внимателни напори во ова. Акумулацијата на сулфур е доволна за чистење на ушниот канал на длабочина до 0,5-1 см. Исто така е важно да се осигура дека водата не влегува во ушите за време на капењето - ова, како траума, ги создава сите услови за развој на заразен процес.

Дијагноза и третман

Дијагнозата на надворешниот отис треба да се направи на специјалисти и не претставува никаква тешкотија. Важно е да се забележи потребата да се направи дијагноза од страна на специјалист, бидејќи, врз основа на нашите сопствени претпоставки за болеста (која мора да се разликува од слични симптоми), може да се направи грешка. Ваквите грешки доведуваат до несоодветен третман, а тоа, пак, предизвикува влошување на целокупната слика на болеста и иреверзибилните процеси во неа (на пример, транзицијата кон хронична форма со формирање на лузни и оштетување на слухот).

Во врска со таквото прашање како третман на отитис екстерна, тогаш многу често треба да се најдат препораки за поставување тутун со одредени лекови (на пример, со борбен алкохол). Таквите препораки по себе се погрешни. Факт е дека ако агресивна и иритирачка супстанца е изложена на кожата погодена од воспалителниот процес, може да предизвика сериозно влошување на синдромот на болка.

Единствената можна опција, чија имплементација, повторно, е дозволена врз основа на препораките на лекарот, е употребата на турунди со хормонална или антибактериска маст. Меѓу препораките е можно да се назначат лекови како што се тридер, флуцинар итн. Исто така може да се користат капки за уши, вклучувајќи вакви варијанти, кои вклучуваат антибиотици (олоксацин, норфлоксацин и тн.).

Што се однесува до болката, тие може да се отстранат со помош на лекови против болки за внатрешна употреба (на пример, кетани, итн.).

Развојот на вриење во областа на надворешниот премин бара мала олабава засек. Важно е да додадеме дека во случај на независни обиди за постигнување на посакуваниот резултат може да се сретнат сериозни компликации, бидејќи еден од нив е можно да се означи ширењето на гној кон храмовите преку поткожното ткиво. Со оглед на овие карактеристики, кога се појавуваат симптоми на надворешен отитис, потребно е да се контактира со отоларинголог (ЛОР).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате надворешен среден отитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот специјалист за ЕНТ може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Отитис кај дете (појавување симптоми: 6 од 8)

Отитис кај дете се смета за најчеста патологија кај оваа возрасна група, која влијае на сите структури на аудитивниот канал. Експертите од областа на педијатриската отоларингологија велат дека до возраст од 7 години, околу 95% од децата страдаат од оваа болест.

...
Отомикоза (појавување симптоми: 5 од 8)

Отомикозата е габична болест на природата која влијае на средното и надворешното уво. Според локализацијата на лезијата, болеста е унилатерална во повеќето случаи, а само во еден од десет случаи проблемот се јавува истовремено во два уши. Печурките Кандида, Пеницилиум и Аспергилус предизвикуваат болест.

...
Отитис медиуми (појавување симптоми: 4 од 8)

Отитисот медиум е воспалителен процес на заразна природа што влијае на средното уво и шуплините кои се поврзуваат со него. Болеста се јавува и кај возрасни и кај деца, иако децата се почесто болни, што е поврзано со анатомските и физиолошките карактеристики на внатрешната структура на увото. Мажите и жените се подеднакво подложни на оваа патологија, а луѓето со хронични инфекции на орофаринксот и назофаринксот - тонзилитис, кариес, синузитис, синузитис и сл. - почесто ќе страдаат.

...
Холестатом (појавување симптоми: 4 од 8)

Уво холестеатом е тумор-како тумор во средното уво шуплина, која се состои од десквамирани епител и холестерол кристали. Третманот на оваа болест, во повеќето случаи, е хируршки. Во ретки случаи, и само во почетната фаза од развојот на болеста, санацијата на барабанот може да се искористи за да се отстрани инкапсулираниот тумор.

...
Хистиоцитоза (појавување симптоми: 4 од 8)

Хистиоцитозата е група на патолошки процеси со слабо утврдена етиологија која може да влијае на белодробните и другите ткива на човечкото тело. Патогенезата на Лангерханс хистиоцитозата е дека телото почнува да произведува абнормални клетки, што доведува до пролиферација на сврзното (оскудно) ткиво. Овој процес на замена доведува до нарушување на функционирањето на засегнатиот орган и развој на сродни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .