Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Проводливо губење на слухот: симптоми и третман

Проводливо губење на слухот - главните симптоми:

Продуктивното губење на слухот е нарушување на слухот кое се карактеризира со тешкотии во спроведување на звучни бранови до апаратот за перцепција на звукот. Главните карактеристики вклучуваат: губење на слухот, застојот на ушите (воздушен сообраќаен метеж), неможноста да се разликува говорот од околниот шум.

Продуктивно губење на слухот е патологија поврзана со нарушена перцепција на аудитивните рецептори. Во повеќето случаи, болеста е поврзана со кршење на евстахијалната цевка, аудиот канал или тапанчето. Кај некои пациенти, прекршувањата имаат неповратни последици, кога слухот се губи делумно или целосно. Најчесто, болеста е забележана кај возрасно лице, без оглед на полот.

Дијагностиката ќе се состои од тестови, поплаки, отоскопија, аудиометрија и голем број други студии. Третманот може да биде конзервативен (медицински) и хируршки. Прогнозата е позитивна ако терапијата се спроведе во почетната фаза на развој. Продуктивната и сензоневралната губење на слухот често се следи една со друга.

Етиологија

Главната причина за проводно губење на слухот се дефекти со спроводливост од надворешна до внатрешна перцепција на звукот. Таквото отстапување се јавува поради искривени звучни бранови во времето на преминување од надворешниот во внатрешниот апарат.

Следниве фактори влијаат на ова отстапување:

 • Повреда на проѕирноста на надворешното уво. Се јавува поради акумулација на сулфур, оток или воспаление, отитис, повреди на увото, конгенитални аномалии, што ја оневозможува перцепцијата на звукот.
 • Оштетување на тапанчето. Промените се случуваат поради сериозна повреда, почувствувана во време на пад на притисокот, кога едно лице брзо се крева и седи. Предизвикува тешкотии во пренесувањето на звучните бранови.
 • Поразот на средното уво. Причини: гноен отитис медиа , отосклероза , блокада на фарингеалниот отвор на Евстахијалната цевка, што ја нарушува подвижноста и спроводливата функција на слузните косички.
 • Патологија на внатрешното уво. Поврзан со опструкција и губење на предниот полукружен канал, кој го спречува нормалното движење на ендолимфот, кој пренесува вибрации на органот на Корти.

Основата на таквата дијагноза е прекршување во системот за звук-спроведување и звук-перцепција на надворешното, внатрешното и средното уво, тапанчето и мембраната кохлеа. Во нормална работна состојба, сите овие органи се одговорни за соодветна перцепција на звучните бранови, но ако се наруши барем еден орган на групата, се јавуваат сите видови нарушувања и слушни оштетувања.

Органот на Корти, аудитивниот нерв и задниот дел од горните темпорални извитопении, кои се одговорни за перцепцијата и обработката на она што е слушнато, немаат повреди. Ова овозможува да се одржи нормалната коскена спроводливост на звукот, но во некои случаи таа ја надминува својата функција и лицето го гледа само својот глас.

Проводливо губење на слухот

Класификација

Меѓународната класификација на болестите разликува три типа на таква патологија:

 • билатерално проводен губиток на слухот - влијае на двата аудитивни пасажа, тоа е најтежок случај, тој е многу редок;
 • еднострано - само едно уво е зафатено, а второто нормално функционира, и ако терапијата не даде позитивен резултат, тогаш лицето може да го направи без слушно помагало, прилагодувајќи се на еднострана слушаност;
 • неодреден - причината за отстапувањето не е јасна.

Болеста е класифицирана по комплексност и занемарување:

 • Проводливо губење на слухот 1 степен. Тоа е најбезбедно - шепот се согледува на растојание од 2 метри и посебен говор до шест метри. Оваа патологија брзо се дијагностицира и може да се лекува со лекови или со дополнителна физиотерапија. Се јавува поради сулфурен приклучок или со мала деформација на слушниот систем или кога е нарушена мобилноста на слушните косички.
 • Продуктивно губење на слухот 2 степени - намалена перцепција на звукот за повеќе од 40 децибели. Овој случај бара обемна дијагностика за да се утврди изворот на механичкиот дефект. Таквите пациенти ги забележуваат шепоти веднаш до увото, а гласни звуци се чувствуваат на растојание од два метра. Коренот на проблемот мора да се бара во перфорацијата на ушите или во поместувањето на слузната коскена зона.
 • Проводливо губење на слухот од 3 степени. Пациентот има перцепција за силен звук, говор, се набљудува директно во близина на увото, а шепот не е препознаен. Таквите пациенти имаат потреба од конзервативен третман и хируршка интервенција. Изворот на проблемот се поставува по квалитативна дијагноза, а потоа се доделува операција. Терапијата ќе биде многу долго.
 • Проводливо губење на слухот 4 степени. Постои целосна загуба на слухот. Пациентот не чувствува инјекција во увото, не слуша гласни звуци, потребна е хируршка интервенција, што ќе овозможи да се слушне со помош на уреди за засилување.

Формата на оваа болест од 1 степен кај децата е доста честа појава. Децата не само што може случајно да го повредат ушниот канал, туку често страдаат од вирусни инфекции, што може да предизвика компликации во форма на воспаление на ушите (отитис). Во такви случаи, инфекцијата ја уништува внатрешната структура на слушниот систем, воспалението достигнува барабанчето, внатрешното уво, предизвикувајќи тој да се деформира и да придонесе за делумно губење на слухот. Можеби повредената глава кога детето падна, додека постои поместување на коските, што исто така дава компликација. Оваа болест може да биде вродена, кога абнормалности се јавуваат дури и во матката, или ако некои вирусни заболувања биле пренесени за време на бременоста.

Постои друга класификација која ги има следните форми:

 • Сензориневрална (сенноиневрална) глувост. Се појавува кога апарат на приемот на звукот од аудитивната анализа е засегнат, додека звуците на личноста се заробени, но мозокот одбива да ги собере и да ги перцепира, поради што се намалува слухот. Тоа вклучува цела група на патологии кои водат до оштетување на аудитивниот нерв или на аудитивната локација во церебралниот кортекс.
 • Мешани - содржи проводни и сензоневрални нарушувања.

Исто така, се разликува вродена, наследна и стекната патологија поврзана со слушно помагало.

Симптоматологија

Без оглед на возраста, се разликуваат следните симптоми на такво отстапување:

 • во ушите има звуци;
 • честа вртоглавица;
 • болка во ушите;
 • уво празнење во форма на крв или гној;
 • оштетување на слухот;
 • ехо во ушите.

Ваквите симптоми се забележани кај сите сорти на болеста, кои се поврзани со слухот. Тие може да бидат поизразени или помалку опипливи, во зависност од видот на болеста.

Дијагностика

Откривањето на нарушувања на слухот не е голем проблем и се случува брзо, но изнаоѓањето на извор на патологија е многу тешко: треба да добиете не само орални жалби од пациентот, туку и да направите дополнителни истражувања.

За да го направите ова, користете ги следните инструментални методи на испитување:

 • Отоскопија. Користејќи ушно огледало и рефлектор, лекарот го испитува надворешното уво и тапанчето. Во оваа фаза на испитувањето е можно да се детектира воспаление на ушниот канал или тапанчето, да се открие туѓо тело, нарушување на структурата, присуство на цевката од сулфур.
 • Микротоскопија - испитување на надворешниот аудитивен канал и тапанчето се врши под микроскоп.
 • Тие ги прават тестовите на Рин и Вебер - ја погодија виљушката и неговата нога се движи во фази во различни области над главата и ушниот канал. Во зависност од степенот на болеста, пациентот ќе слуша од погласни звуци до потивки звуци.
 • Аудиометрија. Проценка на тежината на слухот на различни фреквенции. Резултатот е аудиограм, кој се користи за одредување на степенот на влошување на звучната спроводливост.
 • Тимпанометријата се користи - со помош на притисок тие го проучуваат степенот на подвижност на мембраната и спроводливоста на звукот.
 • Хроничен преглед на темпоралната коска или коските е пропишан, ако има нарушувања во двата аудитивни пасуса.
 • Доколку е потребно, КТ и МРИ се пропишани, ако оштетувањето или патологијата не се дијагностицираат со конвенционални методи, а изворот е некаде подлабоко.
Тимпанометрија

Дополнително, се врши крвен тест, тие можат да го проверат исфрлањето од увото, каков карактер го носат (тие спроведуваат бактериолошки и бактериоскопски истражувања).

Третман

Продуктивно губење на слухот, во зависност од изворот и природата на компликацијата, се третира со следниве методи:

 • Конзервативен третман, кој ќе се состои од земање лекови (антибиотици, ако се открие воспаление, тогаш анти-инфламаторни лекови, глукостероиди). Лекарот може да препише миење на ушниот канал со посебни средства.
 • Хируршка интервенција. Со овој метод, станува возможно да се отстрани странски објект, враќање на функционалните карактеристики на тапанчето. Одводнување може да се искористи за отстранување на акумулираната течност, која се меша со аудитивната пропустливост. Направете протетски слушни косички.

Доколку патологијата не реагира на третман, тогаш се изведуваат слушни помагала - специјален уред ќе се подобри и ќе го пренесе звукот до дестинацијата.

Можни компликации

Невремениот третман може да доведе до комплетна загуба на слухот, бидејќи дури и отитис медиата може да доведе до целосна глувост. Хируршката интервенција не предизвикува компликации, туку ги спречува. Ако не постои алергија на анестезија или лекови, тогаш прогнозата е позитивна.

Ако пациентот се обрати кај лекар само во многу сериозна состојба, можни се следните компликации:

 • делумна загуба на слухот;
 • комплетна губење на слухот.

Воспалението може да дојде до мозокот.

Превенција

Превентивните мерки вклучуваат:

 • спречување на формирање на приклучоци за сулфур;
 • хигиена;
 • Не дозволувајте странски предмети (кај бебиња) да влезат во уво;
 • избегне повреди на главата;
 • време за лекување на воспаление и не почнувајте отитис.

За да се спречи појавата на патологија во ембрионот, можете, ако бремената мајка ќе го следи нивното здравје, посетете специјалисти за било која компликација за време на бременоста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате кондуктивна загуба на слухот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот специјалист за ЕНТ може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Перфорирана тапанчето (појавување симптоми: 5 од 7)

Руптура или перфорација на оштетувањето на тапанчето - мембрана поради изложеност на голем број негативни фактори. Под влијание на механички, физички, хемиски или термички причини се создава јаз, поради што е оштетена способноста на едно лице целосно да ги слуша звуците. Понекогаш постои независна реставрација на мембраната, но само со мало оштетување. Во случај на потешка траума, може да остане лузна и во особено тешки ситуации, секое нарушување на интегритетот може да доведе до губење на слухот.

...
Хроничен отитис медиум (појавување симптоми: 5 од 7)

Хроничниот отитис медиум е воспалителна болест на средното уво, која се карактеризира со формирање на дупка во тапанчето со постојан или рекурентен исцедок на гној од увото.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 3 од 7)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Синдром на вертебрална артерија (појавување симптоми: 3 од 7)

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...
Отосклероза (отоспонгиоза) (појавување симптоми: 3 од 7)

Отосклероза (друго име за болеста - оспоспонгиоза) е лезија на коскената капсула во внатрешното уво. Како резултат на отосклероза, пациентот развива губење на слухот, дисфункција на слушниот систем и анкилоза на стремежот. Заедно со губење на слухот, пациентот може да почувствува болка во ушите, како и вртоглавица. Болеста обично влијае на едно уво, но по некое време, без соодветен третман, таа оди на второто.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .