Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сензориневрална губење на слухот: симптоми и третман

Сензориневрална губење на слухот - главните симптоми:

Сензориневралната загуба на слухот е патолошки процес кога има намалување на острината или целосно губење на слухот поради нарушување на функционирањето на невросензорните структури на мозокот. Патолошкиот процес може да биде унилатерален или билатерален.

Претходно, случаите на невросензорната форма на губење на слухот биле дијагностицирани само кај постарите лица. Неодамна, болеста има тенденција да се "подмладува": болеста се дијагностицира дури и кај младите луѓе.

Специфичен знак е нагло намалување на квалитетот на слухот во едно или двете уши. Пациентите може да се жалат на перзистентен тинитус, повремено подобрување на функцијата на слухот.

Дијагнозата вклучува инструментални методи за истражување, лабораториските тестови се изведуваат само кога е потребно. Тактиката на третман ќе зависи од тежината на патолошкиот процес, природата на лезијата. Применуваат медицински третман, физиотерапија, во некои случаи - слушни помагала.

Тешко е да се предвидат долгорочни редови, бидејќи секој случај е индивидуален: многу зависи од тактиката на лекување, сериозноста на патолошкиот процес, општиот клинички индикатор за здравјето на пациентот.

Етиологија

Причините за сензоневралното губење на слухот може да бидат многу различни, некои дури не се ниту отоларинголошка природа. Не треба да се занемаруваат и природните физиолошки фактори - стареење.

Причините за невросензорната форма на губење на слухот се како што следува:

 • абнормалности на слушниот апарат;
 • генетска предиспозиција;
 • претходно пренесувани заразни болести - мали сипаници , црвена треска , рубеола , менингитис , паротитис , сифилис , параинфлуенца и инфлуенца ;
 • бактериско оштетување на ушните канали;
 • васкуларни заболувања што доведуваат до нарушена циркулација на крвта;
 • трауматски лезии - трауматска повреда на мозокот, баротраума ;
 • токсични ефекти на некои лекови, традиционална медицина;
 • алергиски реакции;
 • лична болест во личната историја;
 • хронични отоларинголошки болести;
 • бенигни или малигни тумори во ушниот канал;
 • карактеристики на професионалната дејност - постојано надминување на прагот на бучава на работното место;
 • Вообичаено постојано слушање на музика со голема гласност со слушалки.

Во ретки случаи, не е можно да се утврди причината поради која се развива сензоневралната губење на слухот: тие зборуваат за идиопатската форма на болеста.

Сензориневрална губење на слухот

Класификација

Болеста се карактеризира со неколку знаци: времето на појавата, степенот на лезијата и сериозноста.

Според времето на појавата, патолошкиот процес може да биде:

 • прелингвален - се однесува на вродени патологии, бидејќи развојот на патолошкиот процес се јавува во раното детство;
 • Постлингвал - губењето на слухот се јавува по формирањето на говорот на детето.

Со локализација, болеста може да биде од два вида:

 • еднострана губење на слухот;
 • билатерална сензоневрална губење на слухот.

Според сериозноста:

 • невросензитивната губење на слухот од 1 степен - губењето на слухот е незначително, третманот може да се спроведе дури и со народни лекови, прогнозата е поволна;
 • невросензорна губење на слухот од 2 степени - говор може да се слушне на растојание од не повеќе од 4 метри, потребна е медицинска интервенција;
 • невросензорна губење на слухот од 3 степени - говорот се разликува само на растојание од еден метар, тешка форма;
 • невросензорна губење на слухот од 4 степени - третманот е тежок, говорот се слуша само во близина, речиси до увото, во повеќето случаи, третата група на хендикеп е доделена;
 • глувоста е екстремна и неповратна форма на патолошкиот процес.
Степен на оштетување на слухот при невросензитивна губење на слухот

Од природата на патолошкиот процес се класифицира како што следува:

 • ненадејна загуба на слухот - губење на слухот се случува многу брзо, во само 12-24 часа, форма добро реагира на третман, ретко доведува до компликации;
 • акутна невросензорна губење на слухот - развојот на клиничката слика се јавува во рок од 10-30 дена;
 • субакутни симптоми се развиваат во рок од 3 месеци, тешко е да се третираат;
 • хронична невросензорна губење на слухот - речиси е невозможно целосно да се елиминира.

Третманот на сензоневралната губење на слухот е најефективен во раните фази на развојот на патологијата. Бидејќи болеста може да напредува доста брзо, медицинските мерки треба да бидат оперативни.

Симптоматологија

Клиничката слика се карактеризира како што следува:

 • тинитус од непознато потекло;
 • загадувањето на ушите, кое периодично може да помине;
 • намалена острина на слухот во едното уво или одеднаш;
 • вртоглавица и други знаци на дисфункција на вестибуларниот апарат;
 • гадење и повраќање.

Ваквите симптоми може да бидат манифестација на некои болести на мозокот, централниот нервен систем или знак за труење со токсични материи. Не се препорачува само-третман, вклучувајќи ја и традиционалната медицина - може да доведе до крајно негативни последици.

Дијагностика

Дијагнозата на невросензитивната загуба на слухот вклучува физички преглед и методи на лабораториски и инструментални испитувања.

Пред сѐ, лекарот ги извршува следните манипулации:

 • го испитува аудитивниот канал на пациентот користејќи специјални алатки;
 • да дознаете целосна клиничка слика;
 • собира лична и семејна историја;
 • ја испитува медицинската историја на пациентот.

Спроведување на вакви инструментални и лабораториски процедури:

 • тестови на крв (општи и екстензивни биохемиски);
 • аудиолошко скрининг;
 • акуметрија;
 • отстранување на примероци од вилушки;
 • мерење на импедансот;
 • вестибуларни тестови;
 • КТ скен или МРИ на мозокот;
 • Ехо;
 • Рег.

Третманот на сензоневралното губење на слухот ќе се утврди со резултатите од дијагностичките мерки.

Третман

Терапевтските мерки можат да бидат конзервативни и радикални. Фармаколошкиот дел од третманот може да вклучува лекови од таков спектар на дејство:

 • антивирусна;
 • нестероидни антиинфламаторни;
 • антибактериски;
 • да се подобри микроциркулацијата на крвта;
 • хистаминомиметици;
 • кортикостероиди;
 • метаболички;
 • антиспазмодии;
 • витамини од групата Б

Дополнително пропишува процедури за физикална терапија:

 • хипербарична оксигенација;
 • акупунктура.

Ако некое лице речиси целосно го изгубил слухот, се избира слушно помагало.

Реставрацијата на слухот е целосно можна само со 1-3 степени на болеста. Во последователните иреверзибилни патолошки процеси започнуваат, затоа веќе е невозможно целосно да се елиминира болеста - сите терапевтски мерки ќе бидат насочени кон спречување на развојот на патолошкиот процес.

Превенција

Превентивните препораки се како што следува:

 • превенција на инфективни и воспалителни болести;
 • навремено лекување на сите болести, спречување на нивниот премин во хронична форма;
 • зајакнување на имунолошкиот систем.

На првите симптоми на губење на слухот, веднаш треба да побарате медицинска помош, а не да се третирате по ваша дискреција.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате сензориневрална губење на слухот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ENT специјалист може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Баротраума (појавување симптоми: 6 од 8)

Баротраума - оштетување на ткивото кое е предизвикано од промена на волуменот на гасот во телесна празнина поради промена на притисокот. Овој патолошки процес може да се забележи во ушите, белите дробови, забите, гастроинтестиналниот тракт, очите и параназалните синуси. Клиничката слика за таквата повреда е доста изразена, поради што проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Третманот го пропишува само квалификуван лекар.

...
Мејонеровата болест (појавување на симптоми: 5 од 8)

Menieri-овата болест е болест на гноен карактер што влијае на внатрешното уво. Се карактеризира со зголемување на волуменот на лавиринтната течност, како резултат на што се јавува зголемување на интра-лабиринтниот притисок. Поради таквите промени, лицето има проблеми со вртоглавица, зголемување на глувоста, тинитус и нерамнотежа. Наспроти ова, вегетативните нарушувања, манифестирани во форма на гадење и повраќање, може да почнат да напредуваат.

...
Лавиринтис (појавување симптоми: 5 од 8)

Лабиринтис е воспалителна болест која влијае на внатрешното уво. Почнува да напредува заради пенетрација на инфективни агенси во организмот или поради повреда. Во медицината, оваа болест се нарекува и внатрешен отитис. Се карактеризира со развој на вестибуларни нарушувања (вртоглавица, несоодветност), како и оштетување на органите на слушниот апарат.

...
Перфорирана тапанчето (појавување симптоми: 5 од 8)

Руптура или перфорација на оштетувањето на тапанчето - мембрана поради изложеност на голем број негативни фактори. Под влијание на механички, физички, хемиски или термички причини се создава јаз, поради што е оштетена способноста на едно лице целосно да ги слуша звуците. Понекогаш постои независна реставрација на мембраната, но само со мало оштетување. Во случај на потешка траума, може да остане лузна и во особено тешки ситуации, секое нарушување на интегритетот може да доведе до губење на слухот.

...
Хроничен отитис медиум (појавување симптоми: 5 од 8)

Хроничниот отитис медиум е воспалителна болест на средното уво, која се карактеризира со формирање на дупка во тапанчето со постојан или рекурентен исцедок на гној од увото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .