Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рчењето: Симптоми и третман

Рчењето - главните симптоми:

 • Снур
 • Привремено респираторен арест во сон

Рчењето е таков специфичен процес во кој дишењето на лицето се менува за време на спиењето. Рчењето, чии симптоми се јавуваат и кај животните, се карактеризира со појава на растреперен нискофреквентен звук, придружен со вибрации.

Општ опис

Рчењето, како придружен феномен на сон, се случува доста често, барем еднаш во нивните животи, секој човек се среќаваше со него. Главната причина за поттикнување на грчењето е прекумерната релаксација на јазичните мускули, фаринксот и мекото непце за време на спиењето, што доведува до појава на карактеристични вибрации. За време на ноќниот сон, ретко грчењето се манифестира кај речиси секое лице, без оглед на релевантноста на било кои предиспонирачки фактори. Овој феномен е сосема нормален, во овој случај не е потребен посебен третман.

Во некои случаи, поради гласно постојано 'рчење, се јавуваат пореметувања во спиењето, што е исто така придружено со поспаност за време на дневните часови. Посебно чување на грбот го зема кога се смета за фактор што предизвикува појава на конфликтни ситуации во семејството, каде што, од очигледни причини, навистина станува проблем, но за другите. Значи, познато е дека обемот на силно грчењето може да достигне 112 децибели. Човекот со грчењето, како по правило, не го слуша, и во основа овој феномен станува пречка за блискиот, бидејќи времето на заспивање во многу случаи директно зависи од степенот на нејзиниот интензитет и времетраење. Во некои случаи, грчењето се меша со лице во близина, дури и во сон. Сето ова, како што е јасно, предизвикува оправдана раздразливост, незгорниот "сосед" се буди уморен наутро и честопати тешко се спие во такво "нарушување".

Да се ​​задржиме на принципите на "механизмот" на грчењето. Турбулентен проток на воздух, кој се јавува при грчењето, се појавува во ткивата на грлото и носот, вибрира додека лицето спие. Таквиот проток на воздух е предизвикан од фактор на стеснување на одредена точка во нејзиниот премин, било да е тоа во грлото, во устата или во носот. Причините за таквите ограничувања може да бидат сосема различни за секое лице.

Како што веќе бевме забележано, секој човек може да 'рчи, а врз основа на резултатите од студијата се откри дека барем повремено се јавува грчењето кај 30% од жените и 45% кај мажите. Не постојат посебни карактеристики врз основа на кои би можело да се тврди дека лицето е склоно кон грчењето, односно не постои врска помеѓу веројатноста за грчењето и помеѓу уставниот тип релевантен за одредено лице. Во меѓувреме, забележано е дека со зголемување на телесната тежина се зголемува интензитетот на грчењето.

Зафатена за време на спиењето, исто така игра улога во природата на манифестацијата на грчењето. Со оглед на фактот дека главно ткивата на фаринксот се карактеризира со сопствена флексибилност и мекост, позицијата "лежечка" води до фактот дека под дејство на гравитацијата јазикот, крајниците и непцата се протегаат во спротивна насока. Наспроти позадината на таквото влијание, дишните патишта се стеснуваат до таква состојба со што се случува турбулентен проток на воздух, при што, како што е веќе изолирано, започнува вибрацијата на ткивата и, соодветно, се случува грчењето.

Главните причини кои предизвикуваат грчењето се анатомските карактеристики кои се релевантни за одреден пациент, употребата на алкохол и одредени лекови и присуството на одредени болести. Мускулите на грлото со природно стареење на телото се предмет на слабеење, а со тоа и грчењето може да се случи во овој случај.

Во прилог на непријатностите кои се секогаш присутни за лицето околу него, тој исто така носи со себе и одредена опасност за лицето кое го храни. Факт е дека грчењето е придружено со блокирање на пристапот на кислород, во врска со кој постои краток прекин на дишењето за време на спиењето (оваа состојба се нарекува и таква дефиниција како синдром на опструктивна ноќна апнеја). Заедно со дишењето и срцевиот ритам, постои ризик од смрт поради целосно прекинување на дишењето.

Шприц принцип

Рчењето: причини

 • Заоблување на назалниот септум. Во овој случај се подразбира отстапување во локацијата на носната преграда, во кое е малку поместена од неговата нормална средна положба. Поради ова, протокот на воздух се јавува кога има дополнителен отпор, што доведува до појава на грчењето. Само по себе, заобленоста на носната септума може да биде или конгенитална по природа на појавата или стекната (главно тука имплицира претходна повреда на носот во кој соодветниот ефект влијае на позицијата на носната преграда).
 • Полипи во носната празнина. Со полипи се подразбира прекумерен раст на носната лигавица во луменот на носната празнина или сличен патолошки раст на параназалните синуси на истата локација. Поради овие опции за патолошки процеси, луменот на носната празнина е предмет на стеснување, поради што лицето почнува да се храни.
 • Променетата состојба на крајниците (т.е. аденоидите). Особено, станува збор за нивно зголемување. Грчењето кај децата често се јавува поради оваа причина.
 • Тематски конгенитални аномалии во кои била засегната структурата на регионот на горниот респираторен тракт. Насоката на носните пасуси, големиот јазик, мекото издолжено непце, малата големина на мандибулата итн. Може да се означат како такви аномалии.
 • Присуство на малигни тумори во носната празнина или во назофаринксот. Како пример, рак на носот може да биде индициран. Што се однесува до причината за грчењето во овој случај, лежи во растот на таквите формации директно во луменот на респираторниот тракт, што, всушност, предизвикува и грчењето.

Постојат некои индивидуални фактори кои влијаат врз прекумерната мускулна релаксација, предизвикувајќи појава на грчењето:

 • пушењето;
 • употреба на апчиња за спиење;
 • употреба на алкохол;
 • намалена тироидна функција;
 • прекумерна замор;
  дебелина (или, како што веќе е наведено, зголемување на телесната тежина).

Врз основа на овие карактеристики, може да се идентификуваат специфични болести, кои, како резултат на нивната вистинска експозиција, може да предизвикаат грчењето:

 • искривување на назалниот септум;
 • хипотироидизам;
 • аденоиди (кај деца), хипертрофија на фарингијални и палатински крајници, меко непце;
 • изменета анатомска структура на горниот респираторен тракт;
 • дебелина;
 • апнеа;
 • синус инфекција;
 • полипи;
 • туморска патологија;
 • алкохолизам;
 • вирусни инфекции со назална конгестија;
 • тонзилитис, итн

Рчењето: симптоми каде што е опасно

Со оглед на тоа дека грчењето како целина делува како манифестација, позната на еден степен или на друг на интензитет на секого, грчењето симптоми, всушност, се состои во нејзиниот изглед за време на спиењето како посебен феномен што се разгледува, па затоа не даваме никаква специфичност за оваа точка ние ќе Во меѓувреме, би сакал да живеам, пред сè, кога грчењето станува опасно.

Ретко грчењето за време на спиењето во принцип не може да биде причина за загриженост, освен тоа, тоа не укажува на итност на било какви абнормалности, како нормална појава и не бара третман. Во исто време, некои случаи на грчењето се поврзани со прилично сериозна болест, како што е синдром на опструктивна ноќна апнеја, што е наведено во кратко погоре, што е скратено на ОСА.

ОСА е нарушено дишење за време на спиењето, во кое не постои здив за одредено време (од десет секунди до неколку минути). Личноста во ова време, по правило, не се разбуди, поради истата причина, долго време, можеби нема да знае дека има проблем со проблеми со дишењето за време на спиењето. OSA има свои карактеристични симптоми, особено:

 • гласно грчењето во текот на ноќта;
 • присуството на такви периоди во кои дишењето застанува целосно помеѓу десет секунди и неколку минути, додека дишењето потоа се обновува самостојно, придружено со силно грчењето (т.е. издишување), а таквите напади често може да се повторуваат во текот на ноќта, за што е нарушен квалитетот на спиењето;
 • дневна поспаност, главоболки, чувство на инфериорност на ноќниот одмор по будењето, постојан недостаток на спиење, додека сите овие чувства се релевантни, дури и ако овој сон е обезбеден за доволен период за ова (од 8 часа или повеќе);
 • Често, синдромот на апнеја, како и грчењето, неговите придружни, се појавуваат кај пациенти со прекумерна тежина, покрај тоа, срцеви аритмии, артериска хипертензија, коронарна срцева болест (CHD) и во некои случаи ненадејна смрт (проблеми со ).

Рчењето кај децата

Овој феномен за деца исто така не е исклучок, следните фактори може да предизвикаат и 'рчење во нив:

 • ринитис (тој е ладно);
 • вродени или стекнати аномалии директно поврзани со структурата и носната празнина (тумори, назални полипи, искривување на носната септума итн.);
 • ОСА (опструктивен апнеа синдром, дискутиран погоре), овој фактор, патем, исто така, може да биде причина за пад во академските перформанси, дневна поспаност и раздразливост, згора на тоа, проблеми со развојот на детето може да се јават и поради ОСА.

Рчењето: Митови поврзани со болеста

Според општ опис на спецификите на грчењето, неговите карактеристики и последици, читателот веројатно бил сигурен дека тој не бил толку безопасен и вообичаен. Ова, во меѓувреме, не секогаш станува причина за отстапувањата од митовите за него. Постојат неколку од нив, подолу ќе ги објасниме, истовремено објаснувајќи зошто, всушност, тие се.

 • Рчењето, иако феноменот и предизвикува непријатност околу себе, но болеста не е, бидејќи сама по себе е безопасна.

Како што претходно се издвоивме, ова не е сосема случајно. Општо земено, грчењето не може да се означи како болест, но тоа не го намалува степенот на сериозност кон него. Факт е дека грчењето е показател за присуството на одредени болести, со други зборови - делува како еден од симптомите, врз основа на кои може да се претпостави такви болести. Ова се хронични болести како што се тонзилитис, ринитис, аденоидитис, синузитис.

Покрај тоа, грчењето може да укаже на присуство на одредени форми на хипертрофија или присуство на неоплазми во носната празнина. Повторно, меѓу заболувањата кои предизвикуваат загриженост е над ОСА. Хипоксијата (задушување) се развива поради пад на нивото на кислород во крвта што ја придружува оваа состојба, и како последица на тоа, утринскиот притисок се зголемува. Апнеа може да развие мозочен инфаркт или инфаркт на миокардот. И најпосле, најсериозна причина за оваа состојба е смрт во сон, поради фактот што пациентите едноставно се задушуваат (во просек, овој феномен е релевантен кај 6-7% од случаите).

 • Третман на грчењето е невозможен без операција

Оваа изјава, ако звучи некаде, исто така припаѓа на категоријата митови. Одлуката за избор на специфичен метод за лекување на 'рчење е направена исклучиво врз основа на резултатите од нејзиното сеопфатно испитување и воопшто не е потребно изборот да се направи во корист на хируршката интервенција. Тоа е, во некои случаи, соодветно на тоа, ќе биде доволно да се користат методите на конзервативна терапија против грчењето, поради што ќе биде можно да се влијае на респираторниот тракт. Што се однесува до операцијата, може да биде неопходно само ако има одредени анатомски карактеристики на небото или кршење на назалното дишење. Третманот на грчењето, без оглед на причините за тоа, треба да биде сеопфатен. На пример, грчењето со прекумерна тежина (со дебелина) ја елиминира можноста на операцијата да се ослободи од грчењето, затоа што треба да се ослободите од основната причина, односно од вишокот килограми, што, како што е јасно, исто така, бара сопствен пристап и мерки.

 • Рчењето е машко прашање

Повторно, ова не е случај. Да, забележано е дека мажите се повеќе склони кон 'рчење, но за жените, проблемот со грчењето, исто така, не ја губи својата важност. Со други зборови, без оглед на возраста или полот, грчењето може да "лежи во чекање" за секое лице.

 • Лекарот нема можност соодветно да ја процени состојбата на пациентот поради неможноста за директна студија за неговиот сон и грчењето во текот на ноќта, поради што тој апелира како основа само со опис на пациентот и луѓето блиски со него и општи информации за грчењето и начинот на живот на пациентот. Тоа е, отсуството на сериозна студија, вклучувајќи го ноќниот сон на пациентот, го лишува специјалистот на можноста за адекватна дијагноза.

Повторно, ова не е сосема точно, со оглед на можностите на модерната медицина, вклучително и во смисла на дијагностика. Врз основа на ова, може да се тврди дека испитувањето на пациентот може да биде сеопфатно и точно, што, пак, ги одредува можностите за развој на специфични насоки во третманот во секој конкретен случај. Дијагностиката може да се заснова на неколку мерки: функционални тестови, визуелно испитување на ENT органите, испитување на назофаринксот и параназалните синуси користејќи го методот на компјутерска томографија (врз основа на кој е можно да се утврди каде пропустливоста е повредена во горниот респираторен тракт).

Третман со грчењето

Како што е веќе наведено, третманот на грчењето треба да биде сеопфатен, со влијание врз нејзината причина и со можниот третман, исто така, можеби потребен во овој случај. Во присуство на полипи, на пример, третманот може да биде или конзервативен, односно, со употреба на лекови или оперативен, односно полипи во овој случај се предмет на хируршко отстранување. Третман на грчењето кај возрасните укажува на потребата да се откажат од лошите навики, да се прилагоди режимот и, доколку е потребно, да се намали телесната тежина. Принципите на конзервативната терапија (лекови) се развиваат строго индивидуално, врз основа на општата слика за манифестацијата на проблемот со грчењето, како и за придружните карактеристики на состојбата на пациентот и причините за прогонувањето на грчењето.

Исто така, постојат и некои уреди кои можат да помогнат да се ослободи од грчењето (клип на грчењето, специјален компресор за снабдување на воздухот до дишните патишта под извесен притисок за време на апнеа и сл.). Исправување на грчењето во сон (како и корекција на апнеа) може да се постигне преку одредени мерки развиени од лекарот кој го посетува. За да се подобри назалното дишење, како и да се намалат лимфоидните фарингеални формации и мекото непце, може да се користи сомнопластика (метод на хирургија на радио бранови) или ласерска пластика.

Ако се појави проблем како што е грчењето, особено ако е придружена со апнеја, потребно е да се контактира со оторинонгистолог (ЛОР).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате грчењето и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш отполарингологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипертрофија на тонзил (појавување на симптоми: 2 од 2)

Хипертрофија на тонзила - патолошки процес во кој има зголемување на лимфоидни јазли, кои се наоѓаат помеѓу предните и задните палатни лакови. Клиничката слика во рана фаза на развој е отсутен, и воопшто, симптомите се неспецифични.

...
Аденоидитис (појавување симптоми: 1 од 2)

Аденоидитис е воспаление кое се јавува во областа на фарингеалниот тонзил. Процесот на воспаление е инфективен - алергичен по природа, додека аденоититот, чии симптоми се јавуваат по аналогија со воспалителниот процес кој се јавува во ангина, со долг тек и краток третман, може да предизвика појава и последователен развој на срцеви дефекти, болести на бубрезите, органите за варење и други патологии .

...
Аортна аневризма (појавување на симптоми: 1 од 2)

Аорталната аневризма е карактеристична експанзија на типот на sacciform кој се јавува во крвниот сад (главно артерии, во поретки случаи во вена). Аорталната аневризма, симптоми на кои, како по правило, имаат скудни симптоми или воопшто не се појавуваат, се јавува како резултат на разредување и прекумерно истегнување на ѕидовите на крвните садови. Покрај тоа, може да се формира како резултат на изложеност на голем број на одредени фактори во форма на атеросклероза, хипертензија, доцни фази на сифилис, вклучувајќи васкуларни повреди, инфективни ефекти и присуство на дефекти при раѓање концентрирани во васкуларниот ѕид и други.

...
Назална септална девијација (појавување на симптоми: 1 од 2)

Заобленоста на носната преграда е отстапување во кое септумот е поместен на една или на двете страни на средната носна линија. Заобленоста на носната преграда, чии симптоми даваат подобра претстава за тоа што е оваа состојба, се случува многу често, и покрај тоа, нејзините совршено дури и параметри се многу ретки. Ова, пак, укажува на тоа дека, додека одредени манифестации, деформацијата не припаѓа на категоријата на патологии.

...
Аденоиди кај деца (појавување симптоми: 1 од 2)

Аденоидите кај децата е воспалителен процес кој се јавува во фаринџалните крајници и се карактеризира со зголемување на нивната големина. Оваа болест е карактеристична само за деца на возраст од една до петнаесет години, најчести егзацербации се јавуваат во период од три до седум години. Со возраста, овие крајници се намалени во големина, а потоа генерално атрофија. Се манифестира во различни форми и степени, во зависност од факторите и патогените микроорганизми.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .